Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Добро утро лејдис.
    Како сте денес, вирусите поминаа ли?
    Ние дома сме за никаде. На малата и помина Т фала богу добра е. Од заб и беше валда. Но сега јас и мм не сме арни. Грло боли, растечен нос, омалаксаност. И многу сум лута. Во понеделник бев поканета на гости(без малата пошто касно не собраа). Домакините грипосани лом. И бебе 8 месечно поткашлуваше. Стварно не ги разбирам лугево, колку се без осет. Јас нит канам нит одам негде кога сме болни.
    Тешко ми е сега, малата ја пратив кај мајка ми :( Освен за службени патувања никогаш се немаме разделено :( се си мислам жива гладна ке остане. Имам грижа на совест што ја пратив :( Но се тешам дека барем нејзе нема да ја фати..Ако не ја фатила до сега..

На alana, fairy88, Mari* и 3 други им се допаѓа ова.
  2. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.529
    Ние сите сме со големи броеви освен ќере. Син ми носи 24 и тоа пасент му се на година и 3 месеци, ќере носи 25-26 зависи од моделот на три години. Јас носам 41-42, а мм 48 кондури и 49 патики ако се потесен модел. Пераи. :)
    Јас сум на работа, мм е дома чува деца. Вчера ги однесов во градинка и беа замо по 2-3 деца. Има денови, нека отседат малку. Страв ми е да не ги повтори вирусот (чувал Бог), нека зајакнат дома со домашна храна. Како ми се седеше и мене дома, леле мајко.
    За Бадник се борам од петни сили да си останеме дома, затоа што свекрва ми и свекор ми се запнати секоја година таму да сме кршеле лепче. Викам, кога ќе се падне на куќата, на која куќа ќе биде?! Делени сме со километри, не сме во заедница. Секако мојата фамилија секогаш правела вртена пита за Василица, па се тешам дека ако морам да попуштам пак ќе си го истерам редот. :)

На alana, Kaetana, M&M и 3 други им се допаѓа ова.
  3. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.647
    Допаѓања:
    33.256
    Dobro utro i of mene.
    Nie so mm ozdravevme sega sinko,od vcera so TT ama ne mn visoka,nose zatnato I pocna na kasla.Go odnesov na pedijatar obicna nastinka bilo malku grlceto crvenko ni dade antibiotok

На alana и Mari* им се допаѓа ова.
  4. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.636
    Допаѓања:
    15.784
    Добар ден:)
    Ќере подобра нема пролив,ама ништо не јаде и од тоа што и го давам,нит компир сака,ниту ориз,само чај пие и вода и банана една во ден бара,друго ништо.Рано сабајле се раскашла пак додека спиеше ,три саати само кашлаше сирота,заспа пак накај 6.30,ја оставив дома со мајка ми,ама еве ми кажува ништо не сакала да јаде,само лепче побарала малку,па го повартила со шлајм,тт нема.
    Се си мислам дополнително дека и петки вади,дека раката и е последно време нон стоп пикната во уста,мислам како бебе вака не ги ставаше,и како подуено е непцето баш позади:(.
    @chocolade и да не се чудиш стварно луѓето се без осет,и мене минатата недела ми дојде блиска особа со децата болни сироти недолечени раскашлани,претходно со тт,жива се изедов,ама друг пат ќе и кажам

На alana, Kaetana, Mari* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.006
    Допаѓања:
    9.461
    Jas plasticnite gi mijam i posle vo sterilizator gi stavam. A plisanite vo masina za perenje so malku id negoviot detergent. Pa vo masina gi susam. Mislam deka e dovolno pa i da ne preteram utre nadvor koga ke go pustis pa i zemja ke lapne :worried:

На mariz, Cka и Mari* им се допаѓа ова.
  6. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.894
    Допаѓања:
    142.296
    @Sunshine_1979 mozes ovas godina da gi pokanis kaj tebe i pak ke si bidete zaedno.Taman e vikend ,ke si posedat i ke bidete zaedno za praznicite ,i oni so familijata i vnucite.

Nie dobri(da receme).Malata uste so zatnat nos,jas isto.
    Preeska ja prosetav malku,vidov sonce i barem na vozduh malku da izlezeme.Pravam spisoci za kupuvanje za Badnik i za Bozik.Nekako epten se raduvam da si spremam za praznici ,sega pa posebno so kerkickata .
    Ubav den

На alana, Kaetana, Ava.84 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.359
    Допаѓања:
    5.790
    Можеш да да се пребришат со алкохол 70% . Нека испари па исплакнете ги или премијте ги со сапунот и водата и попарете ги обавезно.(ова за дезинфекција)
    . Во стерлизатор никогаш не сум ставала играчки и не знам ни колку е добро за гумени или пластични играчки тоа. Наместо тоа, сум ги миела со сјај и попарувала со врела вода.Плишани и платнени нека се перат во машина. За среќа не ми била болна до сега, за да правам посебна дезинфекција, но мислам алкохол, сјај и врела вода се доволни. Ако не сакате класичен сјај за ссадови, користете NUK или frosh за шишенца и детски садови. Сега, по дома расфрла се, но не ги попарувам секојдневно, а често ги мијам со сјај и топла вода. Е, сега не ми доаѓаат често гости, и кога доаѓаат чевли не доаѓаат предвид.

На alana, Cka, fairy88 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    I kaj mene svekrvata insistirashe da sedime kaj niv za Badnik ama jas od start i kazhav deka ne doagjame i deka ni e nas merak prv Badnik vo noviot stan da si slavime pa i plus na bebushot prv Badnik, No way! A i svekor mi odma i reche, doma treba da si slavat oni se edna kukja nie druga :) Pa taka odluchivme domche da si sedime, na taa tema nemashe shansi da popushtam :)
    Jas kafe pijam, sinko sedi so mene si igra so plishana ovca i se karaat neshto, ne mu e po keif pa i se dere :lol:
    Denes sum vo plan da vitkam sarma i da zamrznam, utre ako uspeam nekakov zelnik od gotovi kori da napravam a ako ne stignam svekrva mi se ponudi da napravi pa zachuduvachki od moja strana ama mozhe i ke go prifatam predlogot. Baklava ne znam da pravam a ne ja ni jadam, no ako mm saka ke se snajdam nekako 8) Lebche i gravche vo petok zdravje :) I sekako mojata omilena salata so vareni kompiri, kromidche, ocetche meraci :D A na bebushot mama ke mu ispeche tikva za vechera :inlove: Mnogu se raduvam na nashite prvi zaednichki praznici. Golem ljubitel sum na ovoj period od godinata. Utre ke go nosam kaj sveki na kolede da i zapee nekoja pesna :rofl: nema da mozham vo petok pa zatoa utre :)

Lele se raspishuvav 8-| Imajte ubav ostatok od denot :sun:

На alana, Kaetana, Monella и 17 други им се допаѓа ова.
  9. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.872
    Допаѓања:
    28.580
    Здраво мајки! Уште ли тресат вирусиве? Ќе ја запаметиме оваа зима, таква немало до сега!
    Пишав пред некој ден дека од 1 јануари ноќта, па до синоќа сме со тт околу 39! Еве денес многу подобри, нема тт (37,5), малку подкашлува влажно и апетит воопшто нема! 4 ден како не е јадена НИШТО! Само течности пие (млеко, вода и сокче некогаш) Веќе и ослабена ми изгледа, ама се радувам дека доволно течности внесува па нема опасност од дехидрирање на организмот!
    Јас сепак сум пресреќна дека сме подобри, добива сила да се заигра малку, порасположено изгледа! Ако вака за 5 дена минеме најлошото ќе сум пресреќна, ама мир немам да не се влоши сотојбата, неспокојна сум да не повиши тт пак...
    Уште апетито и сонот да го средиме, ама најверојатно тоа ќе можам да го очекувам кога ќе завршиме со терапијата, поточно кога убаво ќе оздравиме!
    Нека оздрават сите дечки, па нека се пак немирни палавковци само да не ги гледаме болни, оти најжални се тогаш!

Во врска со муабетот за бројот на чевли, малата носи 25-26 инаку има 2год и 8 месеци!
    @irena.1 дали си пробала да раствараш сируп во сок? Само треба да си сигурна дека ќе го испие, поточно омилениот сок 50мл и во него сирупот растворен! Јас на мојата така и давам, досега успева!

На alana, Kaetana, Nikita7 и 6 други им се допаѓа ова.
  10. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Добар ден мами. Како сте? Јас втор ден после амнио. Си лежам и релаксирам. Незнам до кога да лежам. Вие што сте правеле кажете ми. Јас буквални само до тоалет станувам, втор ден денес.
    Син ми е кај мајка ми на поседок. Мм вчера отиде да го види, не го ни погледнал. Ги команда таму, се му дозволуваат, елката им ја средил, а дома не ја пипка.
    @snegulkata не можам со сок да камуфлирам. Син ми не пие буквално никаков сок. Едноставно не сака, ќе лизне и го остава. Ама за тоа вода во огромни количини пие. И ноќе кога ќе се разбуди вода бара. Смешки сме со сирупите. Сега имам нова финта. Го седнувам да јаде нешто што обожава. И некаде на сред јадење му давам лажиче сируп, а он мисли јадење е, па кутриот отвара уста. Кога ќе сфати веќе го голтнал, па се лути.

На alana, Love86, Kaetana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.715
    Допаѓања:
    38.161
    Jas pojaka so sirupive. Meram ml vo spric,pa preturam vo lazica/lazice i mu kazuvam deka e sokce,pa gi redime site Dedo Mrazovci,da vidat kako B. go pie sokceto,pa gi plasi posle. Taka isto go nauciv da duva so nosot. Ajde duvni isplasi go Medo,i se nauci.
    @snegulkata i vas ve fati,sinko eve 4ti den so slab apetit od koi dva dena samo na voda i elektroliti. I da,oslaben e,stopen sto vikame nie. Iscrpeni se,nas i prolivot ne dotolci. Eve vikaat trael nedela dena,samo da ne e povekje kje izdrzime se.
    Jas sum sekoj den pa betar so noaot,zatnat luge ne se dise. Stavam operil sprej no djabe. Nemam na koj dete da ostavam da otidam do maticen.
    Ajde kje pomine,so lesno na site!

На alana, Mari*, Kaetana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Жено кај наоѓаш женски чевли? Јас многу мака си имам кога треба да купам нешто конкретно, најчесто носам тоа од што има број а не тоа што ми се допаѓа!

На alana му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Тешко душо! Не ја оставаат куќата затворена за Бадник, а и сега со прилагодувањата низ дома за беба и плус свеки гостинка на неодредено реално немам место за спиење за сите! Плус тоа татко ми има и обврски па неможе долго да биде отсутен од дома! А свеки пак немала намера да си оди кај господин свекор, вика одете вие, јас ќе ви чувам куќа?!?
    Еве денес правев муабет со мм, остава јас како сакам да правиме...ама јас многу се премислувам! Нит така нит вака :)
    Еве, стигнав дома, ха време е за ручоче, а после тоа на ниет сум салеп да пијам...убав ден!

На alana, tina-63, Mari* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Davate li sirup za imunitet na decinjata? Jas go kupiv Defendyl Imonuglukan i eve do utre 1 nedela kako im davam i na dvajcata pa kje vidime. Kupiv i vitamin A i D3 perli da im davam, ama oti probiotik im davam, a toj Proven ima i a i d vnatre ne im davam sega od perlite.
    Poarni se pa sto znam. Fala bogu T nemaat, samo kaslanjeto e problem inace raspolozeni se si igraat si ruckaat nema maka.
    Sega jas sum katastrofa mi se fati epten grloto, ne mozam da zboruvam kako zadavena kokoska zboruvam, nosot tece li tecee :sweat:

На alana и Kaetana им се допаѓа ова.
  15. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.894
    Допаѓања:
    142.296
    @Sunshine_1979 moras znaci ti da resis so odenjeto.Ne bi da te plasam,no za sekoj slucaj Samo proverete si vremenska prognoza,citam deka od utre najavuvaat leden dozd,sneg ladno vreme,pa pisuvase so vnimanie na patistata.Iako mnogu pati znaat i da utnat neli ?! A sveki pa kako nejke so mazot i da si bide na Badnik|(kako i da e ,ubavo da pominete
    Ja preeska legnav da odmoram,pola saat lezejki pravev plan i mislev za spremanjeto za Badnik(facepalm)
    I nie lani se preselivme vo nova kukja i svekrva mi me prasa dali kaj niv ke sme odele za Badnik i so mm rekovme ne,ova e nasa kukja sega i tuka ke si bideme.A znam mladi parovi taze preseleni vo svoj stan/kukja i odat ili kaj roditelite ili kaj svekor i svekrva.Toa e,koj kako si saka

На alana, tina-63 и Sunshine_1979 им се допаѓа ова.
  16. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Значи не погрешив во моите сомнежи.
    Малата ептен ја измачила мајка ми. Нит јадела нит спиела. А башка се утепала од плачење. Скоро цел ден. Нерасположена тажна е, мајка ми вика душа да ти се скине.
    А ја занимавалр со сестра ми цело време. Ја прошетале и до продавница, купиле бонбони смоки. Но пак била тажна.
    Викала по татко и да одел да ја земе.
    Го пратив сега, нема шанси да преспие таму вечер. Нека ја донесе дома па ако ја заразиме ке се лечиме, што да праввам. Барем до мене ќе биде среќна.
    Посакувам брзо оздравување на сите..

На alana, fairy88, snegulkata и 6 други им се допаѓа ова.
  17. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Dobra vecer mamicki :)
    Za prvpat vo novava godina pisuvam pa da vi posakam srejkna i uspesna godina ma site :l: zdravje za vas i vasite sakani i ljubov :)

Sestrami mi bese na poseta so vnucite i mnogu ubavo si pominavme:) zadovolna i srejkna sto gi vidov a i malata mnogu gi zasaka bratucedite :) neli pogolemka e poveke znae,celo vreme si igra zaedno pa zaedno i spiese so niv :l:
    Od kako zamina mnogu ni falat :( a i malava gi bara,kazuva po ime kade ste?.. :D
    Ubavo ni zapocna novava godina so sakanite,se nadevam ubavo ke ja terame godinava :)

Malava imase temperatura preku nojk dva dena a samo sto se smiri eve ja svekrvava cela zatnata so virus ma poseta mi dojde :@ da nedolzam mnogu oti neli ona pravo ima sekogas........
    Od kako si zamina eve ja malava so zatnato nose edvaj dise :( nesaka nisto da jade osven malce jogurt i eve sega kastravica prifati,se nadevam brzo ke mine :(

Doma srediv se i peralna imam da pustam vecer edna pa nautro druga i uste dve ke treba |(
    Mm treba vo 22 da zavrsi od rabota pa ke se zanimavame so malva nesto:inlove:
    Nedelava popustiv casovi oti malata nema so koj dae oti mm raboti,a i jas nemam so koj da odam, naredna nedela mm ke bide nautro na rabota pa potoa ke me nosi na casovi:)

Toa mamicki :f:imajte ubava vecer:l:

На alana, fairy88, snegulkata и 8 други им се допаѓа ова.
  18. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.034
    Допаѓања:
    154.235
    Eve pak jas da se javam. Dva pati pravev amnio i odmarav samo denta k9ga pravev dr den nazad na rabota. Tolku i mi kazaa prviot den samo odmaranja ponataka si funkcionirav normalno. A za sirupot vazno si mu nasla finta stom ne saka so sokce. Znaes kako ona videoto sto kruzese na internet vo edna raka kocka cokolado za da otvori usta so drugata butaj toa sto ne saka da jade :)
    @ska neznam kolkavo ti e deteto ama ako e pogolemo veke tolku potreba za dezinficiranje na igracki apored mene nema potreba. Koga bese uste bebce i imase edna torbicka so tropalki glodalki obicno 1, 2 pati nedelno gi stavav vo zeska voda so soda. Ako i pagaa normalbo preku den ke gi pominev so topla voda. Plisanite od vreme na vreme vo masina. Ama sega kako odi i rovari po cel stan gi faka na brat i igrackite, topkite sto gi sutiral nadvor ili kako sto ima merak ako naceka nasi konduri da gi faka da si igra i se trkala na zemja nema logika da se dezinficiraat igracmitw. Baska tolku mn imame da nema sansi toa da go pravam. Samo plisanite oak od vreme na vreme poradi toa sto sobiraat prashina.
    Inaku nie badnik si pravime doma otkako sme zemeni. Dodeka bese svekor mi ziv go vikavme i nego i zolva mi. Poslednive nekolku godini veke sami si terame. Iskreno ni jas ni mm ne sme nekoj vernici, site ovie praznici gi gledame pred se kako nnekoj ubav obicaj i tradicija. Inaku da ne kazam ke mi se smeete deka se imame krseno so jajca za veligden eden den porano ili deka sme naoravile nesto mrsno za badnik za vecera od sto sme za nikade :whew: ama toa koga bevme taze zemeni i neiskusni veke ne :lol:
    Inaku nie pravime lebce, pita, riba i eventualno gravce. Posni sarmi retko mm ne priznava sarma bez meso a jas gi sakam ama ete obicno on e glavnioy gotvac. Baklava neznam da pravam blago obicno kupuvame. Ne sme nekoi golemi domakini ama se trudime kolku tolku. Denes mi kaza zenata sto mi ja cuva malata deka utre ke ni oravi i pita i lebce taka da edno gajle pomalku :)
    Denovive nesto sum strasno izveana, sabajle koga se spremav za ma rabota taka poddoterana sluzbeno si oblekov patiki i tamam da trgnam niz vrata mi tekna si se iznasmeav i si se preoblekov vo cizmicki :D . Posle na rabota uz muabet doznav deka u stvari vo petok ne se raboti a mene mi se uvrte deka pak vo ponedelnik se prefrla isto ko za ng:$ ke si otidec jas na rabota za malku j vo petok. I taka uste mal milion lapsuzi neznam sto mi e denes

Последна измена: 4 јануари 2017
    На alana, fairy88, Kaetana и 10 други им се допаѓа ова.
  19. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Ние за Бадник дома ќе сме. Маж ми нешто пробуваше да ми наметне, ама баш сабајлето ќе си го зеам ќере и не планирам од дома да мрдам!
    Лепче ја замолив мајка ми да нарача од Специјал, а за јадење појма неам што ќе има да направиме. Ние не постиме но тераме традиција со лепчето :)

Постов го пишувам на рати, а кога го почнав сакав да кажам и уште нешто ама сега појма немам што! :rofl:

Убава вечер и имајте убави празници!

На alana, fairy88, Kaetana и 10 други им се допаѓа ова.
  20. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Фала ти. Јас вчера цел ден лежев и денес до вечерта и мислам доста е. Сега бев до кај моите да го видам син ми. И го оставив уште една вечер да спие таму. Мајка ми утре е дома, а јас на работа, па немаше логика на ладново навечер да го вадам надвор и сабајле пак да го носам. На искачање затреперив цела и солзи ми дојдоа. Мм се изнасмеа и уште ме зеза. А мене така тешко ми падна разделбата (facepalm) хормони валда ми играат.

На alana, Kaetana, flower30 и 4 други им се допаѓа ова.