Lele majki problemot so plukanje hrana mi e resen Nesakal blendirano, coeceto porasnalo i resilo deka vekje ne treba da jade blendirana hrana, bukvalno nisto ne blendiram, dzvaka se (kompir na parcinja, makaroni, patlidzan, pa duri i zrnesta hrana kako grasak i grav) Vcera krkase spanakj taka svaren samo, neblendiran
Браво @mariz мене срам ми е да кажам дека син ми има две години и уште блендирам скоро се. Имам безброј пати пробано да му дадам храна грубо испасирана, ама не сака да чуе, ќе се згади и потоа не сака да продолжи да јаде. Овошје и зеленчук блендирам. Пица јаде најнормално, леб и крем исто, макарони исто (со вилушка преполовени на пола), бисквити, кифли, кроасани, мафини јаде без никаков проблем со џвакање. Од овошје банана, мандарини и јаболко си грицка, ама ги јаде 3 саати, па за доручек обавезно му ги блендирам. Понатака во денот ако сака сам си бара, му лупам и си јаде, ама само од моја рака. Чуден е, не сака ништо што е мокро да држи во раце, гадлив е и одма се буни. Јаболко од тањир сам да земе шанси нема, а јас ако му дадам ќе зине и ќе го изџвака. Краставица безброј пати му имам понудено, ја гледа со гадење зошто е мокра. Не знам јас до кога вака ќе тераме. За одредена храна не прави проблем, ама манџите мора да се изблендирани, овошните каши ги блендирам само затоа што така побрзо ги јаде. Има некоја мајка вакво искуство? Да блендира и по втората година?
Se mislev koj me citirase, a nemav vreme za razgledam nanazad, fala bas deka mi rece ti i probav i stvarno do toa bil problemot, izblendiran spanakj nesakase, neblendiran krkase
Nastinavme i na antibiotik sme. Se osekam ko najlosata majka na svet. 2 mes bebe go rabolev. Srce me boli. Inace pocnav da zabelezuvam kolku jadam i skoro eden obrok na den jadam. Maz mi vika deka na pocetok ni pola ne sum jadela. Isusena sum, siva boja na koza, mrsna kosa nefarbana, podocnjaci kilo. Vcera malata do 5 ne zaspa. Merev temp na pola saat. Ona ne sakase da trepne ne pa da zaspie. I poslabo jade... ima li kraj na makite, odvaj cekam da pocnam da uzivm u majvinstvoto. Da ne se nejzinite guganja i nasmevki dosega ke puknev. Koga ide lesniot period? Koga ke uzivam?
@Cka на малата и треба здрава мајка! Зошто јадеш слабо? Мораш да водиш сметка, не смееш така. Ќе начекаш момент бебушка да спие и ќе седнеш да јадеш. Зошто мрсна коса? Ај не ме нервирај, нека ја причува мт иди истуширај се и опушти се малку. Зарем за сета грижа околу бебето си одговорна само ти? Ќе побараш саат време мт да те смени за ти да поспиеш. Доволно да си ги поднаполниш батериите. Потребна ти е добра организација и малку помош. Никако не смееш да се запоставиш!
Со син ми имав слично искуство. Мојот па беше гадљив, знаеше многу лесно да го исповрати цел оброк само ако нешто му застане во грло и се згади. Па ајде јово наново хранење Или се замачка околу уста па му се гади. И во рака ништо така не сакаше да фати. Се стресуваше. Ау колку тежок период ми бил. Додуша тој и сега е гадљив, не до толку, ама давно ги надминавме тие фазите на повраќања. Јас му долго време блендирав овошје на мојот ама затоа што така количински можеше повеќе да изеде оддеднаш. Или му правев смути да пие. Ќе дојде ден оддеднаш и ќе почне да јаде се. Нема ни да приметиш. Некои деца се така поосетливи. Јас едно време барав по нет што не е во ред со него, да го носам на доктор, како да имаше некоја аверзија спрема храна. А на нет секакви дијагнози можеш да најдеш, па уште толку се потресував. Не се секирај штом јаде и џвака што тој сака. Пресеци еден ден и престани со блендирањето. Дади му време колку му треба, па нека изеде и помалку од вообичаеното, ќе напредува и ќе биде побрз секој ден се повеќе и повеќе. @Cka издржи. Ќе дојде, ќе видиш наскоро, верувај. Не смееш да се обвинуваш за такви работи. Тоа се случува да се разболи бебе од мајка. Ќе мине и ќе уживаш потполно и ќе имаш време за повеќе работи. И јас истите работи се прашував.
Ima li tuka majka so malo bebe shto izgleda sredeno i da mi kazhe kako? Jas na chovek mislam deka ne licham, nemozham vreme da najdam kosa da izmijam, da se sredam, da prespijam, da jadam, da se odmolzam.. Dolga e listata shto se NEmozham da stignam da pravam I plus sum nokno zombi, sin mi odluchi deka mnogu mu e 4h da spie pa se budi na 2 i taka Jas znam deka vaka e pochetokot i zatoa gi chekam denovite koga ke uzhivame.. Ama sega imam pomosh okolu domashnite obvrski, za edna nedela ke sum sama so mm E togash mislam i vo depresija deka ke padnam, togash doagja teshkoto kaj mene Se plashaaam, ne sum spremna
Добρа вечеρ,κонечно и јас да стасам да ве читнам. Умоρна,а κаκо ништо да не сρаботив. Синκо има енеρгија и цееел ден де игρам фудбал,де возам κамиони,де пρавиме тоρта(читај,чепκаме в песоκ :/). И тие 3ч што ги спие,моρа да напρавам ρучеκ за него и за мм,да зачистам. Нејсе,блазе си ви мајκи,што имате баρ еден човеκ дома плус да ви помогне. Во вρсκа со јадењето,и син ми наеднаш почна да не саκа блендиρана хρана(освен месото),и на мое изненадување почна да јаде хρана κоја κога јас му ја нудев не ја саκаше. Сега сам си баρа зденκа,κρаставичκа,κρушκа,лепче исл. Сладолед не саκа да види со оκо,домат почнува дуρи сега да пρобува. Мислам тоа е индивидуално до детето,само тρеба тρпение,со сила ниκаκо. Долг пост паκ јас. Недела не чеκа гоолема свадба,цел ден,па од сега мислам κаκо да оρганизиρам јадење,спиење,пиење со синκо. Тој виκа опа-иха ќе пρавел,а јас се тρесам κаκо ќе издρжеме цел ден. Добρа ви ноќ мајκи!
@Cka еве и кај мене бебето кога имаше 3 месеци ми настина со кашлање и нос му течеше ко чешма, а ова ми е 4 бебе и единствено што ми настина толку мало, ама ете се случило не по моја негрижа, верувам дека е така и со тебе, не се обвинувај себе си. Едноставно овој период е полн со вируси, оно тебе ке те фати не па мало бебенце.Тоа е ке помине. ке оздраве, ако се доете продолжи така и тоа му е доволно. Инаку сите сме биле така на почетокот додека го фатиш ритамот. Инаку јас може да кажам за мене дека имам еден ред воспоставено и обавезно отсабајле кога ке станам се туширам, шминкам, облекувам па правам доручек. Инаку станувам во 6ч, бебето се буди го дојам, го вракам назад во креветче и тој продолжува, а јас се средувам и завршам еден куп работа( диплење, простирење итн.) обично легнувам околу 23ч , ама вие денови преспав преку ден заедно со бебето па не ме фака сон но кај и да е ке одам да спијам. Уште сакав да пишам ама изгледа ке одам, бебето се разбуди за доење. одам женски.
Maz mi pomaga za toa vreme gotvam mijam sadovi alista za bebe spruzuvam i peglam. Psihicki sum unistena a pisebno sto ne saka da cica sega. Odvaj po 10 min. Site li deca ne sakaat da cicaat koga se nastinati? Mn se nerviram. Mnogu. Izvinete za negativen post ama nema kaj da se pozalam...
Mislam deka 10min.e dobro, mozebi brgu si cica, a koga se nastinati a petition im se namaluva. Na kolku vreme otprilika go does?
Pred nastinkava na 2 saati denje, na 3 noke. Mn sakase da jade. A sega jas ja molam na 3 saati. Ne iscicuva cela grada. Se trga se butka...
Jas koga bese mal mislev togas e najtesko, koga kje porasne kje e polesno. A ne e bas taka, bas sega mi e potesko Dali deka imav mirno bebe sto glas ne mu se slusase, a sega otvara fioki frla se, kopa vo saksii, jade zemja, frla na podot (jas metam on pak frla), otvara fioki vo kujna dva pati so noz go nacekav, ocite koga e buden mora da mi se vo nego. Se mu e dosadno sega, saka nadvor samo, jas sakam da zavrsam nekoi obvrski doma ne sme se dogovorile ubavo so sinko ama decinja zlatni neka rastat zdravi samo, toa e da si majka nikogas nema povekje da ja imas taa sloboda na mozokot, cel zivot kje go mislis dali se mu e dobro i dali nesto mu fali Dobra nokj od mene, jas kako pregazena od voz sum, sinko iznenadi denes vo 6 stana
Здраво мајки. Наминувам почесто ама само ве читам. На слаткиве маки им нема крај. Уште поинтензивни се кај нас мајките паничарки,поготово кога сме сами. Чаре? Ми севчини нема. Ако е за утеха,со време само се навикнуваш но секогаш нешто ке излезе и ке те собори,па макар и ситница. Јас барем сум приметила,кога доага мајка ми или свекрвата на ден два,не давам ништо да работат,ни околу детето. На нив оставам само да си играт. Но каде каде сум по релакс и посмела. Значи јас доручек,јас рулек,јас за детето храна,јас хранам,јас облечи соблечи. Не дека тие не сакаат,мене не ме држи место а башка тогаш имам сила буквално планина да поместам. Значи викнете си чат пат барем баба околу вас. Може малку ке избие и нервоза околу она,не вака,вака,ама психички дека не сте сами со бебе итекако делува и врз вас и врз бебето.
Ништо Купив такво исто на бејбилове 290 ден,несака да пие Па ај викам сокче да ставам не не не. Па го ранев кашичка,машала за јадење е супер по 200 гр каша јаде било што не одбива ништо,и така занесен лапни-голтни многу брзо јаде хаха викам сеа место лажиче од кашата ,лажиче вода му дадов,кога направи една лута ,кисла фаца и одма ја плукн Ај пак каша лапка,лапка,,и викан сеа лажиче сок да пробам ,нее одма плукна,итар е џабе А си пиеше порано барем чајче или сок повеќе на вода ,сеа несака,нз што да купам веќе,не ми е за парите,да знам дека ќе пие од нешто... Се тешам шо одма после каша цица... Инаку @Cka @Mariangel срцки млади сте и убави и супер мамички. Секој почеток е тежок,не се обесхрабрувајте и во никој случај не се запоставувајте. Јас редовно се фаррбам,фенирам и пеглам ,е сеа ќе речете мирно бебе ти се погоди-да точно е,но има време за се со добра организација,туширање ,фенирање е поласаат -саат максимум за тоа време мажви ќе биде со синко нели И немора секој ден вие да готвите ,можат и они не ги штедете И за некое време ќе се смеете на вие денови,,времето лета,гушки до бебушите и да знаете прекрасни сте жени-мајки-најубавиииhug:
Nnema potreba da se izvinuvas ednostavno pominuvas niz tezok period plus nastinato bebe i se na kup. Mene malata na 2 nedeli mi se zatna i se rastece nos abe ke puknev od maka ama brat i bese bolen od nego se razbolev jas i taka po red. Mi vikaa dvoj gi trgaj go a kako da go trgnam deteto i nego mu treba majka. Fala bogu togas na nos pomina samo. Posle toa uste 2-3 pati bila takva a eve ja sega 8m 2 dena e so tt i ke pocneme i nie so antibiotik. Za toa sto se osekas psihicki unistena i negativna isto e normalno,sami ste, prvo bebe uste ne si se naviknala na cela situacija. Jas koga se rodi sin mi bev skoro ista, veruvaj prvite nekolku meseci koga ke se razbudev sabajle duri mi se slucuvase da si pomislam sto mi trebase ova i samo se prasuvav kako ke go izguram denot dodeka ne dojde mm. Sin mi bese placlivo nervozno bebe dusa mi vadese i ne spiese ic ubavo. Mislam deka mm sekoj den so placenje go precekuvav od rabota od sto mi bese macno. Rodninive mislea deka nema sansi da se resam za vtoro ama ete porasna i toj zlatno dete e, iako sega se rasprava i me neevira mnogu nekogas ama vo sustina e mn dobar. Sega so vtorovo toa ne go pominuvav ednoastavno mislam deka veke koga znaes sto te ceka otprilika si pospremen. Ok ona bese mn podobro bebe od prvoto ama pak 2 deca mn obvrski ama koga veke ke se naviknes na majcinstvo se polesno ti odi. Ima i sega denovi koga mi ide da poludam i vikam u bestraga i deca i se (duri mi se slucilo i pred sin mi ova da go kazam pa posle si cukam glava) ama toa e normalno. Gledam pred nekoj den edna devojka so epten malo bebe abe picnata so frizura so se mislis na intervju za rabota odi i se iznacudiv kako stigaat ziti se Jas od koga sum na porodilno od patiki ne sum izlegla, na frizer samo ednas ... ama bas i ne se potresuvam duri i ubavo mi dojde od ona sekojdnevno sminkanje i mislenje sto da oblecam denes za na rabota. Taka da olabavi se za toa se ke si dojde na svoe mesto. Inaku denes sama bez mm, malovo so 39t pa sinceto mi pomaga dusa da ja izbanjam pa kolku se ispotrese deka mnogu placese koga i cistev nos panika go fati. Pa lezese do mene dodeka ja uspivav i posle so strav legna koga me vide deka spremam toplomer sirup i se vika mamo pa ke place pak koga ke i meris tt mi e strav. Dusa ama zaspa odma i eve so edna raka dodeka cicase bebus uspeav da izmeram tt da izvlecam so spric sirup da go prefrlam vo sisence so caj da ja prefrlam od cicka na sise i pritoa ne mi se ni rasplaka eve ja sega mi spie na ramo, sinko od druga strana hrci ☺. Na sve sme sposobni nie majkite koga mora. Ama se raspisuvav jas ama da se odrzam budna dodeka ne i splasne tt pa da dremnam i jas. Ajde dobra nok na site
Dobro utro, nie ranobudni pak 6:30 stanati Se osekjam kako voopsto da ne sum spiela deka vcera opasno bese na aerobik, vezbite sto gi pravevme mislam bea da nadoknadat za 2 god sto ne sum vezbala Sin mi ispi 180ml mleko i se ispovrati, neznam zasto taka vesel si e sega, si kaka sega (na dva pati fontana, prvo mojata pernica posle na tatko mu pernicata)...Sakam sonce, na vremevo kje mu tekne li da se opravi? Denes kaj svekrva mi gore kje si sedam (sama sum do 5h, site na rab se), dole zena kje mi pravi generalka... imam dosta izgubeni raboti i se nadevam kje gi najde
Добро утро! еве кафенце за ранобудните како мене и @mariz . Моите сите станаа малку порано па е малку похаотично и погласно дома од што обично е. Малово до сега 7месеци немав некоја мака со него, ама сега не дека е тешко бебе, ама почна да лазе и на секаде е, само трчкам по него и го преместувам, мене додека се мали бебиња со сите ми е било полесно, и сум имала време за се, ке ги ставев во креветче ке им пуштев музика и јас правец под туш, се средував, ако заплаче ке го оставев малку 5 мин. ништо нема да му е. Мене ми беше важно да се средам јас за да не паднам во депресија, Инаку јас сама ги гледам децава. Ама сега е подвижен и веке почна и во другите соби да стигнува..... и се што ке виде ке ставе во уста, или ке лиже под. @Cka Епа добро си цица бебето, не е нонстоп на града, а навечер веке ке можеш да го оставаш да спие и повеке, Кај мене сите спиеја преку цела нок од 2 месеци, не дека не се десило дасе разбудат ама ретко се будеа. во 12ч вечерта ке им беше последно доење и дури во 6ч сабајлето. женски одам, баш би сакала да ви пишувам почесто, ама некако цел ден сум со децава, дома обавезно во парк ги носам па таму седеме скоро 2 саати и начечер кога ги легнам што побргу да направам...
Не знам @Mariangel, ама и да има, јас сигурно не сум една од тие. Со две мали деца, дупла доза. Понекогаш мислам ќе се распаднам... Не се секирај,ќе се снајдеш и сама. Потешко е, да, ама ќе се навикнеш и ќе си уживаш во секое време поминато со него. Се согласувам дека со првото е многу потешко, особено на почеток. Пред да станеме мајки мајчинството го замислуваме многу поинаку, сѐ розово. Така можеби ни се чини и сега кога гледаме отстрана некој друг. Но, реалноста е поинаква. Никогаш ништо не оди по план, особено не со дете. Јас искрено дури и сум заборавила што сум размислувала и планирала пред да станам мајка... По извесно време се навикнуваш и некако станува сѐ полесно. Не дека вистински е, но навиката си го прави своето. Кога стануваш наутро знаеш што те чека и почнуваш сѐ по план. А за помошта, ако имате некој да ви помага барем околу детето, користете колку можете. Јас две години буквално секој ден сама со едното, сега и со другото. Благодет ми е чистење, учење, било каква друга активност во денот макар и на пола саат-саат. Дури и кога сум сама одвај чекам да заспијат децава за да стаботам нешто друго, т.е. да се релаксирам малку од нив (психички да се одморам). Мислам дека кога не преспива син ми сум најуморна. Сега кога не е мм дома викам жена да ми го вртка син ми неколку часа, јас да средам. Првпат осетив вистинска помош и да ви кажам многу позитивно влијае на мене. Пиевте кафе утрово?