Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.241
    Допаѓања:
    67.760
    До менталитет ли е, до немаштија, до разочараност... Се собрале многу работи најверојатно.

Да го мазиш, гушкаш, држиш, многу брзо поминува времето (иако може сега не ти изгледа така :D ), ама додека трепнеш ќе сака доле да седи и ќе ти се трга од раце. Си имаат бебињата потреби, а наше е да им ги услишиме. А не да ги "челичиме" од пелени. Љубов, љубов само им треба, а мајката ја има премногу за давање.:inlove:

На Kom.pot, Lolipop23, azelea и 2 други им се допаѓа ова.
  2. irenadaniel

irenadaniel Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2009
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    1.329
    I mene za prvoto dete mi velea nemoj v race ke se razgali sega ima 5god pa ela kreni go, taka da se vo svoe vreme ama arno veli @vitamina ne mozime ustite da im gi zatvorime .

На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  3. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.295
    Зошто така ги потценувате бебињата? Они имаат начин да добијат што сакаат, не секогаш плачат со причина. Ете и моето е држено во рака и можеби е многу поразгалено од други точно заради тоа што му угодуваме се, ако заплаче веднаш го дигаме,па сега знае дека и се угодува и наместо во релаксатор сака да ја нишкаме низ соба замислете на секое заспивање. Така да јас цврсто верувам дека како што можат да се разгалат знаат и да манипулираат со нас, а можеби и грешам којзнае, но бидејќи имам прочитано тон литература за развојот на бебињата и нивната психологија тешко дека грешам.

4. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.241
    Допаѓања:
    67.760
    Баш сега читав дека не е можно да се разгалат бебињата. http://www.news.com.au/lifestyle/pa...y/news-story/ddd6ce7bdd91d671f9d5782dd88aff7a
    “What parents do in those early months and years are really affecting the way the brain is going to grow the rest of their lives, so lots of holding, touching and rocking, that is what babies expect,” Prof Narvaez told Tribine Media.

“They grow better that way. And keep them calm, because all sorts of systems are establishing the way they are going to work. If you let them cry a lot, those systems are going to be easily triggered into stress.

Така што бебињата се преценуваат, а не потценуваат. :)

На fairy88, danichap, Kaetana и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Зошто би ја напуштила работата ако имаш шанси за напредок? Дури и да имате и повеќе од доволно финансии од друга страна, за мене личната сатисфакција е поголема.

Жал ми е што читам дека само жените се тие што ја жртвуваат кариерата за децата, каде се тука мажите?

На fairy88, Lolipop23, snegulkata и 4 други им се допаѓа ова.
  6. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.295
    Секој со своето.Мене интернетот не ми е веродостоен бидејќи потекнувам од фамилија на лекари кои учеле од книги а не од интернет студии. Секој си го знае своето дете и како тоа комуницира со својот родител. Доколку им веруваме на овие студии детето може да се разгали по дваесеттата година(нели тогаш се развива делот од мозокот свесен за манипулација), но јас секојдневно гледам двегодишни каде што се трескаат за играчка или демолираат по дома за да добијат што сакаат.Ништо лично,само мое мислење, не ми е целта да развивам дискусија.

7. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.241
    Допаѓања:
    67.760
    Нормално, нема да се убедиме сигурно @augustd. Интернетот за мене е баш за ова корисен, зашто дава можност да се биде во тек со сите најнови истражувања. :)
    И секоја си гледа за своето дете, ете моето е среќно и насмеано, воопшто не е кенкаво и плачливо. За тоа мене е доволно секако и затоа сум среќна со своите избори.:smirk:

На azelea, Kaetana и augustd им се допаѓа ова.
  8. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.644
    Допаѓања:
    33.253
    So lesno I brzo zakrepnuvanje

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  9. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.547
    @RainBow ќе се согласам донекаде со тебе, но верувај дека речиси сите деца како растат стануваат поплачливи и понемирни. Ова не во негативна смисла, ама колку повеќе разбираат толку повеќе се обидуваат да манипулираат со околината.

Еве за споредба јас имам едно близу твоето по возраст, а имам и едно скоро три години. Помалото ми е понасмеано и помирно, а постарото полуто и поплачливо. И првото на таа возраст беше помирно. Секоја возраст носи некоја своја фаза. Само прочитај ги маките на мајките во категорија дете.

@Kitten мислам дека жените обично се жртвуваат оти на почетокот од животот на детето му е попотребна мајката, најмногу заради доењето. Инаку јас познавам и мажи кои седат дома и чуваат деца за сметка на работата на жената.

На snegulkata, azelea, Nikita7 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.241
    Допаѓања:
    67.760
    Нормално дека има фази @zuto, свесна сум за тоа. И овие истражувања се однесуваат на бебиња, не на деца. Иако и за тодлери имам читано дека се постојано во fight or flight mode и затоа се однесуваат така како да е крај на светот ако нешто не им е погодено. Постојат многу пристапи и на крајот на денот на нас останува да одбереме еден,
    Ама верувам дека колку повеќе го оставаш бебето да плаче, толку и повеќе ќе се расплакува, баш како и што вели студијата, веќе ќе има тригер. Јас сум одбрала моето дете да го воспитувам со позитивен пристап, па ќе продолжам така и понатаму. Иако не сум заслепена да мислам дека моето дете нема да помине без тантруми, ќе биде најмирно, бла, бла... Знам дека од дете се може да се очекува. :) Па, ќе видиме како ќе биде. Се надевам тука ќе сум да раскажувам за доживувањата.:worried::lol:

На flower30, Kaetana и M&M им се допаѓа ова.
  11. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    @zuto да, разбирливо дека е така, но тоа е само во првата година од животот што впрочем нас ни е покриено ( 9 месеци платено породилно и уште 3 месеци можеме неплатени), а после првата година може малку и мажот да биде инволвиран. Ова го пишувам во контекст на муабетите поназад, инаку и ние бевме случај каде што маж ми чуваше дете. А кога двајцата работат и не мора да се напушта работа, но на пример ако се пушти дете во градинка, при секоја болест нека си зима и таткото боледување за да чува дете, и така наизменично со мајката. Зошто да мора нечија кариера да пропадне па да треба да ја гради речиси од нула.

На chocolade, azelea, Nikita7 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.998
    Допаѓања:
    153.823
    Zavisi za koja vozrast zboruvas. Vtoro dete mi e i so prvoto od bebe imav mnogu maka. Bese kenkav i placliv i sakase da e nonstop vo race. Site mi vikaa deka sama sum go naucila taka i sum go razgalila a jas ednostavno ne znaev kako poinaku. Ne mozev da go ostavam da place.
    Vtoroto bese bajce od bebe. Si lezese si se zaspivase sama se nauci na cucla noke bese mirna i si ja ostavav poveke sama bas od tie pricini aj da ne ja naucam i nea na race na dumkanje na niskanje. I se bese super ama kako rastese se menuvase od mesec na mesec. Sega e mnogu zahtevna saka celo vnimanie da i e posveteno na nea, nema sansi sama da zaspie, cucla ne saka da vidi. I ete koj ja razgali nea? Ednostavno si e karakter koj mozebi ne se gleda od raganje, menuvaat mnogu. Sega mu e majkata da pazam da ne se razgali mnogu a i pak ne znam kolku ke bide seto toa uspesno. Mnogu e umiljata i ne moze covek da i se naluti ima nekoja mila zvezda da odma ti pominuva lutina so nea. Samo se nerviram mnogu sto celo slobodno vreme mi e skoro posveteno na nea a za brat i skoro ic vreme ne mi ostanuva a deteto si ima potrebi. Dobro e sto e samo prvo oddelenie i nemaat tolku za ucenje id dr godina zdravje vajda ke mozam da se razberam so malovo i poveke da mu se posvetam na golemoto. I mi otide muabetot vo drug pravec :)
    Eve ja pak od 7 kenka za spienje duri sama me terase da ja legnam i saat i pol zaspiva. Besnee ripa po spalna pa saka da stane i na kraj i podviknav malku epten zbesna. I sega dodeka ona zaspie ke mu se prispie i na golemiot i pak nisto ne mozam da naoravam so nego osven da si legneme i da si go gusnam.
    Nego muabetot mi bese deka se manipulatori se i toa kako ama ne od tolku mala vozrast. Mislam deka borbata pocnuva nekade posle 10 -12 meseci.

На fairy88, alana, danichap и 3 други им се допаѓа ова.
  13. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.295
    Не знам за другите, но јас конкретно ја напуштив својата работа бидејќи беше прашање на време кога ќе отворам сама адвокатска канцеларија бидејќи работев со постар колега, па се охрабрив и плус добар ми дојде тајмингот. Во врска со оставањето на детето само да се исплаче, тоа не го практикувам бидејќи тогаш им се зголемува нивото на стрес па може да дојде до моментална несвестица, а понатаму и состојба на анксиозност. Туку да ве прашам дали гледаат вашите малечки цртани. Јас пуштам обично пред спиење половина час, останатото време слуша песнички на македонски.

14. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.295
    Ист случај,како расте сама си ствара навики. Никогаш не заспивала в рака секогаш во релаксатор ама сега во рака со нишкање и да и пееш. Сами ствараат навики некогаш и тие диктираат а на нас е да угодуваме.Моево е скоро девет месеци и овој месец штрајкува.

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  15. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.227
    Допаѓања:
    70.692
    Добра вечер мајки
    Ние не сме добри,од саботата е мали со температура и црвено грло, колку е жален душа ме боли, само кенка и спие...
    Денес помалку има температура ама пак е кенкав...
    За разгаленоста ќе кажам, зависи и до детето. Моево го галиме ама ич не сака гушкање и бакнување, ме турка со рачињата.

На alana, Верче4, vitamina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    @flower30 @augustd nemojte da se grizite za hranata, pravilo na zapad e sekade do edna god bebeto da ima se probano, a od edna god droben da e veke obrokot, da ne e pasiran i za rucek bebus da jade toa sto imate vie doma za rucek. Mene me bunat tabelite za ishrana, pr ovde so brokula, tikvica i sl se pocnuva so cvrsta hrana, kaj nas so ovosje.
    @RainBow jas pa edvaj se naviknav da bidam ladna i vozdrzana pokraj bebe koga ke pominam i go gledam racinja duri podava. Ogromen decar sum bila od sekogas, ama lugevo ovde a podzastanes i vozvratis vnimanie na detence, abe da letne uste i da pobegne. Za kucinja se takvi, a ne pa za deca. Pr. vo restoran pred nekolku dena, devojcence sedi pokraj nasata masa i normalno me gleda vo stomakot do zabi. Jas ja prasuvam znaes sto ima vnatre, a majkata na toa: Mia, gledaj pred sebe! Jas se izviniv i zenata duri epten nalutena ne se ni nasmevna...
    @irenadaniel jas kako @vitamina planiram mienje na gaze pod cesma sekoj pat koga sme doma, duri i ja zamenivme cesmata vo kupatilo vo lavaboto za povisoka, da imam prostor gazot "golem" da go smestam i da ne go grebnam :)
    @vitamina ovde ako ne sretnes vo merkator nekoja bosanka ili sto vikas baba/dedo zelni za muabet, nikoj ne ti prozboruva. Komsiite nad nas so bebus roden pred nekolku mes zdravo edvaj da odlepat, i begaat so kolickata, a decata letovo pred zgrada ke gi setame i vo ista gradinka ke ni odat, ama toa e, nie za niv stranci, oni za nas ladni. Prijatelite sto gi imame, dodeka se pogodime so smeni na rab da se vidime otide mesecot, pa sekoja druzba e svedena na min.
    Ve imam vas, da ve citam i vaka od vreme na vreme da uletam da pisam :) se nadevam ne se lutite :)
    Dobra i mirna nokj majki!

На M&M, Lorins, alana и 7 други им се допаѓа ова.
  17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.865
    Допаѓања:
    203.001
    Навечер пред спиење воопшто не е препорачливо гледање цртани, односно гледање во компјутер, таблет, тв или телефон, бидејќи потешко заспиваат и стануваат пораздразливи. Се намалува лачењето на мелатонинот кој е хормон за спиење, и им се нарушува сонот, сепак бебињата и децата преку ноќта го преживуваат она што им се случува во текот на денот.

На fairy88, Lorins, LaDyDoLl и 7 други им се допаѓа ова.
  18. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.295
    имам приметено и јас, но за жал само тој метод ни успева а нема што не сме пробале.

19. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.547
    Па никој не рече таткото да не зема боледување. Ете, се повеќе се користи и породилно за татковците и тоа е за поздрав. Значи дека полека се напушта оној закоравен дел од менталитетот. Јас не фаворизирам ни маж ни жена, напротив, сум за рамноправно родителство воопшто. И од аспект на права и од аспект на обврски.

За градинката, мојот став е поинаков. Не праќам дете по секоја цена во градинка, најмалку заради моја лична сатисфакција. Тоа е мое мислење и моја одлука и не очекувам некој да се согласува со мене.

На M&M и LaDyDoLl им се допаѓа ова.
  20. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.878
    Допаѓања:
    142.149
    Jas i mm se dogovorivme deka mora da ide vo gradinka oti uslovite ne ni dozvoluvaa da sedam doma.Ama od Dekemvri navaka se razboluva nekolku pati,place bez prestan vo gradinka.... i sega posledno bese bolna so antibiotik i moravme doma da si sedime.A niklj ne ti dava da sedis doma po 2 nedeli.I toa e toa.
    A jas bev ubedena i resena (iako treski me tresea i "placev" tuka po celi denovi) deka mora da odi vo gradinka.Ama koga ke mi ja donesea cela crvena vo obrazi i oteceni oci od placenje i duri povrakanje -se smeni mojata "ubedenost" i "resenost".
    a mnogu tesko bi mi bilo pak da baram nova rabota pa nova sredina....(mnogu golem plaslivec sum za toa).
    ama neka e ziva i zdrava ....
    @Mari-Ja znam ama pedijatrite vikat edno , gradinkite pravat drugo...kasha-popara:(

На M&M, Mari-Ja и Верче4 им се допаѓа ова.