Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Уште сме тука.. уште една недела. Па си го изместивме малку биоритамот... спиеме до доцна и шетаме до доцна.. и еве ме мене ко вампир уште незаспана. Ама си реков ако не пишам сега, немам кога.. ☺

Убав помин навака...
    Кај мене ќерка ми се дупна од играње на гости до 2 саатот.. и сега ко заклана спие.. ☺

На alana, azelea, fairy88 и 3 други им се допаѓа ова.
  2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.955
    Допаѓања:
    327.265
    @Kaetana сируп блокмакас 5 мл даваш?Не е многу?
    Уствари он се даваше по килажа ли
    Јас бруфен давам 3 мл по препорака на лекар затоа 5 ми дојде многу.Мојата е 2 год и 4 месеци

На ♡BuBaLe♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    Добро утро мамички!!
    photo230_edited.jpg tumblr_nbp1lh35GE1sds8t3o1_1280.jpg WinterChocolateEggnog_600x475.jpg

На muchacha_a, girl-miri, Saraa и 20 други им се допаѓа ова.
  4. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    Среќни празници на сите, нека новата 2017-та биде поздрава и поуспешна од минатата! Ние за малку ќе чекавме Нова Година на детска клиника, затоа што син ми реши баш на 31-ви да се исфрли целиот како далматинец. Дури до сомнеж за шарлах стигнавме, ама бидејќи фала му на Бога немаше температура матичниот го исклучи тоа по телефон. Имаше алергиска реакција на нешто, веројатно никогаш нема ни да дознаеме на што беше. Најмногу ме плаши што му се појави еден ден по завршување на алмацинот, па се плашиме да не е од него. Не му треба да се мачи како мајка му цел живот со пеницилинот.
    Ви посакувам убав ден!

На girl-miri, M&M, tina-63 и 7 други им се допаѓа ова.
  5. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.541
    Допаѓања:
    139.698
    Dobro utro. Virusot bese eden den so visoka temperatura i rastecen nos. Veke 30 saati sme mirni. Se nadevam vaka ke ostane. Ke prodolzam so probiotokot nekoj den. Vcera supa i davav si piese i mnoooogu voda. Deneska vesela stana.

Na 24vesti Aspazija Sofijanova u momentov za nastinki zboruva

Последна измена: 3 јануари 2017
    На tina-63, Пчела, alana и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Добро утро!
    Станата од 8, лежам потпрена на кревет и конечно време за форум :)
    Темава задниов месец навистина ни стана онлајн болница како што некоја членка кажа, па се надевам во идниот период ќе се подобриме, ќе одминат вирусите па да пишуваме само за убави нешта. (fingers)

Ние уште сме во туѓина, за три дена ќе го гушкам мали. Ние не сме болни фала богу, па сакав да ви споделам еден интересен момент....Деновите пред да отпатуваме бев толку нервозна и тажна што одиме без неа, што дури не ми се правеше ни муабет со никој. Откако заминавме првите два дена ми се полнеа очите со солзи кога ќе помислев на неа. Денес, 4ти ден, веќе се осеќам, не како да не ми фали, туку стварно ми е Ок и релаксирано што сме без неа. Убаво си поминувам, ништо не е на брзање, имаме време еден за друг и за пријатели, каде сакаме да одиме и колку сакаме да останеме. Сфатив дека добра беше одлуката да не ја носиме по ладново, а со неа пак ќе одиме на лето :)

Кој уште не е расонет, повелете кафе:

На muchacha_a, eleni27, Saraa и 15 други им се допаѓа ова.
  7. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.868
    Допаѓања:
    141.982
    Dobar den majki,
    Samo da vi posakam Srekna nova godina,ispolneta so zdravje i srekja i zdravi i veseli decinja,godina ispolneta so momenti bez nervozi,bez losi komentari od svekrvi:)bez kavgi so mazi, i momenti minati so familija vo radost,srekja i ljubov :inlove::inlove:
    Nie se vrativme sinoka,ubavo pominavme.Uste sme nastinati site,so rasteceni nosevi|(Malata ne odi vo gradinka i sto adaptacija ke bese-2 dena:(Kako ke se sreduvame koga ke trgnam na rabota neznam.Samo si povtoruvam sto mi vika majka mi-Gospod si gi redi rabotite i probuvam da ne se nerviram(ama tesko:|).
    Imajte ubav den

На girl-miri, Saraa, Sunshine_1979 и 7 други им се допаѓа ова.
  8. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    @Kitten dobro tvojata e pogolemka, ne e strashno da ja ostavish na nekolku dena sama so babi i dedovci.. mojov tera 10ti mesec a jas dosega go imam ostaveno ednash na mm pred dve nedeli na 1h samo.. :/ Svekrva mi mi vika da i go ostavam da go chuvala, ama jas ne se chuvstvuvam spremna. Se si mislam deka bash togash neshto ke se sluchi, nema da znaat kako da izreagiraat i eden kup loshi scenarija :( Pa taka, pomirna mi e glavata koga si e pred mene deteto a i realno nemam ni potreba da go ostavam.. Nikade posebno ne izleguvame, a i koga izleguvame mnogu sum smirena koga go gledam do mene.. :)
    Ubav den zhenski :*

На Saraa, M&M, Sunshine_1979 и 9 други им се допаѓа ова.
  9. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Да по килажа одеше... ама не повеќе од 5 мл.
    Искрено во ептен кризи кај што имала речиси 41.. со модра уста и трески... давав и 5 мл.
    А во моменти со 38.8 кога ја гледам дека е игрива и гајле нема сум чекала да крене повеќе и не сум давала ништо додека не крене.. зависи од ситуацијата и зависи од болеста.

Инаку регуларно и јас давам околу 2.5 -3.0.

На M&M и joy1 им се допаѓа ова.
  10. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    И нас "убаво" ни почна годината со хемоглобин 96 минатиот пат беше на граница се трудев да оди нагоре ама отишол надоле,апетит слабо ај ако може помош како да ја подобриме крвната слика инаку док.ни препиша suplement B

На ♡BuBaLe♡ и Mari* им се допаѓа ова.
  11. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    Хелоу лејдис,

Прво среќна нова година на сите, оваа година здравјето да не служи, се друго ќе си дојде само.

Новата година ја поминавме фамилијарно, јас, мм и двете наши сонциња кои немаше шанса да заспијат пред полноќ, си ја дочекаа и они новата година.
    Навикната сум на дочеци со многу луѓе и малце чудно ми беше годинава, но сепак прекрасно со моите омилени мажи:inlove:

Вируси, настинки... тука сме:( големиот кашла и носот му тече веќе 4 дена, а од денес гледам и малото се мачи, спреј, капки, сируп и се надевам брзо ќе ги пројде;(
    Големиот си има херпангина (вирус во грло) и докторот ни кажа да очекуваме до пролет доста настинки:(

Инаку на западу ништа ново, деновите како под индиго цртани сите исти, помина празничната еуфорија, дојде студот и сега уште малце ќе почнат муабетите каде на одмор летово.

Синовиве мои секој ден се повеќе се сложуваат:), малото наполни 5 месеци и почна да се влече, врти, превртува, цело време е на земја, ако е на кревет милисекунда невнимание е доволна за беља.

Сабајле на вага +2кг(facepalm) оффф, ноу мор руска фор ми. Децава заспаа, и сега ќе одморам и јас малце :coffee:

На girl-miri, eleni27, Saraa и 16 други им се допаѓа ова.
  12. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Хелоу
    И ние уште настинати
    Уствари со носе затнато сме
    Ни капки ништо не помага
    Јас исто со кашлица и растечен нос
    Беба кенкава,не спие,нервозна абе полудевме дома
    Кај педијатарот не ми се оди,зш само лекови ни дава без да испита нешто
    Беба конечно заспа, а јас да се напијам едно топло кафе
    Деновиве се ладно си го пијам :D
    Вчера не израдува снегот
    Дали ги носите бебушите надвор на такво време
    Сакам да излезиме ама некако ми е страв со затнато носето

На girl-miri, Saraa, azelea и 4 други им се допаѓа ова.
  13. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    @Kaetana. Фала на советот ќе си го имам во предвид. Инаку за сирупот. Ноќта кога син ми не симнуваше тт. Околу 10 ставив чепче ефералган 150 мг,не спушти ни степен. Туширав, оцет, компири, сенф се што сум чула пак ништо. Околу 2 дадов блок макс 3 мл (дете тежи околу 11 кила) пак ништо. Во 4 и пол бев на педијатрија. Др таму направи нова к.с, му измери тт и измери за еден степен помалку ( со нивни некој топломер со мастило) дали дете спушти тт дали не му измерија точно незнам. Ме искара со зборови дека чепче од 150 мг е слабо и дека блок макс 3 мл е малку затоа не ми спушта.:| и следно да дадам сируп парацетамол 6 мл. Дете повраќа од сирупот. Не ми вика полека лажица по лажица. Ајде отидовме дона, пак мерам 39,6 во 7 часот викам ајде ќе послушам сируп. Како му дадов едно мало лажиче, кога рече дете повраќа што да ви кажам. И сега за следен пат не дај боже незнам за што да се држам. Дали за чепчиња или за блок макс 5 мл. :| не сум паметна.

На azelea, M&M, Kaetana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Oooo ja odma vidov sneg stavanje kapa shal jaknata i nadvor. :D Da se zapoznaat so snegcheto :P
    IMG_5974.JPG

На Принцезичка1, ZAHRA, fairy88 и 31 други им се допаѓа ова.
  15. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    3.335
    И јас моите ги пратив на шетање на манастирче едно...јавуваат барала да оди снег кај што има само :rofl: . Јас дома да одморам и да ве исчитам :D.
    Инаку имам иста јакна со син ти :rofl:.

На Saraa, azelea, Пчела и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.541
    Допаѓања:
    139.698
    Ние заздравуваме. Сега почнувам да перам и дезинфецирам се. Кажете ми како да дезинфецирам играчки? Јас ги мијам со сапун детски и сушам, или у машина за перење. Ама тоа не е многу висока темп за да дезинфецира. Накоја идеја?

На 24.07 и Mari* им се допаѓа ова.
  17. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Ондак да одиме и ние :rofl:
    Иии види ти тој јазичето го извадил :P

На alana и Mariangel им се допаѓа ова.
  18. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.604
    Допаѓања:
    76.836
    Здраво мајкиии, леле штета во Скопјево ни с од снег :( Ајде на зимување ќе си го видиме, ке одиме на скијање со друштво на 7 дена, мене за тоа не ме бива (до душа не сум имала ни храброст да се качам на скии, искрено тромавка сум), затоа ке си се санкам со синко јас.. одиме крај на месецов. Прво да си полагам едно 2,3 предмети во испитнава, 2 сигурно ке полагам, 3ти ке размислам :D

Сеуште не ми се носи синко пак во градинка, еве го домче си седи и здрав прав е... @irena.1 блок макс давам 2.5 мл јас, ми рекоа макс може 3мл... 5 е премногу особено за 11кг дете, мојов е 15кг скоро, а Далерон ми рекоа слободно по 6,7мл тој се дава по килажа, блокмаксот е по возраст. Јас и далерон давам по 5мл, некако пак ми се гледа многу 7мл, еднаш до сега му дадоа 7мл кај матичниот педијатар и детево беше како полукома без сили да отвори очи со 35 падната температура, од памет не извади. Незнам еве нека кажат и другите ама 5мл на 1год дете со 11кг мислам дека е многу... ете може и различно делува па кај секое дете. Кај мојов па многу време треба за да почне да делува, може по 30-40 минути симнува од 39 на 38 или 40 на 39... а после саат време одеднаш симнува до кај 37.5 (кога е со голема температура) и по три саати пак ја качува... ставам чорапи со оцет, со 70% алкохол го мачкам и го туширам по некое време, полнам во леген 10цм млака вода и го поливам од врат надоле (тоа ми се техники за синување темп) и во еден случај со 40 температура го имам изнесено на тераса на ладничко, но облечен и чекав да почне да делува сирупот.

@Smizzy сите со плус две кила, јас со минус две кила :rofl: Екстра убрзан метаболизам имам, а и немам некој страшен апетет, чоколади, пакетчиња од синко така си стојат, руски, салати, салами така си стојат :D јас сабајле покрај сите тие работи во фрижидер си направив еден тост од кришки коцкаст леб со кашкавал и патлиџан и си исцедив природен сок од морков, јаболко, мандарина, портокал :D

Последна измена: 3 јануари 2017
    На azelea, M&M, Smizzy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.604
    Допаѓања:
    76.836
    Јас кога беше малечок ставав во машината за садови гумени и пластични играчки, меките во машина за перење.

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Кој број кондури носат вашите деца? Ние имаме 26 месеци и носиме 24-25.
    Ми рекао дека имала големо ноџе :?:
    Не знам на кого. Јас 36-37, мм 42.
    Ништо битно, чисто од лубопитност си прашувам :)