Дани како се однесува големата кон малата сестричка. Сака ли да ја погали и гушне. Мене ме плашат обврските што следат, а јас една. Ама се мислам и како ќе го прифати. Многу е малечок сега, иако му зборам дека во стомакот има бебе, па го гали, па обожава да ми лежи на него. Ама мислам не сфаќа дека бебето ќе излезе од таму еден ден и се ќе треба да дели со него.
Ubav den,majki,jas deneska pak udriv eden sopng,se razbira so sinko,sega si mislam site prodavacki po butici,urlaat od pcuenje po nas,site ogledala im gi napravi so otpecatoci od race i usticka Mi e gajle,vazno dolgoocekuvaniot komplet si go kupiv,i baska za dva broja pomal . Snosti imase edna teska debata i konflikt po grupite na fb,majki-nemajki,pa si razmisluvav kako li jas naogam vreme da gotvam po minimum 3 pati za dete,pravam smuti,uzinki,rucek za mene i mm,cistam niz doma,pazaram,cepkam drva,palam ognovi... Ne se falam,tuku si velam,mozebi nekoi majki se navistina vo pravo koga vikaat deka osven doma,nemame nikakov drustven zivot. Mene mi e ok toa,setanjeto sekojdnevno so drugarki na kafe zavrski,sega sum potpolno posvetena na ova to sega mi go donese zivotot. Ne deka ne izleguvam,naprotiv se druzam so prijatelki,koleski od fax,rodnini no sepak,sekade go nosam sin mi. Ja citam @irena.1 i se poveke sum uverena deka edinstvem strav za vtoro detw mi e tokmu ova sto taa go opisuva. Samos to,jas tolkava golema pomos od mm nemam. Plus sega sama vo se.. Sekoe vlecenje na 5i poveke kesi od market,dete fateno za nekoja od kesite,si pcujam,si zboruvam i na glas kolku samo e tesko da nemas koj da ti pomogne barem 10min. A Bubale ne mozam da te oznacam,alal da ti e na izdrzlivosta. Jas ne mozam taka,trpam izdrzuvam,no koga nestoto ke stigne do toj stepen da ona sto si go stvoril,se izzivuva vrz tebe,e togas mozam i da podviknam i dapodudram a vo posledno vreme i kaznuvam. Jas denes rucek mandza,ke imame i za utre,a sega za cepnam nekoe drvce,zasto nema koj drug
На шпорет гравче, тато мора со мама да се малтретира и д ајаде и он гравче секој скробен ден на мама, не дека му е тешко ама ај... Бебе нана после ручек, мама одмара. Што се однесува до групите, многу нетрпеливост, многу фрустрации и нервози. Ме вадат од такт ама се повлекувам. И јас ја читав делумно дебатата за исхраната, ама не влегов во муабетот оти ќе се напнев. Тој натпревар ми е ужасен. Секоја мајка е најдобра за своето дете. Синко мајкин е Денис Напаст бр 2, сганува, се исправа, си шета по гарнитурата фатен за наслонот, скока, качува нога, а да се прекачи преку нешто... Мал бељаџија. Омилена игра му е да фрли нешто позади кревет, а таму колку е чисто секогаш се знае. Будало мое бебе. Дада му беше многу помирна од него, ова само во бељата да влезе.
I jas imav eden moment pred malku vo koj pcuev po maz mi i po site bebe place na hranilka , ja sisinja mijam, steriliziram, trcam na relacija kujna detska on vriska kako da go tepa nekoj, dodeka mu napravam mleko strasno bese, sto da kazam osven deka pretesko mi e sekojdnevnieto, stani sama, legni sama, cela kuka na mene, sekoja vecer legnuvam vo 2 saat, nemam vreme da go odrzuvam parnoto pa sum vo edna soba so grealka, kujnata kocan ladna a ja sedam tamu i spremam jadenje za bebe sinko nemiren ne spie , jas trpam za vo vece ne mozam da go ostavam ni sekunda, pa navecer koga ke legnam nekolku veceri po red imam uzasni grcevi Za toa kolku sum nesredena od sto nemam vreme ne ni zboram strav mi e vo ogledalo da se poglednam Mu rekov na mm sledno odenje zimaj ne i nas ili veke ne te pustam
Хелоу женски Јас и беба на подот играме а тато нешто чита Уз игра по некоја голтка пијам од утринското кафе се има направено ајс кофи Грло ме боли,почнав со кашлање а и немоќ Ми е страв само кере да не се разболи уште тоа ми треба За готвење готвам секој ден минимум еднаш,често знам и по 2 пати (за нас) и за беба 3 пати Обожавам да готвам Пишам цели два часа незнам ни што сакав да пишам Ајде мами толку од мене
Јас избањата си пијам кафе. Мераци нели? Е арно ама едно 4 дена може коса немав измиено. Ова само тука го кажувам и нигде на друго место. Бебе уште не спие како што треба, накај пет ја земам на гради ми спие, никако не сака да спие, цифка, се мачи и тоа е. Па спие до седум така. Имаме неколку пара пријатели кои уште немаат детенце, а многу сакаат. Да ви кажам право кога не бев мајка не можев да разберам зашто луѓето дете сакаат, не сочувствував со оние што сакаат, а немаат уште. Ама сега и тоа како разбирам. Не ги сожалувам, ама сочувствувам. Би сакала да живееме во еден праведен и совршен свет во кој секој кој сака дете би имал, а оној што не сака не би можел да има, се додека не посака нели. На пример решаваш дека си спремен за дете и произведува телото јајце клетка и се решава работата. Е толку да беше лесно. Ама за жал не живееме во таков свет и срцето ми се крши кога некој сака да ја почувствува таа љубов, кога гледа со очи полни желба во друго детенце... Ах животе неправеден.
Еве ме и мене... Точно пред една година дознав дека сум бремена,тогаш за прв пат ја видов таа мала точка и го слушнав малечкото срценце кое со нетрпение го чекав да се запознаеме. Ми каснеше тетката 10 дена и тамам решив да купам тест ми дојде,ми олесна... На мм вчера му беше роденден го прославивме со убава вечера спремена од него... Синко си спие по цела вечер не се разбудува за млекце еве скоро една недела. Имајте убава вечер со вашите сакани.
I jas bas vcera gi citav debatite na fb. Majko moja kolku zabegaa, se nadevam deka nema da se navredi nekoj tuka ako ucestvuval vo komentarite. Jas relno ja sledam stranata zdrava hrana za zd i mi se naoga korisna za recepti nekogas bidejki ne sum bas inovativna koga e jadenje vo prasanje i najtesko mi e da go smislam. Sakam normalno da si gi hranam kolku mozam decava zdravo ama i ne sum tolku golem fanatik. Vo sekoj slucaj taa strana e napravena za toa i na koj ne mu odgivara nemora ni da ja sledi. Jas sum pasiven posmatrac i si kradam idei ko sto pisav. Ama.mislam deka debata odese na nekoja druga grupa. Kako i da e se pretera procitav nekolku komentari i me napnaa pa iskluciv. Dokazuvanje koj vo sto e podobar i kolku znae do beskraj. Koga bev doma gotvev sekoj den i za nas a za bebka normalno 3 obroci posebni. @irena.1 alal ti vera stvarno kako stigas ama ete legnuvas kasno ne uspevas da se odmoris. Se si jma svoja cena. Pak ke kazam sreka sto zenava sama.si se nafaka da mi gotvi. Golemiot si e rucan vo skolo i posle doma jade od nasiot rucek ako mu se sviga ako ne puter lebce sirenje, omlet... toa mu se obicno omileni raboti za vecera. Mm za gotvenje mnogu pomaga obicno za vikend on gotvi za nas jas za malovo ako ne jade od naseto obavezno posebno. Mnogu poveke go buva za gotvenje od mene. Jas vo posledno vreme imam.mn zelba ama epten se nerviram koga nema nesto da mi ispadne kako sto sakam, nemam bas tolku oset za toa kako on. Ama preku nedela mn mi e kratko vremeto. Eve denes dojdov 5 i nesto malovo od vrata kako cicka me gleda cucase pa smrknav edna supa nabrzinka pa izlegovme da dogovarame rodenden za golemiot. Se vratuvme i gi banjav dvajcata, mn sakaat da si igraat vo kada zaedno. Ama nesto malovo nervozno i se spiese i so kenkanje i placenje ja dospremiv. Moram da ja legnam eptwn i se spie. A ostaviv u hodnik rasfrlani gaki trenerki od golemovo, masata od rucek uste ne raskrenata, diduse ne sum ni zavrsila jas so jadenje a mm treba da izlaga nesto po rabota. Doduse on za gotvenje pomaga ama za raskrevanje treba da go buckas a i mi e zal znam deka i on e umoren, a nego mu smeta masata i do zadutre da stoi taka. Samo radfrlani igracki mu smetaat. Uf ama se ispozaliv i si raskazav kolku haoticna *domakinka* sum ama kolku uspevam tolku ne mi e stanot galerija tuku dom na dve brlivi deca i dvajca ne tolku pedantni vozrasni
И јас стојам на тоа мислење дека деца не се воспитуваат со ќотек туку со разговор и дебели живци, но во последно време нервите ми попуштаат по малку Инаку не е секогаш таков ..има периоди во денот кога за се ме слуша, си играме , се занимаваме заедно , но ете така кога е неколку дена само дома и кога ќе излеземе надвор не знае каде попрво да појде , хахах ...Ајде да се здрави, живи само , кога ќе пораснат ќе ни недостига ова време кога биле мали и палави .
Zenski zdravo, nabrzo zdravje Boze vlagam vo vasiot svet, so bebe, sami i daleku od pomos za pricuvuvanje detence barem pola h na den. Se uste odam na rab, a mm e sekoj den po 12h na rab so den dva slobodni nedelno. Se nadevam koga ke dojde bebus ke mi pomaga kako i do sega, barem tie dva dena koga e sloboden. Obicno ne baram pomos jas, sam mu teknuva da raboti niz doma barabar so mene, pa se nadevam ke prodolzi so istoto. Tuku bi sakala ds se nadovrzam, procitav nekolku clenki deka edvaj cekaat da izlezat nadvor so decinjata poradi ladnoto se primorani da se doma, pa nesto bi sakala da prasam. Decinjata neli gi iznesuvate sekoj den? I koga se vo gradinka, neli gi iznesuvaat nadvor? Ovde bez razl na vremenskite uslovi, osven koga premn duva ili epten vrne, decinjata se obavezno nadvor pred spienje. Za najmalite imaat specijalna kolicka, obleceni pokrieni so kebenca gi smestuvaat i setaat, pogolemkite fateni na jazence gi setaat, a najgolemite se vo dvorot na lulaski. Pokraj gradinka ziveeme pa gi gledam stalno i si razmisluvam nas bebus kako ke mi mafta koga ke e nadvor )) a roditelive kogs gi zemaat od gradinka decata, na setanje gi nosat so skafanderi kapce rakavicki i gumeni cizmi obavezno. Komsikata ja gledam so maloto staro 2 mes na temp -5 preku den, so kolicka krugcinja vrti okolu zgrada... Ja neznam kako ke pravam ama mislam ke moram da se naviknam na ovdesen sistem za da ne e posle non stop nastinato koga ke odi vo gradinka...da se prehladuva sekoj pat koga ke gi iznesat. Sto se odnesuva do ruceci i gotvenje, koga ostanav bremena kako na kurs za gotvenje da se zapisav, od kujna doma ne izleguvam. Spremanje od doruceci so cedeni sokovi, do deserti docna vo nokjta (mafini, mini pancakes, krofnicki itn). Ne me mrzi voopsto nisto iako sum pri kraj so bremenosta pa osekam low energy. Se nadevam deka ke stignuvam i so bebus da gotvam vaka, ako nisto drugo rucek da ima i blacko nesto, za ostalo ke se snajdeme will be in touch pa ke kazuvam togas kako ke se snaogam ) leka nok!
@orchidea.orchidea не знам која возраст е твоето, мојот има три и пол, и сметам од кај две до четири години е најголемиот предизвик и најважното кога детето си го гради караткерот, испитува терен со кого како и колку може и од нас како родители, што сметам дека е многу комплексна улога, се бара да дадеме максимум, особено нерви. Јас тргнувам од моите сеќавања и спомени од детството при односот кон моите деца. Иако како родители имаме многу улоги, јас се поставувам со нив како блиска, пријателски настроена. Навистина факт е дека нема конкретна шема што е исправно за со децата, ама едно ми е јасно и е факт за мене - знам што е погрешно а тоа е ќотек. Никогаш во живот не ми ни повишиле тон моите и дури ден денес тато ми е близок и имам доверба, почит, а трауми имам од тој ќотек од што сум гледала едни познаници со кои сме растеле заедно и уште од дете си се заколнав дека нема дете да удрам. Инаку, вака разлигавена сум утрово, ми фалат големите,од вчера почнаа пак во градинка и иако знам дека им е убаво со другарчиња сепак ги мислам.. Малово вчера прими вакцина, уште е анемичен продолживаме со железо. Уште цица и нека си цица ама не сака воопшто ни павлака, ни кисело млеко, ни јогурт, благо млеко па ич.. Се тешам дека ќе засака со тек на време и пробувам секој ден одново. Сонцево ме мами, ќе го седнам во количка и ќе шетаме покрај езеро Убав ден мајки
Dobro utro, drustvo, eve me i mene na raport, ne deka nesto posebno imam da kazam, ama da ne ve odminam . Beba spie vo momentot, tuku spored mene ubavo si spiese navecer se budese prvo na 3_4saati, pa na 2_3 I poslednite stanuvanja I bea na saat. Vo toa vreme sto I ne e taka daleku se smetav za naspana, poslednive dve nedeli mn loso spie navecer se budi na sekoj saat, ne cica kako sto pred toa cicase, sega podoite se pokratki so ogled sto cesto stanuva. Vo tekot na denot spie na sekoi dva dvaipol saati obicno po 45min, mn retko saatipo dva da odspie. Razmisluvam sto moze da e pricinata, dali moze e skokvo razvoj, dali se zabi, dali ednostavno se menuva deteto. Kako I da e ostanav jas nenaspana, vo tri cetiri se budi I saka da si igra, so da vi kazam, tuku nekako so tek na vreme gledam se naviknuvam I na toa. Inaku mm si ide denes, go cekam so dusa, ke mu recam da odime nekade na rucece nekni malku se podnoviv, kupiv nekoe partalce, denes vreme e da gi isperam pa da gi spremam za nosenje. Vcera bevme na pedijatar, cuca za edna nedela pravi 5meseci teska 6330 a dolga 63 cm, so ogled na toa deka se rodi 2850, a doma si dojdovme 2740 zadovolna sum kako napreduva. Za setanje na ladnovo malku potesko, se sme doma, cat pat koga e tivko I ima sonce izleguvame na kratko, samo me nerviraat nekogas domasnive, za se kazuvaat vaka taka da bilo a ako gi prasas vikaat ti si znaes e togas mi ide da im kazam sto imam ama ajde batali gi si vikam zivotot mi e eden I ne vredi nervi na niv da trosam ke mi trebaat za dr raboti. Se zaboraviv od pisuvanje. Pozzz ubav den.
Добро утро мајки. Мене ме нема редовно да пишувам али многу се справуваме со грчеви па знае да не спие или па често да се буди по некогаш. После се што пробавме сега Инфакалм земав да видам како ќе делуваат. Инаку тато заминува пак на брод во март, па сега се труди колку може повеќе време да му посвети на мали, а кога ќе се врати веќе цел дечко ќе најде. Инаку го однесов пред две недели во Авицена и го боцнаа, па требаше со крвната да одиме на вакцина, ама немав со кој а и преладно е, па решив здравје да го однесам на 3 месеци. Ваљда ништо не менува тоа нели? Инаку и на ортопед бевме кај Антоније, ѕвер е човекот и се е во ред со мали, па рече накај 5-6 месеци наредна контрола. Инаку не знам како издржувате со по едно кафе или без девојки... Јас ако не испијам бар 2 не можам да функционирам... Претешко ми е од времево, а и многу низок притисок имам. Ете ме, сега ќе одам да правам второ. Убав ден.
@LadyC ajde na kafe i jas varam. Do 12 obavezno 2 imam ispieno, ne mozan bez kafe, a dodeka bev trudna niedno ne ispiv mi se gadese. Stom se porodiv odma kafe pobarav Bas pred nekoj den prasuvav na forumov dali e vistina deka namaluva laktacija. Ako e vistina ne znam kako ke se otkazam od nego. Inaku i nie so grcevi sme. Dosega nisto ne sme probale. Samo na doenje sme i dohrana so aptamil koga ke se razluti malava. Inam bekutan caj, ama ne znam dali da i dadam. Zal mi e veke da ja gledam kako se maci ke mora nesto da prezemam, a sakav da ja poslusam dr koga mi rece nisto ne davaj sami ke pominat, no ne mozam veke se maci i taa, a i jas bogami. Inaku majki bebava iako ima samo mesec i pol mnogu nemirno spie i se otskriva. Sabajle ja najdov so turnato kebe, a i edniot sorap go soblekla Ke trpi li vreka? Nemam drug izbor. Ziva nenaspanaa sum, ama toa i da ne vi go kazam go znaete, site sme na isto. Puknav za na kafe da izlezam, a uste da mozev i edno cigarce da mavnam, ama toa posle doenje prva rabota ke mi e Mozda.moze i edno izmegju, edni samo