Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.247
    Допаѓања:
    148.707
    Јас не пушев трудна. Сега си палам :tmi:
    Ете не можам, ми иде да ги изедам.(facepalm)
    И кафе пијам по 2 (некогаш 3) а млеко ми тече за 3 деца. :D
    Инаку мајка јас бекутан не давам ради шеќери, ама од 2ра недела давам чајче два пати на ден (сега Плантекс и на Хип од коморач).
    Карајте ме,не можам да се оправам...

На Sunshine_1979, Верче4, BirMelek и 2 други им се допаѓа ова.
  2. orchidea.orchidea

orchidea.orchidea Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2014
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    24
    Здраво Марија, прво со лесно да си ја поминеш бременоста и пораѓајот :)
    Те читав и во другата тема во врска со помош околу бебето.. Секој почеток, особено првите неколку дена дома после болница се малку хаотични и верувај колку и да си информирана претходно сепак едно е теоријата а друго е праксата ( како и за се друго во животот ). Но за брзо се влегува во колосек и потоа ќе видиш дека можеш мн работи да правиш истовремено , да готвиш во 2-3 тави , да пивнуваш голтка кафе и да трчаш од кујна до дневна да зирнеш што прави бебушот или пак да го држиш во една рака него а со другата да мешаш :D Сопругот поголемиот дел од денот е на работа , па неговата помош е минимална, но фала му и за тоа ....Силни сме ние жените ќе издржиме :)

Инаку син ми кој има 22 месеци го шетам секој ден и на минус температури сме по 1 час надвор , а во лето по 3-4 часа. Но сега дека бевме и двајцата настинати а и врнеше дожд останавме дома 2 дена. Битно е детето да се носи на воздух, да шета, да трчка ..Сеуште не оди во градинка, а и тука кај што сме ги носат од градинка надвор и на дожд и на снег.
    Поздрав и уживај си во бременоста :*

На Sunshine_1979 и Mari-Ja им се допаѓа ова.
  3. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.037
    Допаѓања:
    3.308
    Здраво мајкички...
    Синко си заспа-сам се успива сонце мое, еве јас дремам и се мислам што да почнам од домашни обврски- секој ден подзачистуваш нешто и пак хаос :)
    Јас не сум кафеџика, никогаш и не сум пиела, само за друштво.
    Со грчеви поминавме многу лесно, сега за сега, многу ми ги фалеа мислам дека биогаја ми кажаа, капки против грчеви. Детево научи нова работа па почна цело раче во уста :)
    За на ортопед закажавме кај Антоније и одвај чекам да видам што ќе каже..
    Чекаме да се стопи снегов, за да може да палиме количката (на бебуш) за по едно кругче во населба. Тука во комшии немам друштво, треба да палам кола за до некаде, а и кај сама со мало бебе а и никогаш немам возено на снег :)
    Си викам како поминува времево, уште малку три месеци, на 8 месеци ќе треба на работа да почнам, уште од сега тешко ми доаѓа...

На Mari* и 24.07 им се допаѓа ова.
  4. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    3.335
  5. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Добар ден мамички..Време во последно време да пишам и нема..Се оклучувам нешто читам нешто не може само некое прашање набрзина ако не ми е јасно да прашам и толку..Деновиве синко многу стана нервозен одбива да цица по цел ден плаче и само во раце и тоа вриштење не плачење..Им симнувам капа на тие што се со две деца со мала разлика..Навистина незнам дали е навика или јас неможам да се огранизирам незнам..Денес сите од утрово се на поле јас како што станавме и долу овде остана се како што е од синока играчки на сите страни чинии чаши алишта чорапи од се по нешто..Срека свеки беше ставила на оган гравче да се вари бидејки ни тоа не ке можев..Сите отидоа ние сами керка сака надвор а синко писка вришти ниту цицка сака ништо..Гравчето се свари неможам запршка да направам плачев од нервози ајде вие што сте сами со мм не се секирате ама јас ке си дојдат сите фамилија а јас ништо не сум направила..Само го ставив на страна и оставив кога си дојдоа свеки го направи...Некако заспа синко па ајде да ја заспијам керка..Легнавме па млеко сакам па нејкам па бебе сакала до неа ајде и го дадов има едно нејзино па она него го заспива поминаа 15мин и ете синко си стана и почна да плаче и нема спиење..Кога си дојдоа сите срека свеки ајде ја зеде керка ја заспа пред пола час..Синко сега предремува пак па јас успеав некаде бар да се олеснам сега спие не смеам да тропам бидејки одма станува така да ке чекам мм да заврши уште нешто па потоа тој да го гледа јас да средам хаосот овде..Туку сакав да ве прашам мајки алиштата што се мали на дечињата ги чувате и ако да во што ги збирате..? Јас веке неколку пати зимам од тие вреките што се вакумират но се си дишат по малку само една е како што треба вчера таа што ја зедов си беше право скината..И срекни родендени на тие што славеа живи здрави да сте

На eleni27, Girl-Rabbit, Sunshine_1979 и 4 други им се допаѓа ова.
  6. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.988
    Допаѓања:
    9.370
    Nema vrska mozes ppokasno a i podobro e pokasno vakcinata koga ke ide pijako bebeto. Samo sto pak ke trea k.slika. A na antonie kapa mu simnuvam, pred se covek pa posle doktor na mesto, nikogas nema da go smenam.

На LadyC и M&M им се допаѓа ова.
  7. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.643
    Допаѓања:
    33.252
    Здраво мајки.Синко спие јас едно цигарче на рајат си пушам,па че мијам вагани.Од вчера сум на диета сакам да намалам некое килце.Кога се породив само 10 кила намалив и тоа веднаш откако се вратив од болница и толку,па сега е вистинско време за тоа.

На Sunshine_1979, apple12, Lorins и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Pa ne mora da zemas od tie vreki, koga veke gledas deka ne se kvalitetni poubavo stavi gi vo obicni kesi!
    Jas gi cuvam tie sto se po novi, a site se novi koe dete gi iznosuva maksimalno alistata?
    Gi sobiram vo kutii (pelenite sto gi kupuvam za sinko se vo takvo pakuvanje), gi lepam so flaster da se dobro zastiteni i zapisuvam na niv za koja vozrast se, za da ne gi otvaram site ako mi zatrebat za vtoro dete.
    Ako sakas probaj, samo vnimavaj kade gi ostavas, da ne slucajno ima vlaga pa da se unistat.

На LadyC и blessed.an им се допаѓа ова.
  9. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318

Каква диета?

10. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.643
    Допаѓања:
    33.252
    На др Жан Митрев

На ♡BuBaLe♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  11. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    Zdravo i od mene :D
    Sinko denes miren ,pu pu da ne go podrecam cel den si go prespa, ama zatoa utre ke mi nadoknadi za se :) Vikendov doaga zolva mi da ne vidi pa ke go ostavam malku so nea jas da prosetam malce da se podnovime so sinko, ne mozam puknav doma :doh:
    Uste nemam dobieno, stomakov me maci sekoj den, pocnav da sonuvam puknati kondomi, bremeni zeni i sto se ne (facepalm) na mm sekoj den mu dosagam za toa on samo si se smee :swear: i denes ne me drzese mesto otidov test kupiv normalno negativen e i sega mirna mi e dusickata :lol: znaev deka nema nisto ama dodeka ne vidam crno na belo ne se smiruvam ete takva sum :fubar: samo uste da dojde tetkicava da mi olesni :whew:
    Imajte ubava vecer jas da se opruzam so nekoe filmce dodeka ne stanalo malovo :hai:

На K.Mari4ka, Girl-Rabbit, 24.07 и 7 други им се допаѓа ова.
  12. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.937
    Допаѓања:
    153.084
    Prvi so lesno da pomines. Ne se griI ke se snajdes se e navika kenti pomaga mt sigurno.
    Nie izleguvame obavezno recisi sekoj den e sega epten tie denovi koga bese do -15 bas i ne mene ne mi e ubavo i ne mi se izlaga. Plus nie od skopje ai imame maka so idvratniot vozduh, a i dr gradovi vo mk. Toa e plus pricina sto malku se izlaga zime. Eve vo nedelata sama bev so malata i cel den se mislev dal da izlezam tolku bese sivo i grdo da ne dobivas zelba. Ama na detevo mu bese dosadno pa izlegivme malku. I kaj da ja setas se zamrznato anegon od bel stanal crn i grd i vi race do najbliskiot trgovski pa tamu se istrca po hodnici. Edvaj cekam da se sredi malku vremevo pa nadvir nonstop. Fala bogu kaj sto ziveeme ima dosta mesto za igranje za decava i lulaski na sekoj cekor. Ti ako si nekade kade sto e ubav cist vozduhot zosto da ne go setas i na ladnicko ne e strasno dokaj -5 ako ne i poveke.
    @blessed.an vo obicni kesi i del mi e po kuferi nekoi sto ne gi koristam del vo skafovi. Ne mi e bas najorganizirano i sekogas sum na musla da sredam se toa ama ne ostanuva vreme. Skoro se cyvam od golemiot pa malava si gi nosi kako raste mada imam i dosta novi raboti sto mi gi nosele poklon za nea a plus imam i dosta od kumatabi edna koleska sto imaat devojcinja 1g postari od mojata . Jas dali 2,3 raboti sum i kupila ne mi se trupa alista ionaka nemam kaj da gi cuvam. Sekoe prereduvanje i vadenje pogolwmki naogam po nekolku raboti so etuketa sto sum gi zaboravila a veke i se mali ili pak ne odgovarale za sezona i gi nadrasnala i tie gi cuvam za pokloni. Eve ja 17m uste nosi oblleka od 9 do 12m sitna e dosta. Zdravje da porasnat ako ne gi dadam na nekogo vo meguvreme se ke dadam ili vo crven krst ili detsko selo ili ako ima nekoi akcii po fb ili nekade za nekoi socijalni semejstva. Veke na nekolku pati i imam davan po nekolku kesi. Greota bekoi luge nemozat da kupat a ne znaeme sto da im pravime na alistava

На K.Mari4ka, Kaetana, 24.07 и 4 други им се допаѓа ова.
  13. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.247
    Допаѓања:
    148.707
    Фала ти на совет. Ќе го боцнат пак што да правам... :(
    Инаку и јас исто, Антоније ми е незаменлив. Доктор ипол :)

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  14. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.937
    Допаѓања:
    153.084
    Antonie fun club da si otvorime. Car e covekot. Treba da go posetam sto pobrgu kasnam so kontrola

На TheSecret и LadyC им се допаѓа ова.
  15. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.231
    Допаѓања:
    48.385
    se preporacuva da se primi i pokasno vakcinata bar nakaj 3 meseci, mislam nikoj ne ja stava tocno na 2 :)

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  16. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.247
    Допаѓања:
    148.707
    Ух одлично, јас па одма паничам да не испуштам нешто. Ќе направам пак тогаш крвна пред одење. :)
    Фала многу

17. anastasijaki

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.231
    Допаѓања:
    48.385
    za vakcini ic da ne brzas :) ako procitas drugi iskustva poveketo ja primile na 4, 5 meseci pa i poveke, nie veke 6 meseci sme pa uste nemame primeno ni edna, uste se mislime dali da go vakcinirame :)

На Kaetana и LadyC им се допаѓа ова.
  18. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.247
    Допаѓања:
    148.707
    Зар може шествалентната да штети нешто?

19. kristince51

kristince51 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2012
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.021
    ne me plasete eve moeto ja primase vo ponedelnik sega ima tt38.5nikako da spusti neznam ni sto da pravim samo se nerviram koj me terase da ja prima samo da e dobro uhh a sto steti ..

20. anastasijaki

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.231
    Допаѓања:
    48.385
    dolga i siroka e temata za vakcini da ne ja pocnuvam :) ali da, sekoja vakcina moze da steti, bez ogled kakva e, imas mnogu grupi na fb za vakcini kade mozes da citnes :)

На joy1 и LadyC им се допаѓа ова.