1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Мамичке, двојка да не е запчето? Тешко да е тројка, тие растат после година и пол. После единици и двојки растат четворките, па после тројките.

На Kaetana, mariz и Cka им се допаѓа ова.
  2. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.549
    Допаѓања:
    139.813
    Dvojka tolku daleku ne e... eden prst od kecovite gore... osven ako ne i e vilicata trci trci zab :)

3. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.936
    Допаѓања:
    153.061
    Ne moze definitivno da gi cuvame pod stakleno zvono nikako. Ako nikoj drug nie ke im doneseme bakterii po doma. Ok definitivno ne odam kaj nekoj sto znam deka e dosta bolen i eve vaka vo situacii koga e nastinatka ne ja nosam po igroteki. Ama eve denes si ja odnesov kaj mm na rabota na dedo mraz. Imase 40tina deca ama ona ionaka od mene ne se odlepi. K9ga se rodi malovo mn mi vikaa da ne go pustam sinko vo gradinka da ne i nosi virusi. Neznam koj poprvo ke poludese jas ili on. Ne deka on bogznae kolku sakase da odi ama nemozam da vi opisam kolku mu e dosadno cel den doma. Taka da si odese, nastina malovo na nepolni 3 nedeli ama sreka samo so zatnato nose pomina. Fala bogu da ne gi urocam ok se. Nema do sega pienno antibiotik podnastinuva ama toa e toa. Sinko sega e vo skolo a vo skolo nema moze nemoze da odi. Nego do 3g go cuvav doma ne odese vo gradinka ama si odevme sekade po gosti. Nea zdravje planiram od 2g da ja pustam ke vidime kako ke odi.
    Inaku dobro pominavme kaj mm na ng proslava za decava. Malovo bese koma i se spiese ama izgura nekako samo mene grbot me skina.
    @Kaetana welcome home . Si se namacila po pat ama so mali deca po avioni bigami ne e zaebancija. Nema da zaboravam ednas koga se vrakavme so mm od viena edna devojka so 2g detence vo avion mislam sakase da se frli. Maloto urlase od aerodrom pa cel pat do skopje. Sreka letot kratok. A pa lugevo bre kolku bez oset. Kaj ona sirota crvena de poti nervozna uste site i brmcea da ne e gladno da ne e zedno da ne mu se spie. Da be site znaete majkata neznae sto mu e prosti luge. Ednostavno na taa vozrast dete vo takvi sredini guzva zatvoreno klaustrofobicno moze da go fati panika i histerija. Mi idese da stanam da im se isporazvikam na site ostavete ja bre zenata na raat. A ona sirota im prekute na site. Mn mi bese zal a uste nemav deca togas ne ni znaev kako e.

На tina-63, ma4e1311, Kaetana и 2 други им се допаѓа ова.
  4. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.247
    Допаѓања:
    148.707
    Епа моево има и дерматит сега го лечиме на обравчињата, мислам од тоа дека му е. Нервоза прави дерматитот и може кога ќе се допре на цице го боли...
    Инаку цице не ми откажува, еве го си цица. :/

5. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Така изгледа јас дури вчера примерив дека извадила и краен заб според моите што ги броев личеше на 5ка ама @mariz ми кажа дека тие мн покасно испаѓале па 4 ка е,може и кај тебе е така

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Не мора да значи дека кај сите ќе е така. Мојов е 18 месеци ги има сите заби. А му израснаа по ред, единици, двојки, тројки.

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  7. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.610
    Допаѓања:
    8.253
    Здраво мајки

да ве позз кратко и да посакам среќен Бадник и Божиќ на сите кои го слават.Јас сум во брзање пакувам поклони,треба да се спремам,дете се разболе и така....

На Mari*, girl-miri и snegulkata им се допаѓа ова.
  8. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.870
    Допаѓања:
    28.557
    Добар ден мајки од мене!
    Ние деновиве сме под јаки импресии за Дедо Мраз, пееме песнички за Дедо Мраз, го цртаме секој ден едно 5-6 пати, раскажуваме приказни за него, рекламите ни се омилени каде го има Дедо Мраз, го имитираме често ,,хо, хо хооо,, Буквално опсесија и е на малата! Сакам да расте со тоа верување дека постои Дедо Мраз и им носи подароци на умните деца, доаѓа од Лапонија со санка која ја влечат ирваси и...и...и... И вам почнав да ви ја раскажувам приказната која секојдневно ја раскажувам на малата! :rofl:
    За да биде пореална сликата, организирав мој роднина да се преправи во Дедо Мраз и да ни дојде на гости! Средбата беше кратка, ама малата супер реагираше, малце збунета ама среќна.... и подарокот ептен и го погоди!
    Вчера пак сакав да ја сликнам во некое од тие Фото студијата, па ја спремав дома, дотерена, со шнолки, спремна за средбата и крајно нестрплива.
    Се паркира мм пред едно од тие фото студија, гледам пред влезот не чека еден раскопчан Дедо Мраз со цигара во уста! :x Им ја рушат претставата на децата за добриот Дедо Мраз, од кај го најдоа тој таков - никаков! Не ми се допадна...можеби смешно звучи ама одбив малата да види таков Дедо Мраз! ММ ме убедува - абе нема со цигара во уста да се слика... АМа јок, одлучив- друг ќе бараме! :wasntme:
    Е другиот беше добар, а малата посреќна ја немам видено! Го гушна и го гледа онака фасцинирано и љубопитно, наивно и слатко... Право искрено, детско погледче... и многу беше среќна! Не беше баш зборлива, ама одговараше на се што ја праша... Единствено што таа праша беше ,,каде е санката?,, па малце го збуни на Дедо Мраз:lol:
    Утрово се разбуди и нешто бучеше за Дедо Мраз, сигурно сонувала нешто! :rofl: Смешно ми е, ама и мило што се радува и верува во постоењето на Дедо Мраз!

На Mariangel, Lorins, fairy88 и 6 други им се допаѓа ова.
  9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Да ама работата е што тројките се обично после 4ките, @Cka поголема веројатност е да е 4ка отколку 3ка... колку заби има малата? Мојов до 15м ги имаше сите заби до 1,2,3,4 :) нема правило до кога ке пораснат, битно ке пораснат, ама ова што нема ни двојки, ни 4ки да нема, а да никне 3ка е големо чудо :D реткост ако е така..

Последна измена: 24 декември 2016
    На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.549
    Допаѓања:
    139.813
    9m e, ima samo kecovi, znaci 4 zaba. Ima vrvce samo ne e izlezen cel zab. Ajde ke vidime za 3 ili 4 dena ke znaeme. Citav niz netov ima slucai koga trojkite prvi izleguvale.

11. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    Се е можно син ми прво горе два кеца извади па долу прв заб двојка лево па кец лево па кец десно и на крај двојка десно, место во парови он во низа ги вади и ко аптекарски шишиња му се:D

На LadyC, Kaetana и Mari* им се допаѓа ова.
  12. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    Citam site ne fatil virusov :(
    I nie vo vtornikot so tt 38.5 ceeel den i sredata so 39.3 (prv pat vo zivot gledam na toplomer volku visoka tt) neznaev da go oblecam od panika i pravo vo Remedika go odnesovme (najblisku ni bese od avtopat ne fatija guzvite, a ne bevme doma kaj svekrva mi bevme). Napomenav za remedika zatoa sto ke gi zapalev taa nok!!! Na salter nekultura, doktorka mu meri tt i pokazuva 37.3, a dete gori jas vo bunilo :drunk: So cel pamet mi vika mozs ne vi e tocen toplomerot!! Krvna slika i crp super ali ete mala viroza. I ajde ni dade blokmax i vit c i nekoja mast za mackanje...jas i vikam aj ve molam doktorke pak proverete tt jas si go poznavam deteto gori. Glupacata se ssmee i mi vika "prvo ti e?!" Mu meri i pak 37.3 a na sinko glava mu pagja:x

Se kacuvame vo kola dete pocnuva da prevrtuva oci, stigame doma mu meram tt 39.4 oblakame dete i pak nazad no ovoj pat kaj nasiot pedijater. Samo sto go vide kaza deka ima nad 39 tt i mu dade sirupce. E mi idese da se vratam i da ja zapalam glulacata nepismena sto dete si izmaciv cel den!!

Od slednoto utro veke kako novo detence :) Super bese od blokmax odma mu se simna i veke ne kaci. Denes i vcera samo nose tece i kasla. Neznam kako da mu ja smiram kaslicata nesakam da go maltertiram pak po doktori.

Utre planirame malku na vozduh do plostad i da go slikneme so dedo Mraz :inlove:

Imajte si ubav vikend mami-dami :*

На Mari*, M&M, mariz и 2 други им се допаѓа ова.
  13. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Добра вечер мами..Денов хаос..Станата уште во 5 ме разбуди синко со кашлица...Вчера ништо ниту кашлање ниту нос ништо..Цел ден по малку си поткашлуваше но веке попладнево почна се почесто..Го однесовме матичната ми вели лошо многу лошо кај го носеше толку што га разболе леле луге јас ваква:x од дома не сме мрднале ама сигурна сум дека е од керка и реков и та потврди вели подалеко од него а таа пак нон стоп сака да е околу него..Гледам што повеке да не е околу него колку можам толку..Го преслуша спуштено на гради му ставија инекција за ослободување на дишните патишта...Инхалации со дексазон и сируп алмацин и линекс јуниор..Ке видиме до утре како ке е ако не е подобро рече пак да го носам..Но утре и керка ке ја носам како што ми стои..Нема тт само поткашлува но сува кашлица и не ми се влече по болници и нејзе но ке видиме до утре како ке сме...Гледам сте збореле за запчињата на моја прва братучетка керкичката и на 6 месеци извади прво горни тројки па доле кецови така да мислам не се секогаш први кецовите..И така мајки синко сега нана а керка долу кај баба и дедо..Јас малку да одморам..Имајте убава вечер мами..:)

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.340
    Допаѓања:
    107.947
    Добро вечер!

Се успа дете не станува. Вчера вака ми направи сега пак. Сега ќе се радтропам да стане. Го сликавме сабајле за магнети, малку беше помирен. Утре фотосесија.

Иначе добар е, многу подобар, не тргнаа и од кортикото во инхалации, сега сме само на физиолошки, сирупче и освен што е многу разгален топ е. Јас во темницата навртев едно пивце за живце и млекце, добро де безалкохолно е. Сега ќе станувам кујна да суредам и после да поминам со правосмукалка што укашк прасето и толку од мене. Сакам да бидам утре слободна.

Убава вечер мамаситас!

На Kaetana, kelebeim***, Mari* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    За памет за друг пат, боље кај матичен него ли во приватно, на пријателка во Систина и опнаа 9000ден, за што, за ништо, да и кажат истото што и нејзиниот педијатар, вирус е и ке има уште некој ден температура... јас затоа или кај матичен или ептен итно еднаш во Јане го однесов (колку да слушнат дали има на плуќа, какво е грлото, ушите дали се воспалени). Денес и мојов како нов, вчера 39 највисоко качи, само ова кај нас незнам што е :( Дали не ја долекуваме стрептококата или незнам.. кај мојов два пати во месец ипол до над 40 температура со црп 95 два пати... мене дури и 41 ми покажа мојов топломер среќа не бев сама дома кога кренав паника, чистачката од горе со трчање дојде, јас плачам се тресам она го соблече, одма под туш, вода му даде да пие... Памет ке ни земат вирусите и бактериите. Само ради ова ке размислам дали три деца сеуште сакам...или пак со трето е песна, веќе испраксиран за овие работи, што знам..

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  16. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Мајки сите деца се билни,од најмало до најголемо хаос невиден
    Изгледа во воздухот се тоа вирусите и бактериите.и дома се ако се седе и надвор да шеташ исто е,болни се и тие и тие.само немојте дома болни гости да примате.и мене многу ми е страв за бебчо да не ми настине.јас кашлам грло боли по малку ама само дома сме и пак болни..
    Само побрзо да минат ладниве месеци па да шеткаме малку по сонцето,веќе се збрлавеувам дома уф!

На LadyC, Kaetana, irena.1 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Жално е веќе темава само за вируси, грипови, бактерии :( Ајде малку новогодишна еуфорија, накитивте ли елки, како реагираа дечињата? Мојов и се радуваше 15мин дента кога ја накитив и толку, сега црта по ѕидови со лампионите што ги дофаќа :rofl: Каде за нова година? Ние секако домче ке си ја чекаме, со еден пар друштво сме сега за сега :) Сите другари, другарки испобегаа од Македонијава и нема друштво за да се собереме за кафана :D
    Синко као добар денес, поврати само дел од ручекот.. но страшната температура ја нема :sweat: Во вторник има приредба некоја во градинка, делат пакетчиња ама ке одам сама да си го земам пакетчето (зашто плативме), не го носам некое време во градинка, се мислам и подолго да не го пуштам... и онака многу му е досадно како што видов... во септември во поголема група со повеќе деца ќе му биде повесело мислам, па размислам за откажување на градинка, зашто дури два пати по недела ипол беше и страшно болен после тоа...

На Lorins, Kitten, Mari* и 2 други им се допаѓа ова.
  18. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Добро вечер мами. Да се пријавиме и ние со тт. Од сабајле ми беше малку сомнителен. Трчаше надвор, бевме пазаревме и после попладневната дремка 39 качи. Туширав и оцет на чорапчиња. Спушти, но не ми дава да му измерам колку е. За беља денес гости најавени, а на мм пустиот му е незгодно да им откаже. Дојдоа, по пола саат дете клапна и кенка. Гореше, ама не ми дава да му измерам. Ајде ги оставивме гостите сами трк на туширање, и чепче ставив. Плачејќи заспа. Сега јас си лежам до него на спална, мм во дневна со гости и ми изгледа дека нема брзо да си одат. Јас навистина не ги разбирам луѓево. Јас да отидам кај некој и да таму да имаат ваква ситуација, пијам едно кафе и си одам. Ќе се чувствувам дека на глава им висам. Па на кого му е до гости терање кога дете му е болно.
    Не планирам вечерва на лекар да одам ако останеме само тт, без друг симптом.
    @mariz какво ти е искуството од јане сандански дежурен?

На Mariangel, Lorins, Kaetana и 3 други им се допаѓа ова.
  19. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Викенд беше и качи 39.6 некаде и го однесов преку ден, немаше никој тој период и одма влеговме.. го слушаше дали е добар на плуќа, дали е грло црвено и ми рече црвено малку грлото, но дека е добар на плуќа само да давам сируп за температура и да го ладам. Другарка така повеќе болно девојчето, веќе и со ларингит, два пати до сега и инекција имаат примано таму...
    Опуштени беа со нас, ваљда дека не беше ништо страшно кај Тео, единствено што ме изнервира рече малку црвено грло, а можеби гнојна ангина е, после Паскалов беше кај нас дома и рече не бе добар е... јас веќе се научив.. со мала настинка мојов мора температура да качи, тоа од татко му му е... А веќе тоа "добро е" незнам дали им е здраво е детето или.. кога вчера сабајле доктор ми вика добар е, а он вечерта 39 качува :/

На Kaetana и irena.1 им се допаѓа ова.
  20. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.936
    Допаѓања:
    153.061
    So inhalacii probaj. Isto i mojata bese edno 24h so t posle bese cel den dobra pa tretiot den pocna da kasla bukvalno kako kucence. Posle edna inhalacija i omekna kaslicata uste potkasluva ama ne tolku loso ja inhaliram 2-3 pati na den samo so fizioloski.
    Sami sme vecerva mm malku izleze i demek ke ja zaspievme so sinko malava pa da si gledame filmovi ovaa zbesna izvodi i mu se prispa na golemovo. Vika aj mamo ako sakas da si legneme i zaspa pred nea samo se nerviram ne mu izmiv zabi. Mn mrazam koga ke legne so neizmieni zabi uplav imam da ne.mu se raspiat seskite deka cetvorkite i petkite mu se isporasipaa kao gi pravevme ama ne gi biva ama.aj tie se mlecni a ovie trajni. I zaleani se ama pak mi e strav. Sirot kolku e umoren a kolku ima nesto bre protiv spienje da se cudis. Sam si vika umoren sum ama spienjeto e mnogu dosadno. Misli ke propusti nesto vo zivotot.
    E sega bogami ke se relaksiram malku dvajcata zaspani ke si sednam da gledam nesto. Ne pipam nisto po doma ionaka utre e nedela :)