1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.632
    Допаѓања:
    15.757
    @M&M леле ама ти се насобра:(,и ќерка ми имаше многу висока тт пред да и избијат,39,7 некаде неможевме да и ја симнеме дури и со чепче,јас тогаш многу се исплашив и сабајлето кога видов брунчињата ми стана јасно.Ако има малата избиваат на две недели ,толку е периодот на инкубација,освен ако претходно не си го закачила,инаку гледам имам многу вируси,полни биле амбулантите,како ми е страв од оваа пролетта,се стоплува ама и нови вируси доаѓаат,ние лани така го кркавме,со опструкции и сега како иде април коски ми се тресат кога ми се враќа филмот:(.
    Малата ја оставивме малку кај баба и на гости и сега многу ми е грдо без неа,ама моравме малку да наполниме батерии со мм,не се издржува се сами трчаме натаму наваму,и плус сакам дома да зачистам убаво,мислам дека станот ми мириса на прашина.:)
    @Mariangel среќен роденден на дечкото,леле кога беше и он порасна,баш ми излезе сликата со тортата на инстаграм,го видов:inlove:.
    @muchacha_a ,среќен и на вас,со задоцнување,да е жив и здрав:)

На alana, Lolipop23, Monella и 4 други им се допаѓа ова.
  2. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Mila fala ti mnogu za idejata so minjons,epten mi se sviga da stvarno nie se sami si pravevme jas se maskirav do pred 4,5 godini :) dobro ke bide da imame poveke vreme,ama ajde ke dojdat podobri vreminja cekame sliki od ubavata Pepa,imaj ubav den :*

На Kitten и augustd им се допаѓа ова.
  3. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.296
    Zdravo majki. Pijam kafe kaj mm na rabota dodeka da dojde vreme da ja zemam malata od gradinka. Denes prv pat ja ostavam. Site denovi stanuva rano, denes edvaj ja razbudiv vo 8i30. Zacudena bese i ne placese, jas sekogas vikam na mm detevo kaj i da go ostavime nema maka, osven za spienje. Za jadenjeto i spienjeto otom potom ke ja mislime, ne sakam da se trevozam uste sega. Karakterot go ima nasledeno od mene. Ke vidam dali ke ja zemam rasplakana. Imase mnogu decinja sto odat odamna, a mnogu placat.
    Ubav den na site, iskoristete go.

На alana, Lorins, Monella и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Zdravo majki, gledam mn postovi ima, vreme nemam da docitam se. Nekako periodot ne mi e bas po volja, se mi e isprevrteno I vo glava I na dusava, pritusoci od site strani samo beba e svetlata tocka.
    Neznam sto pravam pogresno, se preispituvam po milion pati, so detevo sum 24/7 ama bukvalno, ne sum izlegla nit so prijatelka, nit so drugarka nit pa so mm, se ona mi e na prvo mesto jadenje da I e na vreme, spienje, presoblekuvanje, lekarstva, banjanje, cistenje po doma, detevo da mi e na cisto, se da e ispeglano, cista postelnina I na kraj jas kako da ne sum si go sakala deteto na momenti... kako be lugje ima li majka sto sopstvenoto dete ne si go saka, ako nekogas recam sto ti e sega, najadena, presoblecena, vreme za spienje zosto ne spies, znaci li deka ne ja sakam. Bolat zborovite, gledam deka ako jasmazam nesto drugite se lutat I se povredeni, a jas ne treba da sum nit povredena, nit navredena nit nalutena, pa I jas imam cuvstva, ako jasnajdam nekoja zabeleska nesto pogresno sum svatila, nikoj ne mislel taka, jas obratno sum svatila, ako nekoj nesto mi rece toa bilona "na sala", odete lecete se, koja sala, ako jas vi recam nesto togas ne e sala, togas sedigaat nosevi. More sega svakjam zosto imalo zeni koi se odlucile sami da gledaat I cuvaat dete. Da sum jas sega I jas bi sama da si go rodam I izgledam samo da imam sredstva I uslovi za takvo nesto. Pritisoci od tipot eve ke ti zavrsi porodilnoto se namaluvaat prihodite, bidejki nema da se vratam na rabota, a baram rab nova, pa ova ne pa ona ne... veruvale ili ne smaceni mi sesite. Ama site do eden, drugarki prijatelki eden kup, sto fajdde koga pred nikoja ne mozam a dodusa I ne sakam dusata da si ja otvoram, no nekako kako da nema so koj eden saglam muabet da napravam. Svetot se izvitoperil, mozebi I jas so nego. Postov dolg, izvinete I za negativnosta kafeto svareno od osum sega pocnuvam da go pijam. Malku sum luta, je mi pomine, noajde sekoa loso za dobro e!
    @augustd pisi mi lp, jas ne mozam.

На Kaetana, zuto, tina-63 и 8 други им се допаѓа ова.
  5. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    28.562
    Ако по утрото се познава денот , ова нема да биде добар ден! Со нервози го почнавме!
    Малата ја оставив кај свекрва ми, ќе се чуваат двете како и секој ден кога сум на работа!
    Планот беше денес да ја запишам малата во градинка, ама ММ не ме подржува па затоа се скаравме утрински! Мразам кога не сме едногласни во вакви битни ситуации! Ми изнакажа 100 причини за да не оди во градинка, екот на вируси и алергии била пролетта, сеуште поткашлувала, многу деца биле во групата каде сакаме да ја запишеме, убаво и било кај баба и! По негово треба да чекаме до септември, па тогаш ќе сакаме да одбегнеме период кога сите деца плачат, па во октомври ќе фати период на настинки.... и се така по ред ќе излегуваат причини заради кои ќе одлагаме! Многу се изнервирав!
    Има кој да ја чува, би рекла и дека немаме некој проблем со социјализацијата, ама ни фали она воспитание од градинка,ни фали и поголем контакт со деца!

@Nikita7 Можам да замислам колку е пресреќна со новото другарче! Име му ставивте?
    И мојата малечка се радува на животни ама нема храброст да ги гали. Кај свеки во двор има куче, го сака ептен ама од далеку му фрла јадење и бега! Може јас малку сум придонела за тој страв бидејќи ја учам да биде претпазлива со кучиња.

На alana, TIGARCE86, Lolipop23 и 6 други им се допаѓа ова.
  6. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.879
    Допаѓања:
    142.174
    @M&M kako ste sega? Bevte li na lekar? Se izmacivte bogami. Ajde brzo i lesno da mine, da uzivatevo proletta.

На alana и M&M им се допаѓа ова.
  7. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Pa mislevme ,mislevme I uste ne smislivme si ostana na mace I ona kuce se plasi da gali kaj majka mi nivnoto so vikas se od daleku pravi a so macevo maka nema moze deka e Malo Edna peda e.

На alana, Mari* и snegulkata им се допаѓа ова.
  8. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.000
    Допаѓања:
    153.846
    Celo vreme e so temperatura simnuva nalaj 37 ama za pomalku od 4h kacuva. Pred malku imase 40 a rano bese za sirup go istusirav pa posle mu dadov sirup. Sega e malku potsmiren ama pak e topol. A da bide uste pointeresno ova malovo denes e tolku besna da mi ide da ja istepam. Ubavo si zaspa nakaj 12 i samo sto ja staviv vo krevetce se zakasla se razbudi i ne sakase da zaspie na glava mi se kaci. Duri sega eve ja posle tolku vreme zaspiva a mi e strav da ja istavam vo krevet da ne me zezne pak. Moram da ja odmoram posle koga ke dojde mm da gi nosime na lekar. Ona e ok nema.t ama kasla :(

На alana му/ѝ се допаѓа ова.
  9. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.296
    Denot tolku ubavo mi pocna ama sega mi e haos. Malata pomina dobro vo gradinka, toa e dobro za denes. Od druga strana denes telefonov mi se utepa od dzvonenje, ajde dodeka vidov se javuvam sestrata za vakcina a moeto odluciv da ne go vakciniram. I kazuvam so ubavo, zenava so zakani pocna da mi vrti muabeti. Znaci kako nekoi lugje si zemaat za pravo jas ne znam, ma ni na sud ne im odam ke im odlagam, ko malku raboti da imam uste so niv covek ke se zamara.Na nekoi lugje ednostavno ne vredi so ubavo da im se objasnuva, znaci neka si prezemat merki, a ne vaka so zakani, sramota e.
    Najdov i jas vreme za kafe popladnevo, dete izbanjav i uspav i sega malku i jas da odmoram, redno e.
    Pozdrav majki.

На alana, azelea, muchacha_a и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Еве ме и мене :hai:

Дури ја заспивам беба и мажето го заспав :lol:
    Долго очекуваната тишина ке ја имам за некоја минута :$
    Ке си направам кафе и ке уживам во мирот
    Време прекрасно,права пролет :sun:
    Бевме неколку часа надвор
    Малце да одмориме па ке одиме до градот,видов во Лидл и Алди имаат донесено алиштенца за дечиња па да видиме :)

Кере денес малце подобра е
    Уште и е носето затнато ама барем е повесела :inlove:
    Мразам настинки :envy:

Деновиве немам апетит,освен супа неможам ништо друго ]:)
    А баш се залетав реков ке јадам едно мало чоколадце
    Неможев да си поверувам на самата себе :o неможев ни едно ќоше да изедам :o :o
    Во нормални услови една голема чоколада ми беше малку :x

Имам ослабено 2 ипол кг :party:
    Одма полесно се чуствувам
    Несакам пак да дојдам до 100ка :tmi:
    Овој пат ке внимавам

Ајде мами ако сте за кафе во дворче :sun:

На alana, TIGARCE86, azelea и 9 други им се допаѓа ова.
  11. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Добра вечер мамички..Подолго време немам пишано ве читам одвреме навреме но неможам се убаво да видам..Како прво со лесно бременоста @Mari* и чувај се..Срекни родендени на тие што славевте и побрзо оздравување на болните..Јас мислам дека западнувам во депресија..Веке недела дена бидна секој ден плачам и јас незнам зошто не им се радувам на децата како порано плус нервозна викам нема ден а да не се скарам со мм плус и заедницава е капак на се...Разговарав и со мајка ми бидејки таа има поминато депресија цела година на терапија беше едвај се опорави ми помогна малку разговорот но ете та толку може да помогне..Срека имаме баба дома па кога си доагаат од поле таа има зготвено веке јас со двете деца неможам до вц да отидам да не е таа незнам како ке се снаогам..Мм неможе да ме сфати си доага уморен бил сакал да спие си легнува керка пак долу спие тој неможел да станува и преку вечер наутро станувал во 5 незнам повеке што и како да мислам ама тоа е ке тераме некако..Наредна недела на керка е роденден немам ниту волја ништо..Сеуште незнаеме каде ке е роденденот требало да ги прашаме "мама и тато" веке ми е преку глава му реков ниту роденден сакам ништо за мие дете тие да одлучуваат па се налути и си излезе..Ако почнам да зборувам што како ми вели по цели денови дома само тоа мислиш..Денес синко прими вакцина па сега нешто почна силно да плаче да вришти таман се занесе некако керка кога писна на цел глас а тоа намерно прави тој штрепна па кога писна се залиса па во нервозата ја фатив за рака и ја ставив на кревет силно мислам дека полудев тааа плаче синко исто..Дојде свеки што бидна зошто плачат ајде таа ја зеде керка синко сега некако го заспав па јас да си олеснам овде на вас бидејки немам рамо за плачење па вие овде сте ми единствени..Имајте пријатна вечер

На zuto, alana, girl-miri и 12 други им се допаѓа ова.
  12. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Moze ti fali socijalen zivot nemam procitano da pises bev vo grad ili na gosti ili mi dojdoa gosti ne deka Treba da pises ama mi bese muabetot ako si samo so decata celo vreme doma moze Treba da smenis sredina,neznam kaj zivees ama koga ke go spomnes poleto nekako mene me faka depresija hahah se salam ,jas pa tuka nemam nekoj po messenger ili po tel ako mi se javi nekoj mojata e kuca posao posao kuca moze I ne me faka do tolku deka rabotam se mesam so luge,drugo ne znam so da ti kazam site ne fakaat vakvi tocki samo nemoj da podlegnes epten :*:muscle:

На alana, Monella, snegulkata и 3 други им се допаѓа ова.
  13. 5star

5star Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    24
    Барам маска за први април за бебе 7+ машко нигде не можам да најдам :( се се големи бројчиња. Да не знаете случајно каде има?

14. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.296
    Te citam i vikam kako izdrzuva ovaa zena ne znam. Ne ti e lesno, posebno bez son, so minimalna pomos od mt plus vo zaednica, deca na mala razlika. Mlada si, ne podlegnuvaj na depresija, shetaj makar i sama so decata, brzo ke porasnat, sega izgleda nevozmozno znam, ama ke vidis deka e taka. Misli pozitivno kolku i da izgleda tesko. :hug:

На tina-63, alana, snegulkata и 4 други им се допаѓа ова.
  15. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.000
    Допаѓања:
    153.846
    Ako ti se davaat 1600 vo carters ma preubavi. Vo jumbo e carters pretpostavuvam deka znaes..jas vcera gi gledav ama mi se skapi mnogu.
    Inace sinko mi zavrsi na venska antibiotska terapija. Go odnesov na lekar vaka na pregled nemase nekoj naod ama koga ja vide laborator8jata doktorkata rece najdobro vaka da ne vlosi uste poveke. Cep 17.5, leukocitite mn pokaceni. Ke treba da go nosam 3-5 dena ke vidam kako ke bide. Mu zemaa i urina plus venska krv, mi se javi doktorkata enzimite mu se relativno ok vuka denovive i rtg na pluka za sekoj slucaj. A imav slusnato deka.mn cesto so sipanici propratno od padnat imunitet do bronhit ili bronhopneumonia da dojde, ama ne ocekuvav bas mene da mi se sluci. Mislam ne e potvrdeno toa ama ima zariste nekoe. Mi se place vo 7g prv pat mi se slucuva volku da mi se razbole deteto celo vreme se jadam nesto da ne propustiv jas. Go setkavme po malku nadvor vikendov ama najmnogu mislam deka mu e od mene i tatko mu nie ne bevme dobri :(
    Malovo isto ima pokaceno crp ama malku i dr vrednosti i se ok i mi kazaa da vidime denovive kako ke bide da ne pocnuvam so antibiotik. Morav da go ostavam so tatko mu da ja doprimi terqpijata zverkava cel den ne e spiena asalno zbesna tamu. Odozgora na se ona e zver denes me zbesna e mozev ni jadenje asalno da im napravam imav nekoja supa od vcera golemovo nejkese ni da jade a i malovo azdisuva. Kolku bese umorna ne jadena ja legnav denes e na edvaj 2 obroka i non stop cica. Samo se tesam deka cicanjeto bar tecnosti i nadoknaduva i i go drzi malku poveke imunitetot so znam.
    Ke recete ovaa so 2 deca e izbezumena od edno razboluvanje ama i uste 10 da gi rodam od ovakvi momenti imam uplav realno

На alana, Monella, snegulkata и 2 други им се допаѓа ова.
  16. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.296
    Sekoj ke ima uplav, uplavot ke ne drzi dodeka sme zivi i se grizime za niv. Pobrzo ozdravuvanje vi posakuvam.

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  17. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.879
    Допаѓања:
    142.174
    @M&M dusice,kako sto kazuvas kolku e osetliv plus i ova, epten mu se sobralo. Ama se reagira na vreme i ke mu pomine brzo. mnogu do nego i do maloto "zajce".

На M&M и Mari* им се допаѓа ова.
  18. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Бебуш и маже заспаа, јас останав божем да пеглам, ми се собраа алишта од 3 машини од викендот ете ги стојат во леѓени и никако да се нафатам да ги испеглам, а ко што гледам нема ни вечерва ништо да завршам. :lol:
    Да се пофалам од пред некој ден се префрлив кај мм на спална, 3 месеци сам спиеше човекот, јас и бебуш бевме на топло во дневна, едвај дочекав да се стопли времево за и ние да си се префрлиме во спална за спиење. Ми беше страв дали бебуш ќе сака да си спие во креветчето, ама од прва вечер си спие без проблем. :) И јас конечно ко човек се наспав, ова гарнитурава ич не е удобна за спиење, се искичмив, башка што цело време ни беше расфрлано ќебиња, јастуци, памперси...кога ќе дојдеше некој немаше каде да седне. :lol:

Ние полека си фативме ред и деновите супер ни врват. Скокот во развој на 3 месеци убаво го осетивме, но сега е веќе друго дете. Но мајка не би била мајка да не се грижи постојано често и без потреба.:!:
    Последните 3 дена бебуш многу ми спие. Почна денски на 3-4 пати да преспива по саат ипол - два. Навикната на неговите кратки дремки од по 15-20 минути максимум, ова почна да ме загрижува. Кога е буден е расположен, се смее, си гуга, единствено што ме става во мисла е оваа промена со спиењето.
    Што ќе кажете вие мамички, има ли простор за грижи??? :?:

На augustd, Mari*, M&M и 4 други им се допаѓа ова.
  19. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.149
    Допаѓања:
    221.655
    @Lolipop23 менуваат. Моево некогаш спие денски некогаш воопшто. Зависи како ќе се занесе и каков ден има.
    Уште се малечки сепак не е на одмет сонот но.. тоа е ден ќе спие ден нема.
    @blessed.an не знам што да ти кажам. Кога те читам губам воља и си велам како ли и е на оваа жена. Знам дека ти е многу тешко но едно запомни ако ти самата не си го дигнеш моралот да почнеш да менуваш нешто од некаде никој нема тоа да го стори за тебе.
    Ем знаеш дека си на раб на депресија ем знаеш дека не можеш така да одиш напред само полошо си правиш. Мораш да пресечеш некаде нешто, мораш да смениш нешто.
    А и период е ова околу децата. Децата така растат. Де плачки де смешки.

Одамна не сум пишала и јас на темава. Нозеве ме болат не си ги чуствувам веќе, цел ден сум турбо, де наваму де натаму.
    Оди шетај, пазари, дојди, ручек, садеви, средување, чистење, бебе .. се јас.
    Се јас.
    Психички сум преуморена од секакви мисли и размилслувања, физички исто така.
    Некогаш толку ми се спие што сакам само да легнам и да спијам цел ден ништо да не ме интересира. Окапав и со јадење, ми е збоктисано да готвам наместо да седам и да бљуам во ѕид.
    Се средувај и ништо никогаш не е средено.
    Ете.
    Ба повидок пострашни или помирни денови еве не знам.
    Сакам само за неколку недели да избегам од овде.. од ова секојдневие што на моменти премногу ме гуши, немам здив..

На Monella, Mari*, snegulkata и 7 други им се допаѓа ова.
  20. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    8.334
    Витамина те читам и стварно сочуствувам со тебе.Не знам што да те утешам освен време да помине и ќе се навикнеш на мачното темпо.Нешто е полесно,но во главно темпото на неспиење,трчање и обврски околу детето се исти или зголемени.

Јас претходно не функционирав без 11 саата да одспијам,сега со 7 саати мора да сум фит.Денеска сум од 5 станата,а дете го заспав во 9 вечерта.

Гледај некоја обврска ако може да превземе и мт.Сигурно и тој работи,ама ни на тебе не ти е полесно сама жена со бебе.
    Исто почни да порачуваш ако сте во можност по мт 1-2 пати во неделата готово јадење да купи.Мене тоа колку толку ме вадеше.Оти и ручекот е обврска,а и треба да чистиш откако ќе го зготвиш.Некој ден ќе миневме со пржени јајца или што најдевме во фрижидерот,некој ден направам грав за два дена за да не готвам секој ден и поминала неделата.
    Тоа со готвењето за два дена одсекогаш го практикувам.Не сакам да сум постојано во кујна,а ако знам дека не мора да готвам некогаш си рашетам или си легнам кога спие детето.

Мојот искрено на почеток помалку ми помагаше,дали дека прво мајка му беше тука и се навикна он си дојде нозите во вис и само го поигра детето кога сака.Си отиде мајка му и останав сама е тогаш почнаа проблеми.

Разбирам дека имаше работа каде се го брзаа,психички го оптеретуваа постојано,дека нели кога работиш за „наши-балканци“ сакаат преку ноќ да станат газди тука исто како во Македонија и се им е малку.Исто работата без ред од сабајле до вечер,ние се спремаме за легнување-тој од работа си иде.Ама нели без јазик мора да работи нешто за да преживееме.Сега помага грев е да се пожалам,откако ја смени работата е подруго,помага и преку неделата не само за викенд.

Ама пак се караме често, за ситници и глупости.Мислам дека веќе и нервите ни се отидени,а и сме преморени.Детето е радост,но првата година--две мислам дека го става бракот на тест.Оти тогаш тек почнуваа обсе врските и проблемите.Ни има случено да се скараме до толку дури да почне да збориме за разводи.Претходно не сме биле толку нервозни.Имаше по некоја кавга,само многу ретко се случуваше тоа.

Си викам ќе помине и овој период,мора секој брак да има подеми и падови.Ќе издржиме ќе потпркне детето,ќе се осамостои колку толку и ќе биде полесно.

Тоа е мајка биди силна, гушкај си го бебчето,оти стварно брзо растат.Мислам вчера беше бебе,сега веќе пушта чекори.Гушки за вас:hug:

На alana, tarantula, Nikita7 и 14 други им се допаѓа ова.