Искрено и јас ништо освен витамин ц на моите не сум давала иако сум купувала разни препарати и на крај ке им одмине рокот седејки. Од минерали мислаm цинкот е најдобар.Штити од вируси и инфекции,делува смирувачки на нервниот систем,делува на косата,ноктите,кожата и на растотот и развојот на коските.
Dobar den i od mene. Cestiti radosti na site sto si slavevte. I jas sekoe utro turbo,ogan da palam,da raskrevam krevet,pa dorucek,pa metenje i resiv veke da ne se potresuvam tolku mnogu,da bide cisto za sinko,da ima jadenje i tolku. Denes se izraduvavme,sonce vidovme ama ladno bre. Iznesov dete malku na vozduh,niz maalo,ama studi,duvka nekoe ladno vetre. Alal da vi e na vas,sto se raduvate na zima. Jas so celo srce ja mrazam. Kafe ispieno,sega malku da dremnam dodeka odmara sinko. Ubav den!
a na bebe sto bi mozelo da se dade osven vitamin C pred primanje na vakcina? @slobodka ako ne ti e problem da ja sliknes kutijata, ili da pises kako se vikaat, za sinko taman pravi 6 meseci sega da mu davam za apetit sakam nesto.
Едвај заспа живецов мој.Капано...наместо убаво да си заспие, тоа ровари...едвај се предаде. Малку мир за мене .... душа да земам. Честитки до сите кои славеа или слават годишнини, родендени. Инаку мојот роденден беше на 22ри, ама без торта го поминавме.....така испадна оваа година. Здравје боже в година поубаво ќе прославиме. На мм му е за брзо, па ете за неговиот торта ќе касниме. Само да ве поздравам и да ѕирнам некое филмче сега . За имунитетот нас ни дадоа имунобор и ц капки....1 и 8м сме.
Гужвишта, гужвишта низ Скопјево, веќе пола саат се возам и уште Рекорд не сме го поминале а тек до Лептокарија, еее! Нормално за пола саат сум дома ама денес нешто не оди вожња, а плус тоа камен ладно е во автобус, а џоа од новите е! Денес денов помина со гости од Хрватска на работа, леле сама на себе си се смеев колку смешно ни одеше комуникацијата...лудило - македонски, српски па тек и "кужиш?" понекогаш...а мислев убаво знам српски и не само јас, сите бевме смешки живи Мртва гладна сум жени, изедов 2 мекици, колега частеше за бебенце ама нешто малку ми дојде...ми се јаде! Ние многу касниме со вакцините, веќе година полни а уште ѝ ја немам ставено шестовалентната на шест месеци што е! Здравје деновиве! Инаку и јас давам витамин Ц веќе 3 месеци по препорака на имунолог заедно со Ферумлек и пробиотик. Сега и за тоа треба на контрола да одиме! Еве ме, стигнав до мојата станица, убав ден на сите!
I jas obicno damo vit c i davam i toa ne bas sekoj den. Nego mojava e 17m i se kanam za mmr t.e. se spremam neli treba sovrseno zdrava da e a zimovo te podnastinata te podzakaslluva nekako ne mi se stava vakcina sega. Treba i jas psihicki da se spremam neli . Planiram negde na prolet tamam ke mi bide i svekrva mi vajda dijdena na kratko. Nego sto bi i davala ete 3 ned pred vakcina? Nekoj preparat sto sodrzi se sto treba??? Drugo ne mi se pisuva nekako ne sum raspolozena denes tapa mi bese denov na rabota i uste me drzi
Еве ме. Значи какви се теми не сте зачнале... браво! Ќе пробам да се прикчучам.. да не останам подолу де.. За помош од баби и дедовци.. не знам што да кажам. Сега што ќе кажам.. на далечина.. тешко дека се помош... ама тоа е. Сами сме двајцата и сами со бркаме работа. Со извинување ама некогаш кога сум сама со неа.. во вц за бр.2 во скут ми седи... ама тоа е што е. Знам и да се избањам кога сме сами.. таа е тука ди игра со нешто.. јас се бањам. Барем функционираме... И пред да заминеме тука сами си ја гледавме со маж ми. Во градинка е добра.. ама претходите недела дена беше навистина лоша. Два дена се тепала со децата.. еден ден со едно другарче.. следниот ден со друго. Се скарале за играчка и таа го мавнала детето оти и ја земало. Не е проблем мавањето од аспект на болка.. затоа што кога "мава" уствари мавта со раката и само те допира.. но чинот треба да знае дека не е во ред. Па ајде.. со муабет, со добро, со мирно.. за два дена и помина. После следуваше два- три дена фаза во која не мавала ама им викала на децата. Демек еве не мавам ама пустата си ги канализира фрустрациите некако. А сега ми е чудно - дома е фина, среќна, се гушкаме и се бацуваме.. порано беше обратно - во градинка беше фина а дома душата ни ја вадеше. Фази се сигурно. Ама почнавме се со фино да се објаснуваме.. и се радувам што малку од малку функционира тоа. А кога не функционира пак се врати во игра "лошиот чичко". Ме радува што покажува големи знаци на самостојност - сака се сама да прави.. сама да се соблече, сама да се облече, чорапи, чевли.. па дури и пелена. Уште да знаеше сама ќе беше убаво. Ама не знае. А рика ако пробам јас да и помогнам. И замислете кое весеље ни е сабајле кога се спремаме за во градинка и на работа и кога брзаме да стигнеме на време. Ама никако да пројави интерес за нокшир или адаптер за во вц. Не дека сме пробале ние, ама не се замара. И објаснувам за вц-то.. го разбира концептот.. ама си сака во пелена. Па и јас што се занесувам, демек наполни 2 години и одма треба газот да си го бриши.. За недела и пол во градинка имаме индивидуален состанок за преглед на развојот и напредокот (вакви состаноци имаме на секои 6 месеци). Многу ме радува што организираат такво нешто, затоа што е одлична координација меѓу родителите и воспитувачите во градинка. Гледам сте чепнале тема вакцини. Во вторникот имавме термин за ММР тука. Во МК ги прими сите до година (еквивалент на три хекси) но после година до сега не прими ниту една вакцина. Прво почна во градинка и нормално беше болна.. а после таман се оправи во јуни аи реков шанси нема за вакцина. А до сега требаше да прими две ММР и една ревакцина хекса (ДТП, полио, ХИБ и Хеп.Б). И лани на стандарден преглед (У7) ни закажаа за после празници ММР. Искрено, сто филмови си направив. Па сакав да не ја носам. Мир немав. Па ќе одев да потпишам да не прима. Во секој случај ко повеќе да сум за имунизација отколку против, само мора да се направи убаво ревидирање на распоредот на вакцините и возраста на бебето/детето. Иако мора да признаам се ужаснувам од секоја вакцина. Не знам. Тешко ми е да проценам денес што е правилно. Ај да не навлегувам, си има тема. Туку од МК кога бевме на педијатар ни дадоа како имунобустер ПИКО Д3 кој има плус витамин А, Е и омега 3. Од тогаш и давам на малата. И бидна вторникот.. ја вакцинираа ММР и варичела (не знам дали сега во МК ставаат варичела)... и сега за сега нема никаква реакција. Си продолжи во градинка (уште дента)... иако јас уште си ја немам ослободено душата ко што треба. Па ни закажаа хекса следно. Јас ќе си продолжам да давам ПИКО додека имаме. Иако ставот тука е дека нема потреба од такви работи... ама барем периодов на вакцини и зими и снегови ќе давам. Подобро е од сирупине за имунитет во секој случај (или се надевам). Овде нема снег, но беше многу ладно. До толку што ако си надвор без ракавици после 15 мин. рацете не си ги осеќаш. Езерото е заледено и ги гледам овдешниве играат хокеј и лизгаат. Убава идилична глетка... се додека некој не пропадне во мразот... Сега се одјавувам. Петок е, и иако мачоркава спие, имам сепак обврски кои не се филм и не се ќекс. Ах! Но не заминувам пред од се срце да ви ги честитам родендените вам и на вашите принцови и принцези - да се здрави и живи и да растат големи, насмеани, радосни! Исто така честитки за годишнините - да ви се нижат како бисери! Love, lust and laugh! <3 Добра ноќ и имајте прекрасен викенд!
Zavisi kolku ti e golemo deteto ima bronhovakson koj se pijat 10dena dvaest se odmarat, tri dozi , jas gi zemav kapki od semki od grejfut prezadovona,kinder imuno isto gi ima site vitamini minerali i plus kolostrum go ima zinkot i beta glukan ,omega 3 plus moze ako ne alergicno deteto da izmesas ima meleni raznovidni semki po marketite, sekoj den na gladno edna lazicka so med,ako mozes da nateras lukce ili skrisno da mu davas mn pomaga.
Mene doktorot mi rece nema potreba od ekstra vitamini dodeka doite oti majcinoto mleko ima se sto treba. Duri i koga se bolni bebeinjata sostavot na mlekoto se menuva za da ozdravat pobrzo. Onie koi veke ne se dojat ili se na ad ektra vitamini pijat ako ne vnesuvaat preku hrana. Kerka mi se razbudi vikajki mama mama
@Joy @slobodka @kristince51 муабетот ми беше дилемата дали навистина има потреба од витамини и сирупи за имунитет или треба да се остави имунитетот сам да се оформи. За капките од семки од грејфрут и јас сум запознаена, др Сајковски на големо ги промовира ама од други извори имам слушнато дека не се проверени. Инаку ако отидеш во аптека ќе ти препорачаат еден куп различни витамини и препарати за имунитет. @AngelOfArh поодамна исто спомнуваше нешто дека сирупи за имунитет не се земат кога бебето е болно, што е многу точно. Мојата дилема е дали на дете од 18 маесеци да давам сируп за имунитет
Jas mislam deka na bebe sto dobro naprednuva motoricki psihicki i fizicki ne mu e potrebno nikakvi preparati vestacki , jas pocnav koga pocna da odi vo gradinka koga imase 4godini i pocna so bronhid,pnevmonia i toa dopolnitelno go iscrpuva teloto,namaluva imunitetot i so koja bilo ovosje zelencuk nemoze da nadoknadi vitaminite i mineralite potrebni a i znaeme kolku decaa saakaat da jadat ovosje i zelencuk...
@MissDior тоа е мн индивидуална работа.Факт е дека колку и да се храни здраво некој само преку исхрана неможе да ги задоволи сите потреби од витамини,затоа се и посегнува по вештачки пат.Ама дека на тој начин детето целосно ке се излорира од настински и вируси-нема.До три годишна возраст се разболуваат често сите деца,после се гради имунитет и се ретчат настинките. Маслото од грејпфрут го купив и јас,дадов 2-3 пати и толку ене го стои.Сум купувала на времето пиковит,па киндер имуно,па од ерба вита еден и ниеден на крај немам отворено.Сега имам еден италијански за апетит и он не е отворен.Од дм имаше едни мечиња витамински и тие ги зедов и ги дадов после на друго дете. Пак оставам на тоа сами да градат имунитет.И антибиотици на големо избегнувам.Мала има скоро 3 години и два антибиотика од кои едниот мораше ради бактерија во грло Гледајте исхраната да е разновидна,да спијат доволно,избегавајте вода од пластично шише,воздух на планина,природа кога е можно и тоа е тоа.И доење.Кој може да дои нека дои и до две години.Мислам нас тоа најмногу не спаси
Иако лани беше периодот на најголемите разболувања (кога почна малата во градинка) јас сепак ништо не давав. Сто пати ми препорачаа Изопринозин, Дефендил, не знам што. Едноставно одлучив да не дадам. И јас како Џој избегнувам антибиотици по секоја цена. Мислам дека за детето е најубаво природно да го изгради имунитетот. Сега прв пат давам ПИКО Д3 ама повеќе ги доживувам како вигантолот што го давам отколку како некаков имунобустер. Давав околу Нова година кога беше екот на разболувањата, и продолжив да давам пред вакцина и еве после. Инаку максимално се трудам да јаде се поразновидна храна, овошје, зеленчук, јатки, житарки, масла... и секако сум поборник за доењето како најдобар имунобустер. Пишав баш дека овде ни вигантол не препорачуваат - само во првата година од животот и толку. Друго - чувсј боже..
Да? Оти нас Видоевски ни препорача и во втората година ама периодично... или педијатарот тоа ни го препорача.. Јас давав ептен во зима и према изложеноста на детето надвор. А со оглед на тоа што тука лето/зима нон стоп ги вадат надвор во градинка на прошетки, редуцирав или давав еднаш неделно. Многу е дискутабилно дали има потреба или кај нас се навикнати - демек давај ајде... не шкоди. И ај за витамини ми е поприфатливо отколку кога односот е таков за антибиотици...
А мене и сега педијатарот ми рече покрај пико уште една капка вигантол до мај.... Многу е јако колку се несинхронизирани.
Како и со се друго в прочем Гледаш и со исхраната.Некој вика почни од 3 месеци друг вика до полни 6 ништо,па широк повој,па дубак ..