Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Незнам бе душо, ние со бебево куртуливме од ад, ама прашањето дали значи дека си дојдена во родниот крај, терате гости?

2. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    28.562
    Добар ден! Колку само мразам ветар, ова облачново тмурно небо ќе го истраам некако, ама ветар бре нејќам. А денес баш таков ветровит ден, никаков ден.
    Цел ден слушам Ај да се шеткаме, носиме на лулашките, ајде мамоо. И ајде, си реков едно кругче, се покајав што сакав кејф да и направам на малата. Времето за се е само за шеткање не е.
    Се прибравме дома, растуривме играчки и си игравме, малку заедно, малку сама се играше важно денот помина.
    @M&M Кај нас во источниот крај викаат ,,за пари уста не отвари,, Деновиве што следат 4 роденденовци имаме, на блиски луѓе, ете ти 100 евра дадени по нив... Април нашиот роденден е на ред, плус уште 4 блиски родендени. Сите мои блиски како темпирале во овој период од годината да си го пришират семејството :lol: искулучиво март и април. Ама ако, нека е за убаво, а и кога знам колку детево ми се радува на родендени и колку ми се сакани славениците на кои треба да одиме, помалку ми е криво за потрошените пари.

@Saraa Јас попрво би го премолчала делот со непогоденото кафе, оти од такви ситници настануваат кавги. Испиј пола, 2-3 голтки, и остај го. Наредниот пат свари ти кафе по твоја мерка и нека направи разлика, па ако ова не ја свести какво го пиеш кафето тогаш никаков муабет не можа да ја научи да ти го погоди. Кај мене најмногу успева кога за вакви ситници работиве тактички си ги подредувам.
    Ама не е ситница делот со внучињата кои болни пристинале на гости. Јас би кажала дека се плашам да не се пренесе на малото, и би ги одбегнувала. За такви работи не се премолчува, оти деца се, често ќе се разболуваат и секако нема да сакаш често болни да доаѓаат. Затоа не е за премолчување работава. Туку ти си знаеш, стига јас памет солам, секако доборнамерно се вмешав :*

Одам сега, втора смена сум, кај и да е ќе стане малата, да јаде и кај баба и да ја носам.. таман ќе дојде време за да одам на работа!
    Чао друшки!

На Kaetana, Mari*, vitamina и 5 други им се допаѓа ова.
  3. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Да ве поздравам на кратко. И ние денес капитол шема. Надвор дува носи, па ај таму. Син ми пресреќен, обожава да го истрча цел капитол и уште од паркинг доле знае кај да тера за во дм за играчката. Мм со него, јас по продавници. На крај испазаривме и дома.
    Се спремам мм ќе оди вечер на пат десет дена. Па пазарев што би ми требало за периодов да не се замарам секојдневно со тоа. И "најинтересното" ќе се дружиме со бабите. Денски едната баба ќе доаѓа, а навечер другата. Има да ме просветлат и едуцираат со совети за сите пари :D ама добро ај овој пат да не се жалам, двете имаат сенс да не ме оставаат сама со син ми, зошто сеуште се пазам за кревањето. И им кажав јас овие десет дена готвам само за син ми, другите кој што сака нека си донесе или нека готви тука.
    А мм да видите како се пакува. Се пакува два саати пред тргање. Секогаш така. Викам да не треба нешто да се пере пегла, не требало. Е не како мене со денови ќе мозга. Вади куферот, става работи од плакар и трга толку. :)

На eleni27, Kaetana, Mari* и 8 други им се допаѓа ова.
  4. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.547
    Вака кога ве читам со баби, дедовци, роднини да ви кажам ви завидувам. Душа давам да се сети некој да не посети, ама џабе.
    Кај нас ни празник ни делник важи. Се мислам сега кога ќе почне маж ми да работи кај да ги оставам децава додека сум на полагање саат време.

Инаку денов никаков за шетање надвор, па бевме малку на гости кај една колешка. И јас се мислам за родендениве што каде да ги правиме. Крштевката на малата најверојатно ќе ја одложиме за на есен оти сега некако многу обврски и давачки ни се насобраа. На сто ума сме.

На eleni27, Kaetana, Mari* и 10 други им се допаѓа ова.
  5. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.998
    Допаѓања:
    153.823
    Ne znam kolku e normalno ova sto go pravi malovo moe na 18m. Kako proaga vreme se poveke cica. Koga sum doma ne mozam da ja otrgnam vrti suci cice bara. Denes i pretera. Dali deka sme sami i malku samo izlegovme cel2 den doma izgleda od dosada veke ja fakase od vreme na vreme dremka ama ne dovolno da spie i a e takva bara da cica. Probuvav so igracki nesto da i odvlecam vnimanie i za 5m pak. I koga ke se nacica kako red bull da sum i dala odma se resetira. Ne mi e za drugo ama me faka strav do koga ke tera vaka sto ako bide mnogu macno da ja odbijam koga ke dojde vreme. A imame i nova moda, urla na banjanje, mislis ja kolat se trese place vriska. Od ragjanje ne sum imala nikakva maka so banjanjeto duri i uzivase, pred nekoe vreme pocna da place samo koga i ja mijam kosata inaku uI ase da se slapka vo kada a sega place samo sto ke vidi deka ja spremam za banjanje.
    I denes edvaj do sega ja dodrzav nervozna zeva trie oci, spiese nakaj 11:30 prvo 1 saat pa uste 40m vo race se dospivase. Toa ni e baska mods xa vikendi :) . Sama me terase sega da spie ama izgleda se rasoni cica i pee gospogjata :)
    Vazno se iznaigravme denes epten i utre sme sami do popladne dodeka ne ni se vratat mazinjava. Zvercwvo samo go bara brat i. Vcera pred spienje mu ja guskase i bacuvase pernicata, epten si se naviknaa eden na drug i cudno i e koga ne e tuka.

На eleni27, Kaetana, Mari* и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Ne src, ama se pripremame za nekolku dena ke ideme za rodendenot na "bebush" pa da znam dali da si nosam mleko ili ima i tamu :?:
    I uz pat nekoj sovet kazhete shto ke mi treba za po pat a i za vo Mk da si nosam za sinko? :wasntme:

На Sunshine_1979 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Мамички пак јас, овојпат со нови грижи. ;(
    Откако минатата недела качивме тт и крвната слика беше со покачени леукоцити, а симптоми никакви немаше, по совет на @joy1 дека можеби е уринарна инфекција, дадовме брисеви од нос и грло како и урина на микробиологија.
    Вчера ги зедовме резултатите, позитивно на брис од нос - Staphylococcus aureus, и позитивен наод на Escherichia coli во урина. Ова првото не ме плаши, стафилокока, ќе се излечи за кратко, но ешерихијата во урината без памет ме остави.
    Ни препишаа антибиотик, пиеме и во понеделник пак контролна уринокултура и крвна слика. Ја прашувам педијатарката нема ли да е нерелевантен резултатот бидејќи ќе сме под терапија, вели ако, сепак ќе направиме. За ништо друго не ме посоветува, само кажа дека прв пат кај толку мало дете гледа ешерихија во урина што уште повеќе ме испаничи.
    Јас сум приморана сама да истражувам за да научам нешто. Читав на интернет дека е сериозна работа и кај толку мало бебе може да е знак дека има некоја аномалија на бубрезите и дека задолжително треба да се направи ехо за да се види. ;(;(;(
    Дали има некој со слично искуство да ме посоветува што да правам? Многу сум исплашена. ;(

На Mari* и joy1 им се допаѓа ова.
  8. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.684
    Допаѓања:
    37.770
    Mariangel,proveri na net,na stranata na Zegin dali go imaat. Jas bi ti sovetuvala da si nosis od tamu ad ,kupi si poveke kutii,ne znam kako stojat so rok,no podobro da ti bide mirna glava. Kozmetika nosi si za bebus,jadenjeto e isto. Za po pat,tel .poln so crtani,polna baterija,nekolku bodi(ako doagate so kola) zosto bebe ke se poti,gotovi obroci,i miren pat da imate :)

Dete seuste ne saka da spie,maz ,,zbesnat,, :) sakal galenje. Primorana sum da visam na mob.se gleda fudbal,pa malku ,,zvezde granda,, . Utre cistka niz doma,popladneto gosti. Spremam krap,t.e 2krapa so sos.
    Na mm mu se prijadi supa vo oa vreme,odam da varam.
    Dobra nok majki!

На Kaetana, vitamina и Mariangel им се допаѓа ова.
  9. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Ako mislis za lekovi, zemi si gi najosnovnite raboti kako toplomer, elektroliti, sirup za temperatura.
    Jas tie raboti gi nosam po pat.
    Za vo MK ne mora da nosis nisto (osven ako deteto prima nesto sto go nema tamu).
    Prviot pat koga go nosev na sin mi za MK se javiv na pedijatarot da go prasam sto da zemam, mi rece nisto.
    Ako deteto ne daj boze se razboli ke si go nosis na lekar, sto ke ti prepisat kolegite tamu toa ke davas toa bea negovite zborovi.
    Taka i bese, sinko prviot pat krena tt i sto ni davaa toa zemavme.

Za mleko, najdobro da si nosis od tamu.
    I nie bevme na Humana, jas si nosev i mleko i pampers (ne sakav da eksperimentiram).

Последна измена: 11 март 2017
    На Mariangel му/ѝ се допаѓа ова.
  10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    327.942
    Ехо ке направите
    Се почесто се рагаат бебиња со стеснети бубрежни канали па се често подложени на уринарни инфекции,што не значи дека и кај вас е така.

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    @M&M моево, 16 месеци, наместо да намалува тој си зголемува подои. Последната четворка ја вади, мислам до тоа е, има изгризено се што е пред него. Па и рутина си направи, си има место за доење на креветот и се качува сам, се мести на перница и почнува со устата да цица напразно и ме вика. За јадење не прави проблем, ама едната ужинка ја прескокнуваме ко ќе цица повеќе. Ко ќе е време за одбивање се надевам нема проблем да имаме голем, не знам искрено како ќе поминеме со вакви цицачи.:D

На Kaetana, ♡BuBaLe♡ и M&M им се допаѓа ова.
  12. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.998
    Допаѓања:
    153.823
    Dodeka ne i porasnaa cetvorki mislev do toa e. Site i se porasnati i pak se poveke cuca. Eve stanavme pred pola saat i resila pak da cica (facepalm)
    Dobro utro vaka rano. Stanav so matna gkava od sabajleuste kafe nemam pieno se fativ prvo alista da pruzam. Ke svetne li malku sonce denes :|

На Kaetana, Saraa, snegulkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Добро утро, ајде на кафенце!
    Денес ништо не ми се работи, станав некако уморна иако имавме мирна ноќ, но како камион да ме прегазил!
    Пијам едно нес и ги чекам моите спанковци да станат па да смислиме како да го тепаме денот!
    Се мислам што да биде денешното мени, за 4 души треба 3 ручека да правам - и посно и мрсно и бебешко...де смисли го кај за денес па и за утре!!! Оти совреме и тој ручек треба да го клаам!
    Еве ги, еден по еден се будат, одам да пржам кришки со јајце за непостачите (јас и Мила)!

На Kaetana, Mari*, tina-63 и 6 други им се допаѓа ова.
  14. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    @M&M I kaj mene e horor za banjanje vriska diga noze ne saka da sedi pa ajde stoecki 16m e I so mm ja banjam sama nema sansi op pretanje ke se utepa.@zuto I mene vo sk nema koj da mi ja cuva mm bese na teren 5dena ja zamoliv majka mi od ve da dojde ne mozese I so tesko srce ja prativ jas tamu Eve Sega odime so mm da ja zememe mn mi nedostiga od dvaj cekav da ja vidam.

На Kaetana, snegulkata, M&M и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    Поздрав мајки и од мене.
    Пијам второ кафе и пееме песнички со синковците :)
    Ич ненаспана сум денес. Главоболка ужас :/

На Kaetana, Mari*, vitamina и 4 други им се допаѓа ова.
  16. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.547
    Јас и таму сама си ги чувам и затоа слабо одам. Таму ми е и потешко оти ги немам сите услови како дома. А мене никој не ми иде. Чунки далеку е многу.

На vitamina, tina-63, Верче4 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Zdravo zenski. Eve i jas posle 2 nedelna pomos od moite od vecer ostanuvam pak sama. Toa e. Od edna strana e dobro mozam maalku da zdivnam da izlezam sama da prosetam da se izduvam, od druga sttana ne se stari za so mladi vo edna kukja, definitivno :shake:
    Samo se reckame se karame pa se lutat sto sum im rekla vo lutina pa ajde zosto ne vikas togas koga ete ti se znaes, haos mi e vo kujna, im kazuvam sto sakam i kako a tie se lutat i pak si e kako oni sto sakaat :devil: da puknes na momenti e rabotava ama ete, pomos imam bitno (fingers)
    I taka mslam deka sama mi e najdobro, navistina mi e potrebna pomos ama koga ne biva ne biva, steta sto sme daleku i toa e toa.
    Odam da pijam kafe oti glava mi prska me boli pa zosto me boli 10 pati me prasaa, ne trebalo da me boli, pa od umor im vikam od nenaspienost, auuu sramota mi vika majka mi togas zosto sme nie tuka koga ti si premorena :envy:
    Ete that's all folks :!:

На Lorins, vitamina, Saraa и 8 други им се допаѓа ова.
  18. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    :*

19. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.662
    Допаѓања:
    140.917
    Jas 2 pati bev na vikend kaj moite otkako e rodeno bebeto. Uzasno bese. Bebe neuceno na tie zvuci oni nenayceni da bidat tivki. Taman ke uspijam bebe nekoj tresnuva vrata. Pa ako im reces vikaat au jas ne. Pa oti place bebe. Pa mnogu ja galis. Pa ova vaka ne. Ona ne. Pa vikaat glasno koa zboruvaat dete isplaseno. Pa ne spie od stresovi. Pa ne moes da izbanjas oti se nekoj vleguva u soba i ja ladi. Dodeka stoplis soba vodata se izladila. Sednuvas u dvor da odmorus pola maalo ide. Zatoa veke ne im odam. Na 2-3 nedeli na saat vreme i prijatno.

A pa mene nit mi idat nit mi pomagaat za cuvanje. Pola saat nikoj ne ja cuval osven ednas koga morav na ginekolog i maz mi ne sakase sama da me pusti od strav deka nesto loso ke mi kazat i ke se onesvestam. Celi 40 min. I togas majka mi rece detevo e mnogu razgaleno jaka ti dusa. I tolku bese.

Ama ke porasne i ke si ja nosam sekade do mene i ke odmorime.

На Kaetana, Mari*, Lorins и 15 други им се допаѓа ова.
  20. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.998
    Допаѓања:
    153.823
    Nie sekade ss vleckame zawdno kako creva. Em nemam kaj da gi ostavam em jas ne vozam pa ako treba nekade da se odi site 4ca toptan. Pocna sinko da Abusava pa ako ne mu se odi na pr n kontrola koga ja nosime malava, bara nekade vo komsii da go ostavam. Ama on e golem veke.
    Gledam denes nesto site so tupan glavi sme stanati. Moze e do vremeto. Vazno ne duva mnogu i ne e tolku ladno. Jas i malovo si bevme nadvor saat i pol, se iznaigra site lulaski gi svrtemvme. Da vi kazam pravo sega ke si legnam so nea da se dospijam. Ionaka si naracav riba gotova posle samo nesto zelencuk da svaram. Mi treba odmor

На Kaetana, Lorins, vitamina и 7 други им се допаѓа ова.