Наминав да ве поздравам Јас во Скопјево сум ама така се погоди некој период да сум кнап па едвај малце читам форум, не пишувам ич, башка и вирус некој не' покоси дома. Денес на мени шетање дете по гости, ручек кај дедо и баба, па вечер спремање настава за утре Ние сме во план идната година да и' смениме креветче со нормално, бидејќи бебешково не е стандардно 65х130 и сеуште ја собира, но се' зависи колку брзо ќе расте. Ќе земам кревет некористен од кај свеквра ми, па за понатаму ќе видиме, имаме планови но не сакам да зборам пред време зашто имам чуство дека никогаш не ми се исполнуваат плановите кога ги раскажувам наоколу @mariz на пријателка детето (3годишно) спие на монтажно сеуште и душекот пропаѓа во средината од тежина. Детето како да спие во дупка. Таа вика дека тие креветчиња се за деца до 2год. Така што нема зашто непотребно да фрлаш пари.
Мојов во должина му е веќе кнап, испружен е колку цело креветче... ама проблемот е што немирно спие и се врти лево десно па 60цм му се малку во ширина. Еве спие со нас ради таа причина, спие во креветче и трас ке слушнам аааааааа мама аааа и ќутам некогаш си презаспива но некогаш ајт стани земи го до нас, како новороденче да имам
Јас гледам дека детево мое е спремно за големо креветче, ептен мирно спие и не паѓа од кревет, дури и на тросед во дневна преспивала без проблем. Но кога ќе ставиме голем кревет покрај спалната ќе стане ептен кнап, па пробувам да го одложам тој момент додека не се реши тоа што го чекаме...ако го дочекаме
@danichap нека ти е жива и здрава бебката..голема да расти...моме чинам беше или грешам? Не сум во тек ....што прочитај што прескокни. Некогаш се чувствувам како од Марс падната....се прашувам како луѓево се и сешто памтат не само за нив самите туку и за другите...Јас за мене не можам да си допамтам . Малку да ве читнам јас дур спие момево....после 3 вечери неспиење и преку ден исто конечно да поспие. @girl-miri не знам како функционираш со толку не спиење...Јас ненаспана сум болна...без јадење можам, ама без спиење ...дури оставам јадење за да се наспијам убаво...одморот ми е храна за душата....скоро секоја вечер гладна легнувам, а не сум на диета . Што се вели некои луѓе јадењето ги држи, некои спиењето.
Здраво мамички и од мене. Денес викенд, недела. Забележувам само поради тоа што машина и сушара вртат цел ден,не за друго А за спиењето, јас и трите спиеме заедно во брачниот кревет
@alana i mene sonot me drzi i plus sum golema spanka srejka sto malata nautro spie do 10 pa i jas spijam so nea,koga morame da pravime nekoi dokumenti budni od 7 i cel den sum kako pijana. plus navika mie docno da si legnuva toa ne e problem pa ubavo si ucam ama koga trrba 8 da stanam e cel den pijana sumsega me hrani mislata koga ke si ja imam vo race vozackava a
Мајки подарувам алишта за машко детенце од 0-18м, куп имам и сакам да дадам нешто. Алиштата се убави, сочувани без ни една флека на нив (нешто по еднаш облечено дека синко растеше како квасец), само некои боденца се малку развлечени (не од мн носење, од квалитетот). Доколку знаете некоја мајка што нема, а и некоја од вас сака да ги земе нека ми пише ЛП.
Не давам се, имам превише!! А и за второ нема да остане ништо некупено, куп роднини се некој ми носеше, а и јас ненаситна само купував Ке ми останат уште доста.. глава ме заболе сега кога ги растурив на спална за да ги препакувам хаха
Добар ден мајки! Сончево и топло денче, нема шанси дома да го минеме... Бевме во парк, на свеж воздух, се изнатрчавме и 100 белји направивме. Јас не знам како мојата ќерка магично го заборава зборот ,,не,, кога ќе излеземе надвор. Не во водата (одма шлапнува во вирот), Не во снегот (брза да се фрли во него), не по тој пат (за инат трча баш во тој правец). За да ме изнервира уште повеќе турна едно девојче со намера да падне на земја, на друго му ја грана играчката од раце и ја фрли... Се прашувам ова ли е резултатот на моето целодневно воспитување и зборување, ова ли е мојот успех како мајка, за ова ли јас одам на работа по 3-4 часа и другото време го посветувам на малата... За да се срамам и да се плашам да излезам помеѓу луѓе со сопственото си дете. Дали е возможно целиот мој труд да оди во вода, дали јас беспотребно вложувам напор и губам време во воспитувањето на малата... Ова денес ич не ми се допадна, особено тоа што го турна другото дете, и комплетно 2 часа колку што траеше прошетката ќерка ми покажа непослушност. На крај нервозна и бесна си дојдов дома, а сестра ми ми вели ,,се лутиш на 3 годишно дете, смешна си,, Можеби и сум, ама уморна и гневна се вратив дома! Не дека дома не е темпераментна и пргава, ама сепак повеќе ме слуша и почитува... додека ова денес во паркот беше однесување кое не мислев дека ќе го видам од мојата малечка. И тоа, се искажав со надеж дека некој ќе сподели совет, мислење, искуство со слишна тематика...па белки со нешто ќе си помогнеме.
Добар ден/вечер! Како сте друшки? Јас уморно. Вчера ви пишав дека ќе чистам, ама пресериозно си ја сфатив работата. 8.5 саати чистев. Цел стан го свртев. Алишта средував, плакари прередував, прозори бришев и терасата ја чистев, фиоки средував, документи, комодата внатре, цела кујна, стандард прашина, маж ми со правосмукалката и подови бришеше.. и на крај попис на лекови правев - па ќе си направам утре табела со тип на лек, рок на траење, и кога ќе ме прашаат што лекови имам - да си имам документирано. Луда сум. Знам. Ете така си ја поминав саботата. До 4 гледав филмови откако заспа малата. Денес станав во 9.30 и сум речиси зомби. Седам на каучот речиси укотвена. Направив само ручек од кој не ни јадев. И се занимавам со малата - исто како @snegulkata се мачам да ја воспитам. Не знам што да ти пишам Снегулке.. ако ти е за утеха и кај нас се маки и фрустрации. Пак е со плачење и молење за се. Ама ајде.. тоа се трудам веќе да го замемарам. Денес пак почна да мава. Ама денес уз игра ме мавна. Тоа повеќе ме налути отколку да ме удреше кога се расправаме или кога нешто не и е по ќеф. Ајде пени се дека не е добро, дека мама е лута, дека не треба така.. ми вика нема да мава. Ама утре што ли ќе биде во градинка.. Значи 80% од времето ни е супер. Игрите се супер. Пеење, смеење, ... ама кога ќе дојде време за некоја рутинска активност - облекување, соблекување, пелена менување, бањање... се тоа не сака. Да ја молиме, да ја подмитуваме... И знам колку е фрустрирачко. Често сум смирена, гледам да не реагирам нервозно.. но некогаш и мене ми доаѓа да и се налутам вистински. Не ми останува ништо друго, освен да терам напред и да се надевам дека утре е денот кога ќе ме сфати. Ах утре понеделник. Нит ми се оди на работа, нит ми се оди на курс. Едноставно ми се спие. Да се затворам во спалната, да ја спуштам црната ролетна, да го исклучам телефонот, и така, сама, кога ќе се разбудам, да не знам кога е, дали е ден или ноќ.. само да знам дека сум се одморила. Аххх...
@snegulkata period e, ke pomine, na taa vozrast najtesko e da gi nateras da slusaat. Znam kolku e frustriracki ama izdrzi. Mene doprva mw ceka toa so vtorovo ednas go pominav i sega pak. Nemoj da se obvunuvas sebe ziti se. Mi donese edna drugarka od usa kniga *what to expect toddler years* i se si pisuva ubavo za period na tantrumi, na treniranje nervi na roditeli . Toa e del od razvojot na decata, mora da si pokazat karakter neli @Kaetana uspevas tolku da srabotis koga ti e malata doma? Jas edvaj uspevam da usisam nekogas. Znae da se zaigra ama toa trae kratko kolku kujna da raskrenam. I taka na etapi i go koristam sekoj moment koga e zaigrana da sredam nesto. Ama pak ko sto pisav vcera jas kako raskrevam ona rastura. A i golemion znae uste da rastura, ima nekoja glupa navika kako se dvizi po doma da sutne nesto da rasturi sto ke mu dojde pri raka onaka radi reda. Ama aj in e golem ke mu kazam ke sobere iako nevolno ama pak ke poslusa posle nekolku kazuvanja ili vikanja . Inaku denov pomina onaka, sto bi rekol sin mi *ziti nedelata*. Aj sabajle bevme kaj edni komsii na kafe se izigraa malku, posle sinko si produzi kaj drugi komsii n igranje nie onaka po doma. Posle rucek gledam malku sonce se podiiizlaza pa iizlegovme malku niz maalo mi fali setanje nadvor. Ama ne e da ostanes mnogu se e mokro i kallivo nemas kaj da zgazis. Se polulaa malku i na golemiov normalno mu zdosadi odma a malovo so placki go pribrav sakase uste. Uf ete go toj moment na nedela vecer, sto najmnogu go mrazam
Хелоу мами,денес прв пат го ознесов бебуш надвор на прошетка во кебенце во количка едно кругче по улицата кај нас во маало,убаво мн топло беше.Синко бутка помага сака да го вози.Туку Снегулке и син ми така прави а уште нема ни 2 год.еднаш едно дете во рака имаше кроасан и овој му пријде и вика дај дај,и граба со раката,еднаш у парк буткаше и едно и маваше со каменчиња и уште мн вакви случки,срамота што да му кажувам не ме слуша..... Еве го спие,денот го замени со ноќ а ноќта ден боботи до 2-3 хаос невиден и ништо не јаде,дали расне дали е скок во развој незнам.почна да зборува во сон и кога стане ми кажува што сонувал,секој ден нови зборчиња кажува и се наопаку мн е смешен. Денес бевме кај мајка ми,малку се протрча и воздух и по друго е на село.и сега ке стане,трета смена до којзнае колку.... Планирам пак да го запишам у градинка,сега ке наполни 2 ке.биде во друга група се надевам нема толку да се разболува,мора малку да се смири,може вака прави оти е со.мене по цел ден,не се меша мн со деца немаме тука.и тоа мајки имајте добра работна недела и убава вечер...
Eh,dodeka da trepnes pominal vikendot. Nie nedela denes cel den gosti,prijatelka so detenceto. Sin mi od premnogu vozbudenost i radost deka ne sme sami,ne dozvoli da prespie,pa vecerva edvaj do 20h izdrza. I toa,trcase niz soba kako zbesnat pa udri so glavata vo krevet i sega ima modrinka,no spie. Sega vecerva ke me ostavo bez son od misla,da ne ne daj Boze ima nesto poseriozno. A placese kako da go kole nekoj,mislam poveke zatoa sto mu se spiese. @snegulkata istiot problem i kaj nas. Sekade mora da dominira sin mi,da bide glaven,pa duri i da podudri nekoj. Voppsto ne e toa vospituvanje sto.sekoj den go zboruvam,od koe ustata pena mi fakja,ama sto da se pravi,ne mozat da razberat oni,mali se,a sprotivno na toa ima roditeli koi navistina se lutat dokolku nekoj go ,,cepka,,nivnoto dete. Sin mi spiese vo bebeskoto krevetce,no eve 3meseci spie so mene,sega koga tatko mu ke se vrati,mislam deka ke prodolzi da spie tuka,za golem krevet zdravje do godina ke mislime. Moze ne e tolku do goleminata na deteto,otkolku kolku mirno/nemirno spie edno dete. Sin mi e skoro 1m visok,no spie mnogu mirno,pa ne mu smeta dali e vo krevet,bebesko krevetce,trosed,fotelja... Site vo nedela generalki pravite,jas od utre Denes decava napravija haos.
I jas da se "pofalam"ja zimam kerka od gradinka I ucitelkata mi vika darija e mnogu zakacka gi kube decata,mava,grebe Dobro so ne pocnala da gi samari kako doma od nigde nikade ke mi udri Samar I toa bas ubav da te zaboli,15m e I kazuvam deka Treba da gali ne da tepa,vcera bevme na gosti kaj bebe 3m I drugarkava I go doblizuva I vikam nemoj da ne go udri I sum se iznenadila go galese po glava I vika oooo oooo pa ednas I go baci.I Mene strav me faka kako ke bide koga ke ispadneme da setame
Добро ви утро мамички! Јас по еден месец пауза со градинката денес го пуштив синко ,тој пресреќен а мене малку тажно бидејки јас сум дома и си се навикнав со него но, мора да оди сепак од бебе оди сега е 5год јас во исчекување на бебето и не сакам да му го реметам редот со градинката, дали на друга мамичка и било вака криво да седи дома а дете во градинка ,бидејки јас до пред 1 месец одев на работа ова ми е нова ситуација.
Добро утро и од мене мамички. Кафе испиено, деца спремни за градинка, бебуш заигран, па реков да ѕирнам малку тука Дожд и ветар планот за шетање останува за друг ден. После третиов пораѓај, циклусов ми е катастрофа :/ Добив на осмиот месец и ми траеше цели 22 дена. Па нареден месец имав на два пати, па после пак долго обилно, па сега само еден ден малку и ужасни болови... Време е да закажам преглед, којзнае што ми се случува Уште го дојам малиов, иако матичната ми рече да го одбивам постепено, а макар пет минути да каснам со подој исто ко на почеток ми претекува млеко. Јас сум за доење дури тој сака, сигурно мајчиното е стопати поздраво него кравјо. Убав ден мајки