Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.870
    Допаѓања:
    28.557
    Помош од баби... хмм... не им е должност, ама повеќето ја посакуваме и очекуваме таа помош. Еден ден пак ние ним да им се најдеме и да им се ,,одолжиме,, за тоа што сега тие ни помагаат. Барем јас сум со таа мисла во гавата, и реално не можам да се пожалам од старите.
    Јас за среќа имам кратко работно време од 4 часа, па тие 4 часа малата ја чува свекрва ми. Дете сака да оди кај баба, баба сака да ја чува внуката, мајка спокојна дека детето е добро згрижено... од ова поубаво нема. Свеки е малце напорен тип за комуникација, денес ти прави муабет а утре не те погледнува... прво мислев само кон мене е таква,сега сфатив дека таа нејзина нестабилност во расположението ја ,,трпат,, сите оклу неа. Затоа се помирив, ќе ја прифатам таква, затоа што реално многу ми помага и сепак не е лоша жена.
    Јас пак не сакам да ја злоупотребувам, кога сакам да чистам малата ја носам кај мајка ми... или некако со малата успевам да се справам па заедно чистиме, или мм го задолжувам да ја прошета...ете да фатам нешто низ дома.
    Викендот сабота спрема недела, малата спие кај баба и деде... Радости невидени, не знам кој посреќен е дали дете или старите... Излгеда јас сум најсреќна ;) Сабајле во недела си ја земаме дома.
    И тој ред го тераме веќе цела година нанзад, па секаде се фалам дека имам помош голема од бабите, особено од свекрва ми.
    Мене многу ме нервираат мајки кои го кратат тоа дружење на децата со бабите ( имам близок таков пример), од инат на свекрвата... А познавам и заборавени мајки кои со денови си го забораваат детето кај бабите за тие да ,,одморат,, Ова веќе ми е злоупотреба на старие!
    Ете споделив како ние функцонираме, веќе сме сите навикнати на тоа темпо и таа организација на денот. Јас и малата сме разделени 4 часа дневно, и викендот кога спие кај баба и деде... Значи минуваме доволно време заедно па затоа не си го осеќам детето запоставено ниту пак бабите и дедовците искористени!

На Верче4, Kitten, Mari* и 11 други им се допаѓа ова.
  2. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.623
    Допаѓања:
    15.731
    Е тоа снегулка,го долови тоа што го мислам истово,и јас неможам да ги сватам ни едните ни другите,не сум за тоа да се заборави детето кај бабите,а сакам моето дете да има детство поминато со баби и дедовци,исто не ги разбирам ни бабите што не сакаат да си ги видат внуците и да минуваат време со нив како што вика @elena.mak ,како бе може да не им е мерак,па моите душата ќе ја дадат за малата и јас сум ја оставила на неколку пати на спиење и кај свекрва ми и кај мајка ми они живи пресреќни и ќерка ми.

На Kitten, Sunshine_1979, Kaetana и 3 други им се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.335
    Допаѓања:
    107.922
    Свеки моја ми помага за бебуш кога може, она би да напушти работа да го чува, ама кредити и нависнале на глава и не може баш така. Во понеделник бев на снимање на емисија и она го чуваше скоро 6 саати, знам во сигурни раце е. Мајка ми душа ја боли што не може често да го гледа бебево аѓа далеку сме, јас да одам таму не можам ради икс причини, она си е на редовна работа, има уште две до пензија, не може да доаѓа, па дежура за да и се соберат денови и да дојде. Не сакам детето да ми порасне без баби и дедовци, бар мајка ми ќе го сака и чува сигирна сум, за татко ми не, радо не би го запознавала детево со него. Овие баба и дедо секако ќе го гледаат, карши нас живеат. Ама признавам, ми треба малку поише помош со бебули и да средам се.

На K.Mari4ka, azelea, tina-63 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.132
    Допаѓања:
    2.716
    Istiot muabet... I edna moja prva bratucedka ne mi e dojdena na povojnica nemam ni namera da ja vikam na prv rodenden i krstevka. Znam deka ke ima reakcii od strana na nejzinite roditeli, deka navodno bliski rodnini sme, ama mene muva ne me lazi.

5. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Prvo i osnovno treba da izvadis izvod od maticna kniga na rodeni, kopija od kartonceto za vakcinite so gi primale!

Koga ke stignes vo Germanija ke gi prijavis tamu decata kako rezidenti, ke im napravs zdravstveni kniski i tamu avtomatski ti davat da izberes pedijatar vo blizina na mestoto na ziveenje.

Devojceto ke si go zapisete vo najbliskata skola (germanska), na pocetokot mozebi ke ima potreba od mala pomos a i nemora da znaci.
    Decata se digitron, ke vidis za 2,3 meseci ke zboruva germanski.

Taka odprilika funkcionira tuka (vo Italia) ako ima nekoj da kaze konkretno za Germanija neka pomogne!

На kristince51 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    28.355
    Mamasitas :hai:
    Ajde da ckrtnam i jas nekoj zbor za baba servis :D
    Ziveeme vo zaednica,pred da se vratam na rab svekrva mi celo vreme vikase odete rabotete,vie ste mladi jas ke si izlezam na penzija,sum go srabotila svoeto ke si go vardam detencevo edno edvaj ni se rodilo vo kukja,bidejki napolni godini 62 god i slobodno mozese da izleze na penzija.Sve super i dojde eden den od rab i vika jas potpisav dogovor na rabota si prodolziv uste 2 god ke odam :o A jas narednata nedela trebase da pocnam na rab.
    Ok vikam so ubavo da si rabotis jas ke odam sega na rab ke zboram so gazdata deka ne se vrakjam ke mu kazam kako mi e i sto mi e rabotata,da ne go ostavam na cedilo.Pojdov i zborev jas mu vikam ne idam vise vakva i vakva mi e rabotata, toj me ubeduva i bara nacin kako da se vratam,jas zadovolen,prezadovolen od tebe ti da ne ides ova ona,i mi vika do kolku e svekrva ti na rab??Do 15:00 mu vikam bidejki odi samo prva smena raboti administracija so rabotno vreme od 7 do 15:00.Super prasaj ja dali ke ti go vardi deteto da ides ti pola rabotno vreme od 16:00 do 20;00
    Taka i bidna maliot e so mene do 16 casot taa ide jas odam,go vardi po 4 sati vo denot.Ama koga e na odmor ili za vikend i se odi v selo maliot so nea i odat v selo.Kaj majka mi deka e od dr grad odime ednas na 2,3 nedeli im go ostavam sedi so niv igra,jade,pie,samo za spienje ne im zaspiva.Ako treba da se odi nekade se odam go zaspivam pa se vracam nazad.Se desilo maliot so moite nie na svadba i ke mi se javi tatko mi:igraj oro na raat zaspa maliot:rofl:Ama se desilo i idaj odma ja krena cela zgrada vo vis ]:) I jas letam so brzinata na svetlinata.
    Kako i da e zadovolna sum i ne mozam da se pozalam.
    Ajt tolku od mene zasega pozz.;)

На Верче4, Kitten, Mari* и 12 други им се допаѓа ова.
  7. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.230
    Допаѓања:
    67.739
    :hai:
    Деновиве шеткаме малку повеќе, бебе побудалува дома, попладне веќе станува кенкавец. Ајде нека се стоплува веќе, и мене ме фаќа нерва од зимава. Од секогаш не сум ја сакала, ама па сега со дете уште потешко е. Да не се повторувам со муабетиве?
    Со спиењето нешто не оди деновиве.:drunk: На пола саат се развртува и бара да цица, па не станува сосем будна, туку отвора очиња само, па ајде пак презаспивање.:yawn:
    Го терам мм да стане со неа сабајле зашто ем ми е ладно, ем ненаспана и не можам да функционирам така. Па барем еден саат, саат ипол да дремнам и супер сум после. Он легнува после мене и така се крпиме некако. Среќа втора смена е на работа.
    Моите се тука, па они ја земаат понекогаш да смени малку и да се размрда, а и да не биде со мене само.

Инаку, ич не сакам "не" кога и викам, некако и јас се иритирам кога се слушам, не ова, не она. Па од маса кревам се што не смее да фаќа, оставам само тоа што смее, исто и на подот, па кога и да сака да фати нешто да не биде не, не, не. А и гледам само да и го сменам нештото.
    Јас па ич не сум толку строго настроена, се водам најмногу по нејзините потреби. Секој ред сама си го има создадено, кога ќе поминува низ некоја фаза јас се прилагодавам и гледам да и олеснам. Мајка ми беше така построга, повеќе она како што сакаше, па најверојатно некаква аверзија ми се има создадено и сакам поинаку јас да си го гледам детето. Се сеќавам дека многу и се контрав баш поради тоа, многу ме нервираше со некои постапки и воопшто не се согласувавме. Сакам пред и се односот да си го изградиме со разбирање и почитување. Секој поради некое искуство се води најверојатно. :)

За шминкањето да се навратам, никогаш не сум се шминкала, па затоа и сега не изгледа ко да сум се запуштила, истата сум си. :D Само во битката со килограмите да победам и супер ќе биде. Не сум решила уште цврсто, најверојатно поради доењето, ама кога ќе решам решено е. Ќе биде наскоро, за летоска не планирам вака да шетам. Сега зима, ќе се припокријам и маскирам малку.]:)
    Имајте убава вечер со лепотанчињата.:angel:

На M&M, flower30, Kitten и 12 други им се допаѓа ова.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.283
    Малата почна да јавува интерес за пластелин.Игра,прави колачиња.Се загледува се почесто во детски филмови,игра со пластични овошја и зеленчуци.

Едвај чекам пролетта да дојде.Да отвориме врата од балкон,да извадиме пет слоја облека од нас и да си шетаме.Каде и да одиме се со кола сме

На M&M, flower30, Kitten и 15 други им се допаѓа ова.
  9. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Денес наминав само да ве поздравам и да ве викам на частовка кај мене. Повод е годишнина.....повелејте :)

Има за секој по нешто, алкохолно, безалкохолно и на крај торта како што е редот!

На Верче4, M&M, slobodka и 24 други им се допаѓа ова.
  10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Добра вечер, јас убаво се прошетав со синко денес.. сега се прибрав :) Прво кај другарка 3часа, па си преспа кај неа, после кај мајка ми на дружба со внуци од братучедка.. се изнаиграа :) Мртов уморен е, незнам дали до 9 ке издржи да не заспие :D @Kitten јас тука ако не видев, немаше да ти честитам, само нека се множат годините и само убавини нека ве следат:l: Инаку ке ти ја запамтам убаво годишнинава, ние денес се подновиме со кола, односно мм.. мене ми даде мотив да полагам, кола како за мене :D Така да и јас сум за частење :) Убав ден отидов да чекам гости за на торта :*

На Верче4, Mari*, azelea и 10 други им се допаѓа ова.
  11. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Ти пишав лична порака.

На kristince51 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Тебе те боли неправдата од најблиските и загрижена си за своето дете но одлуката да ја напушти работата не е мала работа, на денешно време без егзистенција и сопствени приходи да оставиш родител, треба после ти да му го береш гајлето и во арно и во лошо! И наоѓам замерка што ви дала лажна надеж - малку брзоплето или себично изреагирала! Ај ќе се навикне дете у градинка, не му се секирај а мт брзо ќе се испраксира за бејбиситинг!
    Абе свекрвиштата не референти туку магистри се за збрки! Потврдувам од домашен пример!
    Јас си легнав заедно со беба, и садови немиени и дневна расфрлана, сѐ баталив и фатив кревет. Ако сум лоша снаа, барем до крај да бидам, а "арната" свеки нека му ја мисли, сака утре нека средува-сака нека ме чека хаосот после работа, јас сега неможам да станам - уморна сам од живота!!!

На eleni27, Верче4, flower30 и 9 други им се допаѓа ова.
  13. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Живи, здрави, среќни и вљубени до 101 да терате!
    Среќна годишнина!!!
    FB_IMG_1477223559696.jpg

На Kaetana и Kitten им се допаѓа ова.
  14. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Дарлинг секогаш да си бидете среќни исполнети,i заљубени со секој поминат ден се повеќе да се сакате да си помагате,да ви се множат годините во мрак(ова де брак мала шала :D) ајде побрзо едно братче за куклето убаво или сестриче :l::l::l:

Последна измена: 25 јануари 2017
    На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Честитки да ви се множат значи на иста ден сме рипнале во тава и нас ни е денес само што нас ни е 2години а вас пута многу :)

На Girl-Rabbit, Kaetana и Kitten им се допаѓа ова.
  16. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Добравечер мамаситас кога сме веќе кај темата баба сервис,ние немаме помош од никој свекрва ми е почината мајка ми е почината,незнате какви златни жени беа една да беше мака ќе немавме татко ми брат ми снаа ми се во друг град работата нивна и обврските си го прават своето,и доаѓаат еднаш годишно освен градинката и многу ретко ептен дедо(кога е он расположен прифаќа) за излегување на кафе во пицерии во ресторани секаде е малиот со нас буквално секаде и за пазарање за се,затоа се плашам за второ дете бидејќи додека пораснат ќе треба еден од нас да седи дома знам по син ми џабе беше запишан во градинка од 10 месеци,кога секој ден беше болен додека да наполни 2 години нема што не фати,а не сме баш во таква ситуација со кредити кредитни картички и вака не се стигнува со две плати не па со една и со дете,бевме во тој пекол лани некој месец додека јас да се вработам и убаво знаеме како е,воедно премногу си ја сакам работата и менаџерката во странски call centar работам со странство многу убаво сум платена,за многу работи ми излегле во пресрет и ми помогнале ептен се фини тоа дека странци нормално,денес многу тешко ми падна по тоа од синоќа со мм морав да им кажам дека ова работно време не ми одговара,и дека сме нонстоп во кавги со мм неможам да се сконцентрирам на работата,морав да кажам зошто ќе пукнев малку како да се налутија ама немам друго чаре,верувајте би сакала да имам ама ете си ги кажав маките извинете на долгиот пост,ве гушкам сите до една кралици сме ние лавици,уште маживе да не бе коркачи мака ќе немавме добра ноќ на сите :l:

Последна измена: 25 јануари 2017
    На Kaetana, M&M, kelebeim*** и 9 други им се допаѓа ова.
  17. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Фала ви женски убави, да се враќа со убавини какви што посакувате :*

@Nikita7 не бре женче какво пута многу, плус една. Незнам каков дојам сум ти оставила, ама јас трудно се омажив :rofl:

А ти не частиш...мадро си седиш да не те поарчиме ;)
    Среќни и вечни да сте!:l:
    Морее кај сме нашле во зима да се мажиме, на денот од свадбата вееше снег баш кога требаше да се сликаме. А прееска излеговме со маж ми, глава ќе искршев по мразов со штикли! Во тој момент си помислив како не се мажев во лето, ќе славевме годишници покрај вода со коктел во рака! :headbang:

На Kaetana, Monella, Sunshine_1979 и 8 други им се допаѓа ова.
  18. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.870
    Допаѓања:
    28.557
    @Kitten Да ви се множат годините поминати заедно! Само убавини да ве следат!

@TIGARCE86 Зошто мораше да напуштитш? Заради работното време? Се надевам во скоро време ќе ти излезе шанса да работиш со нормално работно време и добро платена! Со среќа и не се нервирај!

@Nikita7 Честитки и на вас... уште многу убави години заедно да минете!

На Kaetana, Nikita7, Kitten и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Ама затоа на срцката мала роденден во лето, поубаво нема :) Да се дотераш, да се опнеш на штикли, без да се наоблечеш и ти и она во јакни, шалови, капи, ракавици... :)

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  20. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Мила нема да напуштам какво напуштање шанса нема да најдам таква работа да си ја сакам толку,и убаво платена и многу добри газди златни,зборот ми беше дека им кажав дека неможам на долг период вака да работам само втора смена ради мм,кавги ми прави па ќе најдеме некое решение веројатно како пред 2 недели што работевме од 9 до 17ч или барем во смени да се менуваме колегијално,на неколку дена различни смени тешко ми падна дека не заслужиле така да реагирам,ама стварно сум под голем притисок фала ти сепак на убавите зборови :*

На Kaetana, Kitten, azelea и 1 друга личност им се допаѓа ова.