Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. vitamina

vitamina Форумски идол

Порано кога читав за бебиња зјапав како теле пред врата буквално.
    Не се ни трудев да размислам како е.
    Ама денес, те разбирам многу совршено и тебе и сите останати мајки на помали дечиња.
    Тешкотијата и болката со љубовта на вагата исто тежнеат факт е.

Kaetana, Kitten, kristina.k and 4 others like this.
  2. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Добар ден. Ги испратив татко и ќерка на пазарење. Да се издуваат малку. Па ќе се вратат палачинки ќе правиме, видов интересен рецепт во здрава храна.
    За ручек манџа грашок, за ќерка исто грашок. Домаќински и досадни муабети левел свртена игрица.

Со мм не ни се имаат променето односите после дете, може да се караме малку повеќе, јас сум некогаш понервозна со него, зашто со дете сум смирена, па мора негде да излезе. Ама му кажувам зашто сум таква, не ќутам, секогаш му објаснувам што ми се вртело во глава, комуникациски линии секогаш отворени. Најважно ми е да знам како он се чувствува и да знае како јас. Сме помирени дека имаме бебе и дека некои работи за периодот се такви какви што се и немаме проблем со тоа. Разбирање мора да имаме, како што викаа бабите наши. Ама во право биле и тоа како.

За стравот, тоа е, секоја мајка го има. Нормално е кога сфаќаш дека е нешто поскапоцено од се досега во животот да се појави страв да не се изгуби. Што потоа? Ништо веројатно. Нема ништо потоа. Затоа мислите најубаво со друго да се преокупираат.

Имајте убав ден, гушјкајте се, гушјкате се и гушкајте се.:hug:

galapce, Kaetana, tina-63 and 10 others like this.
  3. kallias

kallias Популарен член

Mnogu ubavo napisano, solzi mi potekoa dodeka te citav, bravo, toa e toa, brak kakov bi posakale mnogu zeni i mazi, sekoja cest i uste 100 godini taka da si bidete :)
    Pozdrav do site trojca :*

M&M, kristina.k, vitamina and 2 others like this.
  4. irenadaniel

irenadaniel Популарен член

Здраво мамички!Јас утре си одам од болница со бебето дома ме чека синко со нетрпение а и јас неможам да издржам,само од едно се плашам како со две деца ке се справам?Се дивам на мајки со повеќе деца,јас се мислам како ке се организирам за колку време ке влезам во шема:)ај вака совет од искусните мајки:)

Lolipop23, Lorins, kristina.k and 5 others like this.
  5. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Добро утро мајки:)
    Големите во градинка, малово заспа, успеав да му подметнам перниче и кебенце да го 'гушкаат' да мисли јас сум :lol:
    Спијам со тројцата заедно преку ноќ, а бебушот исклучиво на рака ми спие, така си ги навикнав сите тројца и некогаш се прашувам како и дали воопшто ќе ги одвикнам.
    За стравовите мајчински ги имало и дур не има нас ќе ги има, тоа е факт, само како растат децата и како со новите помалите ги преживувам наново истите фази, гледам дека поинаков пристап имам и порелаксирана сум :)
    За мажите и односот сопружник и татко имам пишувано многу и многу интимни нешта на неколку теми, за жал многу лоши нешта претрпевме, но сега гледам што значело она старинското ' жената е столбот'. Колку само можела да претрпи и преку што се можела една жена, една мајка да премине, осетив на своја душа. Ама,на се доаѓало крај, па така и на нашето, и горда што епилогот е добар, сите сме на број, заедно, со лузни ама ќе избледнат.
    Да пишував на форумов кога ни се роди првата ќерка, кога се вратив на работа ја чуваше татко и сам, од 8 месечно цуце до скоро година и пол ниту еден ден не ја даде на друг ни на 5 минути.
    Имам голема верба во подобри денови, огромна желба да вложувам во тоа и неисцрпна љубов за сите нив четворица :)

eleni27, Lolipop23, M&M and 15 others like this.
  6. mariz

mariz Форумски идол

Ете ја мојата последна шанса на градинката, толку од неа ке го отпишам и не го пуштам до 3 години. Од 12 до 8 сабајле се истури од повраќање преку 12 пати, пролив исто така и си завршивме на инфузии. Сега сме дома му ја оставија канилата и утре ке прима пак, па од дехидрирање и покачен шекерот и мирис на ацетон му има здивот :( Сега само спие многу е изнемоштен од неспиење цела ноќ, а ваљда го пркна малку инфузијата... Имаме упат за копрокултура (за изметот), утре крвна слика да знаеме што е, рече докторот да не го мачиме денеска со толку боцкање, трауматично е за него... па дури и за мене...
    Преку 6 машини пуштив дома од ноќеска, сите алишта лом ги направивме, цела постелнина и кебиња од спална, тепихот од дневна на перење го однесовме, ах муки... а ко мува без глава се акам по дома и незнам што правам зашто не сум спиена ни јас, а неможам ни сега да спијам...
    Денес негатива само од мене... :(

Last edited: Feb 13, 2017
    M&M, Kaetana, Cka and 5 others like this.
  7. apple12

apple12 Популарен член

Здраво, здраво :)
    Цело сбајле навака натака, дури сега ги измив садовите од синоќа... вчера имавме две тури гости околу 15 тина души поминаа, и синоќа немав сила за ништо-искрено почнува преку глава од луѓе да ми е.. Минатата вечер не бев спиена ни малку, девер ми славеше дипломска музика до кај 5 саат (синко спие нема мака) јас око не склопив, таман заспав тој стана :)
    Кога сме кај стравовите за детето, постојано сум во мисли со тоа, еве баш пред некој ден ми се уврте во глава дека детето не ми слуша, баш прашував за тоа (се мразам), мислам дека сум хипохондрик, од секогаш сум била таква... еден мал симптом и јас готово умирам, болна од најлошото хаххах :)
    Маж ми е срцка, бевме многу блиски како пар, па во брак, а сега детето уште толку не зближи, некако сме комплетни, во се ми помага, готвење, чистење, перење, околу бебуш-буквално обврските ни се поделени, не знам што би правела без него.... Иако имавме периоди на кавги (ама оваа година многу ни дојде, свадба, спрат опремивме-денонокно работеше сам од малтерисување, глетување, плочки-мајстор немавме викнато, кола купивме, сега и бебуш), и малку финансиски заглавивме, ама кога гледам колку се труди за нас двајца, и дека се ќе направи нема посреќна жена од мене-малку ми фали време за нас двајца ама знам дека ќе дојде и тоа :)
    Пријатно попладне мајкички :*

Lolipop23, M&M, Kaetana and 6 others like this.
  8. vitamina

vitamina Форумски идол

Мариз не е за лајк постот но подршка женче. Се намачи и ти ептен. Баталете градинката дур не поптпркне и не створе имунитет ти секако си дома. Ќе биде ајде лека полека сите се соочуваме со истото.
    Гушки:hug:

Kaetana and mariz like this.
  9. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Здраво мамички! Откако наполни годинка беба, ме збркавте тука на форумов, де читај во категоријата бебе, де во дете...ни сама незнам каде припаѓаме :) битно мајчинските муабети не ги оставам!
    @mariz , полесно оздравување на Тео, нека поминува побрзо и седете си дома оваа година, и така можеш да си го чуваш сама!
    Околу муабетите со мажите наши и јас да се пофалам од мм, понекогаш мислам дека дури е и подобар родител од мене, поготово си го имаат разбирањето со големата ќерка! Домашните работи ни се заеднички, буџетот ни е заеднички а кавгите ни се најчесто за ситници оти двајцата сме со краток фитил и избувнуваме во секунда! Среќа што знаеме да си кажеме извини и лутината кратко ни трае!
    Во 13 години брак поминавме и многу среќа, радост, насмевки но многу тешки моменти, заедно се радувавме но и заедно плачевме кога требаше! Маките не направија посилни и поиздржливи! Си го сакам многу и колку и да му наоѓам маани, знам дека подобар за мене нема!
    Туку нешто друго ме мачи па сакав да споделам со вас, чисто мака да ми помине ;) За време на роденденот бевме еуфорични и не размислував многу за тоа што кумовите ни откажаа и не дојдоа на роденденот, но сега сфаќам дека тоа е крајно непочитување пред сѐ кон славеничката! Кумовите ни се старо кумство, луѓе на околу 50 години, синот кој има околу 25 ја крштеваше Магдалена. Одсекогаш сме имале само формална дружба и сега на ден пред роденденот кумата ми пиша на фб дека е настината и нема да дојдат! Утредента само пушти на месинџер порака да ни честита роденден и толку! А можеше на пример да дојдат младиот кум со девојката или со сестрата...па што си се нафатил кум да биваш ако не ги почитуваш кумашините, барем во овие официјалните денови!!! Тогаш не ми беше многу битно, гледав ние убаво да си поминеме ама сега кога се "враќам уназад", размислувам дека не беа фер и многу ми е криво што не дојдоа...или еве 2 недели поминаа, можеа барем накнадно да дојдат да и го честитаат роденденот!
    И така, одам да работам, ве поздравувам и ви посакувам убав ден на сите!

eleni27, Lolipop23, Lorins and 11 others like this.
  10. mariz

mariz Форумски идол

Тоа обавезно.. не иде вака три дена во градинка месец дена дома... џабе измачување само така. Пуста салмонела, години треба за да се среди организмот од неа :( Се додека не ја фати не му имаше ни нос потечено, немаше ни кивнато... до 15м беше многу јако дете... Некој ми вика така се стварал имунитетот, ама многу лошо прележува се, така најдобро до 3год да си се чува со мама :)
    Фала ти :*

11. flower30

flower30 Форумски идол

@mariz so lesno i pobrzo da ozdravi Teo.Se nadevam ovojpat posleden pat po bolnici .Togas podobro cuvaj si go ti,mislam sekako si doma (ako ne gresam),pa da potporasne malku pa gradinka.i ti odmori ako spie on,ti treba sila i tebe za da go cuvas nego.pobrzo da pomine:hug:
    Za stravovi otkako se rodi malava -milion imam.Srekja mm ne e panicar kako mene pa malku smiruva situacija.I da verojatno toa cuvstvo ke e vo nas sekogas,i na 3 i na 33god.tie se nasi deca a nie sekogas ke se grizime za niv.
    Mm pomaga okolu malata sega poveke,golema podrska mi e.Me luti malku sto slabo pomaga okolu domasnite obvrski ili treba da mu kazam,pa ke rece "sega li najde" :):)ama se nadevam poleka ke se sredime i vo toj del.Kavgi ,otkako se rodi malata imame mnogu|(a neznam zosto?Verojatno poveke zaradi mene ,mnogu stanav nervozna i izbuvliva a isto i toj...pa zatoa cesto se prepirame.Nekako kako da ne znaeme da komunicirame-jas edno toj drugo(facepalm)Ama pa mnogu go sakam a i toj mene ,najgolema poddrska mi e :inlove:
    I uste nesto -
    @fairy88 ja nema na forumov ,da prasam kako se so maliot.
    Ubav den majki ,nie i denes placliv den od gradinka ama ke projde i toa (se nadevam:))

fairy88, eleni27, Lolipop23 and 7 others like this.
  12. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@mariz со лесно и брзо да помине, аман веќе. Се премислувам за градинка вака ко ќе читам, не само тебе и во близина што имам другарки, братучетки, кај сите е исто, три дена в градинка, две недели дома.

vitamina and mariz like this.
  13. mariz

mariz Форумски идол

Абе градинкава е дива лига, самата воспитувачка ми кажа дека има деца кои немаат ни еден минус, ама дали се болни, здрави, со температура они седат во градинка... башка седев еден ден во нивната игрална кога се сликаа со дедо мраз, една цуцла ја вртеа сите деца, па и реков на таа абе дозволено е цуцли? Види што прават.. ааа ако вика така се јакне имунитет (facepalm) Јас сум била во куп градинки на пракса од факултетот, вакво нешто немам видено, од хигиена до се е на ниско ниво...

M&M, kristina.k, Kaetana and 4 others like this.
  14. slobodka

slobodka Популарен член

Е тоа тешка задача. Се убив од барање тешко. Во зара едвај начекав суќња и така се спастрив за нашиот роденден. Со месеци унапред гледав и ништо.
    Стварно незнам каде да ти речам да видиш.

flower30 likes this.
  15. mariz

mariz Форумски идол

@flower30 види во бисер низ тие продавнички, исто така во Бамбисимо види (има во лептокарија и беверли), јас машко имам ама едно време барав за подарок.. :D Ваикики разгледај може има нешто интересно :) Зара уште одма можеш на страната нивна да си разгледаш прво, ако ти фати око нешто оди директ таму :)

flower30 and joy1 like this.
  16. chocolade

chocolade Популарен член

Да шкртнам понеделнички и јас:hai:..
    Пијам второ кафе, глава ме боли :drunk:
    Ми треба одмор, се чувствувам изморена:bug:.
    Во четврок здравје ке одиме за Банско па може ќе се релаксирам малку.
    Но реално имам некоја желба да одиме сами негде со мм. Мнооогу голема желба :nod:
    Предлог негов е, па така решивме да подзатопли малку и да киднеме негде надвор од земјава на 3 ноќевања.
    Душа ме боли од сега што ќе ја оставам, знам проблеми ќе прави. Но мора малку и на мм да му се посветам:wasntme:.

@mariz со помин нека е. Кога читам такви постови црева ми се превртуваат од жал. Имавме еднаш и ние ваква ноќ...Гушка една за вас :hug:

Lolipop23, kristina.k, Saraa and 8 others like this.
  17. H&J

H&J Популарен член

Добар и убав ден на сите.Ние денес бевме на месечна контрола ама бебушката само 300гр покачил на килажата матичниот ни кажа да почнеме со АД и во повеќе колчини ( до денес му давав само по 120мл пред спиење) а јас ке морам да се одмолзувам .Кутрото толку плачки значи гладничко ми било :( Инаку ни кажаа и да почнеме со кашички јаболко,морковче,крушка па за две недели пак на контрола.Исто така ке примаме терапија со железо и витамин Ц, а и имаме зголеми леукоцити...Широк повој ни рекоа обавезно ( што не сакам ни јас ниту пак бебчето ама што да правиме тоа е ) Пола ден ни помна таму сега сме си дома си уживкаме.сакав да ве прашам како да му го воведам АД затоа што матичниот не ни потенцира по колку количини и кашичките како да ги давам како замена за млечен оброк или меѓу подои ?:inlove:

vitamina likes this.
  18. mariz

mariz Форумски идол

А колку месеци е бебето? Ако е над 5,6м 300г напредок и не е лошо, мојов се случуваше помалку да качи, нареден месец да надокнади, тоа се случуваше бидејки одеше многу во висина...
    @chocolade :hug:

Last edited: Feb 13, 2017
    Kaetana and irena.1 like this.
  19. danichap

danichap Moderator Staff Member

Добар ден.
    Ќе звучам како расипана плоча...
    Малата спие, големата со баба и на прошетка по ливадите а јас со шолот кафе во рака.
    Мислев да дремнам, па отспијам една рунда, ама тишината е преубава :tmi:.
    Малата синоќа стануваше секои 2 часа за цицање, но за среќа без многу големи патешествија презаспиваше па ''одморена'' сум.

@mariz побрзо оздравување на Тео :hug:.
    Да се надоврзам на градинките.
    Со тежина на срце денес ја отпишав малата од градинка :(. Кратка ни беше славата. Нека оди до крајов на месецот да се дружи малку со дечињата но првичниот план од март да оди секој ден на жалост моравме да го прекроиме.
    ПЕтоците колку и да уживаше малата дружејќи се со дечињата таму, немаше никаков ефект врз некакво континуирано адаптирање и секое наредно одење беше како да е прв пат таму.
    Од март требаше да почне од понеделник до петок но како да го оставам бебево дома и да седам таму по цел ден .
    Татко и не е изводливо да оди бидејќи или е на терен или е постојано со телефонот во рака поради службени повици ине може да си дозволи таков луксуз фирмата да не функционира цел месец бидејќи он седи со детето во градинка. Мајка ми не разбира германски па не можам да ја пратам ни нејзе. Свекрва ми не може секој ден да иде екстра само во градинка да ја носи малата бидејќи од сабајле е кај мајка и која е стара и болна, па мора да се грижи за неа...
    А април планираме да идеме македонија и можеби ќе останеме 3 месеци бидејќи мм најверојатно ќе биде тие месеци на терен. И кога ќе видиш никако не ја бива. Ни се водиме ни се тераме.

Првичниот план да почне да оди во декември, и додека сум сеуште трудна да помине фаза на адаптација, после наредни 3 месеци да ја носи и враќа мајка ми, а и да си седиме дома да не одиме македонија со надеж мм да не оди на терен на жалост се расипа. Не ми е крива свекрва ми, не бевме тука, она мораше да го врши пријавувањето на малата (што како родители си е наша одговорност а не на баба) и ја имаше утнато годината па цело време и чувале место од декември во погрешна група.
    Тогаш, при разговорот, кога истото ми го соопштија спонтано прифатив одење само ден во неделата и дури од март, во стил даш шта даш но очигледно не ни одговара.
    Плус сега детево ќе се чуствува како да е испадено од дома ради сестричката. Таа фаза, со започнување во градинка и адаптација, требаше предходно да биде завршена.

Мака ми е...но кога ве слушам со неарноќите си викам може така требало да биде. Се е со причина.

Инаку во однос на помаѓање од страна на сопругот.
    Знае да смени пелена, да ја избања поголемата, да ја нарани, да ја облече и прошета....но кога има време.
    Оваа година започна со голем проект па повеќе месеци не беше дома и за јас да не седам 25 од 30 дена во месецот сама дома, бев 3 месеци кај мајка ми.
    На жалост кога ќе се стопли повторно не чека истото. Имам избор да седам сама со двете деца дома и да чекам он да си дојде еднаш на 2-3 викенди, или повторно кај мајка ми. Го одбрав второво.
    Наредно на листата што се мора ми е возачка дозвола. Не сакам за еден пазарлок да сум зависна од свекор и сверква кога он не е дома.

Во однос на карање он е премногу уморен за тие работи :rofl:. А јас па имам таков табиет кога не ми е погодено и сум во фаза на анализирање зошто/како ќутам.
    Најчесто си вртам монолог во глава и ''караницата'' започнува и завршува кај мене во главата. Доколку има што да се каже тензиите се одамна смирени и со смирен тон седнуваме и разговараме.
    До сега никогаш скарани не сме си легнале.
    Уствари не ми текнува и вистински да сме се карале со викање или цркање...он нема време и живци да се кара, а јас по природа сум смирена и воздржена па не отишла никогаш толку далеку работата. Реално не ни сме имале некои проблеми до сега.
    Ми пречи неговата работа. Од понеделник до недела буквално, плус од утро до полноќ некогаш, или денови/недели/месеци на терен...но тоа е.
    Од тоа живееме.
    Се труди измеѓу секогаш да направи пауза и да се напиеме кафе, да јадеме, да ја поигра малата, да ме гушне или да шетнеме некаде.
    Ама ниту 3 год. не сме заедно, може назад е и нашата :rofl:.

Убав ден на сите :sun::f:

20. H&J

H&J Популарен член

4 месеци и 11 дена...Матичниот ни кажа дека не било добро.Инаку ме изненади кога ми рече да ги исфрлам ноќните подои бебе рече од 3 месеци па нагоре можело да издржи без подој во текот на нокќта ептен ако многу плачи тогаш да му понудам да цица...Незнам дали да почнам да го навикнувам да не цица во текот на нокта...а и да почнам незнам како тоа би го извела...