Мамички, одамна не сум ве поздравила! Некако се заглавив во игрите форумски, празнам глава од мисли и реалност, се трудам да сум позитивна, весела, насмеана.. Некои ситници ме тиштат, ме угнетуваат, уништуваат.. но удри бригу на весеље практикувам :/ Исполнета сум,среќна,со полно срце и раце со тројцава, но ни фали емотивната поткрепа за комплетната семејна слика. Моментите на криза се трудам да ги искористам продуктивно. Пишувам дневник, слушам музика, шетам максимално, медитирам, практикувам молитва...сдк, ве читам и се пронаоѓам во по нешто со секоја од вас, секој си има своја некоја тежина, но ние сме мајки, ние сме се' на светот во моментов во очите на нашите душучки, мора да бидеме секогаш тука за нив, не само физички, затоа мора да си ги штедиме нервите и здравјето! Од кога се поболев знам како и што требало Тешко ни оди со одбивање со синко, но деновите за тоа се одбројани, за жал Но, нему му треба мајка, здрава, за цел живот, а не само некој месец плус доење. Имајте убав ден, избркајте ги далеку лошите мисли, кога ви се плаче - пејте му на вашето чедо, кога сте нервозни - танцувајте со него во раце, кога сте во искушение да изговорите некому некој збор кој ќе ви тежи потоа - испукајте се тука... Убав ден мамички!
Забележувам дека во темава скоро сите сме на истите маки, се соочуваме со таа премореност и таа етапа од животот па од тука и извираат моите постови. Да не бидам погрешно разбрана јас сум ок, длабоко во себе осеќам тежина да, за да се искажам овде на еден начин и го споделам мајчинското секојдневие што верувам сите го имаме. Но, во глобала сме супер со синко, растеме и многу се радуваме.
Добро утро,кафето испиено на синко манџата му е готова денес за прв пат ќе проба леќа па ајде од сабајле зеленчук, на повидок значи денес ќе се шета надвор. Јас секој ден ве читам но незнам што да ви пишам кога е се едно исто во круг,погоре видов една членка како и кажуваше на @blessed.an дека и недостасува социјален живот, верувај и јас со скоро во иста ситуација како нејзината само со едно дете и со старец дома не баба, кој што ме вади од такт имам социјален живот секогаш сум со народ ако не кај мене излегувам со синко надвор се шетаме но мислам дека сме премногу млади и не сме самите свесни дека сме станале мајки па некогаш знаеме да пукнеме и да прифалат слободните денови без обврски. Јас со мм за ништо работа се испокараме за ситница баш,но знам дека некогаш претерувам,но тоа е така бидејќи тој не е тука со нас, некој не џабе рекол ,,Пуста да е туѓината", но се тешам во очињата на малото зајче кое што ме радува и што ме натажува знам дека се ќе помине и еден ден ќе се смееме на овие денешни глупости што сме ги правеле.
Добар ден мајки. Бебуш уште во 5 ипол стана,презаспа ибпак стана,едвај гледам,пив кафе,џабе сон си е сон,но засега невозможно. @blessed.an потполно те разбирам,исто и кај мене,две мали деца,јадење,чистење,миење садови,бањање се на мене,само јас сум жена во куќа,потешко нема.не во депресија туку во лудница ке отидам,нерви немам веќе,сила ни ништо.само ден да помине,сакам бебуш што побрзо да порасне,не можам да функционирам вака.само мислам лоши работи,дури на самоубиство и глупости,кога им свикам на сите тек тогаш ме гледаат оти стварно не можам сама.да знаев дека толку ке ми биде тешко,немаше да се одлучам толку брзо на второ дете и ке почекав, барем 5,6 год.да разбира се. Кај сите тука си наоѓам нешто заедничко. Секој совет е добредојден.
Lele svekrva mi e nastinata,a bebus saka vo nea celo vreme,na doenje sme celo vreme,ne znam kako da go zastitam,kazuvajte soveti. @blessed.an potpolno te razbiram,edvaj izlegov od depresija,aman veke,pocni da izleguvas,so deca,bez deca,so prijatelki razgovaraj sekojdnevno,idi na frizer,napravi nesto za tebe,stom si vo zaednica belki porucek ima koj deca da ti pocuva,napravi nesto za tebe mila
Ima i vo Capitol Carter's i vo City Mail @blessed.an znam deka e tesko da ti se mesaat site od strana i mene mi se mesale i vo zaednica i nadvor od nea,ne e lesno osobeno so deca site drugi mislat deka znaat poveke od tebe za tvoite deca,a ti si gi rodila ti si so niv i vo dobro i loso,ne sakam da zvucam losa ama veruvaj deka e do tebe ti im go dozvoluvas toa,preseci malku ispravi se kazi im tie deca imaat majka i tatko,vie mora da gi pocituvate nasite odluki nie sme roditelite ne vie,vaseto pominalo slobodno postavi se taka i da se skaras sekoj neka si go znae mestoto,kolku poveke im dozvoluvas na glava ke ti se kacat,mm isto ne zazemase necija strana neutralen bese,vo nekolku kavgi so niv koga prestanav da kutam si sfatija kaj im e mestoto,isto i on si sfati so koj treba da zivee i da ne dozvoluva nikoj da ni se mesa(kaj nas najtragicno e sto covekot sto najmnogu se mesa i misli deka znae se,a nie ne znaeme ne zivee so nas ama si nema druga rabota pa se zamara so nas od kaj sto ja oterav kaj sto ne treba ne se osmelila nisto da kaze,da ne pisuvam na kogo mislam ke sfatite sami umni ste)ako maz ti neznae da ceni sto imate i so kogo treba da zivee,sedni go objasni mu deka tebe te gusi situacijava deka ne ti e lesno,napravi si iskren muabet so nego moze ke pomogne nesto,i da izleguvaj druzi se ne dozvoluvaj negativnite situacii i luge da vlijaat na tebe,kolku i da e tesko ke pomine,zeni sme silni sme mozeme mnogu osobeno nie majkite,ne dozvoluvaj nikoj da ti go unistuva zivotot kakva depresija da ne sum te cula veke kraj,imas dve zlatni deca za kogo depresijata???ne vredi nisto za nikoj osven ti da si dobra i srekna radi angelcinjata mali te guskam i ti isprakam pozitivna energija <3
Тешко ни е нас мајките многу. Од една страна деца, од друга обврски еден куп, илјадници мисли итн. Има некој што не сфаќа, друг сто не осудува, и не дај боже да ти се падне маж (балканец) кој наместо да помага тој одмага. Сите ја советуваме членката погоре, како треба да се социјализира, да си обрне повеќе внимание на себе, а речиси сите страдаме од едно исто. Знаеме сите дека не е исто да живееш во село и да живееш во град. Во село како што кажа таа сите одат на поле, и да секаш да одиш некаде сите имаат обврски, ако е некое изолирано село нема паркови за деца, нема центар, нема продавници итн. Плус во заедница како неа, може да и преговорат како шета и не ги извршува обврските по дома, ги има секакви поготово по селата, еве и мт не ја разбира не па др. членови од фамилијата. Жал ми е многу, биди силна колку што можеш и со помош од бабата да ги израстеш децата.
Добар ден мами. Ние веќе трет ден се бориме со тт. Качува висока, со сируп симнува. Кр. Слика и црп скроз уредни. Брисевите ќе бидат готови утре. Др вика малку црвено грло и дека и личи на вирус. И сега незнам кој пат да го фатам. Околу мене луѓево ме збеснаа. Како сум го оставала да се мачи, требало антибиотик до сега. Во нивните очи сум не совесна мајка, боже сачувај. И на секое јавување имам прашање почна да даваш? И што ќе правиш сега, ќе даваш? Да се разбереме јас не сум против. Ама прво да се заклучи дали треба. @M&M како сте вие денес? Поарно што го ставиле на инфузија да знаеш. Ќе го освежи. И јас имам многу страв од тт кај детето и никогаш нема да се опуштам. Две ноќи не сум ич легнала да спијам. Преку ден преспивам по два саати. Кажете ми во случај да има моево фатено сипаници после колку дена да чекам да избијат од првата тт. Ни стигна и покана за вакцина. Таа што е на 6 месеци. Јас намерно ги каснам и не планирам до септември најмалку да ја прими. Што да правам да ја игнорирам или треба да одам нешто да им кажам?
@irena.1 сипаниците избиваат скоро одма штом се крене тт, вториот ден. Така што кај твоето може не е сипаница, можеби е вирус. Кога правевте крвна слика, дали поминаа барем 24 часа од првото покачување на тт?
Да да. Имаше 24 саати поминато и малку повеќе. И мене ми личи на вирус, па ќе видиме. А за црвеново грло што може друго да се потпомогне? Давам прополис и пие чаеви.
Витамин Ц, течности и помека храна да не се иритира дополнително, по можност млака кон ладна. Прополисот би требало да помогне.
Заборавив и капки вит Ц давам цела зима. Деновиве не јаде баш многу. Повеќе сака кис.млеко, леб, сирење. Ама не го форсирам. Битно пие многу течности. Фала на совет.
@irena.1 и јас се сложувам со @Annath ,да е сипаница одма утредента избива,вирус е сигурно,штом ти кажале да не даваш антибиотик не давај,е јас лани со малата колку вируси од градинка поминав и ниту еднаш не сум дала антибиотик (освен еднаш кога имаше потреба дека се искомплицира во бронхопневмонија),ако и после 5 дена не симнува тт и е многу висока тогаш можеби и ќе треба.За грло нас многу ни помага и медот и прополис и сето горе наведено,не мора да јаде ,само течности е најважно,не ни форсирај.
@irena.1 da ozdravetw pobrgu. Win mi imase 1 den t pa posle nekolku dena pak kacinokolu 37 i pocna da se isfrla. Inaku kako sme nikako . Iskoci pneumonia pravevme rtg ima naod. Mi se skupci dusava se nadevam deka e vo pocetna faza fatena pa deka ke uspeeme so terapija vo dnevna bolnica da go izvlecam bez da mora da go zadrzuvaat. Mnogu mi e strav i celo vreme se preslusuvam kade zgresiv. Imam nekoja griza na sovsedy deka nesto sum napravila pogresno. Tolku ddeca znam sto pominale so sipanici i bas moevo vaka da zaglavi I malava so kaslanjevo me sekira. Preska pak malku kaci t a nokeska nemase nisto. Doduse i sinko od posle infuzijata vcera nema kaceno t pa vikaat toa e dobar znak. Mora da se pribwram da ostanam smirena i denovive da gi pazam najmnogu sto mozam. Malku mi e tesko so malovo mi dosaga mnogu ama pak nema nikakva poenta da ja vikam plus zenava da doaga koga ona koga sum jas doma so nikoj drug ne sedi
Добар ден жени. Дури сега се прибирам дома да испијам едно салам турско кафенце. Дете оди во градинка, од утре ќе ја оставаме и подолго. Викам арно е, ама душата ми знае. Тешко бре мајки, стани, спремај дете, спремај се себе, таму плачки, а само два дена поминаа, како ќе биде не знам. Вакво темпо ич не сакам,ама не е фер се да биде на грбот на мм, глупаво се чувствувам така. Дете како расте е се побесно, едвај се успива а и комшииве нешто реновираат и тоа дополнително ме нервира оти таман ја успијам они се растропале и нема сон. Убав ден на сите.
Енергијата насочи ја кон позитивни мисли и оздравување на детето,немој да губиш нерви на обвинувања.Соодветна терапија,одмор и течности и ке биде како нов.Деца секое едно поминува низ нешто слично додека да нарасне.После полесно е валда
Здраво маамичкии денес се прошетавме малку убаво време синко многу сака кога е надвор одма плаче кога ке го внесам дома хаха Инаку денес му купув нова цуцла лазливка ( мн ги сака) ама кога отидовме на кафе кај една другарка надвор му падна цуцлата и нивното куче се стрча накај неа и почна да ја лиже одма ја измив со многу жешка вода и кога си дојдов дома ја ставив во вода и малку сјај и ја превриав неколку мин потоа ја остаавив да стое во врелата вода дали треба да ја дезинфицирам со нешто друго и едноставно да ја фрлам ( а мн ја засака ) ?
Ох леле, претпоставив дека е пневмонија штом толку висока тт не се симнува, и ние лани ова време си добивме. Нема што да се обвинуваш, и јас тогаш како маче се направив од грижи, ама антибиотикот и се погоди и одма се опорави инаку матичната готова беше да не праќа во Козле. Ќе оздрави ама после мораш на имунитетот да работиш, оти пневмониата многу го ослабнува па и плус сипаници. Мој совет ти е да му земеш мед со прополис и матичен млеч, многу помага при вакви ситуации
Не си пропуштила ништо. Кај децата промените се случуваат буквално преку ноќ. И да ве задржат некој ден не го сфаќај со лошо, напротив поарно таму бар ќе го имаат под контрола цело време По мене нека доаѓа жената бар на неколку саати. Може да ја изнесе надвор да ја прошета да те одмени. И внучето мое од сипаници лежеше на инфективно со наод. Така си е, некое ќе ги помине со три брунчиња што се вика, а некое па ќе се изнамачи, правило нема.