Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Здраво мајки,се приклучувам со главоболката и јас,ич не сум спиена,деца спијат а јас цела ноќ се превртував.
    Уште малку ни се ближи втор роденден на синко,си порачав торта,другото што треба ке си купам но уште е рано.Сама треба се да спремам,мм точно на роденденот ке си дојде и затоа го поместивме за наредниот ден,глупаво ми е но така е најдобро.Тогаш и ручек ке давам на кумовите за крштевка на синко бебушот,да дома ке биде се сама ке си организирам,и то е то.Во еден ден ке си прокараме све.
    Инаку,поголемкото пак почна со нејадење,ги става рацете на уста и врти глава како којзнае што ке му правам,и така 4 дена ми одбива секаква храна.А најинтересен е што секој ден кажува нови зборчиња и ги повторува по неколку пати,дури почна да сврзува реченици од 3-4 збора.Но мајку детево воопшто не ме слуша,мн е лошо да кажам,тепа по баба деде фрла со играчките,крши се треска од земја,се живо гриза пред него,вреска со сета сила,значи се можно е кај него збрано.
    Бебуш си е мирен,си спие пие млекце глетка и гука се смее,радости.И поголемкиот си го сака го гушка бацува му пее песнички и му игра.
    Сега ке одиме кај мајка ми малку време да мине,убав ден мајки.

На Monella, Kaetana, Mari* и 7 други им се допаѓа ова.
  2. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.683
    Допаѓања:
    37.743
    I da znaes deka taka ke bide. Uste posle navrsena godina,koga ke proodi,prozboruva,ic nema da imas problem.
    Najubavo drustvo za sekoja prilika. Jas i na moite jasno im kazav,koga e mm tuka,jas po vikendi so spienje ne odam. I ne se lutat voopsto. Znaat deka sin mi e naucen sam,da uziva vo negovoto ,,carstvo,, bez guzvi.. Tamu toa go nema. Doagaat i oni,no od obvrski,ne mozat cesto. Nikoj go nema cuvano sin mi poveke od eden cas.

Dete edvaj zaspa,kasno stana,izbanjato naruckano. Vecer gosti na vecera,dva pati od sabajle smetiv,sega uste ednas pred da dojdat. Uste eden cas pada stavam jadenje vo rerna. Za toj cas,ne znamato pobrzo. 3ta masina po red pere.
    Pomos od maz nema,nedela mu e den za igranje fudbal. Vecer ke se priberi,moze i zaedno so gostite :D
    Ubav den!

На Kaetana, Lorins и vitamina им се допаѓа ова.
  3. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Auuu jas zivci nemam bre lugje, sto od decava sto od GOLEMITE "deca". Kako stareat taka se podetinuvaat. Ne znam, jas so dusa gi cekam da dojdat da mi pomognat ama nit mi pomogaat tolku mnogu nit se odmoram kako covek nit smeam da kazam nesto sto jas sakam, se jas ne znam, tie se go pominale moeto, gi oblakaat decata kako da sme na severen pol, im kazam mnogu e toa za 22 stepeni domasna temperstura, odma sledi pukanje, pa zatoa se ti se bolni decata, oti ne gi oblacas ubavo, klimata ja gasish non stop, im gi soblekuvate corapite za spiene, a sobata vi e kocan ladna, ete taka gi razboluvas iiiiii sto da recam sto da cinam na seto ova lugje? Nema li da puknete non stop vo se dase mesaat i se se oni vo pravo se kako kazat taka treba da bide. A malku povisam ton i im recam ne taka, uuuu idma se lutat, pa kje place majka mi oti sum ja non stop povreduvala so zborovi.......i ne mozam vekje, 100 pati sum rekla vekje gotovo kje se gledame samo za kratko i pak gi vikam ili od nivno vikanje ajde dojdete ajde dojdete odime po nedela dena. Ama ne biva vaka, jas psihicki kje se poremetam.......iskreno, mozda ne e ubavo sto kje kazam ama edvaj cekam da si odat, sam pa saglam.
    Ajde cao

На Lorins, mariz, vitamina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    Хелоу жени, ме немаше еден период, уживав во секој момент со моите најмили.
    @danichap фала што не мислиш, арни сме. Како се двете принцези, се навикнаа ли?

Моиве лепотани растат големиот 20 месеци, малото за некој ден 8 месеци, а мама денес 300 месеци полни :D(25 год:^:).
    Кај големиот растат четворки, учиме нови зборови, а малото не следи во чекор, лази, се исправа на мебел... секој ден е турбо среќен:)

И времето се разубави, сега секој слободен миг надвор ќе го поминуваме:sun:

На Kaetana, Mari*, kelebeim*** и 9 други им се допаѓа ова.
  5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    327.932
    Собравме цела колелција на шопкинс
    IMG_3075.JPG :)

Моментално со нив најмногу игра или со пластични фиџани па демек кафе вари

На Kaetana, Kitten, Mari* и 7 други им се допаѓа ова.
  6. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.996
    Допаѓања:
    153.818
    Sto se ovie ziti se? :) malata si igra so niv? Imame i nie milion nekoi mali covecinja, gubrenca... od golemiot. Koga gi kupuvas po 100d ne ti se gleda mnogu ama koga ke gi vidam na kup doma mi se vrti na pomislata kolku pari otisle :) na malovo uste ne mu kupuvame bas igracki. S8 igra so na brat i kockite, bebeskite igracki... zimi sto i kupi mm kolicka bebeska i sto ima dobieno na piklin nesto. Znam deka doprva ke sledi kupuvanje na zenski igracki pa barem dodeka ne pocne da bara da sme po raat ne se proaga po doma od trakatanci.
    Si se vratija denes mazinjava lele kolku mu se raduvase na brat i nemozam da vi opisam. Pobudale popladnevo samo se glupirase od sto bese srekna, mnogu e smesna ne uznasmea :)
    A 9na golemono tazno mi se vrati sakal da ostane tamu :( kako da ne mi se ni izraduva. Znam deka ne e do toa tuku mu bilo interesno na skijanje a i generalni koga se vrakame od odmori vikendi on e tazen. I jas bev takva kako mala se sekavam sekoe vrakanje od nekade tesko mi pagase. Ke si go zemam vecer da si spie so mene da go izguskam :)
    Denov denes neverojatno brgu mi pomina duri ne stignav da go pocustvuvam ona nedelno popladnevno depresivno raspolozenie :)

На Monella, Kaetana, vitamina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. LBC

LBC Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2017
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    4.313
    И јас да се пријавам во тема мајки :)

На Kaetana, Lorins, Mari-Ja и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Bez da mi zamerite majki, ama od komsiskive kucinja preku glava mi e, laat li laat, mi ja budat cuca, ali vaka gusto naseleli kuce ne se cuva, treba da se vnimava na okolinata, da ne smetas nekomu. Ama ne tie pametni si se ednite go zatvaraat koga tie od rab se dojdeni I treba da spijat, a dr koga imaa bebe za da ne im lae mu davale dijazepami. Epa izvinete vo momentov ima tri familii so bebinja greota e, taman si go zaspal I si vikas e sega ke fatam dr rab op kuceto ti go razbudilo bebeto I se pagja vo voda... Stvarno neznam kako mozat.
    Ajt cao

На Mari* и mariz им се допаѓа ова.
  9. kristince51

kristince51 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2012
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.021
    Kako da citam za moite roditeli samo moite se beter, vo nekoi raboti,i da ke go nosis znam od iskustvo so kerka mi sekade ja nosam sega i vo naj itni slucaevi koga gi vikas pa mi se derat po mob kako ti s imale rabota,neznam kakvi roditeli se toa jas koga ke imam vnuce samo da mi dade boze se ke pravam za niv.Kako ke znaat kako e da imat vnuci koga ne znaeaa kako roditeli da se bide koga ne iscuvaa babite i dedovcite.

10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    327.932
    Игра и тоа мн :)
    Сега мм и порача 50 комада од али експрес за малце пари :)

На M&M и duffi им се допаѓа ова.
  11. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.526
    Допаѓања:
    288.848
    Здраво мајки.
    Денес беше сончев убав ден кој максимално го искористивме. Наспани и одморени, па појадок, кафе, ручок... и долга прошетка.

На свекрва ми мајка и почина па ја поканивме да испадне со нас, малку да разбие мисла што би рекле.
    Малата ја оставивме со едната баба и отидовме со неа и со големата до едно соседно градче на прошетка и во ајс кафе. Ептен се израдува женава.

И кажав дека размислуваме да дојдат околу мај да ги прошетам до охрид. Најпрво тажно одговори дека сега кога мајка и е почината и не мора да се грижи за неа слободна е, ни потоа и заиграа очите на женава и потврдно ми одговори дека многу би била среќна. Се надевам за мајот ќе најдам смештај, дека нема да е се резервирано. Би било одличен мини одмор пред одморот во јуни.

Утре заминува мм на терен, не знам до кога:doh:. Се надевам за некој ден само. Ќе треба со свеки да одам да пазарувам а и да отидам до педијатар.
    Момите спијат веќе еден час. Уф колку е убава тишинава:D.

На Lolipop23, snegulkata, azelea и 16 други им се допаѓа ова.
  12. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.143
    Допаѓања:
    221.551
    Дојдов и јас да мрчам.
    Има денови кога се преминувам себе си просто.
    Не знам што понатаму, што со себе и сакам само да избегам некаде.. да спијам 24 часа без престан и да дишам свеж воздух.
    Тоа ми е најголема желба.
    Капак на се проблем врз проблем.
    Најново ни е сега да не спиеме по цел ден, а немаме ни 2 месеци. Па кога ќе дојде време за бањање и млеко ние спиеме и плачеме оти ни се спие. А да истемпирам на време не можам ете не сум спретна до толку.
    Маж од јутра до сутра на работа па ти живеј сама, во 4 ѕида затворена и далеку од се и сите.
    Се натрпреварувам со себе си уште колку ќе издржам вака или ќе си заминам со првиот лет.
    Неќни на шопинг бев купив шминки па дојдов дома им се пулам и се прашувам за каде ми се, се смеам и ја погледнав кујната и собите. Ваљда за домаќилкот по дома. Па ги оставив неотпаловани ..
    Иронија!
    Онда после целодневниот хаос ќе го погледнам и по 1000 пат ќе заплачам дека не сум доволно добра и дека пре пре више го сакам.
    Па следуваат солзи и солзи..

Ни кафе не пиев денес.. и се ме боли и до ништо не ми е буквално. Ништо не би ме исполнило во моментот.
    Ете
    Живот.
    Кој како ќе си го нареди така ќе му е.

На Lolipop23, snegulkata, azelea и 12 други им се допаѓа ова.
  13. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.227
    Допаѓања:
    70.692
    мајкице, најдобра си :hug: :*
    ќе потпорасне за брзо, ќе си фати ред, ќе се шминкаш... Те разбирам, и јас низ истото минував, период треба да се навикнеш. Ќе се смееш на се' ова кога ќе почне да разбира, па да ти се смее и да ти вели мама...

На Kitten, Lorins, zuto и 2 други им се допаѓа ова.
  14. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.646
    Допаѓања:
    76.917
    Јас имам ѕверче во двор, кане корсо и замисли тоа како лае, а си лае често, па дури и навечер.. па кога ке почне он цело мало кучиња лаат, ама мојов се навикна.. нема избор од бебенце си е така тоа :D Па не ни смета ни нас, ни на него... Куче чувар куќа, ние без куче не можеме, мора да не пази.. :)

На azelea, Kaetana и muchacha_a им се допаѓа ова.
  15. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Sekoj pat koga te citam, se osekam kako da mi ja predviduvas idninata :D Pusto stranstvo za site isto e. Jas sama doma po celi denovi, zavrsiv so rabota, sega sum postojano doma, pa samo cistam, sreduvam, peram, peglam, gotvam i edvaj cekam mm da sii dojde doma. On zelen za krevet i odmor a jas za muabet dva reda da svrzam so nekogo. Pa se tesam bebus ke dojde naskoro zdravje i ke si imam zanimacija, ama kako te citam se si vikam, tek togas ke si zelna za drustvo, muabet i topla kupka.
    Vo sekoj slucaj daleku si od losa majka, samo bebe kako bebe uste ne znae ni den ni nokj. Period, krizen period koj brzo ke pomine koga ke prkne bebuleto.
    Pozdrav majki do site i edvaj cekam da vi se priklucam na temava :) ve citam postojano i da bidam iskrena vie ste mi edinstveni drugarki. Se osekam kako site ostanati da me zaboravija, pa gi nema ni kako sum da prasaat... pa si vikam sekoj so svoite obvrski i teram dalje :)
    Ubava vecer zenski!

На Lolipop23, snegulkata, azelea и 8 други им се допаѓа ова.
  16. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.996
    Допаѓања:
    153.818
    Ako mislis na vikendot za 1vi maj rezerviraj so vreme prepolno ke bide

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    @mariz imas srekja sto ne si vo stranstvo, kaznitr se ogromni, pa site sto imaat kucinja, vo skolo mora da gi nosat za da gi ucat da ne laat non stop... ne daj Boze usisivac da pustam posle 22h, a ne kuceto da mi lae, ke se nacrtaat site mozni komsii pred vrata :(

На mama31 и mariz им се допаѓа ова.
  18. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.646
    Допаѓања:
    76.917
    Сега болен е веќе 2,3 месеци клапнува нешто, бубрези му откажуваат :( Па го нема да лае и искрено па ми фали некогаш... а до школо за кучиња за нелаење дур стигнеме ехеее :D До сега никој не се пожалил од него... може сите околу имаат прозори што не пропуштаат звуци :rofl:

На Mari-Ja му/ѝ се допаѓа ова.
  19. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.143
    Допаѓања:
    221.551
    Маре сум била и во словенија јас знам како е.
    Менталитетот таму е ладен да, словенците се некако спортски народ да кажам, народ со работа и обврски. Тук там ќе се најдеше некоја баба па ќе позборувавме за војната и бивша југославија. Па ќе ми раскажуваше како било.. што било.. но сепак се наш народ, близу наш јазик, што знам ..наши песни наша музика наши производи. Потопло се осеќа таму човек барем јас сум се осеќала.:)
    Не се сомневам дека нема наш народ таму само проблемот е да најдеш човек. Да се вклопите и да се поштувате. А тоа е тешко знам поготово со сите стреотипи и предрасуди што сме опкружени наоколу.

И се си велам себе си ако сам не си направиш да ти е убаво нема кој да ти направи да се чуствуваш среќно и исполнето нели. До нашта психа е а се друго се решава како што се решава и нашава психа ама со напор со бистра глава и мудрост за организација.

Јас имам друштво, но.. сепак одбирам да одам во град мол парк кафе со маж ми да шетам. Тоа ми е релаксирање.. секој со свои обврски и проблеми, секој со свој памет и глава.. не се замарам многу наоколу а и така подобро ми е на душава.
    Имај и 100 пријатели ама оние одбраните ги немаш што ги сакаш и сакаш да си со нив. Со делите ист карактер, исти манири и живот. Што можеш се да му кажеш и се да ти каже. Што можеш да разговараш целодневно со нив..

Дете намирено, успешно бањање овој пат, маицава ми е мокра пак ама седнав да одморам да издишам малку. Па ќе средам и ќе чекам маж ако не заспијам.
    Мислам дека поболна работа од циклус за мене барем нема. Ме истоштува до бесвест.. ама не е и еден ден.. трае и трае и ќе трае.

Еднаш пишав некаде дека времево е баш како нас обичниот народ. Де врне, де сонце де тмурност. Тоа е и нашиот живот впрочем.
    Убава ноќ мами ..мило ми е што сеуште постојат жени и мајки со кој можеш муабет да си направиш од срце и да си споделиш по нешто.

На snegulkata, azelea, Kaetana и 8 други им се допаѓа ова.
  20. tarantula

tarantula Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    1.280
    Mami ve citam,vie ste mi najdobra zabava vo vakvite sitni casovi koa se ranime so beba(5nedeli) pa cekam da zdrigne...

Sveki utre doaga za pomos.Ne se zalam,zenata gotveno jadenje sekoj den razlicno mi nosi,pegla,mi cisti a plus okolu bebevo sve po red pomaga sto ke i dozvolam.Se dogovorivme jas sum majkata jas kako kazam,jas ranam bebe,jas presoblekuvam...Kolku i da e ok zenata,mene mi fali samostojnosta i tisina samo jas i bebe da sme,ama pusti strav ,uste nemam.hrabrost da ostanuvam sama cel den.Valda so tek na vreme ke iscezne??
    Da vi priznaam,malku sum razocarana od sebe.Koga bev bremena si imav zacrtano vakva mama ke bidam,ova ke pravam,ke setam nadvor od 10dena...ama nistonod toa.Stravovi me opsednàa,se mi izgleda malecko detevo za za go setam nadvor ili megu luge da go mesam.Se nablizuvaat 40dena a jas smisluvam repliki na gostive eden kup sto mi se najavuvaat,kako kulturno da gi otkacam.Pa posle si vikam luda si,nemozes detevo u stakleno zvono da go cuvas...I taka u krug,de se karam sama sebe,de se predomisluvam...
    Leka nok na vas sto stee budni i dobar raboten ponedelnik utre za toe sto rabotat;)

На Lolipop23, snegulkata, azelea и 10 други им се допаѓа ова.