Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.806
    Допаѓања:
    202.812
    Треба веќе да почнеш да го навикнуваш да спие во својата соба. Кажи му дека во креветот има повеќе место за растење и побрзо растат децата кои не спијат со мама и тато. Што побрзо почнеш, тоа подобро .
    Поголемиот син од есента 2015 спие во својата соба. Ама знаеше ноќе да стане и да дојде кај нас во спална, сега поретко. Знае дека креветчето е за бебиња и го прифати тоа без проблем.
    Ти си го познаваш детето, знаеш кој муабет најдобро би упалил кај него. Ама мораш пред да се роди бебето, оти може да сфати погрешно, дека го бркаш во соба поради новиот член.

На irenadaniel му/ѝ се допаѓа ова.
  2. irenadaniel

irenadaniel Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2009
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    1.329
    E taka ama do sega ne uspeav da go naviknam a sega za eden mesec ke se rodi bebeto i tocno zaradi toa ne sakam da se oseti otfrlen:(

3. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Среќен роденден :*

Хелоу мами
    Јас и бебка денес цел ден дома,ни 5 мин не сме излезени
    Досадно многу
    Вчера за прв пат ја оставивме на чување за да одиме во кино
    Жената што ја чуваше воодушевена :lol: цела вечер се смееле,играле,детето нејзино ја возел со картонска кутија абе супер поминале
    Додека јас се пренасекирав,дали плаче,дали ке јаде ,дали ке биде добро :x
    Одкако се роди кере немаме излезено сами со мм па затоа мислам сношти надокнадивме 8)
    Беше супер,ми фалеше малце да излезам :)
    Денес јас пак со главоболки,некако зачестија :worried:
    Се возбудив малце повеке,се породи братучеда ми и не била баш најдобра,слаба и била крвта па трансфузија на крв и се насекирав многу,баш ми е жал :(
    Толку од мене мами
    Имајте убава вечер

На Cka, Snow-Queen, kelebeim*** и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.806
    Допаѓања:
    202.812
    Полошо ќе биде ако чекаш. А сите топтан во спална не оди. Барем според мене. Нека заспива во собата со тебе или татко му, читајте приказни, раскажувајте нешто пред спиење. Кај нас требаше многу убедување да прифати да спие цела ноќ сам во соба.

На irenadaniel му/ѝ се допаѓа ова.
  5. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Колку е старо твоето? Моето е 19 месеци, а на пат е второто. Ќе бидат точно две години разлика. Моментално син ми спие во свое креветче во спална и најчесто преспива цела ноќ. Но има и ноќ кога спие немирно и плаче во спиење. Дали дека беше болен или сега научи страв па сонува, незнам. И тогаш е доволно да е на спална со некој од нас и само за рака да те допре и си продолжува мирно да спие. Е арно ама нас ни е тесно тројца на спална. Па едниот се сели во дневна. А он спие или со мама или со тато, за тоа проблем не прави.
    И сега и ние размислувавме што кога ќе се роди новото бебе. Искрено јас не би да го оставам сам во соба. Мислам дека на 19- 20 месеци е мал и повеќе ние ќе се рашетуваме ноќе. Па планот ни е ваков. Сега ја опремуваме едната соба. Во неа ќе има кревет за возрасен и уште едно бебешко креветче (и онака имам две во моментов). Понатаму таа соба ќе биде негова соба, и креветот исто за него. Па во една спална еден родител и едно дете. Во другата спална друг родител и дете. И ќе видиме како ќе ни оди. Со првово дете немав ич проблеми ноќе. Спиеше цели ноќи од прв ден и никогаш не цицаше ноќе. Ќе видиме второво какво ќе биде. Ако се покаже мирно сите ќе спиеме. Ако е ѕверче бар синко ќе има мир, а ние ќе се менуваме. А јас и мм ќе се соединиме кога ќе ги пркнеме децата. Инаку тројца на спална не фаќа нервоза, а не пак да бидеме четворица. Теоретски добро звучи нели.:D

На M&M, Sunshine_1979, muchacha_a и 5 други им се допаѓа ова.
  6. irenadaniel

irenadaniel Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2009
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    1.329
    Moeto e skoro 5godini ,si spie po cela nok vo svoeto krevetce e zatoa sega mi e tesko kako da go stanam od krevetot ili pak da go preselam vo svojata soba ?kako sto mi izgleda tatko mu ke si spie vo dr soba a nie ke se kombinirame na spalnata.

Последна измена: 15 јануари 2017
    На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    @irena.1 и ние сме исто мм и керка у дневна јас и синко у спална..Но има вечери кога керка слуша кога плаче синко па се буди и таа плачејки и ме бара мене со мм не сака да презаспие..И плус што станува за млеко по 1-2пати..Пие и продолжува но сепак мора да се стане..Се надевам ке ти успее планот :)

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.609
    Допаѓања:
    17.541
    Mamicki nie sme 5,5 meseci moeto malecko do sega voopsto ne e ostaveno bez mene pa duri ni sami so tatko mu se nekako mi e strav i on si e pokenkav si saka samo vo race burno i placlivo reagira koga ke dojdat gosti osven tie sto gi gleda postojano treba li da go ostavam ili e period pa ke mu pomine?od edna strana mi e strav da go ostavam od druga zivotot mi se svede samo doma doma doma bebus bebus bebus iskustva???

9. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Абе сега тоа е. Како ќе биде, ќе преживееме :). Моево не пие ништо ноќе. Некогаш знае само вода да побара, па секогаш има шишенце до креветчето. Инаку не миновно е и него да му влијае промената. Ќе мора и тој да се навикне на бебето и на плачењето. Сепак колку толку не мора сите ист воздух да дишеме. Реално и спалната ни е многу мала, во неа нема услови за уште едно креветче. А оваа соба е негова. Таму му се играчките, сам си седи во неа си игра. Ја има прифатено како своја. Па сега и кревет ќе му ставиме. Сепак како ќе биде се зависи од ѕверчето што треба да се роди, тоа ќе ни ги диктира условите.:wasntme:

На M&M и blessed.an им се допаѓа ова.
  10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.604
    Допаѓања:
    76.836
    Хелоу мајки, учам цел ден.. се заинатив, задутре полагам.. и секој испит (одам на испитни сесии само) сум со херпес мислам, од напор или незнам што. @Snow-Queen среќен роденден, се најубаво само, сите желби да ти станат реалност :)
    Многу пазам со јадење тестести работи и млеко, бидејки најверојатно имам некоја нетолеранција и ако изедам повеќе се дувам ко балон во стомакот и имам гасови, се осеќам како да сум 200кг од што мо е тешко на стомакот (малку претерав со кифли, салати, пити од вчера до денес). @simona_baby навикни се, таков е животот на една мајка, само ти треба убава организација и се ке биде топ.. зашто да го оставиш дома? И со дете може да се шета :) Оди шетни кај другарка, пријателка со него, сега дека е ладно само низ некој трговски центар. Ние каај и да сме оделе синко со нас, во кафана, кај кумовите, кај другари, во Маврово го имам носено малечок кога беше со друштво.. кај другарки, кај сестра ми, кај мајка ми, сама на прошетка кога не е надвор ладно, му треба промена и на него и на тебе.. инаку дома во 4 ѕида ке скренеш, ке видиш па по некое време навака натака ке сакаш па дома дома дома, па пак ке смениш ке шеташ и се така :) Мојов беше нонстоп во контакт со луѓе и си се научи, ретко да заплачеше од некој.. тебе дома ти плаче или секаде?

На Smizzy, M&M, Mari* и 6 други им се допаѓа ова.
  11. rada-petreska

rada-petreska Активен член

Се зачлени на:
    15 декември 2015
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    18
    Кaжете дoбaр грaдник зa дoење..oд кaде си купивте aли бaр и убaв дa е ..не oд oние сo прерaмки oд пo 10см :)))

12. simona_baby

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.609
    Допаѓања:
    17.541
    @mariz Плачкав си е најчесто дома кога доаѓа некој кога шетаме супер е ама сега и не шетаме се разболевме па по препорака од доктор седиме домче имавме бронхитис рече едно месец два да немаме гости дома да се сведе на минимум додека организмот се опорави малку.Јас знам дека не е лесно и уживам во улога на мајка само некогаш ми е потребно да бидам сама барем саат два ете еден фризер да истерам а некако ми е страв да го оставам.и кога станува од спиење е кенкав сака одма да цица да ме види мене можеби дека е по цел ден со мене и така се навикна. : D

13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.604
    Допаѓања:
    76.836
    Јас сама сум само во вц :rofl: Иначе ке помине периодов, стварно има многу страшни вируси.. издржете, таман ке се затопли и на шетња секој ден :)

14. simona_baby

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.609
    Допаѓања:
    17.541
    Фала на утехата значи не сум единствена што понекогаш толку го обожава вц то :)

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Добро утро мамички!
    @simona_baby понекогаш и треба да го оставиш со мт, нека се учи дека не е само мама таа што се грижи за него! За арно, за лошо, ќе мора да излезеш па нека се навикнува! Прво остави ги на кратко да се дружат дури си во друга со соба, купатило па после зголемувај интервали...секако секогаш оставај го бебето нацицано, пресоблечено и средено само да си играат со друштвото!

И уште еден понеделник, помина убав викенд, допазарувавме за роденденот, нарачавме торта и сега чекаме 30 да дојде ;)
    Останува околу декорацијата да се занимавам сама, оти буџетот не дозволува 100 евра за слатка маса!
    Стигнав на работа, убав ден на сите!

На LadyC, majdaa, flower30 и 8 други им се допаѓа ова.
  16. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.541
    Допаѓања:
    139.693
    Добро утро. Навика си е детето да е цело време со мајката. Кај мене малата сака или со мене или со татко и. Со никој друг. СИте ги мрази. Ама се надевам ќе и помине.

Вчера прв пат се возевме со новото седиште у кола. завртено наназад и дете плаче :( Пишува на седиштето нели од 0-9 кила назад завртено од 9-16 напред. А малава 9 и пол кила. И до 1 година да е назад завртена.

Плаче плаче... Нозете и удираат, долга е и на секоја дупка собира нозе. И најпосле ја завртев нанапред. леле кои радости ги удри! Плеска со рачиња, се смее на татко и, вика лелелелелеле, ко друго дете.... Гледа надвор се мршти на сонцето :) И така решив веќе наназад да не е завртена, секако си ја имакилажата за напред да биде. А и ние само низ град возиме.

Битно вчера излеговме на сонце, денеска пак снег...Одвај чекам да се стопли да седиме секој ден у парк.

Сабајлево стана со мене, а обично станува у 8 кога сум веќе излезена. Стана и одма почна да си игра, ѕверче. И по еден саат заспала.

За спиење ние гушнати сме секоја ноќ. Нозете и се на мене ставени. Се буди насмеана, и одма ме фаќа за уста. Како и се смее толку рано не знам :) Често ноќе се смее во сон.

Вчера и викам дај да те бацам, и стои мирно со носот нагоре оти на нос ја бацувам. Не ми се веруваше. Маж ми вика, несакајќи е пробај пак. И ај пак и викам да те бацам и пак носето горе и чека. Колку убаво чувство. Лежиме у спална тројцата и ја дојам. Татко и вика по неа, она се врти му се смее и вика тата. Леле колку убаво... никогаш не сум верувала дека можам да се топам од љубов.

Само мајките можат да сфатат како е :) Пред да бидам мајка не знаев дека вакви чувства постојат воопшто.

За 2 месеци роденден :) Не ми се верува колку помина брзо. Само да сме живи и здрави... одвај чекам да ја дотерам и да дуваме свеќички. И она дува ама плука :) И смешно и е па се надевам до 1 годинка ќе научиме да дуваме убаво.

На do-re-mi, vitamina, majdaa и 23 други им се допаѓа ова.
  17. simona_baby

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.609
    Допаѓања:
    17.541
    Баш така дури не се оствариш како мајка не си ни свесна каква љубов има во тебе и колку несебично можеш да му ја дадеш на тоа суштество без да бараш нешто за возврат само нека се живи и здрави тешко е понекогаш ама и неописливо и незаменливо е тоа чувство :)

На Kaetana, 24.07, Saraa и 2 други им се допаѓа ова.
  18. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.930
    Допаѓања:
    152.977
    Znaci tvoite ke bidat razlika kako moite. Nie probavme na 3g da go ucime vo detska da spie deka ni se spoeni so spalna so vrata samo. I pocna bez problem da zaspiva ama se budese i na sred nok doagase kaj nas. Bas mi bese zamislata da se nauci so vreme za da ne se oseka otfrlen zdravje vtoro koga ke dojde. Ama posle nekoe vreme pocna voopsto da ne saka vo detska da spie. Nekako mn e plasliv vo posledno vreme ne vlaga vo dr soba sam. I taka si ostana na spalna so nas. Nekogas site zaedno nekogas mm odese vo dnevna. Koga se rodi malava veke imase 5.5g i ne ni pomisluvav da go trgnam ionaka se osekase nekako kako da mu e odzemeno vnimanieto i si prodolzi so mene da spie na spalna. Sreka malava bese mn mirno bebe i ne placese pa ne go budese. Eve uste terame isto skoro 7g ke pravi samo sega se pocesto saka so tatko mu vo dnevna i e nekolku dena vo spalna nekolku vo dnevna i taka pa ke vidime do koga. Jas se nadevam za bar 1g da im ja napravime golemata spalna detska so krevet na sprat i se nadevam deka malovo pokraj brat i polesno ke se odvoi ama.toa se samo zelbi i zamisli ke vidime kako ke bide.

На Kaetana, irena.1, irenadaniel и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.930
    Допаѓања:
    152.977
    :) jas ni vo wc ne sum sama obVezno nekoj ke se dovlecka. Ako se zaklucam malovo stoi tropa na vrata I place. Mnogu go saka tatko i ama pak e poveke flaster za mene. Denoviv otkako dojd9vme na odmor posebno. Ne saka 1m da se odvoi od mene. Najverojatno deka ne e na svoj teren. Ne saka ni kaj tatko i ako jas ne sedam do nea. Mm se nervira a nemoze nisto so sila toa e. Ke i pomine i sin mi bese takov i uste nekogas reagira, moze jas sum gi naucila taka ama se e toa podsvesno nekako sto znam

На 24.07, joy1 и mariz им се допаѓа ова.
  20. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Zenski dobar den, cuca uspana, jas caj pijam. Veke 8mi den sme kaj moite, doma kaj nas site se griposani, pa si dojdovme ovde. Sitno broime za doma, sreda eve ja kaj e. Tolku od mene za sega, pozdrav I imajte ubav snezen den!

На Kaetana, Sunshine_1979 и 24.07 им се допаѓа ова.