Добро утро! Имајте убаво и спокојно денче мамички со вашите палавковци! Чувајте се дома, врие од вируси по болници, па и надвор загадени честички... реално и многу е студено! Вчера ја изнесов малата на секојдневната прошетка ама и сама ми кажа - ми студи мамо, па си отидовме дома! Секогаш сум била ЗА пршетки на малите и на постудено време, но овој период не е правилен избор! Туку вака кога слушам колку хоспитализирани во болница има, колку се со кашлици и затнати носеви, со високи тт и сл. се чудам како да ја исчувам малата да не настине! А не паметам кога последно била болна, воглавном и не памтам висока тт да имала некогаш, има имунитет... ама сотојбата на многу дечиња ме натера да се подисплашам малку! Затоа скратив прошетките по студеното време (евентуално накај 12 саатоа на пола саат може да прошета со баба и), а ќе давам и некое Ц витаминче за првпат, иако сметам дека и преку исхрана внесува доволно! Не сакам да се разболиме пред НГ, поточно сакам сите дечки да оздрават пред НГ па да си ги поминеме празниците спокојно! За чувањето слики, најправилна опција е да си ги извадиме сликите и во албумче да си ги наредеме... ама па не можеме сите слики и видеа! Ги чувам на компјутерот, а и си вадам слики одвреме навреме па не дај Боже да ги снема сликите од компјутер и тел тогаш спомените остануваат наредени во албумче! Поздрав од мене и спанката Леа, одам да ја будам!
Добро утро времето тмурно и ладно.Снег нема,на временска прогноза кажаа дека за Божиќ ќе нема снег....штета. Бебето ми е настинато.Нема тт,ама нос затнат и не спие по цели вечери и сум капната.Вчера јас си легнав порано во 11, а мм остана да го чува,мене очи ми пагаат-неговите петобанки...нема абер да си легне. Му кажав на мм да го успие и стави во количката,оти подигнат му е делот за грбот и подобро спие. Вечер се раскенка и јас таква сонлива слушам дете плака,ама не знам од каде.Барам во креветчето го нема,во количката исто.После се распонив малку и го најдов во количката. Штрајкува за јадење-или прави пфф на полна лажица и го распрска јадењето и се кикоти или па ја собере устата како Анџелина Џоли и нема шанса да да му дадеш да јаде.А, сакав одмор денеска.Пробав прв пат со купечка каша за доручек,а да сум дома-обично кога сум излезена давам такви.Ама, ја затвори устата и видов не видов готвев пак,не дека изеде кој знае колку-битно влезе нешто во мешето.Ја после дојадував по него. Го запоставив фитнесот,некако многу работи ми се собраа оваа недела.А, и жал ми беше да го оставам детето на мм да го чува,имало нешто проблеми на работа и беше психо-физички утепан,ептен беше жален.Денеска си иде порано од работа и другата недела е на одмор,па ќе запнам малку со вежбање. Утре сме на Божиќ кај на мм роднини.ПОклоните купени,само да ѓи спакувам.Ќе го направам тоа или вечер или утре од сабајле.Ме изнервира само една кукла порачав од нет за девојчето и мина неделата уште не е стигната.Нешто поштата касни-пишува дека е пратена.За секој случај треба да излеземе да купеме уште една,па ако стаса до утре ќе бирам која ќе ја одесам,другата ќе ја вратам Сте пишале за чување слики.Ние добиме на поклон картица од оние како екстерна меморија со незнам колку терабајти и таму префрламе се.Ама,кога се роди бебето мм реши да купи уште една со поголема меморија.Прво се карав дека се скапички,ама мм ме разубедиИ сега сите слики се на две картици и во случај да цркне едната,ќе ѓи има на другата.Меморија има доволно за цел живот да ставаме слики на нив. Се мислам што да доручкувам фрижидерот е празен,онака пред викендашки.Треба да се пазарува,јас ќе тркнам само да купам што ми е најпотребно, ќе носам колач за утре.Товарањето го оставам,без автомобил не можеш да се износиш. Убав ден жени
Добро утро! Беба се труди сирот да заспие ама не му оди нешто, се му е интересно. Рекламите најмногу, на татко му тоа. Каде каде е подобар ама денес ќе млраме да гураме до 8без инхалации, еве го што ја чропуштивме таа во 9 се осеќа дека не е нај нај, ќе видиме вечер како ќе биде. Поради проблемите со бронхитот е ставен во група деца со ризик од астма, мораме многу да го пазиме, многу. А деге машко и астма не се најдобри другари, мислам дека ќе имаме мака ако навистина се воспостави дијагнозата. Се надевам дека ќе помине без неа. Да помине викендов, поточно во недела може да се оди до Рамстор да се купат пакетчиња и пакетче за мама едно, мелница за бибер и сол од Делимано линијата во Рамстор. За кујна сум фрик, се би готвела, се би спремала, ама да не се фаќа ништо за нас. За новава ќе направам еден специјалитет, чоколадна лазања, има да попукаме од благо ама па оразници се. А после празниците ќе се ставам на хроно, да пробам.
Добро утро мајки. Побрзo oздравуавње на сите дечиња. Ние денеска дома, не отидовме во градинка. Среќа сабајле се јавив да прашам какво е стањето меѓу дечињата. Воспитачката ми рече имало стомачен вирус и некои осипи по цело тело меѓу децата, дека и тие што се таму се сите болни. Се насладивме си мислам. Арно се јавив. Како да знаев, си викам ај да прашам, да не закачиме некој вирус баш меѓу божиќ и нова година. Ние од сабајле сме со гостинка, свеки дојде малку порано за да ми помогне со чистењето . Едвај чекам да заврши работниов ден, со надеж да е скратен за мм да си дојде од работа. Конечно како луѓе да се видиме наредниве 1-2 недели. И јас сакам дома да и направиме една фотосесија на малава, пред елката. Лани ја дотерав и сама ја сликав. Сега кога ги гледам сликиве како друго бебе да е, колку е само изменета и порасната . Татко и е повешт со дигиталната камера па деновиве таман ќе биде послободен ќе го средиме и тоа. Во однос на слики, сеуште ми стојат во двата телефони, со тоа што се префрлени и на усб. Пред 1-2 месеци баш ги извадив најубавите од малата и ги залепив во албум. Имам еден албум од фотосесиајта која беше направена во болница, после раѓање, и овој ќе биде со најубавите слики од детството. Од немукает цела година ги немав извадено. Ама кога бев кај мајка ми на гости, заедно со сликите од свабдата и ги извадив и овие од малата. Годинава како задача ќе си поставам редовно да вадам слики од момите, и така висам нон стоп во ДМ, па да го искористам фото експресот таму. Тешко дека мм денес ќе дојде навремено за да успееме да пазаруваме.Изгледа ќе треба утре во последен момент бидејќи се е испразнето. Коски ми се тресат уште од сега, што од гужвите што него живецот ќе го фане .
Мамички, јас како некој шпион само ве читам, ништо не пишувам. Често заостанувам во читањето, па доколку на некоја тема сакам да пишам, таа веќе одамна сте ја затвориле Кај мене скоро секој ден е ист. Скоро цел ден сами со бебушка си се вардиме, се поинтересна станува Имам прилично мирно бебе, така да и таа весела и мама весела и одморена. Тешки така да продолжи. @mariz те читав за протезите...ме потсети на стари маки. Знам колку е болно, кога ќе ти ја затегнат...оф...незнам точно за што ја носиш, јас ја носев за вадење на тројка која не беше излегла...сакам само да ти кажам дека те сфаќам како ти е и побрзо да ти се наместат забите за да бидиш раат. @tincemajmunce мислам беше, ви ја посакувам сета среќа и се надевам ќе успеете во вашата цел, да живеете на друго место. Голем чекор е знам. Го минувам тоа... Фала му на некои членки од форумов што ми помогнаа, многу значи @LaDyDoLl никогаш да не ви се повтори тоа. Конечно продолжен викенд. Искрено, како и други членки овде и јас само за викендите живеам. Тогаш сме на куп, малку да се видиме инаку нема време. Додека си дојди мм, да јадиме, да се среди, ја капиме бебушка и толку поминал денот. На моменти се губам во таа рутина... Чекам да затопли, мислам ќе е подобро... Имајте убава вечер
Леле за истатаа работа ја носам инаку убаво природно прави заби имам, тројка млечна имав, горе во коска ми е сталната.. закачена е за клинец и жица за протезата и ми ја тегнат да искочи. Но се искомплицира кај мене, колапс на таа страна кај тројката имав и 5,6,7 ми паднаа навнатре.. цела вилица ми се стесни и нема место за тројката, па сега носам и хиракс.. некој апарат железен над јазик за да ми ја рашири вилицата, уста полна железо сум
Долго не сум пишала тука. Се повеќе ме снемува од темиве како расте малата. Напраи 14 месеци, секоја втора недела грипосана. Зашто луѓево се безосетни не најавуваат дека се или биле болни??
Кај да се селиме, кај да бегаме, нема крај од грипови, вируси, бактерии, воздухот е заникаде. До вчера беше на антибиотик пиеше 7 дена, денес на контрола сабајле вика добар е докторов, после контролата кенкав, не игра детево, температура немаше до 5 саат, но почна да повраќа и пак качи 38.8 направивме крвна слика, добра е.. црп е 5, но не е страшно.. кај баш четврток, петок се го фаќа, матичниот треба да го замарам или недај боже некаде на дежурен да го носам...
Lelee bee epten ve spotera i vas, a i nie ne sme nisto kuso. Site trojca, osven mm sme vekje 2-3 meseca se bolni, taman ednoto malku se podopravi ajde drugoto go fati taman ono se opravi ajde jas za nikade i se taka vo krug. Ova pev pat vaka tolku dolgo da sme se nastinati, griposani znaci raat nema, nema i nema. Aj sin mi od gradinka gi donasa virusite ama pa toj mn.pati i ne mu e nisto i nas ne prefakja odma, abe haos aman vise.... Edvaj cekam sea da odime kaj moite pa ima komplet brisevi, krv, se da im proveram, tuka nemaat blage veze od nisto znaci nula se vo pogled na zdravstvoto NULA so golemi bukvi ete taka.
Daj kazete predlozete nesto za imunitet da pocnam da im davam i na dvajcata, moze pa slab im e imuniteto pa zatoa se se bolni. Vitamini nekoi sirup nesto, ribino maslo davate li? B kompleks citav negde imalo za deca prasok li e sto li e? Se rastvaraat vo mleko ili jok? Oti ne saka sin mi.nisto od sirupi se pluka, a vo mleko koga mu stavam ne primetuva nisto pa mozam taka da maskiram inace tesko...
Девојчиња дали малечките ви играат на града? Значи малиов ми врти лево десно на града, се нервира и плаче. Некад на едната, некад на двете. Можно ли да е ради тоа што користам и шише?
И тука живи зарази е секаде, на вести кажуваа Козле, Детска клиника полно и веќе примале само ептен случаеви... дадов сируп сега дури.. 39 качи. Докторов сабајле многу време го слушаше на плуќа, ама ништо не ми рече, рече подобар е. Нос не тече, не кашла често, ретко се искашлува ама опасно некако, како да свири на крај од кашлањето. Ке биде да седиме дома, да не одиме никаде едно месец, два, јонизатор и прочистувач да пуштам, ке се мрднеме ама мора да се изолираме малку и ти изолирај го синчето некое време...
Nie vo Mk kje odime vikendov, 2 nedeli nema da odi vo gradinka, ne mozam da go izoliram inace i taka jas i malata sme po cel den doma nikade ne mrdame i ete pak sme bolni. Ama moze i mm da gi donasa virusite sto odi na rab. od kaj da znam vise aman vekje aman.
Dobro vecer devojki Zavrsi rabotnava nedela fala bogu denes nekoj tezok den na rab edvaj cekav da dojdam doma. Malovo e podobro inhalaciite mn i ja omeknaa kaslicata vikendov uste pocesto ke ja inhaliram da ja turam vo red. Trebase da odime na rodenden ama gi prativ samo mazinjava nekako mi bese sube vo igroteka sega da ja butam. Utre ke gi nosime kaj mm na rabota na dedo mraz i paketcinja delenje kaj mene ne organiziraat. Prv pat malovo ke go nosime sigurno ke i bide interesno. Sakam da si ja doteram ne sme oblekle fustance od rodendenot. Ubav vikend na site ako ima katolici steken bozik i ubavi praznici
Najprvo da cestitam na site koi slavea rodendeni, imendeni I sl, da posakam pobrzo ozdravuvanje na site bolni I nastinati dusicki. Veke dve nedeli odam na rabota, se snaogame nekako. Na rabota bar raat kafe pijam I socijalizirana sum kolku tolku. Vo sreda sum na proslava si kupiv fustan pocnav I da mislam na rodendenot na sinko I krstevka zaedno, pa denovive ke rezervirame kafana. Imam edna mnogu golema rabota koja treba da ja napravam so tesko srce nakaj mart mesec, togas sinko ke e 13m. Treba da go odbivam od cicanje I da odam na pat nedela dena. Mnogu se mislev no vo konsultacija so mm resivme da odam. Neznam kako ke se spravime so taa promena, osobeno noknite podoi so sto ke gi zamenime, koga ne pie od sise I kako ke prifati da me nema tolku vreme navecer. @fairy88 ne odi vo gradinka moeto, baba I dedo go cuva. Pozdrav mamicki imajte ubav predpraznicen vikend
Добар ден. СТануваме сабајлево и оп, петто запче. И тоа тројка. Си мислам како веќе со месеци заби вади детево па може и од тоа да не јаде. Ама па не може да не јаде веќе 3 месеци. Ме теши само крвната слика што е добра. Се мислам дали да одиме на Св.Пантелејмон или на Козјак, ама многу возење ми е. Другарка ми кажува дека на клиника нема место, мајките на столчиња спијат, волку полни не биле никогаш, се живо болно дали бронхит, дали вирус, се е наопаку. Јас избегнувам да носам дете у народ, посебно после неколку емисии на Телма, кај што викаат лошо било антибиотици да се прима до 1 година, а ние веќе еднаш моравме. Моите сакале да дојдат да донесат подароци за НГ ама до вчера беа болни и со ниет сум да им забранам. Детево може и после да ги добие пакетчињата. И од работа даваат пакетчиња и сликање со Дедо Мраз, ама не ја носам. При толку деца, а и како што мрази луѓе, само трауми ќе има. АЈ отидов да молам за каша.
Исто така и моето прави како да е нервозно се врти лево десно јас мослам не и е доволно па затоа така да прави цицањето им е потешко од шишето ме влече и ние користиме и шише
Добро утро... Уште се клатам од патот, ама барем поспав вчера повеќе од три саати. Значи не знам зошто мора да е се во 5 до 12... ама 5 секунди до 12! Чистев ко Квазимодо до 1 и пол сабајле - се врати маж ми кај 11 и ми помогна... и после нормално пакувавме до 5.30 сабајле... Спиевме до кај 8 и нешто.. па ајде да се досреди, да се бањаме, малата да се среди... ѓубре, храна за мачорот.. лудило! Доцневме за на воз и да не одевме со уште еден пријател кој помогна со куфери и други чуда, дефинитивно ќе го пропуштевме возот! Од сега нема веќе вака. Од нешто ќе си скратиме ама не од сонот и здравјето. Среќа во несреќа малата е без температура веќе два дена... ама е за прв пат комплетно засипната. Што нема да засипне кога се дере за се ко магарица. Свечено ќе и ја врачам на мајка ми, што сака нека прави со неа. И да не чујам "жал ми е, баба сум и, ќе ме мрази"... По пат беа фестивали, не сакаше да се облече, па да се соблече, па не знаеше веќе што не сака... особено во авион беше лудило - збеснуваше .. а единствено нешто што ја папсува е цицка. До толку беше лоша, што не ми беше гајле дали некој ќе ми ја види или не. Мислам дека сите во авионот отворено би ме поддржале во тоа! : D И мава бре луѓе. Мава. Од такт ме вади тоа. Кај научила не ми е јасно... ама срамота е. Ја учам со фино дека мајка се гали и бацува, мајка не се тепа... дека се лутам... ама не бе луѓе.. ко да има anger management issues... ќе ја носам на педијатар па ќе поразговарам и таму да видам што е со детево. Иако мислам дека од аздис веќе не знае што со себе. Почнува лудилово тука. Ама барем го почнувам на фризер. Викендов ќе си го посветам за себе... се надевам дека ќе успеам... И јас се стресувам од болештини, и ме фаќа паника, ама кога сум тука некако се чувствувам многу посигурна. Не дека не паничев пред да заминам.. Сакам околу тоа да ви кажам нешто. Најдобронамерно секако. Подослободете се околу болестите. Едно е да не го носите детето кај некој болен човек во моментов, но некој што бил болен? Не се паничете на секој што ќе се закашла околу детето.. не скратувајте од дружба, од спомени на баби и дедовци да им дадат пакетчиња само заради "можеби" (Ска ова не е за тебе, само како пример го земам). Затоа што не можете комплетно да ги заштитите децата. Затоа што детето може да не го фати вирусот од болниот а да префати нешто од вас на кое вие не сте изреагирале. Нема правила. Може јак вирус да не го осетите ако му е добар имунитетот, а слабо вирусче да го падне ако во моментот има и паднат имунитет. А имунитетот се гради само со борба со вируси и бактерии. Со чување на деца "во стаклено ѕвоно" ќе направите контра ефект. Никоја мајка не сака детето да и е болно. И знаете дека ова не го зборувам на памет... Бидете претпазливи, меѓутоа и свесни до каде е тоа рационално а до каде е веќе стегање на душата. Убави празнични денови пријателки... до следното пишување многу ве поздравувам!
У право си Каетана, ама ете барем до 1 година, да зајакне малце, да порасне, така си викам, после полесно се лечи... А и моите сите 3ца беа по 1 недела у кревет со висока температура и кашлање... уште кашлаат. Замисли тој вирус кај 9м бебе... Кога они по 50-60 години здрави силни испопаѓаа.