Сите сме биле такви јас кога беше штотуку роден некогаш седев и го гледав додека спие, за да бидам сигурна дека е добро бидејки многу бљуцкаше и се закашлуваше. А од стравовите баш така се челичиме со време, но а се разболи пак ми се тука, еве сега во градинка тргна пак и го мислам да не плаче Прв пат кога не задржаа во болница тоа беше леење солзи тресење леле мајко, а по 3 пати лежење до сега веќе баш сум челична, недај боже често да ја посетуваме.. ама појако издржувам.. Додека беше во сала на операција два саати сама на креветот во собата седев мирно и го чекав... Нека се живи, здрави само, косата секако ке ни белее по малку
@mariz тебе ти се восхитувам, низ што се поминавте, да немате повеќе ни еден ден поминат во болница- доста беше од сега само здрав да е лепотанот.
Majki porodeni carski po kolku vreme vi dojde mleko ?jas ja stavam na grada vleci ama zs sega nema nisto denes tret den od carskiot.
Mamickii dobro utro...Nie se razbudivme so sinko kako navien e vo 6h da stanuva sekoe utro inaku imav burna nok i sakam da spodelam nesto so vas.Sinokje koga legnav dvapati kivnav i koga se razbudi sinko potrcav da mu napravam mlekce ama nosot,cheloto,ustata kako zdrveni mi bea i nemozev vozduh da si zemam nikako pocnav mn intenzivno da kivam znaev deka e alergijata pa go razbudiv mm i zavrssiv na hitna tamu mi dadoa kislorod,loratadine i inekcija pa mi rekoa nikako doenje vo narednite 8-10 casa i taka morav da davam Ad i zabelezav deka sinko mnogu po mirno spiese tocno na 3h se budese piese mlekce i odma pak zaspivase bez da mrda i preta a koga cicase od mene ke se nacica i od dvete grada zaspiva i za nepoln cas ajde placki pak na grada i se taka si se budevme na sekoj cas istoto go pravi i preku denot preku sila izdrzuva 1h i pak na grada i koga zavrsuva odma pak placki dali e mozno da e gladen stom taka pravi dodeka pak sinokje spiese mn mirnicko koga piese od Ad? Pozd i ubav den na site
Ке се наполниш одеднаш, нека цуцка по малку за да стимулира ама не ја оставај премногу за да не се зафркнеш како мене па цели брадавици рани... јас природно бев породена, а после 3 дена ми надојде одеднаш.. станав едно сабајле градите како силикони огромни
Неее, ни годинче нема. Допрва не чека прв роденден. Ноќеска подобра беше, цицаше три пати, ама во сон и заспиваше одма. И јас одма се будам кога ќе се размрда, до мене дека спие, за во креветче веројатно ќе поплаче. Заклучив дека не можам веќе со едно кафе, мора појачување, едно сабајле, едно попладне. @vitamina ние на рати спиевме, два саати он, па јас кога спиеше малото, а будниот пазеше како спијат другите и дали диши малото. Најспокојни бевме така на почетокот, па после се олабавивме. @galapce сигурно е најтешко сама. Јас едвај го чекам да дојде и сега, не па тие први денови. Да беше он негде не би се ни осмелила дете да имаме тогаш, сметам дека не сум доволно храбра за сама, па и некој месец нека е. И морална поддршка ми е и за се си делиме обврски. Инаку... Денес недела, ништо посебно за правење. Може да ја оставам кај моите да одморам малку. Недела нели.
Ад млекото поспоро се вари од мајчиното и затоа спиело повеќе време, доколку има напредок само од твоето значи доволно му е.. спиењето со млекото нема врска, водете се мајки по напредок. Ако до сега само си го доела и било супер, продолжи си така батали ад. Тие 10ч одмолзувај се често, за да не намалиш лактација. Бебињата кога бараат да се на града често не е од глад секогаш, бараат љубов, топлина, сигурност.. едноставно утеха им се градите, така се смируваат
Неспиење... јас 5 дена не заспав ни минута. Почнав да халуцинирам и сфатив дека сум претерала. Истиот страв, дека ќе се засркне и ќе се задави и нема да видам. Креветчето ни беше ставено залепено до спалната со озвадена една ограда и фактички спиеше на свое креветче ама до нас. Не спиев, лежев и гледав како диши. Нели сите оние амерички паники на смртвност во колевка... паничење. Па ми беше страв дека ако спие до мене ќе ја притиснам.... уште полошо. И оп некое време се откажав од креветче. Избркав маж и на спалната двете, на широко. Ако дише поинаку слушав во сон. Секое движење со прсте го сеќавав. А спиев. И денеска сме така. Спиеме заедно, се гушкаме у сон, и знам дека е мноооогу полесно и подобро за двете кога спиеме заедно. Ако е во креветче не ја гледам, не ја слушам како диши, ако се превртува се удира во дрвото, џабе се оградици, голема е веќе... Научив да спијам со едно око отворено, да се одморам ако не мора да станувам по 5-6 пати ако вадиме запче. Засега еднаш станува и јас сум океј со тоа, со оглед на тоа дека станувам околу 6 за да се спремам за работа. Не верувам дека некогаш ќе се смени моето спиење и не верувам дека има мајка која ја преспива ноќта без да стане и да го види бебето. Плус инстинктот си работи, кога она спие денски, а јас готвам кашичка у кујна или перам, или што и да е друго, неколку секунди пред да се разбуди знам. И застанувам до врата и ја чекам и се буди. А спие различно, некогаш по 40 минути некогаш по 20 некогаш по саат и пол. Ама ја чувствувам. И сите мајки го имаат тој инстинкт. На почетокот е потешко, оти мајката нема рутина, јас спиев цели ноќи без будење кога бев бремена, не станував ич. Плус од пораѓајот паѓа железото и тера на спиење екстра, а уствари треба да бидеш најбуден досега. Крш. Јас си викав, има ли крај ова... Ама еве по 11 месеци, спијам доволно, навикнав со малку. Мајка ми вика, така е цел живот понатаму. Или ќе навикнеме или они ќе спијат Трето нема. Денеска ни е риба ден, одам да купам свежа, сабајлево им носат, па после да шетнеме на кратко ради ова глупо време ладно Сакам сонце, очајно ми треба сонце.
Мојов додека беше бебче нонстоп во креветче беше, иако имаме огромен кревет дека сме двајцата 180,192.. пак ми беше страв да спие до нас. Ама па ми се погоди бебе што спие од прв ден цела ноќ неколку дена само станував го ѕиркав, некогаш несоница го гледав.. после си спиев без грижи а ако заплачеше во текот на ноќта што ретко се случи мм кома не стануваше, јас одма два пати се случи од сон со пискање да стане е тогаш срипавме и двајцата и со брзина на светлината трчавме кон креветче Ама сега скоро 1година спие до нас и тоа јас сум крива за тоа, ми фалеше до мене и си го зимав да спие до нас.. безуспешни обиди имам да спие во креветче, станува баш како новороденче во текот на ноќта и плаче, па го зимам до нас... ваљда ке го научам полека пак да спие сам...
Мојов дека до мене спие, знае и по 10-12 часа без будење. Мислам дека тоа најмногу има улога, кога пробав да го ставам пак во креветче, се будеше нонстоп и се откажав. Ама затоа денски само еднаш преспива и тоа точно еден час. Од ко го зедов со нас на 2 месеца, така си спие немам мака видено. Единствено кога излегуваа долните четворки плачеше во сонот неколку дена, сега горните ги очекувам, ама ќе знам од што е. Почетоците се тешки, сите сме исти, и јас често го гледав како дише, да не се покрие преку глава, да не поврати во спиење,.. Ама по 2-3 месец поминува тоа проработува мајчинскиот инстинкт и како цел живот да сте мајка. @irenadaniel честитки најпрво, да е здраво и живо бебенцето. Јас после царски дури дома после 5 ден добив убаво млеко, во болница едвај некоја капка колострум. Штом си влече ќе надојде, без грижи.
Of malovo moe kako raste se poloso spie. Ne mi se veruva veke 1.5g e zar ne treba da prespiva. Mislam deka sinko veke pocna na ovaa vozrast poubavo da spie a mn se budese kako bebe. Eve i do mene ja stavam na prvo budenje ama dzabe. Nokeska me utepa. Aj sega kasla pa demek do toa e, nekogas se slucuva da se prezaspie sama ama retko. Se vrti i bara da cica pabke xaspie pa za 5m pak i taka nekolku pati dodeka ne zaspie pocvrsto, i posle nekoj saat pak. I trojkite porasnaa i pak nisto. Retko se slucuva nekoi 5-6 casa da ne se razbudi ama mn retko. Sigurna sum deka ke tera vaka dokaj 2g. Se naviknav so vakvo spienje ama ima noki koga mi e mn tesko kako nokva na pr. Inaku jas se budam na najmalo mrdanje kako zajak spijam. Ama moram da priznaam deka ni so prvoto ni so vtoroto ne sum sedela budna da gi sledam kako spijat disat. Krevetceto do spalna i probuvav da go iskoristam sekoj moment noke i jas malku da pospijam ionaka se budev na najmal zvuk. Pak e sivo denes aman be eden vikend sonce da videvme aj vcera malku zirna ana nisto, denes pak ic. Mi se sedi nadvor so decava na sonce, bevme malku preska ama ne e toa toa. Malovo brkase macki i gulabi, dusata mu ja izvadi na edno mace se istrca i ete zaspa. Jas edno kafe na raat i malku da krenam noze. Uspeav da usisam sabajle 2 masini i dosta e. Igracki na site strani ama dzabe da sobiram pak ke gi rasturat. Mm zadolzen za rucek I kaj nas riba den denes
Добар ден женчиња Ние денес одморени и наспани Се шалам нормално Уште една долга ноќ,беба цели 4 часа се вртеше без престан Дали влијае полната месечина или мада што кај нас ко да е секој ден полна месечина Незнам за вас ама јас се навикнав да функционирам ко зомби Дури сум свежа преку цел ден,само ме убива кенкањето и плачењето друго се ке преживеам Него некогаш онај мм толку ми гази по нерви што ми иде да го фрлам од тераса и уште да слезам и да скокам врз него Ајде мами која е за кафе
Dobar den mami Rucekot se krcka, sinko spie, jas duri sega doruckuvam Vo vrska so muabetov sto ste go pocnale, prvata nedela koga si dojdovme od bolnica majka mi bese kaj nas, eden period od nokta ona go gledase, posle jas, mm ne mozese zaradi rabotata rano stanuvase. Istite stravovi gi imav i jas da ne blucne i da ne se zasrkne. Posle koga otide majka mi mene mi bese strav da spijam so nego, i spiese so maz mi na spalna. taka eden period. Posle potporasna i pomina stravot. Sega si spie vo krevetce do nas, ovoj period koga sum sama doma, pak spie vo krevetce do mene, so mene na spalna ne sakam, mnogu loso spie se vrti, se buta vo mene, ke se povredi vaka posigurno mi e. I nema problem si svrzuva po 10-12 casa son, ponekogas znae da se razbudi za cucla i prodolzuva da spie. @TutiFuti ne si sama i mojov e vo stranstvo , skoro mesec sme sami so bebus
Добар ден @irenadaniel честитки Ручекот се крчка, големата шетка со баба и а малата спие. Јас и мм на раат кафе да испиеме. Од детево и безкофеинсково не можам да го пијам бидејќи сака да пие од мојот шол, па обично се налевам какао за да може и она да пие. Себично чекам да останеме сами со мм па да испиеме по едно. Деновите кај мене се крајно исцрпувачки... Едвај чекам да се стемни и кревет да фанам. Малава се буди само за доење за сега, ама назад е. Се надевам дека грчевите нема поголеми проблеми да ни прават. Со првата ќерка и јас се штрекав за многу работи и бев многу плашлива, со вторава некако далеку поопуштено. Некаде читав еден виц. Со прво ги стерилизираш цуцлите, со второ ги одмиваш под чешма, со трето ја пикаш во уста пред да му ја дадеш Жал ми паѓа за малово, како бебе да нема дома. Цело внимние и енергија преку ден ми е фокусирана кон големава. Само трчам или раскревам по неа. Па после жал ќе ми дојде за големата, дека бргу доби сестричка и можеби чуствува запоставеност и љубомора... Кога одиме да пазаруваме го оставаме бебето дома и ја земаме големава со нас и она пресреќна. Цело време прави браво со рачињата и игра во колата. Ќе пукнам дома додека се стопли, едвај чекам двете да ги ставам во количка и да шетаме. Иако искрено страв ме фаќа дали сама би шетала со две. Стаса големата, ојдов јас да видам ручекот до каде е. Пријатно неделно ппладне на сите.
Mene odma, uste vo bolnica. Stavaj go neka stimulira, pa doma koga ke pojdite ke si fatite red. Velat vtoriot den najmnogu idi, ama zavisi. Nedelen pozdrav majki - denes mi e beauty day!
Дека на мајчино е затоа ти се буди...Мојата од година почна да си преспива по цела ноќ, инаку се будеше на 3 саати како швајцарски...(од 5ти месец преминавме на ад...претходно се молзев, не фати цице)...после по 2 пати во ноќта, па еднаш.
Арно што само се врти....ако спие со тебе кога ќе почне клоци и тупаници да мава. Инаку јас имам еден куп работа по дома...не знам од каде да почнам. Гледам повеќе на ќерка да и се посветам....едино ми останува навечер кога заспие да станам и да работам (ако имам сили...грбот боли, убива)...Понекогаш мислам дека никогаш нема да стигнам се да средам. Вчера шетнавме малку, купивме нешто за ќерка....ја седнавме на кафе...се радуваше плескаше со рацете и мирна седеше да ја пофалам...ова порано беше невозможна мисија, веднаш плачки имаше ако се застане на едно место...дури ни познат ако сретнеш низ чаршија, не можеше да застанеш 1 мин. и муабет да направиш. Моево дете како што расте помирно станува...али да не се фалам, може да смени преку ноќ. Послушна е сега за сега кога кажам не и не прави некои големи сцени. Али како бебе беше кошмар.