@tarantula imas uste vreme, poslednite nedeli rastat najmnogu, nikoj ne go stavil so raka pa da znae so sigurnost, ponekogas i doktorite znaat da zgresat. Neka e zdravo i zivo pa kilazata i ne e tolku bitna! (Ti kazuvam od iskustvo, moeto se rodi 1kg 700g) Jas rabotno po doma, ni se blizi praznik pa pravam kifli. Sreka mm go gledase maliot inaku i toj ke sakase da pomaga. Tuku kako sto raste kako da stanuva zavisnik od telefoni, kompjuterot veke ne go saka bidejki ne moze sam da si menuva a so tel.da. Izbegnuvam da davam kolku mozam ama ete ke dojdat decata na sestra mi i mu davat, isto i komsikata a i velam ne zasto po niv place. Tuka uste nema sneg, preku den gree sonce ama sepak ladnicko e. Ovoj period od godinata e ubav so sneg ama ete ne e veke nisto kako sto treba.
Више кога зборите за килажа и јас да се надоврзам се породив ден пред да влезам во 38 до тогаш сите викаа леле големо бебе 3500 од 36 недела цело време ми викаа 3500 и на крај родив дете 2740 ситнурајка а со маш ми сме родени големки. Исто викаа леле колкава глава како ке излезе а испадна мало главче како роквиче и уште е ситна и не става во килажа се што ке касне да исере на шест месеци денес два пати се искака тврдо и големо колку една машка тупанивца.
Немој да се нервираш за тежината на бебчето веќе феминките над мене ти кажале но и јас ќе ти го кажам моето искуство... Моето бебче се роди 2740гр. А од болница си го зедов 2520гр. По 2недели бевме на контрола и бечето супер си напредува... Си имаше наклаено 900гр. Затоа не се секирај за тежината. Кога ќе се роди ќе си добија на тежина.
Пукнав, од 6 станата, смрзнав до работа... а таму ме чека огромен куп Па ајде дома, па маж ми на работа отиде, јас кашички бутав досеа и заспа малата па да ве прочитам... Алишта сушам у ходник, некои на парно у кујна, се снаиоѓам, цело време превртувам гледам дали е нешто суво за дали има место за друго алиште. За брис не сме зимале досеа, ама се сеќавам дека како мала, цело време сите тројца имавме бактерија у нос, сите затнати и со лекови, неспиени... мајка ми сите не однесе на лекар сите тројца со иста бактерија. Излечи ја за недела пак болни. И демек, од градинка е. Ајде не одевме у градинка и пак бактерија унос. Мајка ми замоли сите од дома да одат да им земат брис, нормално баби жаби нејќат. И мајка ми отиде купи стапчиња и на сите дома, старо мало, на сите брос од нос и грло им зема. Излезе дека баба ми има бактерија. После она пиеше лекови и сите оздравевме. Иако баба ми беше мноооогу чиста жена, која никогаш не не бацувала полице, само на рака, ама кога си со неа, тоа е. Така што ако имам потреба од брис, сите одиме комплет Сега се истуфкав зива оти го настинав бебето, ама не можам да ја чувам у стаклено ѕвоно. Не давам никој да ја бацува, да ја фаќа а и она е бесна и мрази да ја допираат луѓе, сите и се непознати оти никој не иде, не одиме, пријателите се сите со мали деца настинати а бабите бетер. Одам да правам вечера, па и кашичка уште една кај да е ќа стане, па у 10 кома. Се надевам ќе спие ноќва оти вчера 3 пати ја успивав ради носето, 2 недели мрсул не сум извадила плаче ко крај на свет да е. Кај сум преморена, денеска почнав и уште една хонорарна работа, ке биде спиење по пола саат ко Бонапарта. Денеска една колешка вика отечено ти е окото, викам отечени ми се двете не сум спиела Туку.... у станов кај што живеам има еден кафемат, не се разбирам ич од него... а баш сакам кафе да си направам
Викни ги во дом.посета авицена. 300 ден наплаќаат за доаѓањето, а услугата иста цена како кај нив да одиш. Зошто ти и да купиш стапчиња дали правилно ќе земеш. Плус мало дете мрда, нема убаво да ти зине проблематично е. Може да ги однесеш, да чекаш ден два и после на резултатот да пишува неправилно земен материјал.
Malata e strasno istraumatizirana od se.Spiejki pocnuva da place i da me tepa i vristi nejkammm nejkamm.Verojatno se sekjava na toa od bolnicata.10 min placese do sega bez prekin kako zver
Majki,mnogu mi se zasrknuva koga cica,i koga pie cajce.Imate li iskustva,strav me faka,se izbezumuvam
@joy1 nas istoto ni se desi prethodniot pat koga primase infuzija,tamu zaspa jas izlegov do kaj doktorot da go prasam nesto toj bese so svekrva mi i go slusnav ne da pisti tuku go krena celo detko oddelenie cel zgrcen se tresese,i se prepoti sirotiot,voda tecese od nego i pistese neeee mama neeee,edvaj se smirivme nekako,koga dojdoa da mu ja isklucat infuzijata istiot horor.Doma vo spienje vecerta istoto se povtori uste 2 pati i potoa skoro 3-4 dena stanuvase navecer so placenje edvaj se prezaspivavme bese premnogu uplasen.Pobrzo ozdravuvanje.
@joy1 само да е здравствено подобра. Ова другово ќе се среди полека полека ќе бледее. Син ми минатата недела кога беше со тт од три посети на лекар и две вадења на крв исто реагираше. Со будење на секој саат и вриштење без престан со затворени очи. Буквално бевме немоќни било како да го залажеме. Цели ноќи во раце го држевме за да одспие бар малку. Можам па да замислам на твојата како и е по толку боцкања и инфузии. Ќе се среди мила, секоја ноќ помалку, само здравјето да и добро.
Dobro vecer devojki Uf bre.ladno mnogu. Neznam dali sme se odviknale od volku.ladni zimi ama nekako mn mi se gleda. Sreka od sabota sme na odmor pa gledam ke omekne okolu 0 sto ke pravevme da bevme sega vo borovets. Imam eden kup raboti za dokupuvanje spremanje. Za organizacija epten ne me biva i pred sekoe patuvanje sum u panika sega mi e dopolniyelen stres sto zverkava e mn nemirna vo kola ama ke i go najdam krajot nekako. Kako ke ne sobere neznam ama stom lani ne sobra ke mora i gosinava gore dole istite raboti. Ke si skratam na mene dosta mi se 2 duksera i 1, 2 bluzi neka ima mesto za decava. Neznam zosto ama nekogas koga pisuvam tuka imam custvo deka moze veke recisi istiot post sum go pusala. Taka da ako se povtoruvam slobodno neka me opomene nekoj. Zena vo godini slaba memorija Lele luge kolku e zbrlaveno malovo. Se posmesna, pointeresna ama masala i pobesna e od den na den. Ama epten ne zabavlja po doma srce e. Pa i naucila facki da pravi ako i se nalutis nesto se umilkuva odma da i se smiris. Smeski nevideni
Dobra vecer! Standardno ista,dosadna sema... Vekje mene mi e preku glava od monotonija,a ne na decava. Samo se nadevam nokeska ke pospijam,nosot barem do sega ne e zatnat. Sinko zaspa veke,mene interesna mi e serijava na shitel,balkanska,pa ja podglednuvam so edno oko,so drugo cepkam niz tel. @joy1 Golemi traumi se,do pred dva dena toa mu se slucuvase,na sekoj shum,on se strekase,placese,vikase. Sto e najcudno,pocna da zboruva vo son,i toa seuste go pravi. Psihicki popustaat,za niv e golen stres,posebno detevo moe koga tri pati go bocnaa branila da mu stavat,debeli race imal ne mozea vena da najdat. Strasno,jas se ezam od se,samo pobrzo da mine. Ne bi da te plasam,no virusov zapocnuva kako sto e vo vasiot slucaj,visoka tt,pa proliv i povrakanje pa kaslica,crveno grlo,bronhit. Nie pominavme so almacin,no vnuceto od zolva,posle 3dena proliv zakacil bronhit. Strasen virus,najloso e sto slusav na tv,deka ednas zaboleni deca,mozat pak da se razbolat,i za naredni godini posebno vnimanie. Znaci,od dete super zdravo - pravo treba da go cuvam vo zvono. Djabe probuvas so sekakvi pomagala za prolivot,ke trae 2-3 dena i samo dieta nisto drugo ne pomaga. Pozdtav majki pobrgu da pomine ovoj los period.
@LaDyDoLl za dodgodina togas ke mu ja mislime godinava neka se zavrseni veke so vakvi jaki virusi.Cudna rabota da davas se od sebe ,se da probas nisto da ne deluva
Majkici eden post so nezzz dali e za tuka, ako ne e slobodno neka se premesti vo soodvetna tema. Prvo vi posakuvam site da ste zdravi, a posebno vasite mali angeli, nema pogolem problem od bolno dete. Za mnogu godini da e Bozik, zdravje, ljubov, srekja, mir, spokoj, pocit, verba I nadez da ni donese. Na denesen den minatata godina ni bese veridbata, na vcerasen doznavme deka vo moeto mese nesto se slucuva samo sto ne se znaese sto, cekavme da vidime dali ke e bremenost, vonmatericna bremenost ili polip. Doznavme deka e regularna bremenost, po nekoe vreme. Imavme teski recisi devet meseci, ne znaevme kako ke se zavrsi se, do samiot kraj bese neizvesno, iscrpuvacki, bebeto bese posakuvano, namerno, no bremenosta I ne pomina kako od kniga, sekogas imase nesto sto frlase somnez, nesto sto ne ne ostavi da uzivame vo periodot narecen bremenost. Vo toj periodot posleden bez deca, bez obvrska prema nikoj dr osven kon samiot sebe I normalno partnerot, nie bevme ppstojano so somnez dali toa malo dusice ke uspee da se izbori do kraj so site predizvici. Koga se rodi, svativ deka toa sto mene psihicki mi bilo tesko, (za fizickata teskotija ne zboruvam) na bebeto I fizicki mu pretstavuvalo problem, prvo ocekuvavme sin se rodi kerka, potoa celata bese modra, so hematom, celata potecena, krivo nose lugje se zaprasav kako li mu bilo vnatre... po tolku pregledi neli vidoa deka dusata moja e zensko... ama ajde toa ne e vazno, vazno e sto e ziva I zdrava. Potoa sledese edno pa drugo pa treto odenje vo bolnica, lezenje tamu, broenje sekundi I minuti podolgo da e izlozena na zracenje poradi prodolzena zoltica, koja ako ne se trtira moze I te kako da mu nasteti na bebeto... taa placese, placev I jas so nea... Lugje pravev I greski, se so zelba da sum najdobra majka, sakav ne da sum najdobra tuku da sum sovrsena majka, dojdov vo konflikt so mm, so svekrva mi, so samata sebe, sedodeka ne se potsetiv deka sovrsenstvo ne postoi. Ne znaev kade teram, potoa zastanav cvrsto na noze, posle moeto" lezenje" vo bolnica,soantibiotici itoa lrejaki, pa snemav mleko pa hranjenje so formula koja beba ne ja sakase, deka jas moram cvrsto da stojam na noze, I da go prifatam trrezveno predizvikot narecen MAJKA, za koj Gospod me nagradil. Sega svakjam deka od majka nema nisto pojako, nisto poposveteno, majkata e dar Bozji,ne mozam da opisam I kolku sum mu blagodarna na mm za podrskata koja mi ja davase. Fala ti Gospode I za nego sto mi dade, zatoa sto pred toa me stavi na iskusenie kolku mozam da izdrzam, za na kraj da mi go dades najdobroto. Zeni, na ovoj forum dusata si ja olesnuvam, ve sakam site I ve citam, koga imam vreme I vi pisuvam. Bide silni, izdrzete sto I da vi se slucuva, Gospod ne vi dava nesto sto ne mozete da gi izdrzite, sepak site vie, site sme MAJKI, a od majka ni najcvrstiot kamen ne e pojak. Dobra nokj mili moi I izvinete za dolgiot post, a mene I na mm da ni se mnozat godisninite zaedno, I so tek na vreme da se mnozime I nie
Znaci na uciliste ke tgni detevo, a uste navecer mi spie vo race!! Do koga vaka!? Treba da trgnam na rabota za brzo. Site noki mi se vo sedecka polozba. Kratko spie sam i ete go. Ne mu e toplo/ladno/zapcinja.. ne znam zosto ne vrzuva detevo po 2-3h son!!! Sto da prevzemam daj nekoja sovet neka mi dade.
Vi blagodaram na site sto mislevte na nas. Inaku podobar e maliot, samo mnogu mu tece nosot, kiva, kasla,grloto mu e crveno. Ne pieme antibiotik, a ovde kako sto procitav poveketo piele. Mi e strav da ne se spusti na pluka. Inaku I on prvite noki posle infuzijata placese mnogu vo son, nikako ne mozevme da go smirime, udirase so nozete I se kornese od placenje. A kutriot tamu go ispobockaa, ne mizea venata da mu ja pogodat, pa infuzijata nesto ja,utnaa celi 5 casa primase, mn bavno tecese, se utepa od placenje, edvaj go drzevme.