Не се нервирај, мислам дека е нормално колку што имам разбрано, мада и јас да сум на твое место ќе паничам. Ама штом ти рекол педијатар мислам нема место за паника. Како е сега? Башка секој организам е различен и не кај сите го има истиот афтерефект. Некои немаат, кај некои е само еден ден, кај некои е повеќе... (јас бар колку што слушам од мајки). Евентуално да прашаш за мислење и на фб на онаа соба за трудници,мајки и деца да видиш и други искуства, може ќе ти споделат слични
Мислам дека е малку темава сензитивна, пак секој има право на избор. Јас планирам да не дигам паники и дА вакцинирам, не сум баш од тие кои не сакаат да вакцинираат. Ако нешто треба да биде не дај боже ќе биде и без тоа. Не ни сакам да помислувам што би било кога би било. Ама не сакам да ги ставам прерано.Може да ги одложувам онолку колку можам.
Доброутро мами уште никоја нема пишано, кафето ме чека на маса, бебе спие до сега ви ги гледав сликите во тема интересни фотографии со најмилите (така мислам беше) ке ставам и јас до после некоја од моите палаковци. Вакцина вас ви закажаа ли ние сме на 13 тогаш ке има 2.5 месеци. Инаку редовно ве читам ама не пишувам.
@irena.1 @AngelOfArh бев кај Александар Трајановски -Мајчин дом/Букурешт....он со првото ми помогна мн кога имаше О на ноџињата. И затоа специјално барав термин за кај него. Искрено бидејќи он звучеше оптимистички и позитивно дека ќе се оправи и дека е тоа честа појава ме држи некако. НО ако сега месецов недај боже се покаже без резултати, дефинитивно одам на второ мислење пред да почнам со било што. Инаку едно глупо прашање според мене ама кога некој ќе ти стави бубаче во памет после те јаде одвнатре. Можно ли е исчашување од вежбите при повој што се прават - отварањето нанадвор што ги кажуваат сите педијатри на мајките?
Добар ден Мали однесен во градинка, утринско кафе на дневен ред моментално Многу осетлива тема има, вакцини.......Го вакцинирам, понекогаш со страв, ама повеќе ќе се плашев да не го вакцинирам. Од друга страна, сосема го разбирам стравот на оние што не вакцинираат, и ја поддржувам одлуката ако цврсто решиле да не вакцинираат. Секој со свое сфаќање и доживување на работите, никој никому не треба да му се меша во одлуката дали ќе вакцинира или не. Сметам дека е преголем притисокот и од двете страни, на крај децата страдаат во двата случаи, ни криви ни должни. Темен ден денес, мрачно е некако Ништо чудно за овој период Успева мм да ме поткрене периодов, ко некој ангел чувар ми е. Секогаш знаел да ја даде поддршката кога е најпотребна. Не знам како ќе го поминам периодов ако не е мм таков каков што е Ручек за денес спремен, остана од пред некој ден, ќе си го дојадеме денес Да допијам кафе и да излезам, да ми се разбистрат малку мислите и да се тргнат на друга страна. Може и ќе начекам тоа што ми треба по таа цена јас што сакам да биде Убав ден мајки
Да реплицирам на погоре напишано, @LadyC , незнам што да ти речам околу терминот на прва вакцина.... зошто предвидени се првите вакцини во период кога бебињата имаат поголем имунитет примен од мајката од самото раѓање во првите 6 месеци. Потоа нивниот имунитет опаѓа и треба да се ослонат само на нивниот стекнат. И јас ја ставив првата на 6 месеци потоа се мислев дали сум згрешила. Но секако почекај барем до 3 за првата.
Не ја оптерерувајте темава со вакцините, за тоа има многу за дискусија и затоа си има посебни теми, па ако имате став да искажете направете го тоа тука, или ако сакате совет обратете се тука.
Majkici zdravo, soeden kup misli sum vo glavata, denes ja vakciniravme malta, sestovalentnata, malku docnime no od opravdani pricini, I staviv antipirea lepenka, cicase I eve ja si spie, se nadevam ubavo ke pominime bez temperatura. Tuku pedijatarot ni rece deka krvnata slika I e ok, malku zelezoto I na dolna granica, pa tri cetiri razlicni dri so koi bev vo kontakt spontano, mi rekoa deka e dobro da prima zelezo preparat. I sekako ke I davam, inaku hgb e dobar. Da se vratam na pedijatarot ni preporacuvaat da pocne so probuvanje vkusovi, ne obrok tuku samo probuvanje, e sega jas sakav da e samo na doenje, no oni mi vikaat probuvanjeto vkus ne e obrok sto mene mi e jasno, no nekako jas sakav da e samo na majcino do sest. No tuka I mm smeta deka e podobro samo da probuva, pa neli detevo ne e samo moe, nase e, ke treba nekako da se najdeme na sredina . Vie kako ste napravile, od koga pocnavte so probuvanje vkusovi, cuca za edna nedela polni pet meseci. Koga im prigotvuvate obrok imate li posebni sadovi samo za decata, ako da kakvi I od kade se kupeni, so kakov detergent gi miete nivnite sadovi. Pozdrav.
Мили мои мајкички, мои пријателки, здраво! Ме немаше цела недела, обврски полно а денот краток! Туку ај се по ред, на 30-ти го прославивме првиот роденден на Магдалена! Супер поминавме и многу сум среќна што беба уживаше, мислам дека беше највеселото дете на прв роденден, цело време беше разиграна, насмеана, не плачеше, дури и сама со девојките од игротеката си играше во базенот со топчиња без да ме бара! Инаку, се чувствувам дека ве "излажав" со тортата сите вас кои ми искоментиравте дека е преубава таа слика беше од нет, всуштност таква порачав а еве сега ви ставам слика од вистинската роденденска торта повелете и од неа, заблажете се! Воедно изволте нешто блачко и од слатката маса...хаха морам да се пофалам и да почестам оти сама ја правев И помина роденденот, отворивме подароците, се израдувавме на убавата гардероба (80% тренерчиња и некое тиролче и суќниче) и ги дигнавме тие што се мали за носење па ќе мора да ни се најдат за поклон по други родендени! После роденденот на ред дојде дада, ја спремивме и ја испративме на зимување со друштво од школо во Крушево...со мм се зафркаваме што убаво летно време, едни купачи нови и решена работа, вака се издавав од пари давање, де скафандерот и бил мал, де ракавици нови требало за скијање, де термо чорапи ...отиде платата! Потоа стигна Магде за вакцина, па трчај крвни слики, доктори и ете, летна неделата! Денес ја испратив свеки, ќе "дишам" слободно викендов, ќе се дружиме утре со срцката а може и на гости некаде да шетнеме! За вечер е Сити мол во план, имам 2-3 родендени па да ги искористам попустите а плус и нешто тенка сум со пелени, влажни, житарки па да дополнам резерви. Ех, да не ја заборавам и пеглата, цела недела му откажувам љубов на купот алишта ама викендов мора да се дружиме има "мој термин" закажано пеглата и ми нема бегање!
na 5 meseci i 10 dena pocnavme so vkusovi, si ima posebni tanircinja lazicinja normalno, posebno tendzerce mu kupiv, nekogas i gotovi kasicki mu davam, Koristam bebeski sjaj , ima na nuk , na frosch, jas momentalno koristam eden na dm ( go imam postirano vo temata za detska kozmetika mozes da go vidis) lazicki mu zedov od dm, no imas vo sekoja apteka, tanircinja i lazicki.
Добра вечер мамички..Синко нана керка игра а јас да видам што има на фемина..Деновиве сама сум со двајцата и мислам бардовци ке факам..Луда кука дома..Денес пробавме слива малку збираше уста ама пак си јадеше Керка низ двор вчера и денес бар се истрчува па потоа полесно ми заспива. @Saraa посебни чинии немав на керка ниту пак на синко сега и мијам со сјај со кој ги миеме нашите..Лажички имаат посебни но керка знае да писне да плаче по неговата неа ја сака и готово.. @Sunshine_1979 навистина прекрасно..Се сама..? Е како ја направи таблата што е позади и обични чаршафи се на масата или..? Уште малку и нас ни се ближи 2 роденден па сакам јасда си украсувам...Пријатна вечер мамички
Денес прошетавме со малото, ама стежнало веќе, не се носи во раце, а блиску бевме, па без количка. А не е нешто тешка за возраста, слабичка си е, ама си тежи веќе. Читав една книга, па уште сум во мисла некако. Сакам кога ќе порасне да ја прочита, јас ќе ја препрочитам, па да ја разглобуваме заедно. Имам листа и си запишувам што сакам да прочита и што е поентата. Нормално, ќе се сменат времињата, ама се сеќавам колку сакав јас да читам книги мајка ми што ги чита, ме копкаше што она видела интересно. Па сакам да си ја продолжам традицијата, да си разменуваме мислења и така индиректно да видам како она размислува, и нели, успатно некоја животна лекција да поделам. Не ни размислувам дали ќе биде читач, ако не биде не е мое детето. На комшиката е. Имајте убава вечер, јас треба да го избањам и навечерам ѕверчето, па во кревет накај девет, па ноќта ќе видиме како ќе помине.
Мајки,напоменато ви е да не мешаме баби и жаби во темава,каша попараа се прави.Имате за секое прашање соодветна тема,прашувајте и читајте таму. Нека несе упропастува една вака убава тема,ќе ни ја заклучат. Ние деновиве расположени,со баткото(гостинче) секој ден заедно од утро до вечер,и секоја разделба завршува со плачки. Се изнаигра синко,како да се прероди,возбуден е премногу.Сношти имавме гости на вечера,блиски братучеди на мм,па кога седнавме сите на маса,полна маса луѓе,јадење,син ми ќе се расплачеше од среќа.Кое задооволство му беше,цело срце исполнето и само гледаше во луѓето.Во вакви случаеви ја гледам неговата потреба за татко си,за луѓе,за друштво.Па скоро 3 месеци јаде сам на `малата масичка.Мајка му илие на диета или нема време Викенд на повидок,да го ,,турнеме,,овој па уште два остануваат.Ќе издржиме знам.Утрепланирам да го изнесам до град,ќе пиеме кафе,мајка и син. @Sunshine_1979 Браво,секоја чест на успехот,ем скромно,ем преубаво за очи.Да расте голема Магде,па и за свадба вака да и спремаш. Убав викенд мајки да си имате!
Добро вечер мами, еве ние кај мајка на поседок. ММ веќе два дена е на пат, па изминативе денови мајка ми доаѓаше кај нас на спиење, а преку ден свекрва ми го чуваше. Па за викендов дојдовме кај моите да поседиме. Ич несакам да зависам од некого, ама што да правам кога морам. Уште се пазам, избегавам да го кревам детето, а кога сме сами лепенка е за мене. Е ама за тоа за утре си имам план. Ќе го оставам овде и јас ќе одам на шопинг САМА уживанција. @Sunshine_1979 се ти е многу убаво спремено. @Saraa од полни пет почнавме со пробување на вкусеви, од 6 оброк. Готвам во нашите тенџериња (братство), мијам во машина за садови. Само лажички имам купено, ама сега скоро и да не ги користиме, јаде со обични.
Eh shopping sama sto ubavo zvuci. Jas uspeav da se pocastam edni konduri vcera. Odamna merkav ednu vi bargala vo biser, plus 50% popust i vcera na vrakanje od rabota si vlegiv da gi kupam ama se fativ na kraj za dr model. I zensko be odma vcera raspolozenie top, ne dzabe postoi izrazot shopping therapy Golemiov malku be raspameti denovive. 2 dena nesto se zali od stomak denes od skolo mi se javija da go zememe. I nekako me fati sube odma pametot mi letna na kila ili slepo crevo deka posle fizicko go fatile bolki i trk na lekar. Ama fala bogu nema nisto. Najverojatno od jadenje i tveda stolica mu bese. Moram malku da go stegnam malku so ishrana, pocna mn gluposti da jade. Ene go sega ko nov. Kolku da mi bide pointeresen denot. Kojznae dali ke probie sonce vikendov od maglava ako ne mora da mrdneme negde vo blizina inaku ke poludam od sivilovo. Malovo si zaspa ke si polezam so mazinjava vo dnevna pa i jas rano vo krevet sabajle pred 6 mi se razbudija vampircinjava i dvajcata
Симнувам капа! Браво бе мами, и јас така со жар и ги раскажувам на Мила книгите што ми оставиле впечаток, ама она изгледа е на комшиката (или на тато) па не е голем читач...лектирите ги чита ама слободна литература тешко а веќе над 12 години е!!! Сподели за која книга станува збор!
Majki helou po 100 pati na den ve citam, ama nikako da se najde moznost da pisam. Bebe se nadminuva sebe si. Denes placese od 5 do 11. Eve ja se budi pak kenkava. Na povidok uste edna neprospiena nok Vecerva dodeka placese se lutev na cel svet. Majka mi i sveki ke dojdat i op ke ja krenat od krevetce na prviot plac pa sega si se nauci. Non stop povtoruvam.vie ste tuka 2 saati, ostanatite 22 mene me bolat race i grb, a vie doma si lezite. Od utre restrikcija -nema drzenje vo race onaka cisto od ljubov deka inace jas si go nejkam detevo Maslo na ognot mi dodavase mm, ke dojde vo soba i "zoso.placis sonce na tato" E so sakam da mu zborne da mu rece za da.dojdes ti da.me drzis tato, zatoa placam, deka ti si lezis i gledas TV. Zlobna sum znam, ama luta sum zatoa. Ne deka toj ne e vklucen vo odgleduvanjeto, vklucen e, pravi hrana koga treba, cisti redovno po doma, sadovi mie, jadenje vo krevet mi nosi koga beba.place i ne mozam da jadam toj.me.hrani, ama ete sega i nego mu.se razvikav. Posebno me nervira koga ke me tesi kao bebe e toa, ne se nerviraj, vidi kolku te saka, gusni ja ili, ona sto me vadi od takt e koga ke mi rece daj i da cica, togas poluduvam. Demek inace ja izgladnuvam Aj dosta so zalopojki, ke dojde den ke izlezam, ke se izdepiliram, kafe na sirok sokak ke pijam, ke dojde den znam. Skoro... @Sunshine_1979 Sreken rodenden na kuklata, masata i tortata prekrasni, uste slavenickata da ja vidime doterana vo soodvetna tema. Aj dobra nok, otidov da cicam, da ne stani mm da me potseti pa da treba
me priseti na mm na pocetokot se taka vikase a placese maliov on daj mu da cica demek se do cicka bese rabotava, mazi tolku razbiraat