1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Milla989

Milla989 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2010
    Пораки:
    174
    Допаѓања:
    257
    Сакав да се водам според некои правила за да го растанам бебето здраво, ама не е се како по книгите што кажуваат. Има бебиња што обожаваат да шетаат во количка, моето нема шанси да се вози, само во раце и си мавта ноџиња во количка плаче, на други бебињата им јаделе се и сешто,моето ќе проба една лажичка од кашичката и толку, борба водиме со јадењето, само млеко, има скоро 9 месеци и има 7 кг. Сега го нудам со храна ама не го присилувам. Глави јадења доручек, ручек, вечера нема кашички, само млеко а кашичките ни се ужинка преку ден. Вода сака да пие од чаша и свежа вода, не превриена :) многу е активно по цел ден само да си играме и да бидам кловн :) не го чувам во стаклено ѕвоно, ако му падне играчката не ја парам со 100 води ќе ја забришам и пак му ја давам. Ако сака да игра со тенџере го оставам да си игра - му давам простор да истражува. Има 4 забчиња кои пораснаа прво 3 доле па сега раснат горе. Ги вежбаме вежбите што ни ги кажа ортопедот ама го пуштам и неколку саати да помине во дубак и да шета низ соба. Бебето морало да спие во креветче, никако со родителите. Јас го ставам во креветче кога ќе се разбуди си спие со нас во кревет за да поспиеме и ние да не бидеме будни цела ноќ, така и тоа е среќно што не е само и ние наспани :)

На Kaetana, Mari-Ja, tarantula и 9 други им се допаѓа ова.
  2. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Koj rano rani, cel den ke mu se spie :D
    Utrovo bevme da pravime krvna slika na sinko :sweat: imase i placenje ama sepak dobro pominavme, bitno e sto ne mrdase i mu najdoa vena od prva.
    Cela vecer ne sum spiena, tolku ne sum bila vozbudena od poragjaj :D
    Takvi sme nie majkite!

Silno svetnal denot, bevme do parkot da iskoristime sonce i malku svez vozduh.
    Sega jas spremam rucek za nego, toj si igra i glas nema od nego.

Zabelezav deka vo posledno vreme e smenet, na podobro :D za sreka.
    Tocno e toa deka nakaj 2god.e veke drugo, dete znae da se zaigra, majkata ima poveke vreme okolu domasnite obvrski a bogami i da si posveti poveke vreme za sebe 8-|

Ubav den majki :hai:

На Kaetana, danichap, tarantula и 7 други им се допаѓа ова.
  3. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.878
    Допаѓања:
    142.149
    @Milla989 ne se nerviraj.Malava mi napolni godinka i e 8kg.Se nervirav i kosa mi se krevase ama se pomiriv so toa.Takvo si e deteto.A do pred 3 nedeli(od koga bese nastinata) si jadese ubavo po 3 obroka ,no sega namali.Prethodno piese Picofer oti hemoglobinot i bese nizok....Abe samo nervozi .Ama najbitno da se zivi i zdravi
    @H&J i mojava stana takva bas sega.Inaku neznam kolku meseci e ama pedijatar ni kaza od 3-6m imale takvi periodi:)Ajde do svadbata ke porasne uste malku:Di ke bide umen:)

Последна измена: 10 март 2017
    На danichap, Lorins, Mari* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.683
    Допаѓања:
    37.733
    Silno svetnal tmuren den. Nemij da ni zaviduvate vie po toa Angliir sto ste,ista klima imame i ovde. Mi se smaci veke od tmurni denovi,de dozd,de veter.
    Nie denes so sinko cadorot i cizmite pod nas,si napravivmeedna obikolka utrinska.
    Si vikav da i pojdime na majka na gosti,no vnucite od brat mi si imaat ibvrski,edniot vo gradinka,drugiot uciliste pa na sin mi uste podosadno ke mu bide tamu nego doma.
    Ajde vecer ke go odnesam sekako,odamna se nemaat videno.
    Denes rucek grav,imav smrznato od nekni,i nisto drugo voplan osven edna depilacija da udram na vegi i mustaki i da gi obnovam noktive so nov lak. Vi kazav deka maz mi mi donese lakovi od Astralijata?! :) :) Cudo,5lakovi vo razni boi,i site so svetki vnatre. Ke stojat da go polnat neseserot :) A znae deka koristam za se samo nezni boi,pa za nokti duri i bezbojni bi pominale. Vazno se otcesti covekot.
    Majki,stavam edno jako ness imam i torticka napravena so pomosta od sin mi. Povelete.
    Ve gushkam site!

На Kaetana, danichap, tina-63 и 12 други им се допаѓа ова.
  5. Едно Чупе

Едно Чупе Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2015
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    1.068
    Јас таман го пофалив синко дека легнува порано 3 вечери приредби ми прави до сабајле и денес око не склопив за под казна да го разбудам по секоја цена и зеде да плачи амииии и мене ми се плачеше сношти а ти ми се смееше е сега ти плачи јас ќе ти се смеам и замислете престана и ме испули зачудено :^):rofl:
    Ме фатија кризи дури сега 15мин ме снемало синко ме чуваше мене омг (facepalm) уште малце на преспивање и ќе му се придружам (waiting):emo:
    @Monella а зошто од вена? нас до сега само од прстето ни земаат или и железо проверувавте?

На Kaetana, Mari-Ja, Lorins и 6 други им се допаѓа ова.
  6. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.881
    Допаѓања:
    34.272
    Имаше денови кога го обожавав дождот,имаше денови кога едвај чекав да заврне дожд да се оптегам по креветот по цела ден.
    Но сега толку многу почнав да го мразам што несакам ни капка да капне синко збеснува дома по цел ден затворен тежок е за во раце и чадор ем да земам и да го шетам за количка не е барем кај нас на дожд ќе те направат луд ако си со количка :envy: .
    Времето ми се чини дека сите не поремети :?: ми фали сонце плажа и маж ми да биде покрај мене.
    Него мајки дајте вие таму по имачка што сте близу франкфурт стан некој познаник да не издава мм бара итно му треба. :)

Денес дома пак сама со синко и јас ќе збеснам од него но и тој од мене едвај чекам тоа каргото од Тила да ми стигне па да одиме кај внучко да го видиме колку за промена.
    Јас отидов риба за ручек да ставам да се готви за мене и мајка а за синко пак обид телешко да јаде почна да ми ги одбенува кашичките за ручек а што убаво си јадеше и по 300гр некогаш.:lol:
    Мајки се слушаме имајте убав ден сепак е петок викенд.:beer::d:(hollest)

На danichap, Lorins, simonka93 и 5 други им се допаѓа ова.
  7. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.996
    Допаѓања:
    9.417
    Ajde neka kaze nekoja ideja i za nasive bebuvcinja

8. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Proveruvame i zelezo.
    Nas toa ni e problemot, zelezoto nikako da se pokaci ni so lekovi , ni so hrana.
    Rezultatite ke bidat gotovi narednata nedela, se nadevam na podobruvanje ovoj pat, ako ne ke pravime dr.ispituvanja.
    Tuka kaj sto sme nie zimaat krv samo od vena, za niv od prst nema.

9. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    28.562
    И да врне и да вее, јас и малата моја не се откжуваме од прошетка. Кратка прошетка со новиот чадор, малата радости невидени, најсреќна на цел свет за еден чадор бре, дете мое смотлесто!
    Денес на репертоарот ни е песничката ,,Кој си носи чадорче, не наврнува...,, цел ден ја пееме...

@Mari* кај ме потсети сега за капењетоа, кога само ќе се сетам колку затоплував дома, па водата ни помалку ни повеќе туку точно 36 степени. Ако е малку потопла веднаш се дотура ладна, и обратно, чиниш еден степен +/- нешто менува... пешкирот еден период го ставав на редијаторот да е затоплен кога ќе ја завиткам во него... претерував ептен. За среќа малата не плачела никогаш за време на бања, уживаше!
    И дека уште сака да се капа многу, ја оставам да се шлапка подолго а куатилото е секако затоплено доволно и без претерување.

На Kaetana, danichap, kelebeim*** и 7 други им се допаѓа ова.
  10. Едно Чупе

Едно Чупе Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2015
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    1.068
    На мојот до годината хемоглобинот му беше понизок тоа малку и генетски од мене го наследи бременоста цела со ниско железо ихемоглобин ја поминав а со шуруп само привидно му се подобруваше а не сакаше ни спанаќ ни брокула ни цвекло.Од кога почнав да му давам од нашиот спанаќ со пипер и зачини пројаде исто со брокулата и леќата не ја спомнав сега му е нормален хемоглобинот дали е само период или ја откривме Америка не знам се надевам :) а цвекло несака ни да го намириса подметнато сега засега:^)

На Monella му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Бре жени, цела недела ви немам пишано, гужви на работа, празник, трчкање ваму-таму и никако не ми дојдат пет минути слободни за пишување!
    Инаку се одбивме од цицање, се навикна бебето- девојче мое да пие млеко од шише и да заспива со нишкање...пораснавме!!!
    Ви должам продолжеток на мојата шпанско-турска серија со свеки во главна улога. Не реков ништо мили мои, молчам цела недела искрено мислев дека мм ќе разговара но изгледа ништо, денес пак во 3 си заминала и ги оставила децата сами! Сѐ мислам дека жената психички не е најарна, последниве две години се искара со цела фамилија, за сите умислува дека и спремаат заговори, црни сценарија и сите неа ја мразат, повредуваат ... Дури и на јатрва ми и предложила да се разведе од девер ми (службено го испратија во друг град а свеки направила сценарио дека од жена му бегал). И деновиве секојдневно нешто и се жали и кука на ќерка ми - де лошо сме ја гледале, де ради неа нервозни сме биле, триста закачки наоѓа...на лошо ни е работата - бомба пред експлодирање!
    А себичњак невиден е жената, кај нас на работа десет дена ни касни платата заради промена на директор, ни мм нема земено плата, не слуша дека се нервираме без пари а она ниту еднаш не не праша имаме ли за леб што се вели! Ај, ќе издржам некако уште 5-6 месеци ...тоа ми е кога немам подобро решение!
    Џанам, каква убава пица мм ни спремил за вечера...мммм прсти да изедеш, се гостам со црно пивце, бебе заспано - време е за малку релакс!
    Добра ноќ!

На fairy88, Kaetana, Mari* и 22 други им се допаѓа ова.
  12. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Ех што мерак ми направи за црно пивце мх мх мх..... Сега ми е криво што и јас вечерав пица , ама со шприцер, а шприцерот беше направен од пола сокче и пола кисела вода :D

На здравје нека ви е :hai:

На Kaetana, irena.1 и Sunshine_1979 им се допаѓа ова.
  13. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.996
    Допаѓања:
    153.817
    Uf bre si imas ti maka. Steta sto nemas drugi resenie za decata. Ova vo nekoi zemji, da ne preteruvam, ama e protivzakonsko. Kolku sto se sekavam vo anglija po zakon ne smee da se ostavi bebe, ne znam tocno do koja vozrast, so dete pomalo od 14g. Moze na nekogo mu zvuci preterano ama pregolema obvrska e za 12g dete da cuva samo doma, ispravi me ako gresam, 12-13m bebe. 1 saat ne e malku sesto moze da se sluci. Jas se iznervirav sto citam mozam da zamislam kako ti e tebe. Ova drugive raboti nalet, kako stareat taka pobudaluvaat sto da kazam.
    Aj da si legnam jas 2 dena sum sama so cucka da se odmoram za druzba za utre :). Nema nisto posebno i ne mi se pisuva mnogu to pa to
    Dobra nok

На Kaetana, danichap, snegulkata и 4 други им се допаѓа ова.
  14. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Мислам, мислам ама џабе ми е! Среќа имам што големата ќерка ми е многу одговорна, доверлива па некако тоа ме смирува!

Туку, за викенд пак дожд најавуваат а баш сакав недела да ја искористиме за прошетка!!!

На snegulkata, M&M и Mari-Ja им се допаѓа ова.
  15. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Dobro utro iako mene nakaj dobar den mi odi, stanati sme od sest. Sinokja gosti, do docna... a gledaat deka si so bebe... mislam hello ali sto e toa, vo 12:30 otidoa, ajde sta je tu je. Beba docna zaspa I sabajle pak vo isto vreme se budi, a jas pomisliv barem deka eden saat ke pospie plus, ali ne mozeeee, budilnik si imame.
    Zal mi e sto prva ke pocnam da pisuvam I op so negativen post....
    Denot tmuren, oblacno, vetrovito, studeno, spalnata, t.e. drvoto od spalnata gledam mi go izgrebale srce me zabole, tolku ja plativme, ti ke vnimavas I op nekoj si doagja I se ponasa kako mu odgovara.
    Svki me iznervira posabajlecki, mu dala na detevo tanjir da si igra, I vikam aaa mama ne so tanjiri I ona mi vika eeeee plasticen e, I vikam se znae sto se igracki, pribor za jadenje ne e za igranje, igospozava - majka ti rigorozno so tebe, zeno glej si ja rabotata za moe dete jas znam sto I kako treba, se ona znae, ajde otpisi na starost si vikam I ne se nerviraj.
    Aj se ponudi kafe da napravi, ne biva sekoj den da iznaogjam izgovori, I vikam ok napravi. A ne ja biva za kafe pravenje... kostanova vodicka... stedi na kafe... zeno edno pijam vo denot sakam da mi e ubavo... sea mozi ke recete kaj se ponudila da ti naprave pa I pribiras, ne pribiram no navistina sakam kafeto da mi natamameno... ali ajde procice....vnucite dojdeni, edno so kojuktivit... drugo kasla...
    Znaci neznam so da kazam.
    So pomin neka e I neka ne odminuva...

На Mari*, vitamina, danichap и 2 други им се допаѓа ова.
  16. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Begajte od toa so konjuktivit, preterano e zarazen, do 2-3 nedeli trae zarazata iako ke pomine otokot. Pretezno od eden cela familija ja faka sto ima kontakt. Kako be so konjuktivit kaj malo bebe. Nikako, ni pod razno ne dozvoluvaj da ja doprat malata, posebno ne za racinja.

17. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.878
    Допаѓања:
    142.149
    ke i reces -sto kafe koristis,nesto cudno mi e,gi isporasipaa kafinjata:)reci i ko ke mi varis mene stavaj mi poveke kafe ;)
    Mora nekogas indirektno .Jas imam primer -ja vikam kafeto mi e blago,odgovor : ne e,greska si ,taman e:wasntme:(facepalm)

На snegulkata, Sunshine_1979, Saraa и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. kelebeim***

kelebeim*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.336
    Eee i mene me nervira nekoj koga ne mi go pogoduva kafeto, a znae kakvo pijam. Znaci kaj edno vo denot pa i toa da ne cini-potpolno te razbiram.
    @Sunshine_1979 off so taa zena, aman! :@ Od edna strana ubavo mi e da te citam od druga vikam gledaj sega zosto tolku da ja nervira zenata. Koga se nafatila neka sedi i neka kuti! Tukuu, toa sto vikas. Mila te vadi vo cela situacija, toa sto e razbrana i grizliva za dada ti e od golema pomos!

Eee vremevo, da ne ti se izleguva od doma. Luda baba Marta. Abe kako velat - duri ima R vo mesecot ne ocekuvaj nesto wow:sun: Taka da sedi si doma, i gledaj si go deteto.

На danichap, snegulkata, Saraa и 2 други им се допаѓа ова.
  19. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.996
    Допаѓања:
    153.817
    Aj sto e tmurno ama.ladno bre. Izlegovme nakaj 10 so malovo malku duva brici. Sreka imav kebence vo kolicka i gi pokriv nodzinjata i pravec capitol. Se istrca tamu po hodnici mnogu i e interesno ne znam zosto :)
    A se nerviram bre nemozam da vlezam onaka bez 1000 da otide. Aj vo ramstor 2, 3 raboti demek i pa potrosiv poveke od 1000 a ovoj mesec sum tapa nesto so pari epten. A si merkav edni patiki ama nekako ne mi se trosese veke. Aj mi doaga rodenden ionaka mm neznae sam sto da mi kupi ke mu dadam ideja ;) a i sreka ke zimame plata za nekoj den. Nedelava mu e i na sinko rodenden imame trosoci baagi ama barem za nesto ubavo e :)
    Ne pravam jas slatki masi tie raboti, ne odam po frizeri ili da kupuvam za mene nesto nova garderoba, rodendenot e za deteto ne za.mene neli ama pak odat mn pari. Torta igroteka castenje vo skolo...
    Malovo mi zaspa da napravam nesto rucek za nas dve sami sme si i ai imam edno domasno od rabota sto treba da go iscitam |( eden vikend raat da ne e covek.
    Porucek kojznae sto ke pravime na vremevo najverojatno ke si igrame po doma.

На Mari*, vitamina, danichap и 5 други им се допаѓа ова.
  20. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Zhenski edno random prashanje znam deka tuka pobrzo ke mi odgovorite. Dali nekoja majka koristi ad mleko Humana Pre HA i od kade go kupuva? Mi treba konkretno toa, ima poveke vidovi Humana ama retko kade go ima ova. Fala :)