Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    3.335
    На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  2. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.947
    Допаѓања:
    153.234
    I mene k9ga mi se rodi vtorovo mi bese epten malo vo sporedba ao prvoto. Nemase bodi tocno ko za nea plivase vo se. Kacuvase orvite 2, 3 meseci po 1200gr brzo porasna :)
    Koga ke vidam kolku pecatni greaki vo eden post imam si se smeam sama na sebe.
    Dobar den ubav den nadvor. Nie rano otidovme malku so park ama golemion ni go presedna izlaganjeto kako i sekoe koga nema drustvo ama pak 1 saat gi izduvavm. Ne e ladno ama ima nekoe vetre malku taka pravi poladno da izgleda. Barem e pocisto. Da ja zaspijam malava da podnapraam nesto za jadenje.
    Ubav den :)

На Kaetana, irenadaniel, Lorins и 4 други им се допаѓа ова.
  3. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.768
    Добар ден.
    Времето прекрасно тука, ги пратив мајка ми и големата да шеткаат по ливадите, јас и бебушка дома.
    Со една рака ја држам со друга да шкртнам некој збор на раат од компјутер.

Преку ден веќе воопшто не уклучуваме компјутер или телевизор поради големава.
    Тон играчки има, да се заигрува со нив. Навечер, пред спиење, и пуштам околу пола час цртани како дел од ритуалот пред заспивање кога веќе е исцрпена до бескрај ама не се дава и со сите сили се бори да не ја однесеме во кревет. Тука веќе сум на крај со силите и немам енергија да се борам со нејзе, посебно бидејќи ме чека бањање и успивање на бебево, па за сега таков ни е редот со цртаните.
    Ја ранам, бањам, облекуваме пижами/вреќа и директ во креветче. Сето ова го обавувам со компјутерот во видик за да види дека ќе пуштам цртани ако легне. После пола час гасам компјутер и ламба и за чудо најчесто без дискусија легнува да спие.
    Буквално од утро до вечер еден треба да трча по неа. Не иде ред за малово.

Туку да помрчам.
    Синоќа моравме до брза помош. Непотребно паника можеби и преголема претпазливост, ама ете, ај додржи не отиди...нема веза важно супер се момите.
    Да продолжам што сакав да кажам.

Во село мое секако нема болница, во соседното гратче истотака нема оддел за деца, па ај во градот каде се породив, само во државната болница, на околу 20 мин. од нас.
    • Чекалната во главен ходник пред огромни врати кои постојано се отвараат затвараат и дува промаја а внатре нели болни деца.
    • Пред нас имаше три дечиња. Ама чекавме 3.5 часа.
    • Докторкава во единствената брза помош за деца одговорна за сите дечиња од околните градови сама на смена и плус одговорна за две одделенија со 60 деца и младинци. Шпарале на персонал па она трча нагоре надоле по одделенијата на болницата.
    • Една медицинска сестра за прием, папирологија, како асистент и што ти ја знам.
    • Крв проверувале само ако лежиш во болницата. Во ургентен нема крвна слика и да се онесвестуваш.
    • Едно детенце со 39.9 дојде одма по нас. Кажаа колку тт има и никому ништо. После 3 часа дојде сестрата, измери 39.9 и си замина. Пола час покасно кога заминувавме, во полуонесвестена состојба детето уште седеше во ходникот на промаата.
    Има уште многу потточки за чудесното здравство во германија и тоа што го видовме тамѕ ама ај да ставам едно кафе. Заспа малава па да искористам.

Доколку украдам некоја минута за себе ќе пишам вечер малку поведар пост.
    :hug:

На Kaetana, eleni27, irena.1 и 14 други им се допаѓа ова.
  4. H&J

H&J Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    1.337
    Здраво мајкички,после многу ноќи непреспиени ( скоро еден мессец ) моето бебушко конечно ја преспа ноќта без да се разбуди за да цица ( заспа во 23 а се разбуди во 06 )ама јас нели навикната на негобото станување на секој час па и синоќа пак на секој саат се будев :( Инаку на секој саат стануваше и плачеше многу па морав да го земам да го шетам низ собата за да се смири :) а мажот ми никако да се разбуди јас ке шетам по цела ноќ ,бебушкото плаче а тој спие ли спие дури и кога го будам го будам по 5 пати.:D:D а проблемите со доењето пак остануваат кога е мирен го дојам ама кога е нешто нервозно не сака ни да го легнам не пак да цица :D (па морам да се одлозувам , понекогаш и АД да правам ) инаетчија бебенце си имам.Велат скок во развој,некои запчиња ама што му е нз можеби и такво ке си е :):):)Поздрав до сите се надевам дека веќе ке си ги преспиваме ноќите.

На ma4e1311, Kaetana, tina-63 и 8 други им се допаѓа ова.
  5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.835
    Допаѓања:
    202.885
    Скокови во развој има во текот на целата прва година од животот, некогаш и до година и пол траат. Ама поминува.

На Kaetana, alana, LaDyDoLl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Колку трае временски
    Имам читано дека една недела одприлика

7. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    :l:Ова што го пишува Дани ме потсети ние кога бевме со малиот на 4 месеци и чекавме 8 саати. Ама кога ги видов другите, ми се причини дека моето е здраво ко дрен. Имаше 38 и не сакаше да јаде. А другите.....:o. Кое со астматичен напад, кое со тешка алергиска реакција, кое со 42 температура едвај дише.....неколку пати брза помош доаѓаше со повредени деца..... и автоматски сите тие пред нас. Ама ако, ќе имав страшна грижа на совест да бевме ние пред нив. Ептен беа за греота сите дечиња :( Викенд се погоди, двајца доктори на цел педијатриски ургентен, каде попрво. Е сега, никој не чека на промаја, има многу посебни чекални и ги групираат дечињата по сличност на проблемот, пример ние чекавме заедно со детенце со исто вака мал проблем ко нас. Иначе, овде сами кажуваат, дете во болница носиш ако има над 41. Се друго за следниот ден во локалната амбуланта или педијатар.

Многу смешно зборува малово. Никако да ги научи родовите, се му е во машки род "еве го колата, еве го мама". :D Пред некој ден излегов до пошта, се враќам и еве го на врата ме дочекува "еве го мамата" :D. Нон стоп му кажувам дека треба да каже ЈА, ама јок. Почнал во градинка на шведски да збори. Почнува интересниот дел :D

Да допиеме кафе, да шетнеме малку. Ќе го носиме во една голема игротека, да поужива малку :)

Убав ден мајки :*

@irenadaniel , нека е живо и здраво малото :hug:. Супер си е килажата :)

На Kaetana, danichap, tina-63 и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.835
    Допаѓања:
    202.885
    Индивидуално е. Кај некои недела, кај некои месец. Знам дека не те утешив со ова ич, ама белки кај твоето брзо ќе помине.

На Kaetana, alana, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    5.368
    Добар ден мајки! За мене и не е баш добар ама ќе помине.
    Јас пак спремам со гости другарка ми ќе иди денес да не покани за крштевка за малата, па работа од сабаље, а ич неможам одвај на нозе стојам. Туку вчера станав со болка во грлото од десна страна. Неможам да голтам, вчера на диета цел ден. Одвај зборам и вода неможам да се напијам многу боли. Незнам што така наеднаш, не сум настината нешто. Сношти темп. 38.7. Одвај синко го заспав па несакаше кај татко му да седи плачеше по мене како да осеќаше и дури во 1 заспа. Кажете некој лек, што да се напијам.

На alana му/ѝ се допаѓа ова.
  10. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.665
    Допаѓања:
    37.441
    @irenadaniel Cestitki,sami ubavini da go pratat,a za tezinata ic ne mu ja misli,ke porasne ima cel zivot pred nego :)
    @danichap koga ve citam kako se zalite od zdravstvovo vo stranstvo,posebno Germanija,iskreno se cudam. Znaci,ovie nasive ovde,profesori po praksa mozat da im bidat na tie tamu doktorite.
    Mm e avstralija,kako drzava za ziveenje voopsto ne mu se dopadna,zatoa i otide da sporedi,za da vidime na sto sme. No,vo pogled na zdravstvo,obrazovanie,administracija...nema zborovi. Organizacija,higiena,sredenost se na nivo. Sepak,pojden e vo takva sredina,kade se se plaka privatno. Nasite rodnini tamu ne sakaat drzavni ustanovi. Pa kazuva deka sumite sto gi plakaat se enormno visoki. Nekni rodninata za popravka na zab,platil 980$.

Lazy day denes kaj nas. Do sega zavrseni domasni obvrski,dete uste da rucka i da zaspie,a gledam gotov e za spienje. Ke legnam moze i jas,demek na dieta sum,pa podobro da spijam,otkolku da jadam nesto :).
    Planirame denovive da pojdeme do kaj majka,uste ovaa nedela sme bez mm,majkami edvaj ceka da go vidi sinko,znae deka posle tesko deka ke se odvojuva ld tatko mu.
    Ne mi se veruvase deka ke pominat ovie 3meseci,tesko e mnogu,mislam deka 3godini pominaa.
    @Mari* ako isklucuvas bolest,sigurno se raboti za skok vo razvoj. Toj na godina mislam deka e najtezok. Period ke pomine,jaki sme nie,ke izdrzime se.
    Samo sto se pofaliv deka sredeno ni e,sinko si go rasposla plastelinot niz cela soba,ke pravel palacinki :).
    Ubav saboten den imajte si.

На Kaetana, danichap, tina-63 и 7 други им се допаѓа ова.
  11. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.234
    Допаѓања:
    67.740
    Добар ден. Или вечер е веќе за некој од пет што станал?
    Се повампири малово.:| Ова неспиењево мислам најтешко ги погодува сите мајки, зашто си треба сон за нормално функционирање. Јас заборавам работи, сум ставила нешто на шпорет и заборавено е веќе,:sweat: Ме утепува и долгото заспивање, тешка е веќе, нишај, нишај, па не можам со грбот, па ќе ја ставам да цица, па станува, па па нишај и така пола саат, некогаш и подолго.
    Кога не знаеш што му е, а здраво е, сигурно е скок во развој. Или заби. Или мешето нешто го мачи.:D
    Инаку, памтите ли вие кога сте биле деца што не сте сакале да ви прават? На пример јас мразев кога ме тераа да се бацувам со тетки и стринки, ме шлапаа, а јас немав никаков избор. Или те туркаат оди поздрави се, не биди дива. Тоа не биди дива мислам траума ми е.
    Ние како возрасни имаме избор како да се поздравиме и сме во контрола на нашето тело. Дали само зашто немаат години имаме право така да им правиме? Јас ќе оставам на неа, сака да каже здраво, сака нека се гушне, како сака и со кој како се чувствува. Ама нема да ја терам или да дозволам сите така да ја шлапаат. Исто е и за многу други работи. Ќе има избор секогаш.

Така си вртам некои мисли во глава кога ја нишам сто саати.8-|
    @irenadaniel , нека е живо и здраво малото.
    @Верче4 среќен нека е, со мало задоцнување.:^:

На Kaetana, K.Mari4ka, tina-63 и 8 други им се допаѓа ова.
  12. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.855
    Допаѓања:
    34.217
    По краток приод со многу проблеми и непреспиени ноќи конечно најдов време да ве прочитам и пишам.
    Епа ајде добар ден и од мене мм замина на работа странстно денес јас со син ми сами пак оставени сами на себе, овој семестар на факс тотална утка многу неположени испити но здравј боже. Бебуш пак настинат со растечено носе црвено грлце и кашлица незнам како ли настина сега (facepalm).
    Кога ќе најдам пак време ќе ви пишам.
    Убав ден мами:f:

На Kaetana, K.Mari4ka, tina-63 и 9 други им се допаѓа ова.
  13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.971
    Допаѓања:
    327.462
    Собираат ли вашите деца нешто?Мојата е фан на шопкинс

Има преку 20 собрано и мн игра со нив
    IMG_2719.JPG

На Kaetana, K.Mari4ka, tina-63 и 6 други им се допаѓа ова.
  14. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.128
    Допаѓања:
    221.332
    Кога ве читам вака косата ми се крева, се ежам од самата помисла околу неспиењето и ред редум работите што животот ни ги приредува.
    Уште од сега е тешко ... а за натаму сигурно и потешко.
    Сега за сега имам помош ама за некое време може и ден сама ќе бидам. Кујзнае како ќе се оправаме.:doh:
    Многу се плашам.
    Поготово навечер.. колкава депресија ме мава кога се стемнува тоа чудо.. си велам да барам позитивност, мотивација за подобар ден, вечер.. но се е залудно.
    Хормони ли се депресија ли е не знам но се плашам од се што понатаму следува и дали ќе можам да бидам добра мајка и да успеам да се справам со се ;(..

Затоа и гледам да не размислувам толку и да се препуштам на работите спонтано па кујзнае дали ќе успеам ...
    Ќе видиме.

На Kaetana, eleni27, K.Mari4ka и 7 други им се допаѓа ова.
  15. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    @joy1 баш предмалку се врати ќерка ми од шетање со ново пакување од шопкинс и се жалеше дека пак не и паднала куки туку оринџ :/ игра многу со нив, а исто и со ситнуриите од киндер, серијата со принцези ја имаме собрано, сега сме во потрага по штрумфовите.
    @vitamina :hug: хормони се и во ред е све што почнува да ти се случува, ќе помине за кратко мила, сите сме поминале низ сличното :*

На Kaetana, K.Mari4ka, Lorins и 3 други им се допаѓа ова.
  16. H&J

H&J Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    1.337
    Низ истото поминав и јас кога се стемнуваше мислам дека беше најтешко за мене.Тоа ми се случи од кога синко прв пат ги доби грчевите цела вечер од 00 до 10 часот не спиеше само плачеше и плачеше грешно беше за гледање а јас незнаев како да му помогнам ама утре веќе купивме капки, му го затоплував мешето и се се среди ама јас не од тогаш се уплашив и секој ден пред да се стемне мене ме обливаше некој страв и нервоза целата треперев дека пак ке се случе истото за голема среќа и на бебчето и на мене тоа повеќе не се случи секоја вечер се затоплувавме со бебешки термофор и супер му беше не беше толку изразено после некое време и мојот страв помина се до тогаш си ги поставував истите прашања дали ке сум добра мајка,бидејќи сум млада мајка со прво детенце.Еве веќе имаме 4 полни месеци и се е супер си уживкаме,смееме,плачеме и сега сама си ги вршам обврските околу него,најомилено ми е кога ке дојде време за бањање тогаш уживаме и двајцата.позд голем и трпение се ке се среде само од себе :*:):l:

На pepapa, K.Mari4ka, tina-63 и 5 други им се допаѓа ова.
  17. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    3.335
    Не се секирај Витамина, работите сами ќе си се наредат. Мене дури сама поубаво ми беше...Со другите навечер нема многу помош, тие си спијат...ти си дежураш.....а и преку ден може нешто да ти преречат попреку, а ти ненаспана, нервозна ти иди да ги отераш у пм. :@
    На почеток дури се мали тешко е со неспиењето...понатаму пак други проблеми...се нешто ќе има или за нервирање или за загриженост....тоа е мајка.

На pepapa, Kaetana, eleni27 и 7 други им се допаѓа ова.
  18. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.128
    Допаѓања:
    221.332
    Ви благодарам на сите за советите и убавите зборови навистина ми значат и по друго е кога ќе прочиташ искуство и совет некако по добро се чуствува човек.

На Kaetana, tina-63, ♡BuBaLe♡ и 2 други им се допаѓа ова.
  19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.971
    Допаѓања:
    327.462
    кај мене кога се роди првата керќа јас паднав во ужасна депресија.Страшно беше зошто неможев да искажам никаква емоција спрема бебето.Среќа се среди се,кој знае како и кој знае кога,веќе и не памтам но сакам да и кажам на @vitamina дека времето ке си го направи своето.Ке стекнеш и рутина и искуство и ке се челичиш од ден на ден се повеќе

На Kaetana, Lorins, eleni27 и 5 други им се допаѓа ова.
  20. Asiana

Asiana Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2015
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    938
    И јас да го напишам првиот пост тука. Синко денес полни шест месеци, половина година исполнета со љубов, смеа, а понекогаш и плачки. Се на се кога ќе се навратам си викам многу брзо помина времето а Синко од ден на ден е се поголем и се повеќе разбира а со тоа е и поинтересен. Љубовта од ден на ден спрема него се повеќе расте.
    На почетокот некако и не сакам да се сеќавам многу, поготово првиот месец и половина исполнет со депресија и голема тешкотија на привикнувањето на новонастанатата ситуација.
    Секој период од животот е исполнет и со убави, но и со тешки работи а на нас само ни преостанува да се навикнеме дека целиот живот ни е променет, дека нема да спиеме кога и колку сакаме туку колку сакаат нашите малечки и дека сега не сме само ние туку треба да се грижиме за уште една душичка која е целосно зависна од нас.
    Се извинувам за долгиот прв пост и се надевам дека убаво ќе се дружиме. :sun:

На K.Mari4ka, Kaetana, Lorins и 11 други им се допаѓа ова.