1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Да се разбреме, госпоѓицата несака од патлиџани :^)
    Секоја година правиме салца или пастеризирам патлиџани, ама нејќе. Несака ни од куповните доматни сосови и пиреа...исклучиво кечап во туба |(

На Kaetana и LaDyDoLl им се допаѓа ова.
  2. ane-sk

ane-sk Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2011
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    708
    Здраво мајки :) одамнааа ме нема и криво ми е што неможам да пишувам многу често. Поминаа и празници но јас еве ви посакувам на сите многу здравје,среќа и здрави дечиња :*
    Колку можев ве пратев но многу обврски и болести.Како ми заврши годината така и ми почна со болни деца,таман се оправија еве ја малата пак со некоја температура:( си викам дај нека помине ова зимово веќе ич не го сакам.
    Поздрав мимичк,ќе гледам почесто да пишувам,зашто гледам дека има убави дружби :*

На Kaetana, K.Mari4ka, Mari* и 3 други им се допаѓа ова.
  3. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.636
    Допаѓања:
    15.784
    Хахах, паметница таа, епа ако успееш да и направиш камуфлажа домашен да и ставиш во туба, мада мислам пак ќе ве провали, не се лажат така лесно:D

На Kaetana и Kitten им се допаѓа ова.
  4. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.872
    Допаѓања:
    28.580
    @green.eyes А да му ја вратиш навиката со јадење пред компјутер?!?! Мислиш ли дека има шанси да прејаде пак? Знам дека е лоша навика, ама па вака уште полошо кога не јаде.
    Мојата малечка е 2 год и 9 месеци и си јаде пред лаптопот. Поточно лаптопот на маса и таа си седнува на нејзиното столче и си јаде. Свесна сум дека не е добро така, ама па си јаде солинди количини и здрави намирници. Лошо е коа сме некаде излезени и потешко ми е да ја нахранам без лаптопот, ама ретко се случува тоа. Свеки еден период се бунеше дека лошо сме ја научиле ама сега и таа вклучува на тв цртан или песнички и лесно и оди!
    Инаку и ние не јадеме сами, иако малата прави обиди ама па лом се прави и ете не сум нешто упорна да ја осамостојан во јадењето. Има време, ќе биде и тоа!

@Kitten Твојата ептен итрица! Кога мојата имаше мерак за кечап од туба јас и додавав и семе од коприва во него. И некако мене помирна ми беше душата дека јаде кечап ама бар и семе од коприва јаде со него! Ова како идеја ти го кажувам, може ќе упали!
    Сега домашен кечап и давам и не се побунила засега!

@kallias Среќен роденден на малито!

На Kaetana, K.Mari4ka, kallias и 6 други им се допаѓа ова.
  5. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    На kallias и snegulkata им се допаѓа ова.
  6. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.894
    Допаѓања:
    142.296
    Dobar den,
    Si dojdov porano od rabota,gazdata me pusti 1.5h porano.Ete za toa i sakam da rabotam za nego.Ima momenti i koga sum se zadrzuvala ama ima i vakvi momenti koga si odam porano doma.
    Inaku svekrva mi mi vika sega-i dadov smoki na malata,da znaes da ti kazam.i ja vakva:@:@:@Rekov i prethodno da ne dava i sega i rekov i mi vika "e de bre ,a tie sto na 6m.im davat smoki".....E vo vakvi momenti mi ide da i recam nemora da pomagas i da ja cuvas.Mojot zbor znaci ne vazi,sto znam jas,koja sum jas????!!!!(facepalm)(facepalm)Denes se smoki ,utre sto ke bide ?Znaci sakam da se pocituva toa sto sum rekla vo moja kukja,za moe dete kako sto pocituvam i jas kaj nea !!!Ama jok :o
    Ajde ubav den,

@kallias sreken rodenden na sinceto,golem da raste.

На fairy88, K.Mari4ka, kallias и 5 други им се допаѓа ова.
  7. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    @snegulkata , признавам дека многу пати помислив на тоа, ама сепак не. Додека го храневме со лаптоп плачеше на јадење во градинка, најверојатно заради тоа, не сакал на маса да седи. Сега барем не плаче, седи мирно на маса, меша нешто со лажичката, може ќе се прилагоди :^) Или па се тешам само.
    Итрец е многу, се загледуваше во песничките и затоа споро јадеше, само за да гледа подолго, зашто знаеше дека одма го гасиме :D Иста количина јаде со и без тоа, со таа разлика што сега многу повеќе си игра со играчките. Се надевам ќе истраеме во намерата и нема да имаме потреба да му пуштаме, променлив е во однос на јадењето, денес јадел во градинка. Не многу, не цела порција, ама јадел, еве сега и дома јадеше :) Фала на сугестија во секој случај :* :hug:

На K.Mari4ka и snegulkata им се допаѓа ова.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.886
    Допаѓања:
    110.050
    Јас кога воведував цврста храна јадевме исклучиво без тв, без ништо што му одвлекува внимание. Отлако почна убаво да прифаќа храна знам да вклучам тв. Таблет, лап топ, комјутер, тв, телефон, па ни играчки не иде во предвид. Се знае како се јаде, на маса, во столче и да се најаде набрзина и толку. Нема играње околу него лебедово езеро, нема скокање, нема глуматање, нема занимавање. Фала богу јаде се, убаво, брго и количински.

Денес на контрола ни рекоа што и да правите кип гоинг мама, топ е, ги има достигнато оптимумите и за годиначе, што значи супер тераме. Следна контрола на 1март. Ортопед дури на 3ти, не видов на време, уствари видов ама се збунив нешто и така залуавена реков може, нема проблем и така, месо на 9м, ќе биде ова на 10ипол.

Од понеделник ќе внесеме жолчка, купив убави домашни јајца, а за недела дена и глутен. Ме замисли малце докторкава, не беше нашиот доктор на смена, дуња, цреша, вишна, се тоа после година, а бобинкиве дури и после годинаипол, дури и пиперка и патлиџан после година. Ќе се консултирам и со бебе готвачот а ќе го барам и другиот доктор, не ми се свиѓа ич оваа докторка.

На K.Mari4ka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. stilas7

stilas7 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    694
    Sto rabotis ako ne e tajna?

10. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Не знам за другите, јас почнав од очај да му пуштам, од немајкаде. Имаше период кога велев, ок, не јаде, не јаде. После ќе јаде, ќе огладни, не се замарам и не изигравам циркузант. Помина месец, два, три.....паѓаше во килажа три месеци по ред, во меѓувреме сите можни вируси во најлоша варијанта ги закачи на чело со страшна форма на рота вирус...... И не се оправи, нема што не пробав во меѓувреме. Не пуштање песнички, нема што не ќе направев само да се оправи. Пркна дете од кога почнавме да пуштаме лаптоп, за неполни 4 недели 400гр качи.
    Една од првите работи што ги помислив кога почна со цврста храна беше тоа, дека ќе држиме ред, без забави и залажувања, и нема мрдање. Ни на крај памет не помислив на ужасната варијанта паѓање во килажа три месеци по ред. Се ми се одби од глава, буквално се за што мислев" ау, јас нема шанси тоа да го дозволам".

На K.Mari4ka, Mari*, girl-miri и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.886
    Допаѓања:
    110.050
    Кај мене па обратно, не знам, може се умислувам, ам освем доењето се што мислев дека ќе ме задеси и што предвидував се беше по план. Од спиење, до играње, држење во раце, седење во релаксатор, возење во количка, кенгур, шетање, дружење, па еве и хранењето, некако тргав со став позитивен и ниеднаш не потфрли, дајбоже да продолжиме така оти никогсш не викај никогаш.

На K.Mari4ka и joy1 им се допаѓа ова.
  12. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Баш тоа е можда проблемот-јас викав „јас ова никогаш“. Еве ти го, се по ред се врати, без ниеден исклучок. Тргнував со најпозитивен став и мисла, ама некогаш тоа не е доволно.
    Се е до детето. Кај нас конкретно коренот на проблемот е во лошата генетика, за жал мојата. Неверојатен проблем имале моите со мене, сум јадела екстремно малку, и тоа што сум го јадела сум го повраќала вечерта пред спиење или во спиење. Овој е супер во споредба со мене, барем не повраќа тоа што ќе изеде. :| Цело време само се плашев да не ги наследи најлошите работи од мене, и баш тие ги има :|

На fairy88, K.Mari4ka, snegulkata и 2 други им се допаѓа ова.
  13. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.036
    Допаѓања:
    154.242
    @kallias sreken rodenden ziv zdrav vesel I umen. Mnogu ubava tortatata :)
    Mu se blizi uste malku i na golemovo moe 7mi rodenden treba igroteka da baram.
    Denes malava nesto posebno me umori. Nekako kenkava i fladter ama nonstop. A mn ubavo pa spiese od druga strana dali deka denes konecno vremevo ubavo tuka i poveke ja drzev nadvor i ydri vozduhov vo glava. Ama pa neznam sto bese razligavens tolku. Preska imav eden ispad kako najgolema seljanka. Mislam deka cela planina me slusna kako mu urlam na mm. Retko mi se slucuva ova ama umorot ai go napravi svoeto. Si zastanal se zamuabetil ao drustvovo neznam kolku vreme a jas so malava na edni lulaski i sqkase da se lizgq abe kicma mi pqdna kreni ja pusti ja mala e da ja ostavis sama ke se iskrsi. Pa golemiov se brka so decava pa mu se nabuta sneg u rakavici nego go sreduvam ovaa vreska me tegne za noga i puknav. Ne e ni kriv nesto mm ova zverevo kolku i da go saka nesaka da sedi kaj nikoj denovive osven mene i on se nervira ke ja zeme ke pocne po mene da place i tolku. Ama mu vikam bar sedi tuka 2 pati jas ke ja pustam 2 pati ti po lizgalka dobolno mi e taa pomos. Dtoa me nervira sto se zaborava nekogas i nema oset deka mi treba vo momentot. Se pribrav posle vo hotel gi ostaviv niv nadvor i najiskreno ocekuvav koga se vrati da se raskarame ama ne zucna. znam i on kolku mrazi taka pred narod urlanje ama izgleda my padna ovoj pat stvarno zal. Me boli grb mi trne raka od vlecenje dete vo race. Uf ke porasne pa ke bide drugo. Me uspoguska me ispobacuva i zaspa pa se zaboravam :)
    Utre se pribirame doma golemiov 2 tazen uste denes pocna da se buni zosto ke sme si odele. Mnogu saka dusa da seta a posebjo drustvo koga ima. Ama dosta bese

На fairy88, Kaetana, K.Mari4ka и 4 други им се допаѓа ова.
  14. kelebeim***

kelebeim*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.336
    Пиперка, вишна гледав дека може 7+. Немам дадено, зш не му е сезона ама да имав замрзнати вишни ќе дадев. Ептен докторицава наша закаснила, да не ми рече мене портокали од 5год нагоре!? :)

А ортопедот ни рече откако ќе прооди да го носам на контрола.

Ај може Матео ќе прооди до 3ти!:inlove:

15. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Dobra vecer mamicki :)
    @Kitten pomina 1mesec od kako pocnav so lekci,imam vreme do juni a jas se nadevam deka za april ke uspeam so testot ako ne ke imam uste edna sansa do juni,nedaj gospode ne uspeav se od novo.
    Malce tesko i so jazikov mie ama ucam kako nikogas dosega:wasntme:
    So mm se dogovororuvme deka ne se dava poveke kinder ako ne se jade rucek prvin.

Eve ja zaspa cerka pa da pisam malce:D
    Denes den turbo do sega,mm e na bolovajne cela nedela pa imam dve deca:whew:
    Nautro malata piese mlekce so biskvit pa dobro mina,posle ete ja bara kinder i ne i dadovme,ja nosevme polovina sat vo park pa koga se vrativme ete ja bara pak nesto cokolatce,do 15 cas so ova so ona pomina bez blagce i jadese rucek:)
    Zal mi bese sto morase kasno da i bide rucekot ama podobro vaka,prodolzuvam na isto.
    So crtanive denes i skrativ,stvarno znaci ako spie i ako bevme nadvor e toagas da se bidelo bez crtan e denes i skrativ nekolku.
    Igravme,gledavme sliki pa barase pepa pa koga morav do vo kujna i pustiv i posle pak iskucuvav....

Sekogas sum sama moram ova moram ova pa ete i dozvoluvav nekogas porati taa pricina:(ama mora da se namaluva.

Toa mamicki jas otidov da ucam dodeka me drzat oci|(
    Utre isto ke terame dodeka se donese nazad redot.
    inaku kako rasti taka se pomal mi e redot:^)veke znaela gospoza sto saka sto ne:^):D:D

@Snow-Queen ubavo ime imal deckoto :l:zdrav i ziv
    @kallias srejken rodenden na sinko:l:

Ubava vi nojk na site:f:

На Kaetana, 24.07, K.Mari4ka и 6 други им се допаѓа ова.
  16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.886
    Допаѓања:
    110.050
    На ортопед го носам на 4м, веројатно дека прематурче, што знам. Ќе одам сега и следно кога ќе прооди здравје.

17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.729
    Допаѓања:
    77.015
    Jas go nosev na 2m, 4m, pa mi rekoa koga kje pocne da sedi ubavo, toa bese na 7m, pa na 9m i posle mi rekoa koga kje proodi.. proode na 11m no go odnesov koga bese vekje epten slabilen 12+ :) inaku kaj Vidoevski go nosev i oni mi go zakazuvaa sekoj nareden pregled, nema vrska prematurce, zavisi od potrebata za pregled.. :)

На Kaetana, 24.07 и Mari* им се допаѓа ова.
  18. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.771
    Допаѓања:
    141.843
    Кај сте мајки никој не пишал цел ден.

Ние сами дома сме, се чуваме, јас кај да е ќе добијам а и не сум спиена одамна и сум крш. Малата е супер, сака да и свирам на гитара, така заќутува инстант. Исправ ама не можам да спружам живец е не можам сама да ја оставам. Ќе чекам маж ми да си дојде од работа да средам.

На Kaetana, K.Mari4ka, azelea и 4 други им се допаѓа ова.
  19. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.214
    Допаѓања:
    10.130
    Најчесто си пишувате како сте го поминале денот, како е бебе, како се мажите :D јас некако најмногу сакам да пишувам за мислите што ми прелетуваат низ глава од како станав мајка, а ретко кој има време да ми ги ислуша бидејќи треба да си ми во кожа за да сфатиш. Често се фаќам како со крајни сили сакам да бидам "совршена" во се. Добра мајка, одлична сопруга, професионалец на работа, секогаш да сум средена, во тренд како блогерка:D мастершеф во кујна, да вежбам редовно, да јадам здраво, да се забавувам понекогаш .... листата на критериуми што си ги наметнувам само се зголемува. А јас се разочарувам воглавно себеси. Не ми е јасно зошто вака мазохистички се однесувам кон себе ама тоа е посилно од мене. Често на инста или Јутуб гледам совршени мајки со совршени тела, професии, животи, иако делумно невистинити создаваат една слика на совршенство што е невозможно да се постигне. Па ние "обичните" девојки/ жени се чуствуваме лошо поради тоа...

На Tanjusce, fairy88, Kaetana и 17 други им се допаѓа ова.
  20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.503
    Kako da se procitav sebe si :o

На Kaetana, blessed.an, Kitten и 2 други им се допаѓа ова.