Od pusti strav da ne e bebe gladno i da ne nemam dovolno mleko ja nacicav i bidejki bese kenkava i dadov uste 60 ml dohrana. Po 10 minuti koga rece povrakam utop se napravi. Beter od golem covek. Jas ne znam kako ke naucam detevo jadeno li e, gladno li e? Ako vaka povratese legnata otidovme... Poradi losoto iskustvi sto go imavme uste vo prvite denovi jas panicno se plasam od povrakanje.Gledam i vas so temperaturive ne vi e sjajno. Momentot koga nekoj otsega ke mi rece sakam zima P.S @M&M Vprocem otkako sme dojdeni od bolnica zivotov mi e expectations vs reality Osven sto se topam od ljubov za dzivdzito za se drugo realnosta e surova bajagi
Ке следиш дали полни пелени и ке ке ја мериш.Само така ке имаш увид дали била гладн.Бебе кенка од стотици причини:жешко и е,и се спие,и смета звук некој,светлина,бара гушкање,грчеви,мокра пелена
Смени го сирупот за Т. Пуно мајко се жалат дека парацртамол не им делува на децата. Еве ти го препорачаа бруфен, мене и далерон ми е ок. Ти пишав да ставаш облоги под пазуви. Тоа многу помага за намалување на Т. И ние сме со Т но не толку висока. Мајки дали може од 5 ките да има Т? Освен Т ништо друго нема(2-3 пати се закашла вчера само). Рацете и се цело време во уста :/. Со помон нека е на сите болни дечиња..
Мојов кога качувал висока тт, веќе за 3 часа од сируп имал 39, едвај сум дочекувала 4 часа и дададам сируп, инаку можеш да комбинираш блокмакс (два пати во 24ч се дава тој), ама држи повеќе часа како божем (кај нас не), ама па побрзо симнува...
Добар ден мамички..Најпрво срекна нова година на сите се најдобро во новата 2017..Синко конечно чист нема ништо на плуќа фала му на господ..Денес примаше последна терапија и му извадија бронилата..Жалниот цела недела што му беа тие лепенките на рака сега на тоа место целиот е со ситни брунчиња..Но ке помине и тоа полошото помина..Сега и двајцата нанат души мили..А јас да ве прочитам и да чкртнам нешто набрзинка..Па ке си ги гушнам и двајцата и ке си одморам и јас малку..Тоа е мами имајте пријатно попладне..
Добар ден и Среќна Нова година и од мене, да сте живи и здрави со најблиските. Ние за новата си бевме дома сами тројцата и така убаво ми дојде да се одморам од работа последниве денови. Ве читам сите со вируси,и мојава од сабајле стана топла, ја мерев 37,5 има тт, и на два три пати проливче имаше.Еве сега спие, и пред да заспие мерев тт пак беше 37,5. Незнам од кај ова сега, овие денови сме дома, не сме биле некаде ни некој дошол, ама дали дента на Нова година бевме на плоштад, па ја фати ладново и носето и се затна,весела е, ама денес слабо јаде. Што да давам ако има пак проливче, освен пробиотик?
Мајки и ние во новата влеговме со тт. Синоќа завршивме на дежурен, му ставија инекција и рекоа црвено грло. Од тоа била тт, ама никако да се спушти и кога крена 39 го однесов. Инаку шорупот го повраќа и само чепче ставав но не спушташе. Ми беше страв да ставам на 4 часа. Освен инекција не ни дадоа ништо за грло да го лечиме. Утре кај матичната ќе сме
Epten novogodisno raspolozeni sme so mm kaslame, kivame, tt imame, glavobolka I povrakanje. Stavivme maski demek da go zastitime maliot, ama ne veruvam, sepak sme 24 casa zaedno. On sega za segs samo ima zatnat nos I kiva. Ne mozam detevo da si go gledam, edvaj stanuvam od krevet, sto virus ke bese ne pokosi. Neznam kolku dena trae?
По внимателно со храна. Нека јадетоа по диетално, компир печен итн. Пробиотик плус, друго не ми текнува. Нека каже некој друг. Со помин нека е..
Мајки пред се срекна нова година!да ве прашам што давате за смирување на кашлица кај деца над 4год,инаку ни дадоја антибиотик и плус асс џуниор ама навечер многу кашла
Леле душички, како што ве читам сите болни и големи и мали.....Изгледа оваа година најлошо со вирусиве...ми се чини никогаш вака не било.Со помин нека ви е на сите. Не ми се оди никаде кога читам вака, а мм планира за божиќниве празници кај неговите...Ќе штрајкувам изгледа ...внучето е болно таму + не ми се влечка по патишта зимно време. Ако не прескокне вирусов, ќе честам. Ние леви 3ки вадиме и проблем со јадење ми прави...вирус не ни треба во моментов. Среќни празници уште еднаш.
Мамички, да се потпишам и овде!И во оваа година да испишеме уште многу страници, пред се исполнети со позитива, насмевки, многу нови зборчиња, чекорчиња, прослави и успеси на нашите малишани! Уживајте во секој момент, а најмногу во моментите со дечињата, бргу растат а најмногу им е потребна нашата љубов, насмевка и прегратка! Го доев бебушот, средниот уште е љубоморен што ова му ја зело цицката па се гали и се преправа дека и тој цицал, па ги гушкам и велам - си имам јас две бебиња. И тогаш, големата се приклучи на гушкањето и ми рече - имаш мамо три бебиња ти. И навистина, имам три бебиња, гладни за мојата прегратка, жедни за мојата насмевка и ненаситни за мојата љубов Мајки, пред се, бидете секогаш свесни колку сте богати, што имате покрај себе, и верувајте, на нашите бебиња позначајна им е нашата прегратка и повеќе им значи нашето домашно испечено колаче него ли најскапите чоколади од дуќан
ZENI, BORCI MOI SREKNA NOVA GODINA NA SITE, vi posakuvam najmnogu zdravje, mir, spokoj, ljubov, uspeh vo rabotata, godinava da dobiete se sto posakuvate a vo izminatava ne ste go dobile. Site sto se bolnicki pobrzo da izdravete. Novata jadocekavme vo domasna atmosfera kaj prijateli, ja nosevme I malata, super bese, si spiese gajlesi nemase. Eve ja si tera godinata, tuku nekako potsvesno kaj mrne si stoi cuvstvto deka ne sum dobra majka, deka nesto propustam, dekanekade potfrlam, nekako ja imam cuca I mm a kako da zapagjam vo nekoja depresija, ne sum kazala na nikoj no taka se cuvstvivam. Sigo gledam deteto, se doime, se oblekuvame, presoblekuvame, se banjame si igrame no sepakme grizecuvstvoto dek nesto pravampogresno. Nekako kakositedamisekrivi za nesto, ponekogas mislam deka naogjamproblemkajsto go nema ili jas zamisluvam deka go nema. Mm si odi na rabota, odrab so kolegi sekoj den normalno na dorucek na kafe odat, takva mu erabotata, sodrugari na kafe, na novogodisna proslava, levo desno, jassamo doma, nee poentata vo toa stosedam doma, ne mismeta toa, ednostavno sakam da sme malku sami jas on I cuca a toa ne e mozno momentalno... nekako kako da se oddalecuvam od nego, ne on od mene tuku jas od nego... ne e deka ne go sakam, go sakam samo nezzz sto e. Mozebi kaj nekoi prvorotki sejavuva takvo cuvstvo a moze I ne. Se poveke sum umorna, od nokjno stanuvanje za podoj, preku denne prespivam, nezzz sto mi e samosakam pobrzo da si odi ova cuvstvo od mene. Inaku si dobivme paketcinja, jas mn im se raduvam posto cuca pojma nena, koe sto e. Jasakam ja obozavam, uzivam da si ja doteruvam, ako mama vreme nema da seizbanja, vazno ona da e tip top. Aj seisporasprikazav, mislam dosta e kako za prv post godinava. Pozdrav mili majkicki.
Olabavi se malku i ne mu davaj dohrana stavaj go pocesto da cica ako mislis deka e gladno od cicanje moze da bljucka ama nema tolku da povraka. Kako sto vika joy gledaj kolku polni peleni nosi go na merenje ako ti e misla. Otide i praznikov denes so gosti pa na gosti. Malovo koga odime negde kaj sto ima deca uziva. Bevme dokaj kumovite i imaa plus uste gosti so deca se iznaigra. Nemozam da ja priberam i eve ja uste pod impresii nemoze da zaspie. Sinko sigurno veke u veliko spie vo dnevna so tatko mu. Edvaj cekam dr vikend da dojde pak 3 dena doma ama bez gnjavaza od rabota da mi pomine ovoj pat me utepaa nalet doma sedenjeto
Среќна Нова Година на сите многу здравје ,среќа,убави моменти со душите мали....... Јас солидно ја дочекав новата година со мојте после толку години со мама и тато Али една керка што имам за инат да не се спиело до 1 од каде и беше силата на толку мало бебе ма не думкање што нети направив и неќе и неќе. Сега се спремаме за 6 и 7 Божиќ и Бадник. Исто за мојот роденден коледарка сум си на најубав ден сум си родена. Се чудам дали да правам или купам торта. Сите се болни па искрено и несакам да ми доаѓаат на роденден. Решив оваа година да слабеам исто и по позитивна личност да бидам ајде бакнежи до сите добра ноќ.
Од секогаш сакав да бидам како мајките во филмовите што додека се возат во кола пеат со децата, или играат низ дома, се бркаат низ маркет, се тепаат со перници.... Ги знаете оние патетични "happy" моменти, а секојдневието во реалноста не прави толку уморни и истрошени. Треба повеќе да бидам како тие мајки, да ја учам да ужива во животот, смеејќи се низ него
Драги сите, Најсреќна нова година! Да сте сите најсреќни и насмеани во неа со души полни љубов и раце полни прегратки! Ние сме супер. Завршивме процедурални обврски, сега уште уживанции и дружби. Малку почнува да ме фаќа паника кога читам колку вируси и болни има, ама некако си велам - го поминавме ние пред да дојдеме вирусот, па се надевам нема да не фати пак... За нова година си бевме тројцата сами. Ништо не правевме. Се успав претходно па станав и баш се бањав тој период. После си пуштивме филм и лабаво до 3 и кусур. Малата имаше солидна попладневна дремка до 9 саат, и ровареше со нас до фајрон. Јас пак пред неа откажував а таа не се предаваше. Ма обична вечер, ништо специјално. После тоа - стандардната шема - од кревет на кревет и кифли и руска. И благо. Ова е веќе страшно... со рупурути сум за да преживеам навечер. Инаку за сирупи сте се зазборувале. На блок максот пишува на 4-6 саати од 2.5-5.0 мл но не повеќе од 4 пати во 24 часа. Малата кога гореше 40, јас давав на 4 часа блок макс но не давав 5 туку еднаш 5 мл, па после 3... гледав да одложувам и само на 40 да давам блок макс (ибупрофен) ама што да правам кога детето не ми симнува од ефералгани (чепчиња). Сепак испаѓаа 4 пати во 24 саати. А што е полошо - да немам како да и ја симнам?? Иако е многу поубаво кога симнува постепено а не нагло, ама со 40 едвај чекам да падне од паника. Најубаво е мешање на ибупрофен со парацетамол затоа што ибупрофенот е појак, но следете ги децата.. ако симнуваат и од парацетамол, користете само парацетамол... За пролив имам искуство само со линекс јуниор. Дадов две на ден два дена со ред.. и во тие денови давав двопек, компир.. стандардни работи за пролив што се даваат. До 38 не давав никакво сирупче, некогаш ни до 38.5 ама мој совет е да не се водите по тоа правило. Некогаш дете ма 39 е игриво а некогаш на 38 омалаксано. Следете го и детето. Нека пијат течности многу.. тоа е важно кај температури. @irena.1 на претходниот муабет баш проверив резултати од крвна слика кога малата имаше стрептокока - црпто и не и беше нешто многу покачено. Еднаш дури и беше мирно. Да знаете дека и вирус знае благо да го покачи. Но може да се има бактерија и без покачено драстично црп. Дури и без симптоми никакви. Малата на брисот и излезе стрептокока пнеумониае во нос. Детево гајле нема. Нит мрсули, нит кашла, здрава ко дрен. Решивме антибиотик ама локално да даваме. Нема потреба да се труе џабе. Па веќе денови и ставам капки за нос со антибиотик во нив. Со оглед на тоа што беше сензитивна на се, досега треба да е средена. Некој пиша и температура од заби. Во принцип температура не се јавува од забите. Излегувањето на заби го паѓа имунитетот, па како резултат на тоа, може некое вирусче кое нормално не би успеало да направи проблем сега да покачи температура. И затоа не треба наивно да препишуваме се на заби. Значи сепак е вирус/бактрија, но колку се јаки е прашањето. Аууу ви се изнапишав за болештини! Ајде побрзо оздравување на сите! Да ве прочитам за ден два дека сте сите веќе здрави и дека немате веќе мака! Ајдееееее.. @MissDior и јас баш така си имам замислувано како што опиша. И уште го чекам тој филм да ми се оствари... ☺
@Kaetana i tebe son ne te faka izgleda Vie se vrativte li doma ili uste ste vo Mk? Nie ke odime naredniot mesec Inaku mene me rabudi bebeto si igravme i on si prodolzi,a mene son ne me faka.Sto od misli, sto oti ne mozam taka brzo da zaspijam ako mi se skrsi sonot. Imam mnogu obvrski,samo odlozuvav posle Nova Godina,ama i ona dojde i nema beganje.Rokovite mi nateznuvaat i moram da gi poteram rabotite sakala ili ne Leka nok,da probam da spijam....