Пак ќе ти ја спомнам пријателката моја. Исто дете имате. Син и е скоро 9 месеци и е премногу темпераментен дечко. Не оди во никого само кај мајка и тоа да го думка 24 / 7 ако го остави плаче. Не седи во ништо чак и не сака да лази без неа. Нокеска е буден постојано еве цели 9 месеци. Вика ќе заспие заспивам и јас и ќе се разбуди и ќе плаче или ќе ја вика и ќе кенка. Некни и паднал од креветче бидејки таа задспала немала сила. Вчера среќа што маж и дошол од работа нокеска и го фатил таа заспала а он на раб на креветот. Чаре нема. Детето е такво и спие се на се 3 4 саати. Ќе се смени да. Ама дур се смени ќе мора да издржиш.
Денес сама го бањав. Се вртев се сучев размислував и накрај опнав коритото па реков што сака нека е морам да научам сама да се справувам. Имам некој страв во себе, кога се стемнува ми е страв сама да сум.. си ги измислувам најможните сценарија поготово еве сега. Се плашев и се плашам и никако да го откорнам тој нокен страв. Ништо. Бидна го избањав па следуваше огормен страв од заспивање, дали ќе спие или ќе плаче а јас ќе не знам што со себе. Сега еве го спие, у позадина брчи фен на јутуб а јас седам и се мислам воедно и куражам дека како што успеав да отргнам 100 стравови ќе можам и овој за нокно спиење сама барем пола ноќ дур дојде маж дома. Тежок период ни е со маж ми. Корења тегнеме моментално, ама па никаде не е идеално нели. Секогаш има дождови рој а и сонца силни отпосле. Вака мора да е и како што тој трпи и прави се за нас ќе морам и јас си велам. А со оглед на тоа дека сме преповрзани не се осудувам сама да оставам навечер и да спијам со синко. Си велам лека полека се ќе научам, ќе стекнам па ќе се справувам. Ама морам да признаам дека маж ми многу подобро го успива него ли јас. Ама пак легнувам и знам тука е со нас.. Значи како сум депресивна од нокта тоа чудо.
Витамина, истите стравови ги имав...кога се стемнуваше и ми почнуваше тоа неубаво чувство...а незнаев зошто... Со тек на време избледи...тој страв ме држеше можеби 2 месеца... Сега пак наново, мажот ми ќе почни да дежура оваа недела, цел ден и цела ноќ сама...страв ми е...ама нема што да правам, за жал... Јас сум гоолем паничар, тој ме смирува, но не можи да е постојано со мене..тоа е што е, морам сама. Вие мајки во Германија сите сте се собрале на една страна, само јас ваму џенем ми фали дружба со некој со кој сме на иста фреквенција и тоа мнооогу... Друго што сакав да кажам, односно да прашам...На децата, најчесто, им е тешко прилагодувањето во градинка. Ама како да ви кажам...и мене не ми се остава дете, некој страв имам. Од една страна сакам, од друга не. Додуша уште ни е рано, само така си размислувам.... Тоа е. Денес до вечер сама со бебето, времето е за никаде...ќе си седиме дома. Убав ден на сите
Ubav den majki! Falat mnogu majki tuka so svoite postovi. Kade e @AngelOfArh ,@Mariangel retko ne posetuva, @Kitten ... Eve eden od retkite denovi koga dete spie,jas ne rastrcuvam gore-dolu da zavrsam 340582651 obvrski. Duri i planiram da dremnam,ama znam deka nema da me fati son Denes,izlegovme malku do grad,se najdov so majka,kupuvase pokloni za 8mi mart. Kupiv i jas nesto,premnogu se nerviram za ovoj praznik. Se znae,se daruva cveke,nie tasni,obleka,parfemi... Si razmenuvate li vie pokloni za 8mi mart? Jas samo so majka mi snaa mi i vujna mi. Od pocit,kupuvam i po nesto sitno za babite a gi imame 3. Ovaa godina se nadevam i mm ke me iznenadi,ne sakam poklon,sakam buket ili saksisko cveke. Lani mi ja kupi omilenata kniga t.e skoro sekoja godina mi kupuva knigi. Vo vrska so sedenjeto sami noke,nikogas vo moite 28god ne sum bila ostavena sama,imav ogromen strav,so budenje noke i trcanje vsoba kaj moite i toa vozrasna. Mm toa go znaese,i retko odese nekade do kasno. No,ete 3meseci uspeav da izdrzam da sedam sama so sin mi,jas znam kako,sekoj moment ocekuvas nesto da tropne,da se otvori vrata,da vleze nekoj... Filmovi eden kup. I rucekot e gotov,podvarok zelka so slanina denes,mm ke se izraduva,obozava mandzicki. Dietata super zasega se odviva,samo sto presoknuvam obroci. Aj da dopijam kafe i da spruzam malku noze i jas.
@LaDyDoLl еве баш сега размислувам што да подарам реков денес ќе излезам ама одложив за утре. Сега е веќе незгодно да не купиш ништо плус од цвеќе поготово кога знаеш дека спремиле поклон и за тебе. Денес синко на диета е се прејаде вчера па изгледа си рече од денес на диета кога си го виде мешко на огледало
Ако денот по утрото се познава, ова не важи за денес! Утрово ни навести тмурен и дождлив ден, а сега сонце убаво и пријатно време за шеткање. Ама кој да шетка, кога дете ми спие во ова време. Дома останавме, иако малата повремено ми бучеше да ја прошетам, сепак се убедивме некако затоа што надвор е се мокро од дождот. Ја сакам кога вака брзо разбира и прифаќа дека нешто не може, ама не е секогаш вака разбрана! Денес малата одржа концерт на балконот, соседите ми ги забавуваше ептен. Репертоарот беше - Глава рамена колена, Штом си среќен, Две рачиња, rain rain go away, twinkle twinkle little star и уште неколку англиски, македноски кои ги знае. Ечеше цело маало од нејното ѕвонливо гласче. И аплаузи имаше од соседните балкони Едвај ја собрав дома за да спие. Убав ден мамици
@snegulkata тие песни ги има на македонски немам сретнато оти? Ние досега мама воли бебу сите песни и цртаните и пиличите. Навистина се направени за да има шо да научи од нив ама место да прозборува ќе почни да прича српски
И кај нас истите се слушаат, ама па подобро српски него англиски, поблизок е до македонскиот Добар ден од мене Бебе спие па можам малку да здивнам. Времето не ни е убаво за шетање па си седиме дома. Вчера за прв пат бев некаде без него (не го рачунам одењето до маркет и пазар) па ми беше и чудно, ама и слободна се осетив Убав ден имајте
И мојот истите ги слуша, и ги гледа со Максим цртаните, а на англиски му ја пуштам Пепа, таа му е љубов уште од малечок. Ама сега неколку дена не му имам пуштено, на пауза сме. Само еднаш во денот ја гледаме Пепа на тв и толку, мислам претеравме. Почна и сам да си бара да му пуштам, а вака подобро со играчките да играме.
@simonka93 пробав со овие нашите од СИДО не ги сака овие ги сака дека анимирани се и пример со глава, рамена, колена почна да покажува сам кај му е главата носето устата корографијата од 7 месеци ја правеше ама седнат а на овие нашите ништо не им текнува гледам кога си среќен ја имаат препеано ама без анимации кај сака синко така. @kristina.k и синко станува и одма застанва да му ги пуштам ама тоа трае половина час таман да го испијам рает кафето и потоа бара за јадење па игра со играчките цел ден се пуштени ама не застанва нон стоп пред тв ама сака да ги слуша дури си игра ако сменам нешто друго се буни а не гледа Со пепа немам пробано сега дури почна мал интерес да покажува за маша и медо а до пред 1месец не сакаше да ги навиди ама прва љубов ни се пиличите и мама воли бебу и ден денес му сме верни
Ги пее на англиски, а некои на македноски. Јас и ги пејам на наш јазик па отаму ги знае на македонски. Инаку и кај нас еден период беа хит Пиличи и Максим, па ги пееше на српски. Ова излезе сега дека мојава англиски, македнски, српски... сЕ пее... Ќе треба Мама воли бебу на кинески да и ја пуштам, може и тој јазик ќе и легне Шала на страна, секојдневно пуштаме песни и цртани на други јазици, некогаш ги гледа а некогаш јас повеќе ги гледам од неа, ама проблем со говорот за среќа не сме имале. Не ни влијаат негативно детските програми на туѓ јазик, напротив има многу научено, песнички, форми, бои на македонски и англиски, бројки и сл, Тоа е, кога нема нешто салам да им пуштиме на мајчин јазик тогаш ќе им преведуваме песнички, или ќеги оставиме паралелно да учат и друг јазик освен мајчиниот, или пак ако се збунуваат ќе ги забраниме ,,ризичните песинчки,,
@Едно Чупе после мама и баба, трет збор на моево му беше Пепа и торта имавме со Пепа на роденден, и играчки еден куп, многу ја сака. И јас по пола саат му пуштав, ама кај нас е проблемот што од телефон ги пуштам и ми е страв да гледа во мал екран толку време, за очите.
http://www.crnobelo.com/zivot/zdravje/47873-shto-kje-vi-se-sluchi-ako-piete-pivo-sekoj-den На здравје
Od utre site na pivo. Kolku samo ke ni bide veselo po doma Sala na strana, znam deka e dobro pivoto ama sepak ne sum golem ljubitel (osven korona ako se smeta za pivo) preferiram vino.... Aj na zdravje
@snegulkata се си има добра и лоша страна ама на денешно време се се преувеличува па последно што прочитав е дека медиумите предизвикувале аутизам кај децата ама почнав да не се замарам со тие работи барем до сега кај нас влијаело позитивно. Јас кога му преведувам на нашки ме гледа зачудено уште да ми речи ја згреши песната мама @kristina.k нашата тема беше пиличи т.е. пиу по негово јас па телефонот му го кријам пошто еден ми суреди а сака да лизга по тачот на фб сега последно му го имав даено за да седи мирем дури го стрижам и не ни мрдна пол сат поголем проблем беше како да му го земам а морав со арно да го фатам за да седи сама го стрижев немаше кој да го држи
Го пијам првото кафе денес Утро стресно Се разбудив баш кога кере падна од спалната Џо ставив перничиња и пак заврши со џумка на главата и носето и е црвено Ова е веќе трет пат и јас пак ја земам со нас на спална Се чуствувам виновно и неодговорно Што може една дремка да ти направи,си реков ај уште 10 мин да поспијам зш синоќа во 2 се разбуди и си играше до 4 и си реков да поспијам барем до 8 Значи се чуствувам ужасно Мајки дали вас ви паѓале толку често дечињата или сум јас онолку неодговорна Бевме на педијатар да ја прегледа за секој случај и успат да види и за црвенилото кај препоните Имаше што да види,габична инфекција и алергија,па црвено грло и суво носе Незнам главата кај ми е,многу се загрижив мајки и многу ми е мака
Добар ден мами. Денов лош т.е неделава. Незнам зошто, можеби хормоните ми влијаат. Со кој стигнам се искарав и после на само си плачам. Пред два дена ми падна криво многу, мајка ми се пофали купила поклон од мерак за внуче од прв братучед за крштевка и отрча да им го даде. Ми падна многу криво зошто они и тетка ми од како е родено моево дете не се сетиле дека постои. Ни повојница, ни крштевка, ни роденден ништо ништо. Ми вика е што ако де, може ти дале само ти не памтиш. И излегов до продавница и поштено се изнаплакав. Не ми беше ич во ред, незнам вие што мислите. Вчера се спукав со мм, толку ме нанервира што за да му вратам му ја анинсталирав омилената игрица, што сега не може да ја најде пак и малку ми олесна човекот кога виде беше не можеше да поверува. Ми вика како можеше, е така за и ти да се нервираш зошто само јас. @LaDyDoLl никогаш не сум купувала поклони за 8 март. Ај оваа година направив исклучок само за бабите. Им нарачав персонализиран сет од чоколади. Ми се виде интересно и прифатливо. На нив стои порака од син ми демек до бабите колку ги сака. Цртани сака малово да гледа. Но не гледаме премногу. Сега како веќе отворивме сезона за надвор, не се ни толку потребни. Ги сака ЛББ песничките, Дејв анд ева, и многу сака едни што не се цртани, меморија, слагалици даваат. Тој многу сака да реди, форми и фигури да ги става на соодветно место, па овие се баш такви. @Mari* има неколку пати паднато син ми. И тоа нашата спална е висока, а долу паркет. Пред една недела му падна на мм и тоа преку него отишол. Кога беше многу мал исклучиво спиеше во креветче, некаде после десетиот месец почна да се доселува на спална. Јас уште доев и ако требаше да го дојам на страната за он да биде на крај на креветот легнував на спалната напречно односно он да е до наслонот, а мене нозете ми штрчеа, ама што да правам морав и јас да се наспијам. И уште нешто. Што е со славењево на родендените по игротеки во 12 на пладне. Едвај стигнавме, башка фаќа време за ручек жива гладна останав, плус ми отиде еден ден од викендот безвезе ништо не стигнав.
Во креветче не сака? Кога беше помал синко не сакаше в креветче па спиеше до мене ама креветчето залепено ни е до спална така да немаше кај да бега се дури не почна да лази а не знаеше да слези мислеше со главата се слегва е тогаш беше интересното и перници ставав и кебиња и шо не за барикада некое време успешно дури не ги проби барикадите. Кога не помагаа и тие барикади го ставав врзан во релаксатор да спие ама свесна бев дека не чини за рбетот и го извадов материјалот успеав да го врзам на креветот и така спиеше врзан малце лудо звучи ама се се само да не падни потоа сам си побара в креветче да спие и сега па не сака на друго место освен таму. Не се сеќавам да паднал ама на многу пати сум го фатила на среќа во последен момент.А и синко беше таков ќе се разбудеше и не презаспиваше и најмногу енергија имаше за играње после 2ч . А не се секирај добри мајки се баш оние кои константно го поставуваат прашањето дали сум добра мајка едноставно не можиш да го допазиш од се