@flower30 арни сме јас сум како мумија од неспиење.Малиот цица како новороденче,а е година и месец дена.Решена сум да го одбијам,ама не знам како да почнам.Повеќе не ме исполнува доењето,дури ми е терет.Добив совети да намалувам подои,ама не функционира кај нас се е закачен за градата.Од чашка не сака да пие...за шише до прва да го учам е голем. Имаку да се пофалам од денеска почнавме со привикнување во градинка.Седевме 1 саат заедно и добро си поминавме.Вака ќе тераме до понеделник. Не ми се допаѓа што е мн. голема групата 18 деца со три негувателки.И е од мешан тип,односно деца од 0-5годишна воздраст. @coconaut вие до каде сте со одвикнувањето од цицање? Поздрав мами јас ќе пробам да заспијам.
Good morning people. Eve i jas go privrduvam moeto prvo utrinsko kafe, stanata od 7.30, dodeka site drugi spijat jas raskrenav vo salonot lom od igracki ne znaes od koja poprvo kje se sopnes, naprabiv jadenje za sinceto za vo gradinka, mu ja spremav tasnata i ete ja malata se javi prva, stavivme zaedno masina da pere pa gi budevme brat i so tatko i 3 pati edvaj gi razbudiv mnogu im se spie, a 8.30 saat i spremaj go nego, gi isprativ so tatko mu pa dorucek spremav za mene i za kjeerce, doruckuvavme, pa gi poslavme alistata i ete sega jas kafe uz femina Da se spremime pa da prosetame do Lidl da kupime nekolku raboti i taka. Koga kje se vratime kje ja stavam malata da spie jas kje pravam rucek, pa kje stane da ja naranam pa jas da rucam i ajde pak da se spremame da odime po batkoto vo gradinka i tolku minal denot. Pa so niv 2-3 casa da se pozanimavam i doslo vreme za spienje i toa e sekoj den standard se isto. Odam drugarki. Pozdrav i imajte u av den
@M&M мислиш дека сум лутка? Абе скроз те разбирам, многу луѓе си ја мразат работата, а за трчањето...причај ми о томе И тоа јас сум уште со едно дете. Кузнај што ме чека понатаму. Маж ми е во три смени, а јас немам фиксен распоред, два дена прва, три дена втора @flower30 јас пак мислев дека требала да се пензионира но е од оние кои продолжуваат зашто законот нели им дава уште две години (до 64) да работат. Сори, недоразбирање Ама ме фатило срам вчера, мајка ми ја чуваше малата, кога се вратив од работа фрижидерот, микробрановата и шпоретот светеа! И' сметало што многу било мрсно и земала изрибала, и сега се како донесени од продавница Плус и садовите ги измила. Една е мајка Морам да и надокнадам некако за се' што прави за мене. Излегува дека сум недомаќинка, па уште од 8:30 сум измила садови, исчистив и купатило за да не ме снајде истиот срам и денес. Кафе сум испила брзински, веќе ни за тоа немам време на раат. Навечер како заклани паѓаме со маж ми уште во 10 саат. Едвај чекам викенд. Малово го фаќа лудило кога е дома. Нешто ни се сили, дури и без причина зима и ни се кара на висок тон со неразбирливи зборови. Маж ми има авторитет па кога ќе ја скара почнува да плаче, а јас пусто сум попустлива Наводно од понеделник не очекуваат температури околу 20 степени, па со душа и чекам да се отарасам од зимски јакни и капути, па и да се излезе да се прошета. Збеснав со цртаниве 24/7.'
Zdravo zeni, namaceni dusi, eve me mene, nadvor cat pat sonc...se izboruva so oblacite I ke svetne, a jas nikako da svetnam, se cuvstvuvam nikako, bez vrska mi e se. I vcera bese ista prica, denes eve pak, savajlevo pospav do 09:30, sinokja dezurav od 02:00 do 04:00 beba raspolozena za igranje si guga se smee, edvaj ja zaspv, ustvari zaspa koga seizmori detevo. Nesto posabajlecki na nervi mi odi se. Sekoj tera svoja politika doma, koj imal niz dvor rabota, koj carsijata ja fati, jas ne stignav ni da se presoblecam, po pizami sum,nemiena, spalna ne sredena, a sakavi da cistam, ne ceslana, abe slika prilika. Preku glava mi e se, sakam malku da izlezam, da prosetam dr svet da vidam, ama toa nekakotesko. Znam deka beba si e moja, si ja sakam najmnogu na svet, no veruvajte nekogas mi idi preku glava kako na primer sabajlevo place vristi za nisto, ili pa jas mislm za nisto. Nekogas se naogjam vo tesno sama so sebe, se ukrivuvam deka sama sum vinovna za se, I deka sepak mm mi bil vo pravo koga mi velese da pocekame uste malku. Sega svakjam sto sakal da ceka... da da, ama sega vekje nema nazad... Se slucuvaat raboti neplanirani, pari neplanirani, mislam za davanje da ne se razbereme pogresno, a tie isplanirani... Bebevo imam cuvstvo deka kako cicka me gleda ponekogas. Ama si ja sakam pak. Ajde izvinete nadolgiot post, se nadevam ke se izboram so negativnosta.
@zalosna preubav tekst ! Bas vistina ima vo seto ova.Mora da si go isprintam i da go uramam za da go gledam sekoj den @fairy88 ne se nerviraj,kaj nas vo gradinka imalo 40 deca na 2(ili 3) ucitelki i se od jasli dokaj 2 g. Taka da ,super ste *Zaboraviv da kazam Dobar den uste od sabajle kafe,rucek za nas,dorucek za malava,srediv dnevna ,usisav so pravosmukalka,masina pustiv,sadovi izmiv...a uste nema 11 a do vecer do 12 i posle nekoj ko ke mi rece dona sedis ,od sto si umorna (nekogas i mm znae da lupne taka) mi ide oci da im izvadam na site Sega da se uspieme so malava i da jadam (ako dojde red).. p.s. sum sonuvala mnogu pari ,gazdata mi gi daval znae nekoj sto znaci toa?Da ne mi davat pari za sedenje doma ubav den majki
Мајки да ве поздравам. Обожавам пролетно сонце, денес ќе се шета со малата. Мразам само што кафето го пијам во соба бидејќи ја затворивме терасата за библиотека, но тоа е. Малата од пет проба да стане, али ја презаспавме некако со мм, па поспавме до осум, мм запалил парно и отишол на работа, не го ни видов. Секако ќе му ја оставам после да ја чува, јас ќе идам сметки да плаќам. Ја чекам да заспие, па коса да пеглам, ако не ми е средена депресија ме мава. Поздрав и убав ден.
@Saraa nemoj taka da mislis,nie od sto vikavme da pocekame pa cekavme 4,5 god.Taka da ,podobra vakvi nervozi so beba otkolku po bolnici i placenja i nervozi za da dobies bebe Taa monotonija ne fakja site,a i vremeto pridonesuva.Ke se stopli,ke setas i ke se smeni raspolozenie.Za sreduvanje doma i jas "brijam" koga nemozam da stasam ,ama kako sto mi davaa sobet i ovde - deteto e najbitno.Uzivaj si so nego. @Kitten ne,ima uste do penzija,mlada svekrva imam
@flower30 ne mi e za deteto za starcive mi e, jas sum sama doma so niv, mm si doagja za vikend I cat pat preku nedela. Taka da znam deka znaes kako e so stari, a uste pa I sama so niv mozes da zamislis kolku mi e "veselo". Pozdrav
e toa te "dotepuva". Noe se oddelivme,sega sme sami vo kukjaZatoakako sto mene sovet mi davaat ,koga e ubavo vremeto ,zemaj bebe vo kolicka i nadvor.Dali samo na prosetka,dali po leb do prodavnica -iskacaj.Mene mi godi kako kojznae kaj da sum bila ,a i na malava.Samo so ja takva nervozna sum,pa dodeka se spremam da izlezeme 300 pati ke se iznerviram.
Site sme pominale i uste ima pred nas. Mene sekoja vecer mi e takva i nekogas ne znam kako ke funkcioniram naredniot den, no koga mi doagja preku glava ostavam dete na soprugot i izleguvam. Nedelava sekogas ni e rezervirana za kafe i rucek nadvor bez razlika Dali e ladno ili vrne i mislam togas sobiram sila za cela nedela.Veruvam deka tebe ti e potesko i sto ste vo zaednica, no probaj malku popozitivno da gledas, ne se unistuvaj taka.
@augustd se se probuva, nekogas uspevam a nekogas se grizam odvnatre, ajde ke pomine, koga kje dojde dekemvri polesno ke e
Здраво мамички Од сабалје почнав да пишувам нешто овде ама ми се јави комшивка за кафе и јас "тешко" се убедувам па истрчав до кај неа.Скроз заборавив што сакав да пишам ама еве ке почнам одново Денов прекрасен,само многу ветер има и џабе сонцето.Малата ја однесов во градинка,беше една недела дома со стомачен вирус и најискрено едвај чекав да тргне пак оти дома маста ми ја извади.Тип топ лепенка,нонстоп до мене,мама мама и само мама.Друг никој не и е битен Кога ги виде другарчињата денес заборави и чао да ми каже.Кој како сака нека каже ама градинка е многу добра опција за дете.Ке промени,ке заигра со деца,едноставно има ред и на јадење и на спиење. До душа јас од мака ја пратив таму,нема кој да ја чува,свекрва немам(имам раскажувано дека не зборуваме) моите само за викенди ја чуваат и тоа е мора таму да оди.Да ми беше мене работата помалку платена можеби ке седев дома и ке ја чував ама зимам 3 пати повеке од мм а плус и шеф на смена сум,затоа тој мораше да ризикува и најде помалку платена работа за прва смена само да оди и поручек да ја чува малатата.Жена за чување не иде како опција.... Е сеа ако не дај Боже ме избркаат од работа(или пропадне фирмата)договорени сме со мм тој да оди да работи странство,имаме стамбен кредит за исплаќање Како и да е животот си тече со сите падови и несреќи...Јас битно научив секогаш да ја гледам светлата страна и да се борам за подобро утре Обожавам да ве читам девојки Бидете ми поздравени и повелете на кафенце на југот
Добар ден мајки. Ве читам, некогаш пишувате за свекрви. За сега гревота е да се пожалам, жената може си има некоја мана, како и јас а и секој друг, но е многу разбрана и коректна. Во текот на двете бремености ме развозуваше на термини за гинеколог, скоро секогаш и на педијатар одам со нејзе, ме носи да пазарувам, ме поштедуваше од многу дмашни работи додека бев бремена... Многу е да набројувам. Мм скоро секогаш на терен, јас сама дома со деца и без возачка, па кога и да сум се јавела стоела на располагање. Вчера дојде и донесе две стари коковчиња за супа што правам за големата. Плус веќе сецкан и замрзнат разовиден зеленчук за супата и многу пакетчиња малини, боровинки и сл. овошки. Знае дека купуваме свежи и био продукти и се труди и она да допринесе за оброците на големата, па од фармите кај нив во село носи компири, јајца, јаболка, млеко... Им шие панталончиња или други парчиња облека. Мерак и е. Не е за парите, за пажњата е. Ја игра, ја шета, се интересира за нејзините потреби и развиток и се труди да е детето среќно. Кога свекрва волку фалам, па за мајка ич да не почнувам . Мм денес ме израдува, ми даде надеж дека може денес/утре ќе си дојде од терен. Ручекот спремен, од коковчето супа, плус и ориз тава. Додека момиве спијат да се напијам едно кафе. Пријатен ден на сите.
Денов поасален малку. Малата прошетана, си игра со татко и, јас кафе пијам, па ќе дојде време за втората дремка кај и да е. За свекрва и јас не можам да се пожалам, многу поразбрана е од мајка ми и многу повеќе ме почитува, мене и моите избори. Она многу слично како мене ги воспитувала своите деца и затоа ме разбира некако. Супер е жената, а доказ за тоа е маж ми, каков човек, татко и сопруг е. Време е за второ успивање денес, се надевам ќе биде пократко од пола саат. Грбот ми паѓа веќе.
Денов супер ни почна,со синко на шеткање излеговме,а завршивме на ургентен со распукано чело и 4 конци. Се сопна падна со главата право на ивицата од една мермерна скала. Животов ми се скрати за добри 10-20 години.Еве го сега спие и кенка во сонот што од болка што од мн плачење.Јас лежам до него го гледам и плачам и се обвинувам самата себе.Ме боли градата,ми жеже,ми лачи некоја течност имав термин денес закажано за ехо на гради го пропуштив.Ќе одам сабајле ако ме примат,па за два дена со синко на контрола на хирург,за една недела конците да му ги извадат.За мене да барам термин на гинеколог ми е пореметен циклусот од кога сум породена.Мене периодов катастрофа. Позз мамички ви посакувам убав ден.
Добар ден! Дете нанка, јас завршив некои работи низ дома, подсредив малку, ручек ставив и сега се кафосувам на фемина. Ова уште триесетина минути ќе трае, кај и да е малта ќе се разбуди и ќе си и започнам обврските и игрите со неа. Морам да искоментирам за мојата свеки, со која досега ниту еднаш се немаме скарано. Живевме и заедно, а сега сме ептен блиску па секој ден се гледаме, но за среќа наша досега не дошло до ситуација да се замериме за нешто. Помага околу чување на дете доека сум на работа (за среќа кратко ми е раб.време 4 часа), викенди ја зема на спиење, неретко прави ручек или меси печива и за нас... Се на се, ептен ми е од корист, се надевам еден ден ќе можам да и се одолжам зашо реално во моментов повеќе таа мене ми помага отколку јас нејзе. Слободна е, пензионерка, ама и таква си е жената, а и јас некако успеав да ги изалнасирам работиве во наша корист па во хармонија си живееме. Тактизирам, пофалувам, премолчувам, одбирам зборови за да кажам, или пак начекувам ситуација за да покажам нешто што не е во ред, важно се снаоѓам за да одржиме еден нормален однос. И стварно имаме нормален однос, не онака улизнување и пиење кафе секојдневно, ама она културно и со почит понашање еднаспрема друга, мислам сосема доволно. Нека е со помин @tincemajmunce , се надевам за брзо ќе мине!
Site denes izgleda go iskoristivme vremevo za prosetki. Nie so sinko,pokraj prosetkata,napravivme eden dobar pazar,kupivme ovosje i zelencuk,pa edvaj si dojdovme doma. Dete spie,maz javi deka kasno ke se priberi,jas ne znam dali da prilegnam ili da potfatam nesto. Denes i se podnoviv malku,eden fistan i pantoloni si kupiv. Mi treba djaketce,mi trebaat bluzicki... Cela garderoba mi e za obnovuvanje. Pa godinava i svadbi,krstevki,svecenosti imame poveke. Startuvame od 1vi . Mm cesto znae da se smee na nasa smetka,pribidejki sekoja nedela imame nekoj povod za nesto,on vika imame pusteno oglas vo vesnik zabavuvame goasti po slavi,svadbi i dr svecenosti.... Sto i da e,samo za ubavo da bide,vikam jas. Kafe pak nemam pieno,ke go bide do vecer. Ve gushkam!
Знаеш што викаат некои баби....со машко се повраќало...ако носиш девојче, не. Не знам колку има вистини во тие бабини деветини, ама ќе чекаме да кажиш што е (да провериме теорија). Исто ако си по киселото-девојче, ако си по благото- машко....Кај мене се погодија точни теорииве (случајно или намерно, не знам ).
Кај мене исто беше и за двете. Разликата беше само во тоа што со второто (девојчето) се побрзо ми мине(ше).