Здраво друшки! Прво да и честитам на @mariz за позитивниот тест, за храброста што се одлучила на проширување на семејството, да и посакам лесна бременост и да и кажам дека навиваме за девојче! Сега имаш мисија пред себе- подготовка на Тео за бебето, имаш време, ехее уште 8-9 месеци таман баткото ќе биде спремен. Имај убава бременост, и искрено се израдував на веста која ја сподели со нас. @irena.1 ај опушти се малку и не дозволувај лошо да се чувствуваш заради тоа што си препуштила твој близок да преземе одговорност за малиот за само една ноќ. Требало да се наспиеш, да одмориш или да се прошеташ со мт, затоа што детето ти било на сигурно место. Ете ќерка ми секој викенд сабота спрема недела спие кај баба и а јас и мм сме излезени некаде. Тоа не ме прави лоша мајка нели? Доволно сум посветена на детето и минувам квалитетно време со ќерка ми, па затоа не потонувам во мисли кога сме разделени за една вечер. Јас сум многу подобра мајка кога имам време и за себе, за дружење, за љубов со мм, за фризер и козметичар... Другиот ден со полни батерии се враќам на на омилената жвотна улога МАЈКА... и сопруга. Мој совет, за два-три дена пак да го оставиш, ем баба ќе се радува, ем дете ќе се наигра со братучедот, ем ти ќе одмориш малку. Доволно свесна мајка си и знаеш дека другиот ден ќе му се посветиш на синот, ќе надокнадиш со внимание и љубов. Инаку, изминативе денови се трудам малава да ја осамостојам во јадењето сама, нели ветив де. Засега безуспешно, си кажува детето, ти ми давај мамо, јас сум мала. Купивме нов прибор, ама јок, ни тоа не пали. Утрово свеки донесе баница со праз, ја исецкав на парчиња и ниту еден обид не направи сама да јаде, нема мерак и никаква стимулација од моја страна не допира до неа. Барем ужинките ги јадеше некогаш сама, а сега и тоа не сака... за мој инат е ова сега, ми ја сети намерата и одма контра моите намери прави. ОК, се помирувам... на таа тема извесен период нема да и зборам, нека заборави ...па ќе начекам момент, се надевам нема да биде моментото кога в училиште ќе ја запишувам... Убаво денче мамици!
@mariz со лесно Рано е за пораѓај, ама нека ти помине полесно. Се шалам само, ништо лошо, баш откако те читам повеќе си ми супер. Иако мислам дека ќе биде машко пак, не знам зашто, ама ми делуваш како мајка за две синчиња. Што и да биде, живо и здраво пред се. Јас за второ не ни помислувам, мислам дека не ни сакам. И на почетокот не сакав толку дете, ама мм сакаше, па наравивме комприс за едно И среќа, зашто без неа би била пола човек. Ама не се осеќам способна и за второ, ни финансиски ни психички. Така што планот е да си бидеме тројца мускетари. @vitamina среќен роденден
Чекај @eleni27 ме збуни. Јас мислам децата ни се приближна возраст. Зар во септември ќе правите година и пол. И да во право си убаво е таа возраст да тргне во градинка. Ама тоа би било во нормална градинка. Каде што има нормален број на деца и соодветна хигиена. Во нашата градинка се по пеесет деца. По две во креветче спијат. @mariz честитки, да биде се како треба и да си имаш лесна бременост. Многу ми е мило. Тео да си добие убава сестричка. Гледаш господ си ги реди работите, кога ти најмалку очекуваш. @flower30 можеш вински оцет на чорапчиња само разблажи го со вода. Туширање, само кај нас со туширање на кратко симнува тт и пак крева. Ноќта кога го носев на педијатрија ми рекоа и алкохол да го разблажам со вода пола пола и масажи по раце и нозе да му правам. Јас пазев алкохолот да е на собна температура да не го шокирам. Мојот парацетамолот ми го повраќа па минатиот пат му ставав чепчиња ефералган, а последно го сменив со блок макс и мислам поуспешно некако и плус не прави проблем за пиење. И давај многу течности зошто и тт знае да води кон дехидрирање. @snegulkata ќути, хормони изгледа ме маваат. Се нервирам што преку недела толку ми е кратко времето, затоа викендот ми е важен. Знам дека е во ред и јас сум спиела кај баба, ама ете жута минута ме фати. Го пукнав мм да одиме. А не можам многу често да го оставам зошто мајка ми работи, па не иде сега секој викенд да и го тупнувам.
И јас сама си делувам како мајка за машки Живо, здраво само Јас одамна бев за второ, сакав мала разлика ама од тупење мозок од други не се осмелив, па после 6м не сакаше да бидне и така.. бидна сега и не е пак голема разлика Фала ви на сите
Za epten mali bebenca znam deka limonce se stava na nodjinjata. Krugcinja limonce na stapalceto odozdola i obleci i corapcinja. Koga ke se isusi stavaj novi. Kiselinata vlece temp.
Не ми се верува дека прочитав некоја мајка која размислува потполно исто како мене. Се тешам дека не сум сама иако не ми се допаѓа вака што размислуваме ама мора да има и вакви како нас.
@mariz , cestitki so lesno da ti mine bremenosta @RainBow jas mislev deka sum edinstvena sto ne saka vtoro dete , koga te citam tebe mi olesnuva deka ne sum cudak Maz mi saka uste edno, ama jas ne , teska bremenost imav i ne sakam da go pominuvam toa povtorno , a na smetka za toa znam deka ke mi strada sinko i finansiski i vo sekakov pogled ke bide zapostaven.. Denov ubav go iskoristivme so sinko setnavme se pocastivme so kasicki sega da spremime rucek i vo horizontala dvajcata Vecerta e rezervirana za muabet so tato na skajp Dusata me boli koga mu gi gledam ocite nasolzeni, me laze deka mu e od prasinata , a znam deka ne e, solzi se toa zatoa sto detevo mu rasne daleku od nego
Честитки @mariz за убава вест. Јас кога ќе видам мајка со три деца и се восхитувам и се чудам каква супер- жена е таа. Јас имам едно и сум преморена, понекогаш навечер кога си легнувам се осеќам како да се распаѓам. Од сабајле многу често немам волја ни сила да станам, само едни две раширени рачиња и љубопитни очиња ме креваат. Можеби не е нормален овој хроничен умор што го чуствувам ама немам ни енергија и волја за второ. А многу би сакала да не е сама... и покрај помошта од бабите мене мајчинството освен огромна радост ми донесе и голем недостаток на енергија, а не сакам да е така сакам да сум полетна мајка што стигнува и дома и на работа и сите да јадеме секој ден домашно, свежо и здраво, а дома да биде во некаков ред.
@mariz честитки за убавата вест....јас ти посакувам што сакаш тоа да биде машко,девојче...лесна бременост.
@Rabbit нема што да не ти се допаѓа со размислувањето, најдобро е човек кога е на чисто со себе и со своите чувства. Не е само ај ќе родам второ зашто така требало, па после ќе му ја мислам. Треба иста подготвеност и желба како и за првото. Ако ја нема после полошо е за сите. Јас се знам себеси и знам што ќе следува. Затоа сум помирена. И мм е согласен со одлуката. @alisijad зашто чудак јас никогаш така не сум се осеќала. Тоа кој колку деца сака да има е сосема интимна работа за мене и никогаш не сум гледала некој попреку. Ниту јас ќе им ги чувам, нит моето некој ќе го чува. А за тоа само ќе било, па во каков свет веќе живееме, брат со брат не се гледа, нема никаква гаранција дека ќе си бидат секогаш тука, нели. По тоа па ич не се водам и од лични искуства. Не се знае времето што носи, ама во догледна иднина така стојат работите.
За јадењево и ние сме исти...јас и ставам во нејзиното раче,таа враќа во мојата рака...освен омилените работи портокал и кисела краставичка..нив сама ги јаде.....се дави детево во портокали...10-12 портокали неделно. Имаме периоди кога е склона кон само едно овошје...лето спрема есен беа крушите,потоа јаболката сега портокалите. Ново, со сламка цуца почна да пие (барем нема да влечкам шишиња повеќе).
@RainBow од збор до збор се согласувам со твојот пост Искрено и мене скоро секој втор ме гледа како чудак кога ќе кажам дека ми е доволно едно дете ама тука сум си сама крива што сум искрена и си кажувам се пред секој. Најбитно во целава ситуација е што со мм делиме исто мислење околу таа тема.
@mariz честитки мила, имај си лесна и школска бременост, што и да е само живо и здраво да е и јас сакам мн ќерка, ама знам дека второто пак синче ќе ми биде, мм сака четири дечиња, ама мене многу ми се тоа-доста се две хихихи Ние три дена со гости, вчера беа роднини на мм, со детенце околу 4 години, лелеел луѓе колку е хиперактивно, се вртка околу малиот, го пресоблекувам на спална тој се качил му скока над глава, сите фиоки дома ни ги отвори, во сите соби влезе да провери, ако не му е по кеиф се мава со рачињата по мајка му да ја тепа-си викам лелеее и моево ако е вакво ама нека се живи и здрави, ќе издржиме. Денеска решив да го изненадам мм и му направив палачинки среќа синко е мн мирен, тој си лежи, си гуга, се смее јас во кујна уште сме мрсулави, вадиме нон стоп мрсули навечер поткашлува и јас на игли спијам... ама се надевам дека брзо ќе помине.. Убаво попладне мајки
Се вративме од педијатар, прв пат го носам таму, грлото малку црвено на плуќа нема ништо. И одма антибиотик. И бронлес за деца. Се мислам да земам само бронлес или друг на природна база соодветен на возраста, а и мм е алергичен на пеницилин, дури дома видов од тој тип дека е. Втор обид ми е ова во нашиов град матичен да одбирам, и пак сум разочарана, на 3 мин преглед одлучи дека е за антибиотик. Скапо е на приватно, ама ни еднаш не ни пишале до сега терапија без потреба и кога имал температура, и со кашлица, и секогаш било како што ќе кажат. Ако не се смири секако ќе го носам пак таму.
Мамички да ве поздравам и јас Убави вести понеделнички Нека се полни катчево со нови мајки Се изнашетав денес, сега се мурти се облачи, а нас ни се шета. @kristina.k види денес утре со бронлес, па ако треба ќе дадеш и антибиотик. Јас па се нервирав со екс-матичната, никогаш не даваше антибиотик и два пати на детско со инфузии завршив
И јас мразам мешање у интима. Мое, т.е наше е кога и дали ќе имаме второ. Од така требало, многу семејства се уништија. Треба да прават како сакаат, не како треба.
@irena.1 @Mari-Ja fala vi.Ke gi imam na um za ne daj boze. Sega fala bogu e dobra,nema tt,se nadevam nema ni da ima.Jadese,vesela e i daj boze brzo da mine.Ova poveke e od zabite.Dusa moja 3 zapcinja se do pola izlezeni i 4to na povidok.Vika i dr.mnogu maka ima oddednas 4 zabi vadi. Da si kazam i jas za vtoro detence-sakam i imam zelba,ama poslednava godina sto li veke ne me bolese i mislam prvo deka zdravstveno nema da sum sposbna ni bremenost da isteram a posle pak neznam kako bi uspeala so dve decinja.Stanav mnogu nervozna i na momenti nemozam da se snajdam...plus i fininsiski momentalno ne e bas pogodnoAma nikogas ne se znae.A i kako sto se macevme i cekavme 4,5god.za ova bebe ,taka da ako treba da cekam pak -nema da moze vtoro @kristina.k nasava doktorka pa ne dava bas od odma antibiotik ama sega rece mora i od pusti strav odma kupiv bez da razmisluvam.Ama kako sto ti kazaa vidi do vecer,ako primetis deka ne pominuva pa ke moras i antibiotik. Barame da go izbereme "pomaloto zlo" ama koj da znae sto e pravilno...
Еве и јас сум од вашиот тим! Неможам сама да се справам со едно а камо ли за две, мм и мајка ми и сите ме напнуваат да чувам уште едно но не е така како што мислат тие. А за вечерните разговори потполно те сфаќам како е само чекаме викенд и по цела ден на скајп окапуваме, далечината ептен боли,.