Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.631
    Допаѓања:
    15.757
    Добро утро мамички,едвај ве исчитав,не сум пишала одамна:).Кај нас ништо посебно,секој ден едно исто,работа-дома,малата во градинка,па и времево ладно за никаде,неможе ни да се прошета.Ќере се повеќе изведува и многу е разборувана,комотно можеме муабет да си правиме:D,само нешто меле воденицата нема престан,па кога ќе те праша нешто да се чудиш од кај и текнало тоа.Сега многу ми е интересна нешто ќе и текне и ме вика "мамууу,мамууу" онака галено и ќе се стрча накај мене и ме гушка,се гали :inlove:,а јас се топам,или ако се гушкаме со мм или бакнеме и она еве ја доаѓа и се смешка и ни вика "ајде сите заедно".
    @vitamina потполно те разбирам како се чувствуваш,јас првите месеци со бебе бев иста,и покрај тоа што пак колку толку имав некој до мене,ама постојано како да бев во депресија,плачев без врска и се мислев дека нема да бидам добра мајка,ама ќе помине,после ќе ти биде криво зошто така си размислувала и не си уживала повеќе со бебо,дека стварно многу брзо растат.

Убав ден жени:*

На tina-63, M&M, fairy88 и 10 други им се допаѓа ова.
  2. LBC

LBC Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2017
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    4.313
    Добро утро.
    Ја читав дискусијата за разгалување деца. И јас сум по потекло од лекарска (педијатриска) фамилија и ако нешто после 30 год стаж работа се сложиле повеќето е -бебето манипулира. НО! За што манипулира бе тоа мало кревко бебенце!? Зашто сака да го гушнеш повеќе!? Сака повеќе да го држиш да седи зашто не му се лежи!? Или затоа што сака да учи да оди!?
    Се сложувам со Реинбоу дека на бебе се треба да му се даде кога станува збор за љубов, прегратки, бакнежи, позитивна енергија. Мислам дека затоа и син ми е мирно позитивно насмеано бебче. (имам син 6 и пол месеци). На тоа само би додала-развивајте ја неговата љубопитност. Сакал да почне да учи чекори? Ако. Нека учи. Да тешко е да се додржува некогаш, ама кој тоа бебе да го научи!?
    Околу тодлерите....тие не се размазиле од што сме ги гушкале дур биле бебиња. Не постои термин кој вели-јас сум дефиниција за терминот го гушкаше ко мал па сеа зајдува ако не му купиш нешто. Нема такво нешто! Навиката да добие се што ќе посака во продавница или било каде не е од гушкање бакнуваше и слично. Тоа е од што НИЕ сме дозволиле кога потпораснало детето да мисли дека се може да има. А тоа е сосема друга тема.
    Ко за крај ќе кажам -да. Иако се мали сунѓери се, не се ни преценуваат ниту потценуваат. Најсовршено суштетво на земјата е човекот. Тоа е докажано до сега. Но ако размислиме малце повеќе...ако ние не можеме на едно бебе-дете да му ги задоволиме потребите, што ќе биде со нас кога ќе направи 18 год!?
    Се изнапишав :D

На tina-63, M&M, Kitten и 6 други им се допаѓа ова.
  3. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.295
    Majki dobar den vekje... Bejbi igra vo ogradici, mama kafence si pie i cita sto ima po forum. Citav sepak se razvi nepotrebna diskusija i samo ova ke kazam-nema roditel koj ne go mazi deteto i ne mu udovoluva i ne izvrtuvajte recenici. Eve i moeto e nasmeano nonstopppp pee vika mamaaa tata baba da daj ejjj i se smee na glas , no toa ne e od sto sum go drzela vo race. Citam majki tuka imaat placlivi deca, zarem tie majki ne gi galat decata? Rabotava stana dokazuvanje koj e podobra majka namesto relaksiran muabet. Doma moze sme edno, a na forum sme najdobri. Bidete toa shto ste. Zarem jas sum podobra sto moeto dete ne znam vishe sto nema od igracki i ne znam kolku detski rekviziti i toa se po dve za vo dnevna i za vo detska pa se i e zdosadeno od nekoja majka sto se cudi i relaksator kako da kupi. Pa glupavo e da se diskutira... Jas li sum podobra sto momentalno sedam doma za da ne ja prakjam vo jasli i sto namesto crtani cel den se trudam da ja zanimavam ili majkata koja pusta cel den crtani.. Aman sekoj svesno stanal roditel i kako ke go gleda deteto negova rabota.

На tina-63, LBC и azelea им се допаѓа ова.
  4. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.241
    Допаѓања:
    67.760
    Ама луѓе бе, знаете ли кој процес треба да му се одвива во мозокот на бебето за да манипулира? Треба да си мисли, еј сега сакам да ме земе во раце, ама како да го изведам тоа, ау чекај ќе поплачам малку, сигурно ќе успее. Па ако не го земеш, ќе си рече може, ах тоа не успеа, чекај да пробам друга тактика. Мислам, смешно е дури, зашто тоа е манипулирање.
    Мислам, бебето има потреба, може осетило страв и плаче да го земеш. Толку е просто.
    Патем @augustd не знам како излезе дека дискусијава е за подобра мајка, јас воопшто не ја ни гледам така, туку чисто за бебето дали може да се разгали и дали манипулира. Што и најновите истражувања (значи најнови, не од пред години) покажуваат дека не може, зашто бебето нема капацитет, мозокот не му е развиен за такви процеси.

Ај да не го тупам веќе, напорна станав, се осеќам и сама. :D
    Да се вратам на домаќинските муабети, машина пуштена од сабајле, јас се избањав, бебе преспа еднаш и сега ќе правиме палачинки за доручек.:mm:
    Еве и кафенце за ненаспаните.
    :hai:

На Sunshine_1979, tina-63, M&M и 16 други им се допаѓа ова.
  5. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.878
    Допаѓања:
    142.149
    @augustd mora da ima i vakvi diskusii:)Ovde majkite razmenuvaat mislenja,kazuvaat stavovi(normalno sekoj kako misli) .Temava e bas ok i labava vo toj pogled.
    jas koga se zalev od se i sesto ovde dobivav i komentari od tipot "vo pravo si" ama i "flower ne si vo pravo za ova i ova". I ako,toa go cenam ovde.Mnogu pati citajki ovde sfakam nekoi raboti koi celo vreme mi bile "pred oci" a ne sum gi videla.
    i kolku i da se objasnuvame site imame momenti koga mislime deka sme losi majki, ama imame i momenti koga velime "bravo ,sum zavrsila dobra rabota vospituvajki go ova dete".
    i dobro sto tuka moze da diskutirame za ovie raboti inaku pola od mazive nasi ke izbegaat od doma od nas:^):D:D:D

Da ve prasam,nadvor od temata,mozno li e sekoj 1 i 2 den od menstruacija (od poragaj navaka) da kacuvam pritisok ??!! Nekoja majka da ne imala slicen problem.
    a pravev pap test i eho vaginalno vo Dekemvri,bese dobro se.

ubav den majki

На tina-63, M&M, fairy88 и 5 други им се допаѓа ова.
  6. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.881
    Допаѓања:
    34.272
    Добар ден денес малку подобро се чувствувам вечер пак на терапија за бронхит! :|
    Бебуш спие каша му е спремна да стане и да папа треба душа мајкина е го гледам и се чудам веќе осум месеци дека животот ми го исполнува премногу!
    ММ ќе си дојде за еден месец едвај чекам да помине и тој месец.Инаку пред некој пост прочитав за разгалените деца кои што ви идат на гости се толку неподносливи со тоа што не се воспитани,исти случај имав јас пред два дена дојде внук ми од на мм сестра и почна да се качува по сите играчки на син ми ајде добро помина тоа некако премолчав но кога го видов две ипол годишно дете да се качува на дубакот секако изреагирав но на културен начин „Срце ти многу си малечок за тоа бе немој така“ и дури тогаш мајка му сфати дека е претерал па почна да го кара.Мене срце ми застана кога го видов така наеднаш и почна да се лути да скока како ненормален. Но сепак се деца тоа.
    Друго времето :rain::rain::rain::rain::rain::rain:......изгелда и така ќе биде цела недела а мене очајно ми фали сонце!
    Кафето веќе испиено сега е на ред топол чај да се пивне.

На tina-63, vitamina, fairy88 и 3 други им се допаѓа ова.
  7. mona22

mona22 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    684
    Допаѓања:
    1.859
    Добар ден и од мене. Бебе си лежи во релаксатор а јас кафе си пијам. Синока имавме гости две фамилии па од сабајле сум работно ангажирана, метење, садови миење, чистење со ровусот на пареа и дури сега седнувам за кафе. Вие мајки од кој месец почнавте да користите дубак?

На vitamina и alana им се допаѓа ова.
  8. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.652
    Допаѓања:
    76.922
    Со лесно и брзо опоравување :*

На alana и Mari* им се допаѓа ова.
  9. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.881
    Допаѓања:
    34.272
    дубак 6+ по 10-15мин а сега колку сака толку

На mona22 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Kakov ti bese pritisokot vo bremenosta?
    Ako si imala pokacen vo tekot na bremenosta, mozno e da ti ostane za cel zivot.
    Imam drugarka koja prodolzi so apcinja i po poragjaj, gi pie i den denes , za zal i ostana pokacen.
    Kaj tebe cudno e sto samo za vreme na menstruacija se pokacuva.
    Konsultiraj se so lekar!

11. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Добар ден виртуелни друшки!

Јас денес дома. Крајно безобразно, но демек сум болна. Знам. И веќе имам грижа на совест. Но, некогаш толку ми треба самотијата, да можам да си ги слушнам моите мисли, оти долго се чувствувам како да потискам многу работи од што немам време за себе. Многу теми сте свртеле, секако имам што да пишам, но ќе треба постот да е огромен, а штом јас велам огромен, која обично пишувам долги постови, се работи за роман ко на Шолохов (се надевам не толку здодевен).

Беа моите тука. Убаво поминавме. Малата ја вакциниравме во тој период, да има кој да ја чува. Целата беше после возбудена и раскажуваше со запрепастувачка фаца како докторот и направил боц на рачето, не ја болело, но не сака веќе боц. Среќа наша немаше никаква реакција. Остана уште ММР ревакцина, и после сме раат. И за таа ќе се паничам како и секогаш, иако имам решено да вакцинирам.

Ништо нема ново кај нас. Осбен што имам од време на време некои панични напади заради самотија... мислам дека се од монотонија предизвикани. Некако ме фаќа криза од монотонија, а тука немам многу простор и време да се размрдам и да го прошарам секојдневието.

Малата е многу порасната, веќе зборува и пее по цели денови... моите и купија синтисајзерче и сега пееме и свириме заедно. Ми го носи и ми вели - мама пишувај сега ти... демек да и свирам јас песни... и само си нарачува песни, јас свирам, и пееме заедно. Моите ја научија многу песни, а башка и од градинка многу песни пее по дома... Па и купија сет за чај, и сега пиеме со неа по 3-4 виртуелни чаеви... викендов ние и купивме и масичка со две столчиња за да си прави чајанка... ама гледам ко да и фали за викенд детенце да се дружи... :(

Радо би второ, ама пред летово не ни помислувам. Примарно, заради обврски со работа и курс, а секундарно заради вишоков што мора да го симнам за да си ја олеснам бременоста. Сто пати почнав, сто пати прекршив. Страшно која нула мовитација ја имам... Се што сакам е некако да си седнам под ќебе, да си пуштам некоја сезона од некоја серија, и да грицкам глупости и да јадам чоколади. Сама. Да не знам дали е надвор дење или ноќе. Да не гледам луѓе. Да немам обврски. Да избегам од реалниов свет и да поживеам малку во нечиј туѓ. Да потсоберам енергија.

А да не зборувам дека имаме еден весел период пред нас - маж ми мора да ја заврши магистерската за месец - два... па што ќе правиме и кај ќе најдеме време, мене не ми е јасно. И нормално - се паничам... ама си викам - се ќе биде. Како ќе биде, кој знае... со неспиење, нервози и што не... ама важно ќе биде.

Последна измена: 14 март 2017
    На Sunshine_1979, Верче4, muchacha_a и 22 други им се допаѓа ова.
  12. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.526
    Допаѓања:
    288.859
    Добар ден мајки.

Бидна ручекот, момите спијат, а јас одмарам со нозе во вис. Мислев после да одам по ливадите со големата, ама се јави свеки дека сака да дојде, да шеткаат, па дупла пауза за мене.
    Механизам на одбрана ми е да не купуваме никогаш стрвос или благи работи во супермаркет. Оти нели, ако има ќе треба и да се јаде :rofl:. Па ништо чудно ништо што немаме.
    Па ај, зедов едно тортиче заматив, за со кафето после. Толку од припазувањето.
    Си се тешам дека барем е домашно и со многу здрави работи :tmi::D.

Другата недела и нас не чека првата вакцина за малата. Таман недела пред да летаме. Денеска ги вадев вакумираните вреќи со алишта од големата за да имам увид дали ќе има се малата во наредна големина. Сепак три месеци ќе останеме и ќе и требаат парчиња за две сезони.
    Алишта алишта еден тон. Ништо нема купување, се има. И големата е со се стокмена, а и јас не сум за жалење, па кај мајка само ќе шетаме и ќе јадеме. Нема одење по дуќани:). А и со две мали деца тешко дека некаде ќе не збере да влеземе. Одма ми текнуваат муабетите од темата за со колички, колку место зафаќаат:whew:.

@Kaetana мене да ми речат сега да учам мислам дека ќе рикнам и ќе плачам:rofl:.
    Колку сум оддалечена од материјата...се плашам како пак ќе тргнам да работам. Се чуствувам како почетник во таа област. Уствари не ни планирам пивторно во таа бранша да работам поради лошите работни саати, ќе треба стварно да бидам почетник што и да работам :worried:.
    Ај доста мислам на тое теми, да не си се косам:rofl:. Благцето може стаса додека тиоам јас тука на телефонот:party:.

На Верче4, tina-63, Nikita7 и 17 други им се допаѓа ова.
  13. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.878
    Допаѓања:
    142.149
    @Mari* so lesno da pomines i brzo zakrepnuvanje.
    @Monella vo bremenost duri i nizok bese.I bas me cudi vaka sto e .Sekako moram konsultacija so lekar

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  14. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.547
    Манипулација е можеби тежок збор за бебе до една година, ама дека пробуваат да постигнат нешто-пробуваат. На пример, кај мене двете се преправаа дека кашлаат за да ги земам. Фала Богу дека тоа не размислува свесно, ама инстинктивно учи дека на акција кашлање, плачење, реакција е земање во раце (пример).
    Секако дека зад таа "манипулација" не стои ништо негативно, туку желба и потреба за внимание, прегратка, насмевка... И секако дека сите си ги гушкаме и се трудиме да не ни плачат децата.

Мене баш ми се допаѓаат ваквите дискусии, дури сакам и да се почести. @RainBow не ти требаше ова со палачинкиве, ми отвораш работа сега ;) :wasntme:

П.С: постов го пишувам пола ден.

На tina-63, Nikita7, M&M и 9 други им се допаѓа ова.
  15. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Поздрав мами. Да ви кажам искрено да не ми се проблем финансиите одма би си останала дома децата да си ги израснам. Порано ич не размислував вака. Ама ете луѓе се менуваат. Ако порано ич не бев ни дечарка, сега ги обожавам. Плус така би си ги сочувала нервите од секојдневните договори и преговори за чување на детето со бабата. Таман ги пофалив дека има сенс за деновиве дур сум сама со детето ко бумеранг ми се врати пофалбата и ме тресна. Ден за ден ме откачува за чување дур сум на работа, со коментар ако сакаш донеси го. И јас секој ден од сабајле пакувам торби и дете и го носам, патем не смеам да кревам. И најважно кола не возам и секој ден ми е патешествие организирање на превоз и назад исто.(facepalm)
    @irenadaniel од кремите полошо е, не дише кожата. Миј газе под чешма секој пат. Ние и ден денес тоа правиме. И влажни батали, некогаш знаат тие да го прават проблемот.
    И јас го застапувам ставот дека бебе и збор манипулатор не одат во иста реченица. Зборувам за бебе. Напротив максимално го држев во раце и гушкав и го заспивав во раце, па не сум приметила нешто да е сега посебно разгален или да манипулира со нас. Напротив оди сега гушкај го во раце, нема шанси. Само сабајле дур е уште не расонет. Гушкајте ги децата и држете си ги, времето лета дур трепнеш, ќе ви фали после. Незнам можеби е до карактер на детето. Јас застапувам став смирена мама, мирно бебе. Нервозна мама, нервозно бебе.

На tina-63, irenadaniel, azelea и 13 други им се допаѓа ова.
  16. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    3.337
    Јас да прашам како си задоволна од ровусот? :rofl:
    Инаку дубак почнавме од 7 месеци.

17. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.295
    Dubak ne se preporacuva, no jas ja stavam i pocnav posle sedmi mesec maksimum do pola cas dnevno.

18. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    3.337
    Не постои бебе на кое не му се вцрвило газето никогаш...Заборавила како се гледаат деца, а тогаш и помлада може дека, имала повеќе нерви...Мене комшивка ме среќава пред некој ден со ќерка бев и вели " ааааа не плачиш сега толку "(на ќерка ми)...мене ми вели "леле како плачеше, мене жал ми беше (сакала дури да дојди :rofl:)"...ние бевме по цел ден песни и будна цело време во раце сакаше и за заспивање.....и иако во раце пак знаеше да пишти...понекогаш ни тоа ефект немаше....најадено, напиено, пресоблечено....гледав и дискусијава за разгалување...карактер е...сега кога речам НЕ, послушна е....плаче оти сум и забранила, ама НЕ е НЕ , знае и прекинува. Има инаетливи деца...кога му викаш НЕ, за инат продолжуваат. Потполно се согласувам со @RainBow . Бебе не можеш да разгалиш....тоа плаче поради основни потреби...дали нешто го боли,му се јаде, се искакало, за љубов....дури и не им се пројавени сите чувства....чувство на страв од непознати се појавува некаде колу 9-10м, чувство на срам околу годината....дури е бебе бара тоа што му треба...како расте оформува вкус т.е. аха ова ми е поубаво од ова...ова го сакам, ова не.....е кога ќе почне аха ова ми е убаво,го сакам...ќе почне да му работи мозочето како да дојде до него.
    @Mari* со помин нека ти е.

На irenadaniel, Mari*, azelea и 7 други им се допаѓа ова.
  19. LBC

LBC Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2017
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    4.313
    и мојот кашла за внимание :D

На zuto му/ѝ се допаѓа ова.
  20. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.684
    Допаѓања:
    37.775
    Тешки теми сте зачнале.
    Не знам дали манипулација е соодветен збор,за бебе сигурна сум дека не е,повеќе би било потреба,блискост,сигурност. Само со гестикулациите,звуците што тогаш ги знае,искажува некоја потреба. Е после 2рата година,почнуваат да ја осознаваат средината,но пак не би рекла дека манипулираат со нас,т.е да,манипулираат кога сакаат да им се купи играчка,кога не сакаат да спијат навечер...
    Во однос на работа, може само јас и Жуто сме единствени што не би пуштиле дете во градинка за лична сатисфакција. Џои и таа е со овој став,со тоа што кај неа сопругот ги презема работите околу чување на дете,колку се сеќавам од досега изнесеното.
    Најмногу ме нервираат коментари од типот дека жената т.е. јас мора да оди на работа(било каква тука под бр 1 е конфекција,зашто таму се собира најголем број на жени,кои го познааваат и се знаат за цел град)за да смени средина,да прочисти мисли,да комуницира со народ.Е овие коментари кај нас се секојдневни,но не може да ме изнервираат зашто на никој не се трудам да му ја објаснам мојата состојба.
    Мм работи по цел ден скоро,се знае кога си сам свој газда,немаш работно време,мораш да ја довршиш работата што не успеале работниците да ја финишираат и си доаѓаш дома во ниедно време.
    Ако јас прифатам раб.место,тоа мора да биде прва смена(а таков услов освен државна установа, не нудат приватниците),за да успеам дете да земам од градинка,и не дај Боже да се разболи,да треба некој да го зема пред време.Затоа не барам работа,а не дека и те минимални 10000 нема да ми бидат добредојдени.

Се распишав, денес уште од сабајле отидовме до викендицата,дете се изнатрча,се изводени и извалка иако носеше чизмички и беше како пајка,важно се изнаужива.Да се стопли,веднаш се селиме на слобода,кај големиот двор,кај многуте дрва и зелената трева на која секој ден трча и игра.
    Ручек готов,кафе дури сега испиено,ме има фатено мрза не сакам ни вода да си земам.Викендов ќе има голема генералка.

На tina-63, alana, Mari* и 10 други им се допаѓа ова.