Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    До 38,5 не давај лекови. Над тоа или чепче или сируп. Можеш сега да ја тушираш и вински оцет разблажен со вода на чорапчиња.
    И син ми е со тт. Сега за сега држи умерена 37 со нешто. Се уште сме на туширање. Знам изгледа страшно, но мора да оставиш организмот да се бори, тоа го прави со покачување на тт. Ако му ја спуштиш одма вирусот победува и имунитетот слабее. Така некако е сликовито кажано.
    Не се секирај што не јаде, битно ти е течности да пие да не дехидрира. Давај и и електролити.

На Kaetana, flower30, joy1 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    И јас никако не давам сируп, чеп ако е под 38.5. Периодов со 40 кога ми беше, дури до 39 не давав сируп... Мора да оставаш да се бори организмот, можеби грешам што и до толку го чекам да качи, ама дека кај него рипа до 40, чекам ете 39... 37.7 може и од заби да е, има забчиња? Или малечко беше...
    @Monella и јас истото го прашав вчера, во обид да сменам тема, ама вирусиве не даваат, мора за нив да се збори :D

На Kaetana, Ava.84, Monella и 2 други им се допаѓа ова.
  3. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.653
    Допаѓања:
    37.318
    Konecno doma(kaj majka) no so teska gutka co srcevo,koja sekogas ke me stega i nikogas nema da dozvoli da cuka pravilno. Fala mu na Boga,dete dobro e,veselo,si jade... Utre kontrola,terapija(ako ima potreba) i se zatvorame doma. Preumorna sum,mi treba odmor,sami dvajcata da si sedneme,da si se vratime na staro, ne sakam nikoj da soaga i da me sozaluva,sakam samo mir. Znam deka nikogas nema da bidam raat,stravot mi e vo koski vlezen,sekoe negovo kivanje,kaslanje,placenje pa duri i dvezenje mene potsetuva na sluckata i vikam gotovo,kosmarot pak.
    Utre resiv da razgovaram so mm,on ne dozna se,kje mu kazam,potreben mi e mnogu,da mi dade poddrska,sigurnost,mir...
    Se vklucuvam za brzo,samo da si gi sredam mislite i mozokot. Dobra vi nok majki.

На Kaetana, girl-miri, Ava.84 и 10 други им се допаѓа ова.
  4. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.870
    Допаѓања:
    28.557
    А како мерите тт ?!?! Ви дозволуваат ли малите? Јас мислам да треба да и мерам тт на малата со топломер нема да даде. Се надевам дека нема да се најдеме во таква ситуација, сигурна сум дека со плачење ќе биде!
    Озбилно, освен топломер со што друго мерите ? :$

@LaDyDoLl Поминало најстрашното, нека не се повторува!
    :hug:

На Kaetana и LaDyDoLl им се допаѓа ова.
  5. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Добра вечер мајки. .Керка подобро нема тт сега спие па се надевам добро ке ја минеме ноква..Имам дигитален топломер и сигурна бев дека не покажува точно тт и во право бев..Дете пага неможе да стои ја факам гори му викам на мм не е точен овој топломер никој не ми верува,го пратив зеде од комшииве обичен топломер мерам тт 39.8 одма на дежурен..И ставија инекција жалната немаше сила ниту да се заврти или да се размрда како што правеше обично за вакцините од што беше омалаксана само писна на сиот глас кога ја мушнаа и помина..Но сега цело време во сон плаче изгледа и е страв а ни рекоа утре пак да си одам кај матичната да продолжиме барем уште 2 дена со инекции..Уште во кола по пат накај дома за рок од 5 мин тт и падна..Сега спие и зедов и сирупче за имунитет и ги натопив чорапите во вински оцет и заспа па ке видиме како ке минеме ноква само синко да не качи некоја тт..Веке уплав имам..Инаку @mariz не е од заби тројки сите ги извади 21месец сме..А за тт мерење кука се дига додека мерам ама мора да знаеме на што сме..Сепак ви благодарам на сите кои одвоивте време и ми дадовте совет..Имајте убава вечер мајки

На Kaetana, girl-miri, Monella и 6 други им се допаѓа ова.
  6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Дигитален топломер, мери за 2 секунди на челото, баш поради таа причина купив таков и јас.. не даваше со живин да мерам :)

На TutiFuti и snegulkata им се допаѓа ова.
  7. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    Стварно темава стана болница. Моите и двајцата се за никаде, син ми е со алмацин, ќерка ми со денови е мрсулава а синоќа почна убаво и да кашла. Ја земав да спие со нас, ставив мукоплант во топла вода да испарува, ставив и кромид исецкан и заспа убаво без кашлање. Дома се денес со татко им, јас на работа. Можете да замислите колку ми се доаѓаше, дома да си ги оставам децата никакви. Среќа син ми само еден ден имаше температура. Јас сум мртва болна, имам некој кафено-зелен секрет одвај гледам пред мене. После работа и јас право на лекар. Сакав денес да дарувам крв, ама премногу сум болна, здравје кога ќе се опоравам. Светлата точка беше што синоќа ќерче ми ја испеа Елко елко, а има проблем со зборувањето. Доживљај беше, триста пати ја натеравме да ја пее. :inlove: Врв беше она пее на цел глас, а малиот застанал и си плеска со рачињата. Не ни текна да ги снимиме, прости. :)
    Имајте убав и здрав ден мајки, а се надеваме на снег за да ги исчисти вирусиштава!

На Kaetana, girl-miri, tina-63 и 6 други им се допаѓа ова.
  8. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.935
    Допаѓања:
    153.052
    Jas imav prvo digitalen na chicco mi se rasipa i sega so obicnen zivin. Placese i sin mi place i malovo ama ja drzam za ramo setam po doma peam i pustam pesnicki na tel. Golemiot pocvrsto spiese pa navecer vo son mu merev malovo se budi. Na sin mi mu imam mereno i so onie lentickite za celo nemozes mnogu precizno ama dovolno da ti pokaze dali e nakaj 39 ili ne

На snegulkata му/ѝ се допаѓа ова.
  9. irenadaniel

irenadaniel Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2009
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    1.329
    najdobro so bezkontakten termometar

10. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.871
    Допаѓања:
    142.027
    Prv den vo gradinka:sweat:
    WISH ME LUCK :)

На Kaetana, M&M, girl-miri и 12 други им се допаѓа ова.
  11. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.852
    Допаѓања:
    34.216
    Беба од вчера вечер од 11ч.нема тт но сабајле мн кашлаше и носето полно едвај го исчистивме. Плаче вришти сега ми е страв на лекар да го носам од што знам дека има многуу болни и немој пак да му се врати тт. Давав само сирупче ко ќе качеше тт над 38 највисока што измерив му беше 39.1.. но сега не знам што да праван како да му олеснам со кашлањето инаку има воведено едно јадење на сабајле вчера малку касна јаболка а денес не знам што да му дадам...инаку имаше црвено грло во сабота вечер кога го носевме на дежурен...и плуќе чисто...леле цела сум испопаничена не знам веќе аман мало е...

На Kaetana, mariz, girl-miri и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.340
    Допаѓања:
    107.939
    Добар ден! Стандард ќе исчитам се и синло тогаш ќе отвори очите. Никако време да пишам. Многу е подобар, сега сме само на инхалации со физиолошки, сирупот го завршивме и сега ќе се чистиме само. Мислам дека уште денес ќе одиме на контрола. Сакам на докторите да им купам по нешто, некоја ситница, мм запнал да му купиме само на Ѓорѓи ама на нас ни е Виктор матичен и нема смисла стварно. Јас и двајцата ги сакам многу, докторката не ми е баш баш ама пак, неизмерно се посветени на децава.

Мене од лошо спиење вратот многу ме боли, од вечер синколе ќе си се врати во креветче а јас на раат да се наспијам, не можам веќе, хронично стана ова, не можам да свртам глава. Мајка ми има една стара што ја вика мака ми е што ќе се разболат ама уште повеќе ми е мака што ќе се разгалат, е така ние, размазени до максимум, почна да забушава и со јадење и со пиење. Конечно вчера ручекот си го изеде, денес добар беше и со доручекот, ваљда е подобар веќе. Ќе видиме вњчер што ќе ни кажат.

Колку сум се насмеала вчера, бев на роденден, ги оставив дома да се чуваат и јас сама отидов, таму на нашите кумови кумовите, прашуваат сите каде се, зошто сум сама и им кажувам и вика а и ние сме болни ама нас баба сервис ни работи, епа викам на нас баба сервис расипан ни е, а тоа стварно, баба ни е болничка па ни е во изолација. И така ние дома, не мрдаме никаде, единствено вчера што бевме на сликање набрзинка и толку. Дома заглавени. Предпразничната атмосфера конечно ја почувствував и јас со сликањава, со сесиите, со новите дедомразовски облеки на детулево, иначе не осеќав дека е празночно ништо околу мене. Решив и да не готвам, само да направам едно благо, едно ама вредно, чоколадна лазања, ќе ве известам кога ќе биде готова да ја видите.

Сакав да ви пишам во врска со имунитетот, гледам давате на децата сирупчиња за имунитет дури се билни, скроз погрешно. Не се даваат сирупи за имунитет во зима и лето, се даваат на пролет и есен само, чисто џабе фрлени пари ви се. Сега само капки витЦ и Д евентуално, многу овошје и зеленчук и пазење. Познавам многу случаи каде што овие сирупи за имунитет направиле скроз спротивен ефект, така да подобро да не ги давате во време на вируси, мој совет, како јас би постапила.

Убав ден мамички!

На Kaetana, elena.mak, danichap и 5 други им се допаѓа ова.
  13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Ајде да повлечам нога со оздравено дете, не кашла, не тече нос веќе некој ден, нооо не го носам во градинка и не планирам деновиве да оди, да имам здраво дете за нова година, а за понатака градинка ке видиме :) Дома сме сите здрави, па ваљда нема да закачи нешто... нема да го носам и низ гужви. Сега бевме до надвор, прво во количка, после ја шетавме количката.. дуваше ветре и ги дуваше листовите и ѓубрињата по улица, он радост ги бркаше :rofl: Дојдовме дома, па го бањав и сам ми рече нана нана, станат од 7 му се приспа, па еве лежи дреме со полузатворени очи, кај и да е ке заспие :) ајде дај боже сите да оздрават и веќе така страшно, со кашлања, бронхити, со високи температури да не прележуваат... носето може да протекува чат пат :D Убав ден, јас отидов да пеглам, додека пишував синко заспа.. :*

На Kaetana, Lorins, elena.mak и 11 други им се допаѓа ова.
  14. sakambebe

sakambebe Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    934
    I jas da pisam,so malku podobrena situacija,se povrzuvame so sinko,so toa milo detence koe go nosev devet meseci i edvaj cekav da se rodi.Pomos od babi imam i ne se zalam.Pocnav da uzleguvam,i da vi kazam voopsto ne gledam temno ili den,si izleguvam,mislam deka i toa me oprabi malku.
    Cuvajte si gi decata,ova virusive se strasna rabota,bolnici polni,doktorive rabota preku glava,i jas mislev deka koga e mnogu ladno izumiraat site virusi,ama ova preterano e veke.Nie doma so maski,mm malku nastinat.Abe da ti e strav da ides leb da si kupis.

На Kaetana, ma4e1311, Annath и 9 други им се допаѓа ова.
  15. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.851
    Допаѓања:
    33.914
    @flower30 good luck (fingers) . Како поминавте во градинка?
    @sakambebe само напред шетањето најмногу помага.

Добро вечер мамички.

Ќерка и тато спијат , а за мама е забрането демек игли на перница имам:lol: Немам навика да спијам кога (heidy) спие.
    Ние почнавме со пробување вкусови. Прво давам зеленчук. Секој ден нов вкус. Можеби е погрешно ама и јас не би јадела исто 3 дена. Па со цел оброк намеравам да почнам од 6ти. Ќерка едвај чека да и дадам. Преска појадувам и таа ми влече јадење и дадов леб цело залче гризна,а нема заби. Срце ми застана. Повеќе не и давам ништо. Стрвла како татко и и баба и е:rofl:
    Денес и порачав столче и лигарче од интернет ќе стигнат за 2 дена и поклон за батко една играчка за Нова Година.

Еве ја стана .Одам да видам нешто испушта звук кога гледан повратила и на меше леже и се бита со нози .Сака да лазе ама не знае.Некогаш се уморува лежејќи на меше и почнува да плаче.

Од кога станав мајка на секое бебе дали животно или човек гледам со други очи.Многу им се радувам. Ви се случува ли и на вас исто? Многу е убав животот да гледаш како едно безпомошно битие се развива во човек . Уште во мешето е цело чудо:inlove:
    Тоа мајки многу почнав да филозофирам .

Поздрав и убава вечер .

На Kaetana, BirMelek, Lorins и 9 други им се допаѓа ова.
  16. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Еј готово мајки жени,запаѓам во депресија,ме тера на плачење и глупави лоши мисли и негативна енергија,без воља за ништо,уф готово за на психијатар сум 100%.
    Синко пак болен,и тт сабајле од ништо никаде,цел ден квичливо дете како никогаш до сега,а најлошо и штоо бебуш носето му се затнало,од дома само,никаде.не сме отишле.ке пукнам страшно се нервирам.и како да му помогнам на тоа мало суштество,едвај дише со носети,знаете ли колку ми е тешкооо и на душата и на срцето?!!
    Ништо не ми е ни интересно ни важно ни нова год,ни празници ни ништо,секој ден исти,срцето лупа со двеста,од стресови и нервози.
    Извинете на негативниот пост,тука си олеснувам си искажувам.
    Имајте убава вечер!!!

На Kaetana, Lorins, azelea и 10 други им се допаѓа ова.
  17. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Хелоу :drunk:
    Кука полна :nod:
    Беба спие а јас едвај си го најдов телефонот :shake:
    Нормално обожавам дечиња и не ми смета нит гласното смеење нити нивните игри
    Ама ова да се земало без прашање телефони и слично неможам да поднесам
    Немање култура,да не се воспитало :shake:
    Уште многу имам да коментирам ама подобро да си молчам
    Беба не полуде овие десет дена
    Од многу плачење плава се правеше
    Ниту температура ни запчиња не е настината све си е во ред момето а се убива од плачење
    Бевме кај педијатар и пак пробиотици :envy:
    Несакаше крв да и провери, него јас знам што и е
    Уште и ме искара како тоа толку млеко да пиела,таа е веќе дете (facepalm) требало 3 оброци да имаме воведено :o
    Од попладне го пишувам постов
    И никогаш да го завршам
    Имајте убава вечер

На Kaetana, Lorins, azelea и 6 други им се допаѓа ова.
  18. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Majki namaceni dusi, zdravo, eve da se prijvime I nie tuka sme, dr nemame no noseto pocna da I tece na malata.... so da vi kazam, sinokja vo tri casot pocna da kasla, ama vo spalnata se greeme so parno na drva, koe btw posle eden ne gree I pecka na sttuja, pa vozduhot ni e suv. Nemam navlaznivac na vozduh no imam staveno tendzerce so voda I edna tetra pelena so ne ja peram so prasok, a vo tekot na nokjta postojano ja mokram za da ima kolku tolku navlaznuvanje na vizduhot.... cel den sum vo paniki, merev I tt, za srekja nema, cel den bebe placlivo, kenkavo nisto ne ja interesira, spiena na dva pati po 30 minuti, a stanata od petipol, abe ludilo, vo tri neznam sto I stana zaspa I spiese recisi dva casa. Lugje so plan sum da ne spijam cela nokj, miestrav da ne kaci tt, da ne I se zatne noseto pa ne moze da disi. Inaku si cica kako sto I do sega so finti na zadremuvanje na stanuvanje. Imam cuden eden simptom Ili kako I da go narecam teleto pri stres I nervoza mi reagira so vrtoglavici I bolno grlo, I taka sum nastinata I se setam doma so maska sega me boli grlo, ah ke si puknam.
    Sakav da pravam kolacinja novogodisni onie keksite, ama nekako sega ne mi se interesni, cuca mi e na prvo mesto.
    Izvinete za dolgiot latinicen post.
    Na site majki so bolni decinja im posakuvam pobrzo da im ozdravat najmilite, a na onie si zdravi da si gi docuvaat zdravi vo ova vreme polno so virusi.

На Kaetana, blessed.an, Lorins и 6 други им се допаѓа ова.
  19. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.935
    Допаѓања:
    153.052
    Legni pospij malku dodeka spie nemoj da mislis deka nema da ja cues ako krci so noseto ili se zakasla ionaka spies sigurno na strek. Vaka nenaspana nemozes da funkcioniras preku den poloso ke si napravis.
    Eve i jas pak da se pozalam. Malono si e i ponataka malku zatnata i potkasluva ama e generalno ok ama sega golemiov mi kaci t. Abe mi ide da urlam. Si dojdov od rab go gledam nekako cuden mu vikam mama dobar si, vika da. A ova flastercevo od vrata na cicka nemozam da stanam da go pipnam. I uste lut sto go gledam mi vikna dobar sum be nisto ne mi e. Ama jas si go znam deteto ionaka ima tazni oci sega mislis gotov ke zaplace ama ne se dava. Stanuvam go pipam gori ajdeee mi se svrte meram 39. Mu dadov sirup za nekoj saat vreme bese ok zivna vika ne me boli veke glava. Mi se placese mnogu mm zaglavi na rabota ova malovo losovo kako samo ona da e nemozam od nea da go gusnam koga fati da place zosto go guskam zverka ne videna e.
    Da vi kazam znam deka nekogas starine dosagaat, svekrvi nerviraat ama bidete srekni sto ima nekoj da vi pomogne. Mn se osetiv nekako bespomosna denes. Utre ke go ostavam doma so zenava sto ja cuva malata a i zenata e malku podrazbolena ama do ng nemam teoretski sansi da otsustvuvam ni 1 den od rabota. Samo 2 sme a kolegava ne e dobar i zema odmor da se opravi treba da patuva za nekoj den. Na rabota mi e neviden haos a baska ni e takva specificna rabotata ne e nesto sto moze da go ostavis za dr den. Baska deka kolgava na odmor ke si dezuram na tel i na mail i vikendov od doma. Uf kako mi fali nekoj da moze denovive da doaga da i pomaga malku na zenava. Ko za belja i kaj mm na rabota e isto haos pred ng nemoze ni od da se pribira porano ili da ostane doma. Vrtam trista filmovi kogo da viknam ama nema. Sega sfakam kolku e pozeznato so dve koga treba da gi izorganiziras. Vajda ke izdrzi zenava da ne klapne i ona ke treba sinko i da sedi doma za raspust, on ne e tezok za cuvanje golem e ama pak e dete. Da vidam ako zeme brat mi odmor isto za raspustov pa nekoj den da go ostavam kaj nego bar na 2 pati em da mu bide i nego pointeresno i zenava da ja rasteretam. Pa zdravj od 14ti ke odime na odmor da odmori i ona. E ova me plasese uste na pocetok bidejki e postara ama nemav druga opcija. Ajde zdravje vajda ke bide se ok da ne panicam kako po obicaj. Rekov jas mene mi e dekemvri najkriticen so decava i pak taka ki izleze. Aj samo na ova da ostane i da mi ozdravat pobrgu

На Kaetana, Lorins, azelea и 6 други им се допаѓа ова.
  20. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Мами Цурици најубави како сте ми?ајде и ние да се пријавиме покрај тоа што турбо се спремаме за нова година купуваме украси пакетчиња играчки,бевме на претстава со Дедо мраз,имавме исто посета од Дедо Мраз ни донесе играчка дома многу бил (умен) синко,во градинка ги сликаа сега деновиве и пакетче ќе им давале,најбитно ми е тие да се среќни тоа е она што ме исполнува и што ме тера да работам како коњ,за да можам да му овозможам се ништо да не му фали,инаку јас на старост фатив гнојна ангина температура во живот не сум имала ете и тоа дојде,си отседов дома убави 10 дена неможев уста да отворам,на цел малер се секирав и за синко бегав од него,а он сака да ја гушка мама се боревме дома да стои подалеку од мене,бацувалче мамино уште тоа ми фали сега пред празници да го фати и него среќа помина,јас оздравев и он си е супер дај боже така и да продолжи ве поздравувам останете ми добри со весели и здрави дечиња имајте убави и бериќетни празници ве гушкаме:hug: :hug::hug:

На Kaetana, Monella, Lorins и 7 други им се допаѓа ова.