Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Добар ден, еве ме мене на фризер, чекам да фати бланшот па црвена да се сторам! Ноќеска мака мачев со цистит, од 2 до 5 око не затворив, нон- стоп на шоља после некако зедов шише со топла вода, еден бокал чај од брусница и сум заспала! Матичниот вика мора антибиотик, пошто има крв во мокрачата, сигурно е еширихија во прашање!
    Инаку нашата докторка во Козле, на која многу ѝ верувам, за Мила ни викаше дека сѐ што стимулира имунитет може да ги стимулира и алергиите па освен витамин Ц и во многу ретки случаи Мултисаностол друго ништо не ни даваше да употребуваме. Според неа, рибино масло или д витамин се употребува во зимските месеци секоја година. Така да јас до година давав Д3 капки а после тоа Seven Seas, прекрасен сируп со рибино масло и витамин Ц со вкус на портолал! Така планирам и за Магде, ова зимо да поминам со АД а здравје од следното ќе барам Seven seas, тешко се наоѓа по нашиве аптеки, од Грција најчесто го порачував!

На Lolipop23, Kitten, MissDior и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Јас пред некој саат ги гледав репризите на 0м+ на Телма баш имаше тема за Д капките докторката рече до 2год да се даваат секој ден а после 2ра та год до 5год од октомври месец до мај,во месеците кога имало сонце не морално.

На Sunshine_1979 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Со вакцина и јас каснам веќе 6м првен жештини па после настинки вируси,мислев вчера да ја носам ама почна да кашла нос и тече и здравје понатака,имав слушнато дека ако не го вакцинираш детето дека нема да го примат во градинка и во школо па незнам колку е точно и само кај нас ли е задолжително вакцинирање или и нагоре е така ?

4. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Тука мислам не е задолжително. Потпишуваш некоја изјава и тоа е тоа. Мислам дека нема реперкусии понатаму во поглед на системот, ама не сум сигурна.

5. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    ne e ni tuka zadolzitelno. Poznavam nogu majki koi ne vakciniraat pa bez problem gi nosat decata vo gradinka i uciliste.
    Osnovnoto obrazovanie e zadolzitelno ne moze da ne go primat deteto :)

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  6. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.653
    Допаѓања:
    37.319
    Vo vrska so sirupite za imunitet,i jas ne sakam na vestacki nacin da mu se gradi imunitet na dete. Za antibiotici da ne vi kazuvam kolku sum protiv. No,ovaa zima bese moralno duri i 2 nedeli da pie antibiotik,se si zakacivme od toa lezenje vo bolnica. Za toa vreme,okolu mesec i poveke,se nesto sin mi go bolese,meseto,glavceto,useto,pa gripot..Zatoa si rekov,aman dete samo da se oporavi,niedna majka ne saka da si go gleda deteto bolno,pa zatoa prifativ i antibiotici i multivitamini.. Dodusa,multivitaminskiot sirup go piese 20tina dena,posle prodolzivme so c vitamin. Za vakcini,ne sme kasnele,site se primeni na vreme. Ne repliciram vo odnos na ovaa tema,sekoj si ima pravo da si odlucuva za svoeto dete.
    Nie denes,besno nemirni,so udiranje,isfrlanje energija kaj ke stigne. Vecer sredba so blisko rodnince,se nadevam nema i nego da go nokautira. Ostanuvaat uste 25 dena do doaganjeto na mm. Kako se namaluvaat,taka mene mi se cini deka vecnost postanuvaat. I sinko ne moze da doceka,se poveke mu nedostiga tatko mu,planovi ima milion za otkako ke si dojdi. Sreka mala,i on znae sto znaci nekoj da cekas.
    Imajte ubav den!

На Lolipop23, tina-63, Kaetana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.581
    Допаѓања:
    5.911
    Прaшaњевo не ми е бaш зa oвде нo не нaјдoв темa.

Слушнaв денес декa пaпoчнaтa врвкa се фрлaлa нa убaвo местo зa дa биде убaвa судбинaтa нa бебенцетo. Збoреше еднa бaбa нa еднa бременa вo бoлницaтa.

Штo се прaви сo пaпoчнaтa врвкa?

8. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.132
    Допаѓања:
    2.716
    Nie pravimevgodina vo mart sega. Koga bev na kontrola kaj Vidoevski mi rece ke davas samo dodeka ne pukne sonce nekade maj ili juni i tolku.

9. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.936
    Допаѓања:
    153.061
    Na piko D3 mislis na Pikovit sirupot? Se mislam i jas sto da i davam
    Убава идилична глетка... се додека некој не пропадне во мразот... :D me iznasmea vo tvoj stil :D
    Jas samo sto spomnav vcera treba da bide sovrseno zdrava za da pocnam da planiram mmr sabajle stana cela zatnata i mrsulava. Kaj nastina pak u bestraga :envy: . Sreka osven nose zasega nema drugo nisto, ja inhalirav na dva pati pa ke vidam utre kako ke tera. I denes bev na rabota demek za kratko ama nekoi gluposti se ispodesija pak 3 me fati. Nema vrska ionaka utepan e denot.
    Nego nesto se posporo bre se zaspiva zverkava. I toa so cicanje a tek koga ke prestaane neznam so ke i pravam. Cica pa ke pocne da se trkala da se glupira. Probuvam na nekolku pati da ja ostavam taka demek ke zaspie i toa trae do nedogled. A imam uste edno dete za tintranje nemozam da ja cekam 3 saati da zaspie. Gi izvadi site 4 trojki i pak se budi mnogu navecer stvarno neznam sto i e. Nekogas neznam dali spijam ili samo dremam. Ali naviknav da funkcioniram vaka vajda zatoa i zaspivam rano. Edvaj cekam da dojde period koga ke pocne da si spie cela nok. Da znam koga legnalo dete deka si raat. I toa vo posledno vreme bas prvite saat vreme otkako ke zaspie najmnogu se budi. Da nemozes da se istusiras a ne pa nesto drugo da napravis. Tamam si se opustil ete ja i ja prezaspuvam sto pati. Ama sto da i pravam ke porasne i ona. Inaku za se drugo e zlatna, mnogu e mila mnogu e interesna. Sekoj den po nesto novo kazuva povtoruva brmci si pee. Se zaigruva i sama a se poveke si se druzat so brat i. Koga ne e doma samo go bara a i si se branat. Preska mm se zezaa so sinko se borea ova kolku se voznemiri miese deka go tepaat brat i :).dusice. bas mi e milo poradi toa taka i treba brat i sestra da funkcioniraat. Mnogu.mi se interesni koga ke vidam pogolemki decinja kako si gi nosat pomalite bratcinja sestricki vo skolo i mu vikam na sinko i ti vaka ke si ja nosis sestrick ti koga ke trgne vo skolo tamam ke bide dovolno golem. Ke si imam pomos se nadevam.od nego bar za toa

На K.Mari4ka, Girl-Rabbit, Nikita7 и 4 други им се допаѓа ова.
  10. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.936
    Допаѓања:
    153.061
    Tuka ili vo germanija? Jas uste i davam.vigantol po 2 kapki planiram do maj negde. Uste cics pa kako sto vika @Joy ze nadevam deka i toa ja stiti. Iako skoro site mi se smeat, a iskreno ne sfakam zosto, planiram dokaj 2g da ne ja odbivam. Antibiotici i jas gledam da izbegnuvam ama koga ke mi kaze doktor deka treba mi e shube da ne davam. Malovo dosega ne primala. Isto i golemiot dosta retko fala bogu, moze 3-4 pati vo skoro 7g.
    Nego kako spomnavte ortoped me fati shube ne sum ja odnela na kontrola a trebase koga ke proodi a ona veke trca. Uf daj da se izorganiziram i za toa.
    Kako citam taka se nadivrzuvam na.muabetive. uste zaspiva zverevo pa se zanimavam. Ama eve ja gotova e skoro konecno.

На Girl-Rabbit и Kaetana им се допаѓа ова.
  11. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.549
    Допаѓања:
    139.813
    Мајчиното млеко нема Д3 затоа се дава дополнително. Единствено тоа нема доволно.

На Saraa и Kaetana им се допаѓа ова.
  12. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    @M&M Pico D3... не е пиковит... или е? Хммм... повели слика.. ☺

Screenshot_2017-01-25-10-31-40.png

Демек овие плус една капка вигантол.
    Секако педијатарот во МК ми кажа да и давам. Тука кога бевме на вакцина го прашав педијатарот, ми рече не треба ништо.

Околу вакцините ќе и давам... па после ќе прекинам. Само нека помине време да затвориме со имунизацијава што ја одложував.. па после ќе сум мирна.

П.С. омега 3 мислам е рибиното масло. Ги проба маж ми му се згади животот од маслово. Малата ги обожава...

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    @Kaetana не е истиот сируп, Пиковит е на Крка. Нас не советуваше ортопед ако даваме некој од овие мултивитамински сирупи што содржат вит. Д, да не даваме Вигантол.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  14. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    I k1 nema dovolno, zatoa se preporacuva do 3 mesec da se zema k1 kaj onie bebinja koi se na majcino mleko,ili ako se kombinirano so ad ( ako imaat pomalku od 3 obroka dnevno ad) isto se dava k1, zaradi docna hemoragicna bolest.

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.870
    Допаѓања:
    28.557
    Добро вечер друшки!!!
    Еве сум јас, ја заспав малата, подраздигнав низ дома, вклучив садоперка и алишта... па сега ве читам што сте пишале низ темите! Малава не преспива дење, ама денес се посомневав дека ова не ми е правилен потег. Нервозна ептен, напорна, сама не се трпи,нит некој во нејзина близина. Во 18 криза страшна за сон, едвај будна ја додржав и во 21 ја заспав. Последните часови од денот се мачење...а толку се израдував дека и без тие 2 часа сон дење ќе функционира ОК... Излгеда од утре пак ќе спиеме дење...па, тоа е!
    @Kaetana кога те читам за твојата малчека мислам за мојата пишуваш, во многу работи се слични. Бунтовнички! Твојата во градинка, а мојата по игротеки е главна во земање играчки... се случило и од поголеми деца да им зема играчки па овие плачат а мојата горда,демек се е мое. Ова со мавањето беше фаза која помина... иако неретко се случува да турне некое детенце, па и да мавне. Ме има засрамено со таков потег, ама колку и да се правдам дека милинои пати и е објаснувано со добро и лошо дека не смее така да прави, и тврдам дека потчукнувањето како метод на воспитување е крајното кое се применува, сепак звучи само како мое правдење! Единствено мајки на темпераментни деца разбират мајки чиј деца се исти бунтовници, па знаат дека некогаш таа енергија од децата е поголема од сите наши казни, забрани, правила...
    Во врска со сирпите за имунитет, јас освен Ацерола друго немам давано, а од Д3 бега чиниш отров и давам. Јаде доста добро, па мислам дека внесува доволно преку храната. Се консултирав и со педијатарот дали имаме потреба од нешто плус за имунитет, ама дека не оди во градинка, дека супер јаде и речиси не се разболува,одлуката падна на тоа да не користиме ништо.

На Lolipop23, K.Mari4ka, tina-63 и 4 други им се допаѓа ова.
  16. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.936
    Допаѓања:
    153.061
    Ne e Pikovit. Inace skoro site deca za cudo go prifakaat ribinoto. Ili barem moive. Sin mi pravi mmmm koga go oue, sega od perlite mu davam (taka pomalku zaboravam neznam zosto) i bara uste. A jas go pamtam vkusot od dete, na maslo od sise ne na perlite, i uste mi se gadi. Se sekavam vo obicno stakleno sise ni stoese i ednas namerno go butnav i skrsiv za da ne mi davaat veke :)

На Kaetana и Mari* им се допаѓа ова.
  17. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.936
    Допаѓања:
    153.061
    Mrazam vo princip da solam pamet ama podobro kazano da ti dadam sovet. Ako ti se prolongira mn noknoto poradi denskoto spienje a vo 18:00 ja faka kriza legni ja veke nakaj 19, 19:30 ako mislis deka ke si tera do sabajle. Barem za zimno vreme ova e odlicno vreme za dete da legne pa zdravje do letoska pa ke smeni. Jas ne sakam posebno za zaspivanje i spienje da delam soveti posto mi se slaba tocka. Golemiot bese uzas so dnevno spienje ama skoro sekogas rano legnuval. Malovo za sega e kao ok ama pocnuva se poveke da zeza. Eve denes so 1 dnevno spienje ja fati 9:30 dur zaspa. A do skoro koga bese so 1 spienje edvaj do 7 dodrzuvase. Ama raste menuva normalno

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  18. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.870
    Допаѓања:
    28.557
    @M&M Ти благодарам на советот, реално, толку сум збунета кој ред да и го правам што секое мислење ми е добредојдено!
    Претходно имавме ред со едно презаспивање дење, ама веќе цел месец наназад тешко се заспиваме, мислев време е да не спие дење. Ама грешка сум мислела, ете дете не издржува, иако првиот ден кога не спиеше супер се покажа. Затоа од утре се враќаме на страиот режим, ќе спие пак дење.

Твојот предложен ред одговар во случај кога мајката е дома во 19 часот, а јас почесто сум втора смена, така да отпаѓа планот.
    Сепак фала ти за одвоеното време и обидот да ми помогнеш! :hug:

На Kaetana и M&M им се допаѓа ова.
  19. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.936
    Допаѓања:
    153.061
    Za zbuneta ne mi zbori. Sekoj vikend ista pesna. Od sabajle se mislam dali da ja teram so 1 ili 2 spienja budejki obicno od sabajlw pobrgu ja faka kriza ama brzo i proaga. Pa uste i mm go prasuvam sto da i pravam. Obicno se vodam i spored toa sto planirame denta da pravime. Nikako da naucam da se opustam malku vo odnos na spienjeto na decava ama pa nenaspano dete ne se trpi

На snegulkata му/ѝ се допаѓа ова.
  20. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.653
    Допаѓања:
    37.319
    Dva prsta krevam za majka so temperamentni deca. Doma si go vikame SVEKRVA,zasto usite mu se otvoreni na site strani,ocite vpereni na site strani i se go interesira. Na strana od toa sto e preterano temperamenten,duri i problemi pocnuva da pravo,sto mene strasno me nervira. Jas mislam deka i zimava ne ni odi voopsto vo prilog,zatvoreni se doma,nemaat energijata kade da ja trosat,mora visokot nekade da go izvadat. I nieden metod ne uspeva,pa cesto drustvo mislam deka lugeto ke pomislat kolku neodgovorna majka sum,ne znam edno dete da vospitam.
    Kapki ne davam i jas,davav do 2god po preporaka na ortoped.
    Dete edvaj sega zaspa,no spiese pokasno,opravdano,iako smetam deka 22c najdocna e idealno vreme za zaspivanje. No,kako velat,sekogas postojat dupki vo zakonite.
    Srcevo mi spie,ama oci ne mi se zatvoraat,ne znam kakva e ovaa nesonica i koja sila ja ima telovo moe sto so tolku malku son izdrzuva po cel den. Ajde, ke izdrzam,uste malku..
    Dobra nok majki!
    P.S @M&M neka ne ti se smeat za doenjeto,kazi im deka prijatelkata od femina Lady,seuste doi maz od 2.5 god :).

На K.Mari4ka, Kaetana, Girl-Rabbit и 2 други им се допаѓа ова.