Нас косата од црква ни беше во едно пластично кутиче со икона од црква ни го дадоа, и си го чував се до земјотресот кога ми го бутна и цела коса се разлетала беше. Инаку јас колку што знам адети, а малку знам, до крштевка не се шиша дете, попот прв да скрати коса. Познавам деца со многу коса на година, па родителите се принудени и пред гпдина, односно крштевка да ги шишаат. За првото не памтам дали скратив шишки пред попот. За ова изгледа ќе издржиме уште малку
Ние кога го крстивме синко кај што попот го стрикна со ножички и кумата бараше да се става сито на масата и пак да му ја секне косата таков бил адетот друг да го подстриже прво пред годинка и така.Во секое село своја приказна си има. Ај сега добро утро денов шо знам почна синко да станува со плачење, и тој како времето времето што врне . Ја прочитав минатиот пат @Sunshine_1979 за свекрва и не да е од нејзина страна некултурно и нечовечно,јас би ја нарекла бездушна жена. Мојава се немала време да доаѓа кај внук и немора кај мене него да го подржи малку таа се немала време,епа затоа сега ќе има време и се роди дуг внук таму ќе треба да се трчи тука не .Но како и да е ми е гајле , друго бебуш ми ги јаде зеленчуковите каши само овошна не сака . Денес треба да одам на пракса во гиимназија а тој со дедо ќе се чува и така мајки отидов да се спремам јас и кафе да с наијам па ајд кој е за
Ова со стрижењево смешно ми е...Не сите деца на година се крштеваат....има некои многу покасно,некои порано...Тој што сака адети да брка порано си крштева....Јас не бркам адети...ќерка уште не ми е крстена...нема смисла да не и стрижам косичка.
Dobar den majki sinko spie dorucek spremen za nego,a za mene rani e monentalno pijam 2 kafe pa povelete. Cel mesec nikako da ozdravime antibiotikot ni go prekinaa pred 1 nedela a dete so noseto uste fuci. Eho na mozok pravevme zs imal golema glava 43.5cm se e vo red bilo genecki,samo kaj mozoceto nekoja linija trebalo da e prava a kaj sinko e kriva.Pedijatarot nisto ne mi objasna samo rece ne e za brzanje na kontrola za 1-2meseci. Dijagnozaisgenesio corpus calosum susp. Pa nekoj ako znae da mi kazi so znaci Imajte ubav den majki.
Razlicni mesta, razlicni adeti. Koj kako saka taka neka si pravi. Edna drugarka mu stavase stipki na sin i za da ne go sisa do godinata Mene mi nemat dadeno kosa od sin mi od crkvata, valjda takov e adetot kaj nas. Majki kako se spravuvate so nesovesni zeni? Go nosi nejzinoto dete da si igra so moeto, razbiram deca se ama ne mozes se' da mu dozvolis samo zatoa sto e tvoe i e najubavo na svet. Vcera mi bea na gosti, grev mi e za sin mi samo po nego vikav (bidejki na dr.ne mozev) a ne bese kriv toj pravese toa sto gledase. Aj toa sto mi go otkaci i perdeto nema veza ama site igracki gi frlase od 2m, abe glavi ke ni sokapese, po komoda frlase predmeti i teski igracki, a majkata samo mu veli: ke vidis ti doma abe sto doma treba odma na lice mesto da mu kazes deka ne treba taka, pa ja mava so kloci Dobro e sto ne gi pustiv i niz dr.sobi, lom ke bese. A najmnogu me nervira koga go fali, moeto ne se zakaca so deca, ne smee da krene raka, mnogu e umen, pee pesni....itn. Zarem pred mene? Jas seto toa go imam videno.
@24.07 само доктор може да ја преведе дијагнозава, се надевам не е ништо сериозно. Корпус калозум е средниот дел (бела маса) кој ги поврзува двете хемисфери од големиот мозок. @Monella јас не ќутам, на мајката нема ништо да и кажам но јас ќе го скарам детето. Незнам можеби не треба, но таква сум, посебно ако ме засега мене лично тоа што го прави, а гледам дека родителиве не мрдаат.
@Mari* мајка.. и јас сум странција. Во лидл оградиците нели се порти за врата? Не знам. Купи си и ич не се мисли наместо да се дрвите на под. Јас од одма би си купила. Ај после ќе дојдам да ви чкртнам нешто . Кофи тајм.
За фризурата ние до роденденот немаше ни потреда да го стрижиме таман му беше а кога попот го стригна како наеднаш да почна да му расти ама зима фати -20 и ајде реков до на пролет како и да е ќе се стрпиме а му порасна како чупе со виткани коси и еднаш за ќеиф му фатив репче се пресмеав и машинката и сега ми е маже A да му беше на сред лето толку голема ни поп ќе чекав ни ништо вака го топлеше зимата. @Monella нема потреба твоето да го караш ако не е криво заради некое шо мајкаму не знае како да си го воспита.Подвикнувај малце или барем вели му не тета вака не тета така се има случено да подвикнам по некое па мајките не ми се лутат дури ми велат леле извини дур се свртиш ќе напрај пакост и потоа сама си го кара.А другарка како твојата сум немала таа е изгледа од тие шо никој не смее да му го искара па ни таа
Да тие се оградици за врата кај скали се користат Ги видов оние за на кревет што ги имаше постирано Па тоа би било самоубиство,тие се за дечиња а мојава се исправа па тоа би и дошло супер и би прелетала преку него Многу е активна и само бељи ми прави Мала е многу,ама е струја Сепак размислувам за под Видов на интернет некои интересни идеи а ги гледам како безбедни
Јас на и беј пребарував. Таа ми дојде прва. Има оградици и за мали деца. Пробај да пишеш на германски или преведи си на гугл од македонски и излагаат преку 100 вида оградици.
Mari tie se vo spienje da ne paga a ne da stanuva inda se drzi na nea Nego najpametna opcija ti e da zalepis spalnata od ednata strana do zid i nema mrdanje. Ne sakam da navredam nekoj ama ova so adetive za sisanje malku ni e bezveze, jas prv pat slusam najiskreno ama vajda deka sum rastena u sredina kaj sto ne se teraat adeti mnogu. Jas na mojava siskitw samo i gi kratam uste od pred godina zosto inidat vo oci a ne saka snoli. Inace ne i ja sisam zosto mi e mnogu ubava so toa loknite na vratot
Здраво мајки! Дојдов да ве поздравам и го затеков на муабетот за несовесни мајки и темпераментни дечиња. И мене би ме извадило од такт ако некое малечко лудува низ дома и нема кој да го спречи, јас- не личи, мајката-осет нема. АМА, и моево е темепраментно и љубопитно дете, и моето знае воопшто да не ме слуша што зборам во друштво на други дечиња, и колку повеќе јас забранувам и викам толку повеќе инаетот се буди во ќерка ми. Мислев ова никогаш нема да се случи мене и на моето дете, ама се случило. И сега ќе звучи како да се правдам, ама сум комплетно посветена и опседната со воспитување, од секоја ситуација вадам поука прилагодена на нејзината возраст, пред да одиме на гости секогаш зборам како треба да се однесува, ветувам, уценувам, па кога треба и казнувам... некогаш сет мој труд вродува усепх и се гордеам со своето дете, некогаш сфаќам дека џабе сум зборела кога нема ефект и се срамам колку невоспитено изгледа одстрана. Деца се, имајте разбирање. Не се сите исти, некои се полошковци. И да, можно е дома да е умно и послушно дете, а на туѓ терен да е немирно... Исто како што е можно дома да е разгален а на друго место страмежлив. Спојлер Ќе раскажам случка кога малата ,,се измести,, дури бевме на гости. После многупати викање на кафе од моја роднина, се одлучив да одиме. Седевме 20минути, ама за сето тоа време мојата ќерка го задеваше на нејзиното дете (му земаше играчки, му ги соблекуваше топлинките, на крај и го турна). Моето двесетминутно седење таму беше докажување со ќерка ми, се изнервирав ја облеков и си отидовме дома. Се лутеше, се извинуваше и плачеше за да се вратиме пак, ама нема. Пред некој ден пак бевме на гости таму, а малата уште од дома без да ја прашам си кажа дека нема да го турка детето, дека ќе си играат заедно со играчките и сл. Така и беше, да ти е милина да ги гледаш. Во случајот имаше ефект тоа што претходниот пат заминавме, се надевам дека нема да имам потреба да го применам пак начинот на воспитување, затоа што и за домаќините е неугодно да им заминеш за брзо во лошо расположение. Туку денов тмурен, никаков... дома го иседовме...
Добар ден мајки Јас син ми го немам потшишано, а се роди со многу коса. Не од адет и не од бабини деветини колку од ќејф, убав ми е со косичка. И на нас попот не ни даде коса, ја фрли во водата каде што го крстеше. Пред некој ден во друга тема баш дискутиравме за немирни деца. Има разлика меѓу темпераментно и невоспитано дете. Се зависи од тоа како ќе се постави родителот. Има такви како Снегулка, кои реагираат,што според мене е правилно, но има такви кои си седат со скрстени раце и само се смешкаат со изговорот Ама дете е...
Епа да...последно е развиен и тој тренд....кога ќе биде доволно возрасно само да си одлучи. Ај да се допишам...Ќерка многу сака пред огледало да стои...уште од сега ли? Ми ја зеде новата ташна и цел саат со неа се занимаваше, и правеше муабет....фати ја - префати ја, отвори - затвори..смешки....кизне колкава фуфла ќе биде . Мама малку се поддотера за празникот...роденденот ми го заборавија што ми го заборавија, ама сега ми надокнадија посовреме уште предпразнично . Денот стандард...стани, подработи нешто,прошетај,поиграј со ќерка....имам чуство како само да готвиме,јадеме и миеме по цел ден. Ќерка веќе не сака дома да седи....само надвор бара, а уште не е убаво затоплено за шетање . Со душа чекам да пукне сонце.
Алана јас не сум по трендовите, едноставно не сме верници. Свекор ми дури не' убедуваше да ја крстиме, тој све ќе плател Нормално не прифаќаме, бидејќи јас лично неможам и незнам да ја воспитувам во духот на верата.
Проблем ми е што се буди навечер и уште нерасонетс аа се исправа За во креветче е во ред ама на спалната се фаќа одма на дрвото се навалува и прелетува на земја
Ах, душо и повеќето од тие што се верници не знаат многу работи за сопствената вера....едноставно нивните ги крстиле,па и тие "морале" своите...повеќе е како фамилијарна традиција или да се има некое чувство на припадност, него живеење во духот на верата.