Mozebi moeto dete e isklucok,ama tvrdam deka si e razgaleno. Sekoj cas, ne sekoj den saka da igra so nesto novo , ako ne saka nekoja igracka ja treska od shto ke stigne, vadi baterii od igracki gi stava vo uste, ako i gi zememe place ko kraj na svet da e, koga ideme na gosti se zakacha so decata i omileno i e da gi zakacha za chorapite smeshki e. Ja nosev na rodenden pred nekoj den isturka se od masa, zimashe slamki za sok gi stava vo usta ako gi zememe place... Generalno takvo e deteto temperamentno, a so tatko i si ja vikame manipulatorce zatoa shto znae vo sekunda da zaplace i da se smee na cel glas. Toa e, imame vo zgrada vrsnice i e potpolno razlicno dete od moeto. Sekoe dete razlicna prikazna. Mm si dojde od rabota, kutriot nikogas ne mrci deka nema rucek doma nego spremen nosi rucek od nadvor. Bebe spie, nie ke si pieme kafence da mi kaze kako pominal den, da izlezam da ispazaram za doma treba a ladno lugje, mrazam koga moram nekade so kola da odam, povekje sakam da pesacam. Toa e majki,ubavo popladne.
А се случило ли татко да напушти работа? Јас не сум чула, значи уште сме закоравени. За татковско породилно кај нас исто не сум чула некој да користи. Ја разбирам @flower30 зашто силом прилике морала да се откаже, е тоа е веќе лош склоп на околности. @LaDyDoLl не верувам дека некој праќа дете во градинка ради лична сатисфакцијата, погрешно сте ми ја разбрале поентата со @zuto .Во овие бедни времиња сите тоа го прават ради опстанок, мораш да работиш и од нешто да живееш. Претходно зборував за оние кои имаат убава и добро платена работа, и додатна мотивација ти даваат со тоа што те унапредуваат па со тоа имаш лична сатисфакција дека си успешен и кариерата ти оди нагоре (а со тоа и платата). А бидејќи членката не ми одговори, ќе си дадам за право да кажам дека да си со ваква работа 5-7-10 години според мене е лудост да се откажеш и све да фрлиш во вода. Да сум на нејзино место ќе платам бебиситерка (кога веќе заработувам добро) и нормално ќе се издржи така во наредните две години додека детето не тргне на 3 год. во градинка. Да имаш плата минималец, е сосема друга тема. Таква работа може да се најде во секое време. Инаку и мене да ми се бољи финансиите (а да немам ни баби) би чувала дете до 3 години, ама тоа не значи дека исклучиво јас би седела, може да биде и таткото, зависно кој заработува помалце. Исто кога и системот би бил подобар, на пример во Словачка имаш платено породилно 12 месеци и уште две години плус ти го чуваат работното место и примаш 30% од платата. По се' изгледа тоа нема да ми се случи ни тука, ни во овој живот
Jas i ako ne rabotev za golema plata ,taa i te kako bese dobredojdena ,pogotovo koga neli ,sakame da bideme sami gazdi. Ama so mm bevme reseni deka ona MORA vo gradinka za da ima da i obezbedime i zadovolime najosnovni potrebi(za luksuz da ne zboram).E veke koga ispadna so ispadna so malata, i ednata baba odi na rabota,drugata vo drug grad i zdravststveno nemoze,mm dobi 3 dena "odmor" i kako sto vikas ispadna da moram da sedam. iskreno mm zema ,aj da ne kazam 2pati poveke ,plata od mene i nemozevme da dozvoime toj da sedi doma.I zatoa sega sum doma !!! a taa licna satisfakcija ,za mesanje so lugje,menuvanje sredina i podobro raspolozenie,ke bea eden del plus ,ama deteto pred se e najbitno I ,za zal ,tie podobri uslovi ovde nema da gi vidime nie.
Секако дека сме закоравено општество се уште, за жал, воопшто не го оспорувам тоа, ама полека полека одиме напред. За породилно на татковците кажуваа на тв скоро. Мал е процентот, ама важно постојат. И да, тоа е работа на договор меѓу мажот и жената дали и кој ќе напушти работа. Ако некој реши таткото да напушти, а мајката да продолжи да работи, тоа никој не го забранува. Дали некој ќе се реши за градинка, дадилка, баби, комшии или сам ќе си седи и ќе ги чува децата исто така е право на избор и јас немам ништо против. Мојот избор е тој. Ќе ги чувам децата се додека јас сметам дека е потребно, без разлика на возраста.
@flower30 ми текнува на твојот муабет за свекрвата, ептен ми е жал што излегло така, многу некоректно од нејзина страна. Тотално го разбирам моментот со една плата (посебно ако е просечна) и пебројување на парите до заден денар. @zuto ептен дипломатски одговори имаш секогаш
@Kitten e toa e ,deformitetot,,poradi koj site begaat od ovde. Bedni plati,nesigurni rabotni mesta,neorganizirano (prekratko mozebi) porodilno otsustvo. Kazav,sekomu mu e dobredojden plus nekoj denar. Tuku,majki,kazete sto se nosi poklon na promocija za kniga za zensko?
јаас имам носено мн одамна сет убави пенкала две пенкала некаде 1800 ги платив демек специјални некакви шо знам
Да искористам да чкртнам и јас два три збора. Се на се преубав ден. Човек не случајно кога излезе од дома и од таа загушливост понекогаш и меланхолија се чуствува многу покорисно и поубаво. Шетање, шопинг и по едно кафе уз пат со бебе и маж. Свежо време чист воздух многу расцветени дрвја што ти ја внесуваат таа милина и спокој во душата. Пролет, цвеќиња, сонце, бубачки и пчели. Најпресно на свет. Нешто што не се купува со пари, природа. Земав да правам едно торте и ручек, и тоа заврашив успешно. На крај остана одмарањето и галењето, муабетњето и гледањето заеднички во тие најмили очи што се смеат и се обидуваат да гукаат. Цел свет е мој жени. Цел.. Се би дала за ваквите денови и моменти полни со љубов. Поздрав.
Masala kolku ste se napisuvale od vcera. Kako citam mi doaga da iskomentiram nesto a sega garant pola ke zaboravam. Ona okolu razgaluvanjeto ne go vidov kako nekoja kavga megu tukasnite clenki poveke kako diskusija i razmena na mislenja kako i sto sekogas pravime. @flower30 znam kolku se nervirase okolu cuvanjeto i gradinkata bas mi e zal sto si bila primorana da ostavis rabota osobeno dokolku finansiite ne go dozvoluvaat bas toa. Inaku i jas mn razmisluvam kako @irena.1 vo posledno vreme, imam pregolema zelba da batalam rabota i da si posedam doma nekoj period dodeka ne prkne i malovo. Ama takva hrabrost nekako nemam od poveke pricini. Prvo sum od onie sto odnapred panici *sto bi bilo koga bi bilo*, na pr sto ako jas ostanam doma i se sluci i mm da ostane bez rabota vo isto vreme. Imavme period vo moeto semejstvo koga bevme mnogu knap finansiski i bas bev vo nekoj tinejdzerski period i ne bese bas lesno. Ne bi sakala da si gi dovedam, barem ne svesno, i decata vo takva sostojba. Da ne me sfati @Kitten pogresno , bez lutis, ne e deka ni sakala da se otkazam od kariera no jas sum momentalno vo faza koga navistina si ja mrazam rabotata pa i toa e pricina sto vaka razmisluvam a plus onoj sekojdneven haos od trcanje sabajle na rabota, placki na isprakanje, nosenje edno dete vo skolo, trcaj nazad da uspees pred 5 da stignes da imas bar 2-3 saati kvalitetni so decava, pa ako ne moze zenava da go zeme golemiot od skolo vrti telefoni po komsii moli nekoj da go zeme i isprati do doma... nekako me premoruva seto ova a za rabota koja psihicki me cedi. Ama aj da ne ja tupam pa za rabotata drugo mi bese muabetot i se izgubiv malku Nesto denovive sum i nekako mn napnata, ne znam dali vi deluva celava situacija vo zemjava. Ni na kraj na pamet ne mi e da pocnam politika da bistram, samo mislev da kazam deka me faka nekoj neviden strav pred se poradi decata. Samo se nadevam deka nema da izleze nisto loso od celo ova ludilo i deka se ke se sredi. Mi teknuva preklani koga bese ona pukanjeto vo kumanovo jas bev trudna so malovo se ubiv od placenje i si vikav so koj pamet ragam deca vo ova ludo vreme. Epten sum bre panicar stanata a site stravovi mi se truplirani otkako imam deca. Uf izvinete ako nabiv negativna energija stvarno. Aj da zavrsam so drugo, citajki ja @Kaetana bas me potseti na mojata a i na mm golemata zelba. Samo 1 den ili 1 vikend pod kebe i cela sezona serija so povremeni dremki, jadenje grickanje mmmm. Imavme dosta takvi vikendi porano pred da staneme semejstvo se sekavam deka cela sezona od serijata 24 ja smaftavme vo 2 dena . Those were the days. Ama toa e ubavo nekoj taka kratok period kako izduven ventil inaku sega nemozam da si go zamislam zivotot bez ovie dvajcava zverki sto me guskaat cela nok.
@Kitten ona i ne e tolku kriva,zatoa sto i na mm mu rekov-ne e ona dolzna da napusta rabota za da ni go cuva deteto.Samo ne i trebase toa sto 2 nedeli vikase deka saka da napusti rabota i da ja cuva a jas da odam na rabota i ni dade lazna nadez(posebno mm se iznervira za ova) i na kraj ne ispadna nisto.... inaku grb me boli,posebno ednata strana ,kako vrekja cement da nosamA malata edvaj 8kg. e.Si vikam a da bese 11-12kg. koj ke ja drzi...a ovie 2 nedeli se zalepi kako flaster za mene,ne saka vo nikoj,place ako ne e vo mene @fairy88 kako ste vie? kako e sinceto? @mariz ja nema da pise,znam rece saka pomalku da pisuva ,ama pisi ni kako si?kakonapreduva bremenosta? Dobra nokj majki,odime da se borime so malava za uspivanje
Фала на прашање Реин, денес видов, не ми стигнала никаква нотификација. Бебуш е добар, расположен е, пие антибиотик, крвната слика од денес добра (во поглед на леукоцити, намалени се на 6,5, но за беља пак и хемоглобинот ни паднал на 94), уринарен статус исто ОК, не се присутни леукоцити во урина. Вчера дадовме урина за уринокултура и утре со резултатите ќе одиме кај докторката да видиме што ќе каже. Ќе и барам упат за уролог, ако не ќе го водам на приватно. Деновиве само читам за таа состојба, можно е да има опструкција на мочниот канал што предизвикува рефлукс на урината, односно ја враќа назад кон бубрегот што може да доведе до негово оштетување. Сепак кога ќе се открие навреме се контролира и не е страшно. Значи мора обавезно да се направат додатни испитувања. Само Господ да е со нас и да не чува, тоа се молам.
@M&M da taka ispadna...Sega ke se vodam po pogovorkata "sekoe loso za dobro e " ili nesto slicno beseBitno imam edno malo moe sonce sto sekoj den se poveke i poveke me smee i me raduva(malku znae i da me nervira). Bogami vaka kako sto pisa ,kolkav stres i teret imas na tebe.Koga ke vidis cel den ti pominal vo trcenje i haos,a vreme so decata skoro ic.E zatoa ti doaga moment da ostavis se i raat da si cuvas deca.Ama koga ke sednes doma posle pa obratna prikaznakoga ke pocnes da pravis matematiki za finansii ,odma nervozi i neraspolozenie....i se se odrazuva na decata sto vika edna rodnina sto e vo stranstvo,mnogu mi e tesko sama ovde i sakam da se vratime ama koga ke vidam kako se zivee vo Mk i kolku lugje mizeruvaat odma mi pominuva taa zelbaOni de Grcija,de Francija,de Majami....sredeni i obezbedeni..e zatoa begaat od ovaa nasa drzava. A nie ke sonuvame i ke cekame "bolji dani" sto bi rekle sosedite Srbi
Еве еден поздрав @flower30 јас тука сум, ве читкам.. Инаку супер сум сеуште, мачнини немам (но најверојатно е рано) тешко да поминам без тие мачнини јас, со синко ми беше страшно Во петок сум на контрола за да слушнеме срценце, па тогаш ке ми биде мирна душата, сега сум некако загрижена дека немам симптоми, немам болки во стомак, се заборавам го кревам малиов (а има 15кг), се е во ред ваљда ама пусти мисли не се тргаат. За еден месец му е роденден на синчето, ке полни 2 год летна времево, убавото поминато време побрзо летааа, го гледам на слики бебче, а сега е прав дечко Си се чуваме заедно сами по цел ден, се дружиме, си играме, па дури и ми помага за некои работи Почна да спие пак сам во креветче и така Ке ви пишам пак за некој ден, добра ноќ
ajde te cekame da ni kazes kako pominal pregledot.Masala vremeto leta bogami,neka e ziv i zdrav sega golem batko ke bide Dobra nok i na tebe
Преубав текст жалосна. Се пронајдов во неколку точки на моите млади и мали години кога ова навистина го мислев и сеуште го мислам но со друга суштина и друг интензитет на возрасен човек.
Добра вечер мамички. Ние денес бевме на педијатар и за една недела сме додале 170 грама, ама носето ни е затнато.матичната ми даде капки за носе ама сепак се слуша како и фрчи носето. Совет некој да ми даде за носето како побрзо и полесно да и го исчистам да и олесни малце. Добра ви ноќ
Kupi si aspirator za nos, gi ima razlicni, Nose Frida, Nosko itn. Pred da vleces naprskaj vo noseto fizioloski rastvor ili morski rastvor, pocekaj nekolki minuti i potoa vleci. Mozno e i doma da vi e suv vozduhot. Na sto se greete? Ubavo e da imas navlaznuvac ili moze ko jas da improviziras so tendzere so voda vo koja ke dodades morska sol i ke go stavis vrz sporet da isparuva. Nie eden den ako zaboravime da go napolnime tendzereto site se budime so zatnati nosevi.