се осеќам грозно,како најлоша мајка пред некој ден се развика толку гласно на малата што ми е уште криво и а малку повишам тон таа веднаш плаче уплашено . Па инод страна додатно кога ти наредуваат кога да спие детето и кога да јаде се знае кој може да дава наредби пошто сите знаат што треба освен јас абе ќе пукнам колку ми е тешко. Едвај ја успав цел ден со гости трчај спреми,мијат садови и кога сакам навечер бар саат два за себе нема она тогаш седи до касно,ама од утре друг режим.Ќе му створам друг ред. Женски добра ноќ бар малку ми олесна ама сепак лошиот осеќам е тука.
Женче, смири душа бе, полека...што можеш да смениш - смени, што нѐ - прифати го, но никако бес и нервоза искажување над детето, ако не спие, сигурно не му се спие, де ти со сила спиј, може па сака само да се гали со мајка...! Еј, уживај што ти го дал Господ, батали другите...не дозволувај толку мешање од туѓа страна, детето за рака и што почесто надвор, измори го на воздух -ем полесно ќе спие,ем ти ќе се баталиш од нервозите! Ајде убав викенд!
Хелоу Време ужас Беба појадувана и гледа телетабиси,тие ни се омилени Вчера бевме на прошетка до еден поголем град,убавина На момент се почуствував како да сум во Мк Стотици луѓе на плоштад, кафулиња преполни,слаткарници полни не ми се враќаше назад Беба пресреќна,се довикуваше со дечиња,ги караше со прстето и вели најннн Душа мајкина Си купивме по нешто,и си се вративме во шумава Денес ке се дружиме со магарињата и верверичките Ајде мами правам кафе
Добро утро! Се расонувам со кафица, ајде нека повели кој е за друштво! Скоро станавме, малава синоќа дома спиеше (викендите обично ги преспива кај баба и деде), па јас се расонувам со гоолема шолја кафе а малата во детска си ги буди играчките, им менува пелени и им пее! Сами ќе го минеме денот, а ич нејќам кога недела сме сами... Ама тоа е... @Mari* какви шуми, магариња, верверички??? Ми ја потикна љубопитноста, малку
Ако сте биле до кај нас, пиши следен пат! @Arien тука сум, ќе пишам, само сум периодов малку подрастрчана. Ве читам нон стоп... ништо не ми бега!
За таму ни беше планот и незнам како завршивме во Mannheim Обавезно пишам ко ке идаме натака @snegulkata селото се наоѓа во сред шума Имаме верверички,срни,диви свињи колку да сакаш А магарињата ми се комшии
Почнаа "пролетните" денови и пролетните долги прошетки. Како мајка на 18 месечно девојче се соочувам со проблемот што кога ќе се искака а нема соодветни услови за пресоблекување? Искрено ова ми е најголем страв дека нема да можам да ја скротам и избришам како што треба, а не оди да си одиш дома за пресоблекување, не оди ни какана да седи не можам да се помирам со тоа. Мајки давајте совети и идеи
@Mari* Бар во шума воздухот ви е чист, а и верувам дека не е толку лошо верверички и срни да ти трчкаат пред очи. Ова со магарињата нема да го коментирам, зашо не знам што да искоментирам Поздравче и убаво денче! @MissDior Јас искрено и на задскирена клупа сум менувала пелени, трудејќи се да не сум пред очите на минувачите иако верувам дека се случило да не видат, ама па дете е што има толку лошо овде. Во количка секогаш имав чаршавче кое го постелував секаде каде ќе менуваме пелена. Не е исто како дома, ама се снаоѓаш. Многу по ресторани и кафики не шетавме со дете, но во некои локали има дел за преслекување на деца па и тоа би требал да послужи. Таа му е и намената нели. Другооо, опушти се,што е тоа толку страшно да му менуваш пелена на дете каде шеткаат луѓе, ваљда нема некој во посраната пелена да гледа.
Домашни миленичиња се Кога се доселивме се шокирав кога ги видов Ама на кере и се забавни па често ги посетуваме И вистина се чуваат како миленичиња
Што убаво....и јас сакам да сум опкружена со животни и природа. Ќерка кога ќе види коњ по улица трча да го стигне...а кога виде магаре на тв, го исчука телевизорот. Нас уште 2 месеци роденден не чека...уште од сега ја мислам тортата...се решив за Калимеро...ќерка многу го сака...вака нешто https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/c4/f9/7a/c4f97a18c12f2af2143a97362e4bc723.jpg Уште од сега се радувам....нема официјално да го правиме, само најблиските....ама кеф ми е убава торта да и одберам и таа да и се радува . Да видам фигури посовреме да си најдам. Сега да варам кафе, оти толку ми е времето....Кој е за кафе, бујрум.
Aj sto vi e ubavo blaze si vi. Za deca posebno nema dete sto ne saka zivotni. Denes prv pat posle raganje na malovo si izlegov na rucek sama so bracetki tetki... mnogu ubavo mi dojde, 2 saati samo ama dovolno e i tolku za promena Deckive celo vreme nadvor so tato i loga se vrativ gi najdov pred zgrada. Malono mi se izraduva kako so denovi da ne me videla.
Добра вечер мами. Би сакала да споделете искуство колку ви спиеле бебињата од први втори месец?! Знам индивидуално е но би сакала да слушнам мислења. Ние сме супер.. Дури и се шетавме со количката во град и пазаривме. Моето човече расте со секој ден и физички и психички. Се поинтересно станува, се смее и испушта звуци. Мистерија ми остана како е можно тоа човече да живеело во стомакот . И музика слушаме многу сме музикални .. Ден по ден си поминува на овој или оној начин а нашите бебиња се повеќе растат. Дури сега се чудам како помина времето.. А тек како ке ми недостига. Очекуваме пролетни сончеви денови за шетњи и радости.
Zdravo mamicki @Mari* mamicke me iznasmea slatko so magarencava, jas sum vo glavniot grad pa sekogas odime vo zoo da gledame zivotni isto i vo akvarijum,ovde vo blizina imam ogromen park (da ne recam kako sumicka) i prekrasno ezerce milina zenicki da se iznauzivas, nema magarenca ama ima ververicki, lebedi, patki, cudna nekoja vrsta strkovi preubavo tivko,mirno i toplo i ladno polno e so decinja,a ima i golemo igraliste za deckive. @vitamina mamicke sekoe bebce prikazna za sebe . Mojava bese mnogu mirno bebence se budese samo za cickanje a i mnogu sakase da e so mene pa jas cesto si ja zemav legnata na stomace kaj mene na gradi eve ja sega 16 meseci veruvaj istoto go pravam seuste, a koga ke me gusne i vo son ke mi rece mama ke me pogali na lice i ke me bakne i ke si prodolzi da spie se topam od milina da ja izedes. Za tvojot bebusko. Neznam sto drugo da pisam pozdravce i mirna nok
Здраво мамички јас сум старо-нова на форумот бев најактивна во Труднички кога се зачленив а од како се роди синко паузирав немав време збор да чкртнам првите неколку месеци ноќни птици бевме па лт се расипа чекав да стигнам на ред за нов и така сега имам и време и од каде да се дружам со вас се покажа мм . Инаку синко има 18 месеци сега, се роди 2 800 гр а напредуваше шо викаат месец за два ден денес има апетит машала вчера застана на огледало и зачудено си го галеше мешко . Темпераментен, жилав, активен, по негово или никако ама истовремено знае да се заигра поќе време да збркам некоја работа ама со будно следење еве пример пред 1месец бараше за надвор јас му велам не сега и успеа се истегна и ја стигна рачката и отвори. Првото запче на 9 месеци, прооде на 11 месеци. За разбирање разбира македонски шо и да му речиш ќе донеси и ке направи ама уште неќи да врати само мама деде тата баба аф аф за секое животно, гол за топка и по негово шо си кажува. Туку доста го фалам да го покудам малце дека дури сега фати некој ред за спиење во 1 по полноќ и тоа е касно ама има разлика спрема цела година и поќе во 4-5 сабајле секако пробав никако не успеав дури не почна сам да си го фаќа редот. Извинете за долгиот пост имав годинаипол за раскажвање поздрав мамички
Кере до 3 месец спиеше од 20:00-10:00 Цели 14 часа со едно будење во 6 наутро (и страшно ми недостига тој период) А за сега подобро да не ти кажувам
Јас и ден денес не можам да сватам дали е до детето или јас сум грешела нешто и синко ги спиеше сатите ама ете пример едно време затера од 4 сабајле до 5 поручек е тогаш право зомби бев.Никако не сакаше да заспие кога го заспивав кога сакам јас и никако не сакаше да стани кога го будев за да стани порано за да легни после порано. А сега се сетив еден мал период од 8 сабајле до 5 поручек тоа беше врв на целото патешествие со спиењето. Сега да не ја плашам @vitamina ама не се секирај немам слушнато за друг пример како нашиот
Добра вечер мами..Денес недела ден за кај моите на ручек..Си поседовме се видовме и дома..Вечерва требаше да ги бањам..Леле ама керка што е станата не сака никако верувале или не 6дена не е бањата..Абе дете се корне плачејки се залисува а уживаше во бањата до пред 10дена..Незнам што и стана и велам ајде прво бебето ке го бањаме ајде и таа пласкаше во водата..Го избањав го облеков ајде и велам сега тебе се ечка од земја не не и не сака..Па цела се истопила па не дозволува да ја облечам цела кука ечеше ја облеков и капак на сето тоа золва ми што е тета ела кај тета но мене живците веке при крај ми беа..И сега и вели ајде тета ке те бања ке пласкаме ние две и керка плаче вели не таа пак види какана си ајде тета ке те бања и се развикав па остави ја мислиш јас не пробав на сите начини па ти ке ја бањаш и како да се налути и отиде у соба..Па и мм мене крива ме вади бидејки та сакала да помогне па му реков ако сака да помогне нека го земе детето нека го подржи а тој жалниот рикање урлање хаос невиден..Туку сакав да ве прашам керка веке неколку пати ја забележувам како касната од нешто прашав еден братучед ветеринар од што може да е ми рече тоа е од болва леле ке паднев у несвест дали некој имал ваков случај како го решил..Синко после 3часа плачење викање заспа...Спие само што го оставам на спална одма станува и сега веке неколку вечери во количка спие до првото будење за цице и потоа до мене..И на 7 месеци скоро уште неможе ред да фати да си спие што дете ке беше незнам..У последно време сум навистина мн нервозна и не поминува ден да не се скраме со мм..Ми вели ти незнаеш да гледаш деца бидејки понекогаш знам да се развикам толку силно што потоа и јас се мразам..Да можам нешто да пијам за смирување одма би зела..Неможам да се контролирам понекогаш навистина..Ми треба бар два часа некаде сама ете да се извикам да ми олесни сама без никого да викам да викам..Навистина ми е многу тешко што понекогаш и мм како капак на се знае да ме нервира уште толку..Толку некако и со него се одделивме..Блискоста ја нема па за односи да не зборам може и два месеци веке не сме имале...Свесна сум дека е период но се чуствувам многу лошо..Ете синко на секои 5мин станува ке го побутам пак ке заспие ке престанам пак станува..Кога е до мене а станам и тој се буди Сега мм и керка се долу спијат а јас си се тажам на вас и бутам количка..Тоа е мајки имајте пријатна вечер и извинете на негативниот пост
Здраво мајки,еве ги тераме деновите некако.синко повеќе по надвор сака да шета,ние по дома.Денес бевме кај мајка ми на село си изнаигра изтрча дете.и го бањав и си заспа. @vitamina моево сврзува 5-6 часа сон,или повеќе зависи,преку ден различно,поголемото повеќе се будеше.ич не спиеше,сега ова второво е поголем спанко.@blessed.an и син ми веќе неколку пати не сака да се бања, чудно ми е едвај го бањам но мора со плачки ритања викања го бањам некако и не дозволувам никој да се меша.тоа им е сигурно период,ке помине.а во врска со бебуш твој,си пробала да спие до тебе заедно,може така нема да се буди на 5 мин.или да не го боле нешто или на пример најаден пресоблечен нели спие мирно неколку саати?А цуцла лажливка да му даеш,или во релаксатор ако имаш да го ставиш,незнам се испробај да видиш како ке биде. Секаде ја има таа криза кога се мали децата,за брзо ке помине,бракот понекогаш трпи но затоа сме ги створиле децата,среќа најголема. Добра ноќ,жени.
@muchacha_a до мене кога е сврзува 2 часа но или градата ми е надор ја милува или пак со лицата да сме допрени..Еден период спиеше само во релаксатор никаде на друго место сега пак друго ама тоа е се надевам уште некој месец ке помине оваа неспиењево бидејки мислам тоа најмногу ме тепа..одкако е роден нема сврзено сон повеке од 2ипол часа..