Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.610
    Допаѓања:
    8.252
    Добро уто...станата сум од пред 4 саатот:drunk:

бебето го презаспав,јас не легнувам пак.Сега ке правам доручек за него за кога ќе стане.
    Синко мајкин,а види нешто спремам една уста отворе-мислеш кој знае колку е гладен...се ќе изеде.Ама,седне ли да јаде после 5 лажичка сме на молење,многу слаб апетит има периодов.Нешто е и болен настинат крчи целиот.
    Јас сум бетер од него нос ме чеша и тече,кивам,очи солзат,добро е што не кашлам и сум без тт.Синко имаше ниска тт,сега е помината и нема.Не знам кој прв од нас се разболе,ама овој пат сме болни во тандем.А, да ќе заборавев неговото височество херпес пак се појави:headbang:

Друго мм е на одмор,а јас сум пресно депилирана со црвената тетка,човек не може да се израдува.Универзумот се ми прави вака.И друг пат се има случувано ова.Еднаш не се видовме година време,работеше во друга држава и кога си дојде он,дојде одма тетката во црвено.Никогаш не сум имала точен мензис и секогаш кога не треба тогаш иде.
    А, времето е катастрофа не е за шетање-ветришта и дождови и мислевме да тркнеме до оној термалниот базен што е прилагоден за деца,ама со менструација не одам никаде.Некако не можам да се бањам со тамнон:?:
    Ако заврши,додека мм има одмор ќе одиме:)

Денеска пак на фитнес ќе одам.Мм ќе го искористам максимално да го чува синко:D

Друго жени почнува да ме фаќа страв,оти уште малку ќе почнам со работа март/април.Морам уште сега да почнам да барам ново работно место...доцнам дури,до сега ова требаше да го средам,на старото не ми се враќа.
    Излезе компликација со документите за градинка и ќе правам термин лично да зборувам со тие што мислат,како да изведам се да биде по тајминг.Оти со ова нивното ми е невозможна мисија-поготово ако менам рабтоа.Едно без друго не оди,а они бараат се да им приложиш.
    Исто многу работи сум заборавила,оти две години не работев и ќе ми дојде стрес додека се прилагодам и потсетам на работата.
    Вчера од мисли почнав да се препотувам во креветот,сонувам формулари,социјална,нова работа:rofl: Будала сум,ептен си ставам на срце за овие работи.После си викам прво здравје, без работа нема да останам ако ми се работи.

Ајде доста филозофирам,убав ден на сите:)

Последна измена: 27 декември 2016
    На tina-63, Kaetana, Smizzy и 10 други им се допаѓа ова.
  2. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.623
    Допаѓања:
    15.731
    Добро утро мамици :)
    Ве изначитав сите болни,ужас јас малку само поднастинав и за два три дена ко нова бев,малава да не ја подречам добро се држи,малце само носето беше затнато ама го средивме и тоа,ништо страшно,во градинка кај нив преполовена групата сите болни,дури и воспитачката подкашлува ама си ставила маска за да не им пренесува на децата.Вчера бевме во градинка имавме дружба родители и деца предновогодишно и многу беше интересно,правевме некои украси,китевме,се дружевме:).
    И јас предновогодишно сум затрупана со работа,сите сега на крај навалиле,вчера ме фати паника дали ќе стигнам се да завршам :sweat:,синоќа бевме и на прослава од работа,и еве само јас и една колешка сме дојдени другите изгледа неможат да се освестат:D.
    @M&M ти верувам мила,знам како е да немаш кој да ти помогне,а плус и со две деца,и ние со мм колку пати сме се нашле во ситуација да немаме кој да почува дете на кратко,ама тоа ни е нашите живеат подалеку и неможе да доаѓаат често,ама кога имаме потреба доаѓа мајка ми или свеки:).
    @Kaetana ,како сте? Се прилагодивте ли на македонсково тло?:(
    Поздрав мамички и побрзо да ми оздравите и во новата година да бидете здрави сите 365 дена:inlove:

На tina-63, Kaetana, M&M и 6 други им се допаѓа ова.
  3. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    Синоќа и ќерка ми качи температура. Она кога качува не си игра мајтап, бам скоро 40. Цела вечер не сум спиена, лежеше врз мене. Ме исплаши многу, се жалеше дека ја болат очињата. Ја однесов на светло, што да видам. Црвени, светнати како фарови. Лоши вирусишта, аман. Бога молам малечкото да не го префати и ова чудо, затоа што веќе е на алмацин заради глупавата мутирана стрептокока против која е вакциниран инаку. Мутанти глупави. Денес се со тетка ми, јас морав да дојдам на работа. Мм исто, нема шанса никој од нас да зема слободни денови, одмори, чуда. Одвај чекам да дојде петок, да си се гушкаме сите три дена. Не сакам ни да помислам дека некој ќе биде болен или слично, од новата година сакам само здравје. Кога е човек здрав, се другото си доаѓа само.

На tina-63, joy1, Mari* и 3 други им се допаѓа ова.
  4. majdaa

majdaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2016
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    293
    Ајде и ние да се пријавиме во клубот болни керка и е затнат носот нема густ секрет но и тече како водичка има само пет месеци што да и ставам за да и помине или ништо само по себе сега за сега може да диши.

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Zeni eve me mene pak, beba si e ok, svativ deka noseto I protece zaradi toa sto I staviv fizioloski rastvor.
    Tuku imam eden problem, so beba od pocetok bevme na doenje, pa kombinirano so ad I sega pak samona doenje. Shishe ne fakja, edno dve nedeli od prilika SAMO preku den ja stavam da cica, on se tegne place, odbiva da cica, a znam deka e gladna, vaka se molime I po polovina cas za cicanje I po mn placenje I tegnenje ke se kandisa. Neznam sto da napravam, da ne imala nekoja vakov slucaj, sto bi mozelo da bide I kako ste go resile. Mislam deka poradi iva stana mn nervozna, ilinervozata I eod nesto drugo. Navecer vo son cica bez nikakov problem.
    Lugje se zbudalev neznam sto da pravam....

На irenadaniel му/ѝ се допаѓа ова.
  6. irenadaniel

irenadaniel Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2009
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    1.329
    колкаво е малото?

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.809
    Допаѓања:
    202.815
    Пожелно е барем три дена еден вкус за да не ти покаже реакција која може да се јави и третиот ден, а да немало ништо првиот ден. Затоа е така препорачано. И ако мешаш повеќе вкусови, тогаш нема да знаеш од што се јавила реакцијата ако ја има. Не е работава да се правам паметна, детето е на прво место. Додека не почнеш со храна (најчесто) не можеш да знаеш дали е алергична на нешто или не. Колку и да се минливи реакциите и алергиите од храна, сепак некогаш кај бебиња страшно може да изгледаат. Башка што на бебе, дотогаш навикнато на млеко, не му прави разлика дали еден вкус ќе го јаде три или пет дена.

@Saraa и мојот е таков, на 3+. Нормална е таа фаза, само чувај нерви и имај трпение. Пак ќе цица. Сега не треба да качува многу во килажа како првите три месеци.

На fairy88, joy1, Ava.84 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Triipol meseci.

9. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    I kako se spravuvas, spodeli tvoe iskustvo mozebi jas ne sum probalo nesto takvo. Ne e tolku da se nerviram kolku sto sum zagrizena da ne nesto ne e vored so beba. Pozdrav.

10. irenadaniel

Се зачлени на:
    17 декември 2009
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    1.329
    Гарант има грчеви ,давај нешто за грчевите ,мене мајката ми се плака до 4месеци со грчеви плачки и шо се и не а јас само еспумисан давав незнам зошто не пробав др капки,ама сега за второ дете барем знам нешто повеке

11. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.871
    Допаѓања:
    142.024
    Dobar den,
    @Ava.84 vo gradinka :(:(
    Vcera ja zema vospitackata i traese i posle 20m.ja nosi i place .Vika dobra bese,ja staviv malku vo krevetce i zaplaca.
    Denes 30min.ja vrakja ona place ,lipa obrazitte zar crveni.I vika ne placela ama ja sednala da i dade da jade i pocnala da place.Edvaj se smiri.
    Vcera diazepam piev za da izdrzam ama bev poraspolozena deka se smiri brgu so placenjeto.Denes mi e tesko na dusata oti mi bese mnogu zal sto lipase od placenje.Neznam kako ke bide.
    Znam deka od "okolina" ke dobivam pak zalni izjavi i da treba doma da sedam i neznam dal ke se vozdrzam da ne pyknam.Samo se molam da se navikne malava oti ne gledam drugo resenie.
    Na site sto ste so bolni decinja vi posakuvam od srce pobrzo da ozdravati veke od novata godina malku raat da sme od bolesti i problemi site majki :hug:

На tina-63, M&M, Lorins и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Nemame grcevi toa so sigurnost tvrdam, nesto drugo valda e...

13. irenadaniel

Се зачлени на:
    17 декември 2009
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    1.329
    Ништо само трпение ,или на крај можи и од непцата да е

На Saraa му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Sum pomislila, ama pa navecer cica bez problem, e sega dali togas spie pa ne I smeta, nez sto da kazam samo greota e ona, a jas pocnuvam da stanuvam nervozna pa toa izgleda I go prenesuvam na nea. Znam deka ne treba da sum nervozna ama ete posilno e od mene.

15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.339
    Допаѓања:
    107.930
    Добар ден мамаситас!

Малиот оздраве, големиот се разболе, маживе де ужасни. Немам типичен маж кој плаче на 37.5, еве го со 40ка е на работа, ама тешко е маж да е болен. Се крстам само мене да не ме фати, оти тешко тогаш ќе биде.

Синко си се врати пак на јадењето ко што знае, слапа цело тањирче просо со слива и банана. Спие сега, баш се премори. Синоќа заспа цо 9ипол,сабајле стана во 9. Да е жив и здрав само.

Конечно ги спремив пакетчињата, мерачки, купив се што ми се виде убаво од Кам и наполнив, едно бебешко плус за бато наш. Следната година ме чекаат две пакетчиња плус. Само да се множи фамилијата, така е најубаво.

Да допијам кафето оти ќе стане господин џеваџија.

На Sunshine_1979, Верче4 и azelea им се допаѓа ова.
  16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.809
    Допаѓања:
    202.815
    @Saraa скок во развој е, се друго ги интересира освен цицањето. Ништо посебно не правам, ама гледам да не се нервирам. Ако не сака да цица, ќе го легнам во релаксатор или на кревет и ќе го занимавам со тропалки и музички играчки, му зборувам. Или пак го шетам низ собите, интересно му е. Или пуштам музика, си играме. Рацете ми знаат, ама тоа е. За првото не знаев, се притресував и паничев, ама сега ми е полесно, оти знам што следува и го прифаќам. Ама кај моево има и дополнителна нервоза, можеби и заби ќе вади, бидејќи многу почна да гризе последниве две недели (татко му на три и пол месеци извадил прв заб). Кај моево периодов почна неколку дена пред да наполни три месеци, а сега гледам дека поминува, прифаќа да цица и преку ден во будна состојба. Иако немавме проблем со грчеви порано, сега знаат да го фатат повремено. Од два и пол месеци навака. Само трпение ти треба, и немој да мислиш дека правиш нешто погрешно.

На Kaetana, Saraa, M&M и 2 други им се допаѓа ова.
  17. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.623
    Допаѓања:
    15.731
    Душо само смирено,немој диазепами,чуда,ние мајките потешко го поднесуваме оделувањето на детето и оставање на непознати отколку самите деца,тие побргу се навикнуваат.И мојата плачеше на почеток и мене срце ми се кинеше,и јас пуштав по некоја солза ,ама тоа минува,после ќе и биде убаво таму со децата ќе сака сама да оди.

На Kaetana, Sunshine_1979, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.339
    Допаѓања:
    107.930
    А зошто плачете? Па они на мачење не одат, на играње одат. Децата плачат и за глупости, не само за во градинка. Да дојде ред мислам дека нема да се потресувам многу, ама ќе видиме. Јас го оставив прв пат само подолго со мајка ми, 4ипол саати, ама морав. И сега се оставаме на чување, некогаш и онака да одмориме малце го остабам кај свекрва ми. Го оставав и да исчистам, да средам, да испазариме, не можам да го носам баш секогаш си мене. А и не сакам да го носам, ете од една посета на мол се испоразболе. Сега е болна баба и сфаќам колку ми фали тоа, сите предновогодишни забави ги испуштивме, а баш сега сите пријатели од страна ни се дојдени, ама тоа е. Е за новогодишната ноќ нема сила што ќе ме натера да го оставам дома со баба и да идам да славам, ова му е прва к сакам да е со нас. Ќе го облечам во најубавите дедомразовски шпихозни и ќе уживаме.

На eleni27, Lorins, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.871
    Допаѓања:
    142.024
    @azelea i jas taka si vikam i so mm se tesime i koga ke ja vidime cela lipa i crvena vo ocite e togas pagja vo voda se sto sum pomislila.Znam deka site go pominale toa i site ama bas site vikat deka na ovaa vozrast polesno se naviknuvaat otkolku pogolemki.Ama tesko e ,epten .Se nadevam samo deka ke se prilagodi i ke bide podobro.Fala ti na sovet ,mi znaci toa epten.
    @AngelOfArh znam ubavo se ama ete tesko e.Drugo e koga ke idi kaj babi na posedok,drugo e so nepoznati.Plus placat i drugi decinja i se stvara nervoza i kaj decata.Ama sepak i sekoe dete e razlicno.No,vo globala site placat-toa e fakt.
    Ajde samo da se zivi i zdravi ,drugoto ke go trgame nie roditelite.

На M&M, Lorins и azelea им се допаѓа ова.
  20. irenadaniel

Се зачлени на:
    17 декември 2009
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    1.329
    Јас неможам да се пофалам со некое мирно бебе дека имав,само плачки и само в раце ,но мислам послем 6 месеци од прилика малку од малку осетив полесно ,значи бебе пак некој ред имаше ама дефинитивно до 1 год се нај мачни кој сака нека кажи,сега дури да ви помини периодот вадење забчиња е најмачно ама и то ке помини