Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Ние од денес пак со тт. Аман веќе цела недела се фати. Од денес и кашла. Се слушнав со др на тел. ќе го однесам утре да го слушне и да му го види грлото пак. Таа ми вика неколку дена беше добар, ова сега може да е нешто ново. Дома сите сме болни. Ми вика почни со антибиотик. Стварно не сум паметна што да правам. Имам дома аугментин сируп, незнам дали да дадам, не сум паметна. Сирупот не ми е растворен, како се раствараше?дали беше со превриена оладена вода.

На Kaetana и M&M им се допаѓа ова.
  2. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    28.355

Augmentin jas mu imam davano za crveno grlo mislam.Isto go imav doma nerastvoren so prevriena oladena voda go rastvoriv mislam okolu 70 ml deka trebase,mu stavas pola go muckas 5 min i potoa ja dodavas ii drugata polovina,mislam deka imase i na siseto obelezano do kaj treba.
    Inace i nie bolni vo nedelata krena tt 41 zavrsivme na detsko na infuzija so ispieno surup za tt namesto da mu spagja nemu mu se kacuvase,pocna i da kasla i slajmovi ima.Ponedelnikot kaj maticnata da ne vidi da ni prepise nesto.Grloto crveno na gradi nema spusteno ni prepisa co-almacin na 12 sati po 3 ml.Inace vo bolnica na detsko horor bese nemase mesto krevet sloboden za da legne deteto,pa i na moevo nezz zosto mu pukaa venite go bockaa 4 pati na kraj vo glava go bocna,ama od sila i od pistenje cel okolu oci i na celo e so kapilari ispukani.Od vcera sme bez tt samo kasla so slajmovi prodolzuvame so antibiotikot 7 dena pa ke vidime na kontrola sto ke ni recat.Vecer sme na vecera od rabota gazdata ke ne nosi ama ni mi se odi ni nisto.Ni pak nova godina mi se slavi nekako godinava praznicno euforicno ama od ko se razbole sinko ne mi e nisto po kejf plus I svekrva mi i dever mi se trup bolni da si trcam po site trojca.Samo gospod zdravje da dava na site posebno na maleckite a nas sila da go izdrzime i prebrodime sekoj los period.Znam deka gospod ni dava tovar onolku kolku sto mozeme da nosime ama veruvajte nemam sili veke,mislam deka poleka i tivko tonam i se nadevam na podobro utre.Pozz mamicki,pobrzo ozdravuvanje na site malecki a voedno i srekni praznici.

На azelea, Kaetana, Mariangel и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    И ние сме болни во петокот и саботата беше со тт до 39.6 од неделата навака Кашла,шлаеми,растечен нос од двај диши навечер воа веќе крај нема и мене не ми до нова год само децата да ни се здрви и насмеани.позз мајки

На Kaetana, Mariangel и mariz им се допаѓа ова.
  4. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.935
    Допаѓања:
    153.048
    Ova stvarno vo nevidena epidemija prerasna a nikako da proglasat. Veke ne mi se zbori ao site sto se so deca istiot muabet.
    Se mislam dali da go pratam utre vi skolo ke imaat zabava vo kino. Komsiive me ubeduvaat sa odi na kratko nivnite ke odat iako bea i oni do vcera so tt akoro aite. Denes mu propustiv slikanje v9 skolo pratile fino lepo mail ucitelkite ama jas zabegana so sluzbeniot mail.privatniot so denovi ne sum go otvorila. Koga doznav bese veke kasno inaku ke go izorganizirav nekako bar za slikanje da odese. Bas mi e zal prva grupna novogodisna slika vo skolo ja utnavme. Aj zdravje dogodina. Da vifam kako ke pomine nokeska pabke resam za utre. Porucekva pomina bez tt. Dosadno mu e doma neznae sto so sebe a tek mu pocnuva raspust. Malovo e dobro se pobesno i pointeresno e sekoj den. Se naucila samo neee da vika, a i recam ajde mama da si legneme vika neee i bega :). Bambori se poveke samo vadi nekoj zborcinja smesni. Inaku nie za ng moze sum pisala ama eve pak vo Komsii jas sigurno ke si se priberam rano so malovo se zavisi kolku ke ja naspijam preku den mazinjava neka sedat kolku ke izdrzat. Jas my se tokmam da si izgledam bar edno filmce. Posle na 1vi zme si tradicionalno na rucek po rodnini, vtori pak po gosti i posle vrakanje vo normala. Edvaj cekam da pomine i utre denov i da prob bar nesto da spremam vo sabota kolku da se rece ne moze ng bez ruska salata i kiflo da pomine neli :)

На Lorins, azelea, Kaetana и 3 други им се допаѓа ова.
  5. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    Добра вечер мајки!!!!

денес со синко список правевме што ќе се спрема за нова година. Врти сучи, кифли и руска на мени стандард.
    Сопруг се запна да сме се собирале. А бе ова не е епидемија, веќе параноја е на секое кивнување или растечено носе, ќе се собираме?!?
    Домче си е домче со мало бебе не сакам собиранки, ниту кај мене, ниту на друго место.

Добра ноќ!!!!

сто пати редактирав, бебуш ме измрда ха ха ха

Последна измена: 29 декември 2016
    На Ava.84, Lorins, M&M и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Навјасала некоја нервоза "р'же не се држе" е работата!
    Не беше саншајн родена за живот со свекрва е работата!
    А не ми згреши ништо посебно жената, ама ете така, 13 години сама сум си домаќинка во куќата и еве сега во "оние денови од месецот" ми смета ама баш сѐ! А и беба нешто денес збесна, лудуваше цело попладне и на крај заспа на цицка и кога се џапна да си легне на перница, пола брадавица и остана во уста...
    Добро претерувам не пола, ама 5 мм кожа, 5 минути крв ми течеше! Тоа ми беше "шлагот" на денешниот ден!
    Сега одам да фрлам ѓубре и да дувнам едно цигарче, а потоа ми остана да ги замоткам подароците за дечињата на пријателите каде што ќе чекаме нг и да си легнам ко човек! Добра ноќ пријателки!

На Arien, kelebeim***, Ava.84 и 13 други им се допаѓа ова.
  7. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    Доаѓам и јас на цигарче, ако може секако.
    Како ми се пали едно во моментов, ама легнав со бебуш

На Верче4 и Sunshine_1979 им се допаѓа ова.
  8. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Ah cigarziki edni :rofl:
    I jas sum ista, ne kojznae kolku ama si zapaluvam.

Aj koga ke piete :coffee: viknajte me i mene da si iscademe po eden :lol:

На џунџуле, Mari* и Sunshine_1979 им се допаѓа ова.
  9. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Беба 3 дена ми е настината
    Носето затнато кашла и зарипната е дури
    Пред малку мерев тт во газето имаше 38
    Да дадам чепче или не

10. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.988
    Допаѓања:
    9.368
    Mislam deka pola stepen se odzema ako meris vo gaze.

На џунџуле и Mari* им се допаѓа ова.
  11. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Cigarce:inlove::smoke: kako bi mavnalavo momentov. Ne mora kafe, samo cigarce dovolno e. I tisina, mnogu tisina....
    P.S @Sunshine_1979 Nie pred 10 dena si dojdovme od bolnica i vo niv 110 pati mi doslo da :punch:.sveki. I toa na gosti koga e ne ziveeme zaedno:!:Namerno li zenive kazuvaat sto i kako treba da pravime iako znaat deka toa ne nervira ne znam jas.

На Girl-Rabbit, girl-miri, Mari* и 7 други им се допаѓа ова.
  12. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Lele zheni chuvajte se site, ne primajte bolni gosti. :( Shto pobrzo da vi ozdravat dechinjata :)

На Arien, M&M, girl-miri и 7 други им се допаѓа ова.
  13. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Добро утро...
    Ако сака човек мир и тишина, мора да си скрати од сонот. Еве сум само јас будна, маж и дете уште се во кома... јас уживам во тишина и темница. Се шлапнав од еден на друг кревет со телефонот во раце.

Откако дојдовме сме на норма. Обврски еден куп. Уште денес, па после одмараме. Покрај пасошот за малата, слики за визи, наумив да си направиме комплетен ремонт, па сите сме од доктор на доктор - се превентивни контроли. Крв, брисеви, гинеколог, ехо на гради, стоматолог, кожен... што не. На малата и земавме крв - се испадна супер. И земав и брисеви па чекаме резултати.

Да не ја урочам, супер се држи на епидемијата. Ние исто се поболевме ама среќа што на сите ни помина баш кога патувавме навака и од тогаш освен кашлање и шлајм супер сме. Ама јас не знам како да не кашла човек и да вади шлајмови - воздухот овде е навистина катастрофа. И тоа ај, деновиве е и подобро.

Уште немаме почнато со дружби со дечиња, а баш тоа ни е на список после нова година... малку се паничам да не се разболи пак тука, ама некако сум помирна.

Баш безвезе ова со болештиниве... нема полошо нешто од тоа детето да ти е болно...

Мајка ми ме советува да се прибереме дома и да не се мешаме меѓу луѓе. Така веројатно и ќе биде. А маж ми вчера ми вика - ден пред тргање пак брисеви да и земеме, превентивно.

Некој спомна каде вируси на минус. Точно е, нема многу вируси на минус. Работата е што пркнуваат на чести разлики на температури од минус во плус и така се јачаат и тие. А времево пред два дена беше топличко и пријатно... ама тоа е. Таква е сезоната. Само храбро и истрајно. Мора така.

Вчера го светнавме станчето со маж ми, и многу ми е криво денес што цел ден не сме дома, наместо да се релаксираме барем еден ден.
    И после чистењето вчера, ај се бањаме... среќа што сите се мотавме околу спалната и вц-то... лустерот се откачи и шлапна во дневна на масата и се искрши на милион парчиња. Баш падна врз играчките на малата кај што си играше на масата. Да беше таму сигурно ќе ја погодеше.
    Малку се потресов.. а мајка ми се обиде неуспешно да ме смири со констатацијата дека "лустери паѓале" и со приказната дека и неа еднаш и паднал во спалната.
    Затоа не ни ставам лустери висечки. Фала многу, задоволна сум и со светилката обична што си ја имам, со оглед на тоа што не е толку хазардна.

Да се дополнам. Малата тука е жива среќна, сите се околу неа, таа е уан мен шоу, а гледам не и пречи - баш ужива во тоа... не се предава да заспие рано, спие сабајле до касно.. ама овој пат се вози во седиште во кола без приговор. Демек се возиме во бус. Тато вози бус а таа седи во специјалното нејзино седиште во бусот... инаку сите коли и се бус.
    Малку е со намален апетит, ама отворена дизна за чоколади. Јас само викам по сите. Значи не е проблем да му дадат благо, ама прво нека си го изеде ручекот. И јас сакам да сум попустлива ама се нема разбирање дека после сме сами и ние се сносиме со последиците. И аман веќе од тоа купување на љубов со благо.

Тоа е жени. Саатот чука, ми прави притисок дека напорниов ден треба да почне, а се што ми сака душава е грицки пред телевизор и гушкање со маж ми и ѕверуле.

Пазете се, чувајте се, пазете ги дечињата - нека оздрават побрзо.. ма нека оздрават одма сега!

Последна измена: 30 декември 2016
    На Girl-Rabbit, tina-63, Kitten и 19 други им се допаѓа ова.
  14. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Dobro utrooo. Evo nas od staroto moe maalo, na gosti sme kaj moite. Vo nedelata stignavme. Ovie denovi zavrsivme mnogu raboti. Pravevme bris od nose i grlo, krv im zedoa vcera pa kaj pedijatar da gi vidi i taka. Znaci sin mi cisti brisevi nema nisto, krvna slika uredna isto. E kjerce ima bakterija vo nose i pokaceni leukociti vo krv. Pa i dadoa antibiotik Cefaklor i Hloramfenikol mast vo noseto da i stavam. Pocnavne od sinokja i da vidime dali kje se izleci toa tecenje nos i kaslanje posle tolku vreme.
    Zedov i probiotik Proven, e sega ne znam dali se dava posle sekoe davanje antibiotik ili edbas dnevno samo? Ne se sekjavam kako mi kazaa ni doktorkata ni aptekarkata, ic ne se sekjavam....
    Im zedov i sirup za imunitet Imunoglukan, vitamin A i D perli gi pijat vekje 2-3 dena, Mukoplant sirup od tegavec za kaslanjeto i od seto toa da vidime kraen rezultat.
    Nasekade bolesti virusi site se bolni.
    Da se cuvame kolku mozeme pa sea toa e nema drugo.
    Dodeka nanat jas da pisam oti a stanat tolku e, nemam vreme ni da sednam kafe da se napijam, ako sum kaj majka sea pa i dvajcata zalepeni za mene ne me ostaavaat na raat :devil:

На Girl-Rabbit, tina-63, Arien и 9 други им се допаѓа ова.
  15. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Пробиотикот се дава измеѓу антибиотикот. Не се дава непосредно пред или после оти антибиотикот ќе ги уништи корисните бактерии од пробиотикот. Пример ако е Цефаклорот на 12 саати, а Провенот еднаш дневно.. јас би го дала на 6тиот саат од земањето на антибиотикот.

На Arien, M&M, Mari* и 5 други им се допаѓа ова.
  16. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Vo apteka mi rekoa da mine 1 cas ili posle ili pred antibiotikot, samo ne znam dali isto 3 pati dnevno da davam na 8 casa e antibiotikot.
    Sinokja i dadov antibiotik i posle 1 cas probiotik.
    Sega ne sum dala uste antibiotik, da doruckuca prvo pa kje i dadam. Ama ne znam dali moze prvo probiotik da i dadam pa da jade pa posle antibiotik??
    Ne znam prv pat davam probiotik i ne znam kako se dava....

17. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Добро утро мами. За мене не е добро. Цела ноќ се боревме со тт и не спушти под 39. На крај дете во рака и на педијатрија. Ми беше страв да не пропуштам нешто иако доктор го гледаше во понеделникот. Пак к.с ни направија и таа е супер. На плуќанема ништо. Вика грло многу црвено и отечено. Аман, може ли од тоа да држи една недела тт. Се што правам правам точно, тт не се симнува. Од вчера вечер дадов антибиотик. Јас сум прва против, ама овој пат немав друг памет. Изгоре дете веќе недела дена, а грлото на полошо. И на таа педијатрија, аман бе. Не сум против никој и ништо, младо, старо. Ама др да ти рече неможам да го преслушам многу плаче(facepalm) епа таму сите деца плачат. Срамота др од триесет и некоја година без желба за работа.

На Arien, eleni27, M&M и 9 други им се допаѓа ова.
  18. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    Мамички здраво!
    Ме нема одамна овде. Триста чуда ми се случуваат.
    Се спремаме за роденден на бебушот идната недела. Ај реков таман годиначе е да си почнам со барање работа, и од прва одма најдов. Синко е на доење, само со мене, два саати не ми го почувале, а сега мора јасли, друго чаре нема. Па место да се радувам за убвата работа, си тупам глава како, што, детето....

На Girl-Rabbit, Kitten, Arien и 10 други им се допаѓа ова.
  19. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Obavezno napravete brisevi ne ostavaj taka,sinko ednas cela nedela imase tt doktorkata mi vika od nastinka ke mu pomine na kraj jas ja zapnav maticnata negova za brisevi bidejki nad 8 dena imase tt,ispadna deka ima bakterija streptokoka vo nos i deka taa mu pravela problem so temp,38,5,7 posle toa so sirup odma se sredi

На tina-63, Kaetana, snegulkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.762
    Добро утро мајки.
    Го пијам првото утринско кафе мераклиски и на раат:coffee:. Мажот ми е дома и малава му е залепена како фластер па малку одмор за мене:D. Вака се живеело до 101 и назад.

Денес одиме да ја пречекуваме мајка ми од аеродром:sun:.

Долг пат имаме пред нас, но малата сака вожња со кола и верувам дека ќе помине непроблематично.
    На пат за накај дома ќе застанеме во некој од големите шопинг центри да испазариме последните ситници за новогодишното мени и се надевам една дебела топла јакна за мајка.
    Се чуствувам себично што наредниве неколку недели додека не сум породена едвај чекам да отидеме со мм на вечера, кино, некој коктел или да се видиме со пријатели :$.
    Летото кога мајка беше тука ги изгледавме сите филмови во кино и напамет го знаевме менито во најблискиот коктел бар и ресторан :P.

Кој благослов е кога има човек на кого да остави дете некој саат. Малата си ја преспива ноќта, целосно е непроблематична, ама нели, треба некој дома да седи.
    И те како ни е потребно малку време само за нас двајца. Да акумулираме последна доза енергија овие неколку недели пред новиот предизвик и доаѓањето на другата бебушка.
    После здравје боже кога пак и кино и коктели ќе видиме :rofl:.

Ние добри инаку. Фала богу.
    Тука е топло, убаво времето како за зимо, но чист е воздухов во селото а и сме изолирани од народ па до сега шкртнавме без болештини.
    Мајка многу се плашеше да не ни донесе некој вирус, ама за сега е добра.

Кога ќе дојде од алиштата на малава се што ќе биде повторно користено за бебушка на ново ќе препереме, испегламе и прередиме во шкафовите Останатото во вакуум кеси по величини ќе биде складирано. Едната ќе ја пази и занимава малата а другата ќе работи :rofl:.
    Никако време да најдеме малава да ја сликаме пред новогодишната елка. Аутфитите и се спремни, дигиталната камера спремна, елката сеуште накитена, поклоните делумно веќе распаковани :D...
    Ај, ќе биде и тоа деновиве.

Не знам до мене ли е или до малава ама деновиве сум подбутни ме да тргнам :tmi:.
    Мешето ми тежи, губам воздух, отежнато дишам а она со моторче во газето и палавка до бескрај:whew:.

Само кога шетаме е мир.

Побрзо оздравување на малечките и убав ден на сите :hug:

На Girl-Rabbit, rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, tina-63 и 27 други им се допаѓа ова.