Dobar den majki.Mene me nemase nekoe vreme. Eve nie so sinko si lezime vo bolnica cela nedela,poradi toa sto pedijatarot ne ni dade navreme antibiotik tuku so babini da se lekuvame.Ni dade antibiotic pa go povrajcaae gorcese mnogu (Jas liznav I ustata mi gorcese 2 casa,)pa ne na bebe malo.Potoa ni go smena so drug ni dade inhalacii i urbazon,kaslase mn ne mozese da pristani i drugiot den na bolnica ne primija.Sinko na grpceto i gradite nafrlan bilo virusno krena tt imase prolivce 2 dena,a ne primija so opstrukcii.Dva dena so kislorod,aspiracija na slajmot I nosot,urbazon I lendacin(samo toj lek go ima vo nasata bolnica,go stava za site bolesti) Fala bogu sega sme super primame samo lindacin,se nadevam deka utre ce si odime domicka. Sinko pocna nozete da si gi faka I gave gi nosi vo usta.
Јас уште немам искуство ама знам на снаа ми за грчевите и рекоа да проба кафе да исклучи,наводно создвало грчеви. Е сега дали стварно дека го исклучи кафето или од капките што му ги даваше грчевите поминаа,така да види пробај
Ako isklucam.kafe ke go ostam detevo na mladi godini zloben majtap znam. Kako i da e ako imavme mnogu maka ke.go probav i toa, ama fala bogu grcevite ni se retkost sega, da ne ja.podrecam. Me.maci sto epten tesko i odi kakanjeto, cel den se maci i duri navecer kaka, ama se.prefrlivme na doenje, pa moze zatoa. Sekoj den nesto novo za macenje ima, deca ete, ama otkako pocna da mi se smee, veke nisto drugo ne e vazno
Ајде за некоја недела и јас ке ги искусам слаткиве маки, како иде времето паника ме фаќа, ке се снајдам ли...
Каков ден имавме денес, од сабајле се дотеравме, се опремивме со се од храна до количка, резервни алишта и играчки и тргнавме на крштевка во друг град кај многу блиски роднини. По само 15-20 мин возење синко прво почна да плаче и да излегува од седиште. Ајде го зедов в раце, па кога почна да поти, вода тече од него, па да омалаксува, страшно за гледање. А слечен по боди и хулахопки, кошулчето и пантолоните на закачалка. За кратко време почна да кашла, да повраќа, низ нос дури, уфф што да кажам нозете ми се пресекоа. Застанавме, малку излеговме да се освежи ама воден цел никако не можев да го избришам и исушам. И ајде како што тргнавме така назад си се вративме, среќа за брзо ми заспа в раце и до дома спиеше. Не ми се ризикуваше да одам, а ми е многу криво за внука ми. Ова е втор пат вака, првиот пат грицкаше нешто па мислев од тоа е, а на кратки релации само поти многу. Сега веќе не ми се тргнува нигде на подолг пат, фобија добив.
ако секогаш повраќа по пат прашај за наредно патување дали смееш да му дадеш пола драмамине.Лек против мачнини при патување е.А сега има и лижавки со иста намена
@TutiFuti ти само дојди. Баш пред некоја недела поминавме кај местото каде живее мт, околу 20 минути од кај мене е. @Mari* јас може 5-6 години не сум била на општ лекар. А арен беше тој во стариот град каде живеев. Фала богу не ми притребал одамна. И гинекологов не е лош, напротив се нешто му се гледаше па беше претерано претпазлив и плашлив па на дополнителни испитувања ме праќаше а со тоа на жалост непотребни паники имав. Но во целина професионален и компетентен. Боље така одколку да не ти обрне никакво внимание и нешто да пропушти иако за секој случај јас и на приватно ги правев испитувањата. Е педијатрите и брза помош . Туку денеска ја стрижевме малата. Го ошутевме детето. Предходно беа неуспешни обидите да ја средат на фризер и денес ги зедовме работите во свои раце. Мушамата на среде соба, столчето, јас со ножиците, татко и со машинка а баба и држи. Пуштивме цртани за да се занесе и почнавме. Па ок поминавме. Можеше и полошо, на пример со полу помината глава да мораше да прекинеме. Сега си ка гледаме и како друго дете да е. Барем за фотосесијата со сестра и бепе со подолго косиче, немаше да ни прости ако на тие слики е со оваа фризура. Уште малку турбото ќе почне. Ранење, бањање, доење, успивање.... уштњ непочнати сум уморна .
Маја, првата недела е најтешкото. Дур научиш се, дур се запознаете, дур сватиш што како и потребите на бебе, дур свикнеш на рикањето ко чиниш крај света е, дур се навикнеш на поимот мало човече и ургула по дома, дур навикнеш малку спиење и вечита инсомниа. Потоа се е полесно.. а тие очиња кои ќе те гледаат и зависат од тебе ќе ти значат живот и нема да поверуваш ама ќе бидеш многу среќна и ако плачеш за нешто тоа ќе биде за среќата и емоциите во тебе. Без грижи неделата брзо ќе помине а ти после некоја недела ќе мислиш дека одсекогаш си имала бебе . Добра вечер. Ние одмараме, кога одмор, кога замор. На моменти ми е толку убаво и исполнето, а на моменти ми се иде од кожа да си избегам. Поготоцо нокеска, хорор ми е кога треба да држам очи отворени. Ама ајде.. уште некоја недела мислам дека подобро ќе биде, многу подобро. Дур учиш и ти како што учи и бебе и дур минуваат деновите и се прилагодуваш како и што е најдобро време лета. Тука пролет.. уште малку ќе шетаме, па еве и велигден иде. На моменти ми фали македонија и едно кафе уз мили луѓе во некој околен кафич, свеж воздух, сонце.. желна сум верувајте.. Ама ќе биде, многу помина малку остана. Се плашев, многу се плашев ама со право. Сега секојдневно учам цаки на бебе и просто уживаме. Хормоните лека полека си одат а со тоа и болките. Љубовта останува тука и тоа е најважно на свет. Убава вечер мајки.
Pak jas so istiot problem, mi se javi zenava pred 1 saat deka utre nema da dojde nesto ne e dobra, vo petokot bese na ekar i inrekle bronchit deka ima panutre pak po doktori. Neznam veke sto da pravam nemam pamet. Vo petokot zolva mi ja pricuva pola den a za utre iskombinirav pola den bratucetka mi pola zolva mi. Sreka vo nesreka sto sestra mu na mm (ova zolva mn grdo mi zvuci ) prestana da odi na rabota pa moze da uskokne ponekogas. Se se mislam deka zenava veke ne se oseka sposobna vo godini e. Ke razgovaram otvoreno denovive ako misli deka nema da moze da pocnam da baram drugo care. Zdravje od septemvri vo gradinka ama pak ke mi treba nekoj. Uf nemate pojma kolku mi ide na pamet da batalam i rabota i se i da si gi cuvam decava. Ama dolgo vreme aum vo firmava platata e redovna a i ne e losa za nasi uslovi pa nemozam takva odluka da donesam. Inace denes tipicna nedela po doma masini ova ona malku prosetavme kolku da ja izvadam nadvor sinko bese na eden rodenden. Dojde vreme za banjanje sreduvanje da zaspie malovo pa da go sredam golemono i da dosredam alista. Brej sto mrazam nedela popladne
И ние пред неколку дена рековме само шишките да и ги скратиме Многу и сметаа заради очињата Ги скративме ама сега ко некоја мини тетка со шишки е Се убив од плачење ама ке пораснат брзо Кај општиот сум најредовна Ако не сум јас мм е таму не обожава и готиви Кога треба да се зема крв ми го чува и детето абе да го имам јас кроено немаше онолку да ми се погоди
Haha zosto places jas redovno i gi kratam samo siskite. Ne trpi mnogu snoli a i odat vo oci. Kako krivo i gi secam smeski e ama ionaka malku i e vitkanka ne se poznava. Kako Heidi e srcja so loknicki nadolu i kratki siski
фала ти за убавиот совет Фала ти за убавиот совет,гушки до тебе и бебуш И да знаеш ме смири малце зошто подвижна паника сум
Добра вечер мамички..Време ретко за да ве исчитам убаво сите се нешто откачи закачи..Во врска со градинките мислам дека е добро да се оди во градинка но ете јас и мм си одлучивме после вторта година да ја пуштиме па ке видиме како ке биде..За јадење керка јаде сама уште пред 3-4месеци..Денес денов облачно бевме до моите на ручек и така денов помина..Керка неделава чудо не дава пелена да смениме секое менување е со пиштење викање за се плаче треска се дере па дури почна и да удира по нас..Синко исто од ден на ден се полош не сака ниту да седи ниту дубак само во раце 24часа да го шетам..Се мислам имало некој капки за спиење па некој ако имал искуство со таква работа нека пише..Жива ненаспана сум пробав и со ад не сака да спие и толку..Дали 5часа од 24 часа спие..Се се врти се кенка во раце зеди го спие остај го не сака..Синока врз мене спиешеа веке е тежок па денес цел ден како воз да поминал врз мене бев..Тоа мамички имајте пријатна вечер а мене друштво ме вика
Zdravo majki, tuka sme I nie, poticno jas I mojata mini gospoza! Eve ja si cica, pocnavme so dohrana si jade da ne ja podrecam, ami edni meraci so sum za hranilkata lele lugje ne mozam da opisam!!! Abe celata ispovozbudena koga ja sklopuvavme, so da vi kazam kjefovi epten!!! Novo nisto, toa e mm si bese doma za vikend, pregeska go isprativme pa sea ke go cekame petok. Treba da si svatam seriozno so ucenje, vo periodot koga e koloviumska eden kup raboti nasobrani, vakcina na malata, mm na sluzbeno patuvanje, blizok rodenden ke bide veseloooo. Po se izgleda ke se odlozi vakcinata, mm na pat, se odlozuva I rodendenot to je to. Cuca kakva e srcka, se obiduva da stane, guga, koga mn se raduva kako da pravi prrrr I pluka abe zivi smeski e. Ajde cao dosta lupetam gluposti. Dobra nokj.
Samo ve citam a vreme za pisuvanje se nema,kako nekoj natrapnik sum , i nie se inhalirame,pievme antibiotik dojdovme do bronhit, se izmaci malava ama pak resila site zabi od ednas da gi vadi i trojki i cetvorki se izmaci i ona i nie nenaspieni so denovi ,sega zaspa i jas si legnuvam ama pak se prejadov i nemozam da zaspijam . Bremenosta dobro napreduva teram 15 nedela,uste malku i polot ke go doznaeme,se si mislam deka pak e devojce mm veli jas ke mu dadam ime oti za prvoto jas odbrav i toa e.Dobra nok na site i brzo zazdravuvanje na decinjata,@Kom.pot na nas inhalaciite mnogu ni pomognaa i moze i kaj vas da se raboti za zabpce.
Те читам жено се намачи и ти буквално со децава. Имам блиска пријателка абе ко неа да ја слушам. Исто синче има и не спие и само во раце инаку плаче.. ништо тоа е карактер и не се менува бебе.. и тие гураат како така па време лета на некој начин и беба расте па по друго е. За некој месец и ти ќе бидеш по раат тоа е друго чаре нема.
Nedela, den za setanje. Pomina i taa, utre pak jovo na novo! Za site sto se mislat dali da zaminat od drzavata, slobodno neka go napravat. Znam, zdravstvoto e mnogu bitno, ama ne vredi da si razdelen od sakanata licnost samo zaradi toa. Eve, na prag e prolet pa, nema se da se makneme po bolnici. Konkretno za mene, ako bev vo Mk. za poragjaj ke me nemase ni mene, ni sin mi, bev 33 dena vo bolnica, me gledaa kako princeza. Eve i jas se cudam zasto izbegnuvat da pravat krvna slika, ama kaj nas pak ne daj boze da treba da pravis nekoi poseriozni ispituvanja, ili da te zadrzat vo bolnica, kolku greski napravija so rodilki? Aj da ne ja tupam temata, sakav samo da kazam deka ne e se taka crno i tuka. Pocnav da davam na sinko vit b, ne mi se veruva koga ke go slusnam deka bara da jade
Kako znam deka e vikend? Vrne. Sekako setavme 2 dena ama sonce e sonce Cel den cistenje pa setanje pa na rucek... pa spremanje za utre pazaruvanje za cela nedela... smrznav alista pruzejki nadvor. Ah letoooo. Utre u 6 da stanam da dojam pa spremanje pa rabota i sekoj den taka. So mm ke se vidime kaj 9 saat. Mi nedostiga nekogas iako ziveeme zaedno. Kako mi se jade jufki ama da spijam podobro. Imam uste 7mica napred na vagata... dodeka ne dojdam na 65 ne jadam noke. A za blago kriziram. A zavisnost e... nisto poveke. Ke go otkazam komplet.