@Nikita7 мојата има 18 месеци и знае да ме удри кога не и се оди по ќеиф, никој неа не ја тепал или не видела, мислам дека е инстинкт и изразување на незадоволство. Јас и објаснувам дека мама ја боли и дека не е убаво да се удира. Друг начин не знам како да и укажам. Допрва следуваат предизвици во воспитувањето, посебно ме секира детската агресија и вишокот енергија ама ќе се соочуваме со тоа што ќе не затекне
Убав ден и од нас! Не немаше некое време,конечно средивме се,и сега синко ужива низ двор и по цел ден надвор. Занимација цел ден си има. Или е во песок со багерот или вози со новиот точак или моторот. Гледам на големо се спремате за утрешниот ден,овде нема никакво значење,баш поради тоа сакав да го однесеме синко во друг град,да се порадува малку.Може и да се усвои предлогот,ќе тркнеме ненете каде. За удирање,имаше некој период кога е налутен да собере тупаница, да удри некој,тоа го научи од братучедите,но брзо се одвикна,сега гледам почнува период на љубомора. Па,убаво да си поминете утре и цел викенд. Ве поздравувам!
За Фемина од тераса се јавуваат Матео и мама, уживанции, за нас е само лето да е, друго не ни треба. На тераса, кафенце, нозе пружени, да им викаме на колите. Го чекаме татко да одиме туто комплето во Сити мол на пазарење, да си купиме се за роденденот, да се спремиме од сега, иако е рано многу. Додуша и фрижидерот зјае празен па да го поднаполниме и него. Денес упознавме ново бебе на лулашки, една мома, а ние тројца батковци па се пошегував викам којзнае кој од тројцата ќе ја ќари Детево ми е сунѓер невиден, само учи глупости. Сега кашла некако чудно па ми е страв се мислам да го носам на педијатар, иако ми е на ум дека го имитира дедо му ама си викам да не ризикувам, да не не имитира бебево, да си проверам. Еве го сега наичи да бацува па само прчи муцки. Одам мајки детево скапа бацувајќи ме на далечина, малце да се погушкаме.
Еве ме и мене Нозе во вис и одмарам дури спие беба Кичма ме убива,а куќа нозе само што не добила Во животот никогаш не ми е бидено онолку прљаво Маже се разболе,крајниците му се потечени едвај зборува Тој ми беше последна надеж за чистењето Беба малце подобра со носето Ми олесна многу,не сакам ко да е настината Ни се ближи роденденот и сум многу возбудена Утре правиме 11 месеци Почна по малце да се пушта да оди Се држи на троседите и оди од едниот до другиот Се надевам брзо ке почне да оди самостојно Само што оди на страна па се подзамислив дали е во ред Утре ке сме сами,маже мора цел ден да работи па ке биде весело Толку од одморот мами,кере стана а мора да пазариме за викендов
I nie zapoznavme mala dada denes na lulaski mislam se najdovme nie i nas drugarceto od lulaski ni se vika Mateo.
Замислете денес бебо за прв пат ми се измкна од креетот и ми тресна на земја дирркно на глава значи скоро 9м сме првпат ми се случи денес да ми падне поплача се дур не го изнесов надвор значи липаше од плачење, јас жива се изедов до него бев не знам ни самата како се случи. Почна сам да пробува да стане се подкрева малку и така за лазење абер нема ама битно уште сега ми се закани со тоа дека треба да имам очи на сите страни. Едвај чекам да дојде роденденот на бебо,уште сега се ми е испланирано кафана тема торта се се! Друго нема тоа е денес го помешаа денот со утрешниот ден во цела Македонија па што знам не бев нешто воодушевена и затоа бебо утре ќе си го прошетам во маска. Имајте убава вечер
Мајки вие кои доите што јадете за погусто да ви е млекото. Инаку од минатиот понеделник до денес придала 300 грама, малку ли е или доволно. Инаку сега сме добри немаме секрет во носето. Немам доволно време да ве читам и да ви пишувам покрај беба, сега спие па да искористам малце да одморам. Позз мамички, до сите од мене и Ана
Прв пат слушам дека храната влијае на густина на млеко. Инаку 300 грама за една недела, според табелите кои ги споделуваат педијатрите, е добро. Советуваат 30 гр на ден е добро. Секое дете е индивидуално секако, важно качува килажа и полни пелени.
Majki jas pak da se pozalamotkako pomina molitvata za bebeto mislev ke se relaksiram demek ete 40 dena se smetaat najteski,no sega mi e i potesko mozebi e postporodilna depresija no celo vreme imam nemir vo dusata ksko zabrzano da mi cuka srceto pravev krvna slika e ok ,kako da se opustam neznam ni sama
Читам саем на книгата ќе има ск од 4 до 10 Април...па да ви споменам. http://kniga.mk/pdf/Katalog final 2.pdf
Не се секирај со тек на време ќе се среди...најдобро е да имаш да разговараш со некого за тоа што те мачи и плаши.
Мами.. Добра вечер и убава ноќ. Јас откако се породив едно ставив глава од мое лично искуство. Дека колку голема љубовта е толку еднаква на моменти е и тешкотијата а поготово замореноста. Но, се навикнуваме, се навикнуваме лека полека на нов живот, на многу љубов, на смеа и играње, на везвремеско пеење и шљапање на детски песни со малото и на крај се ојачуваме па се од ова ни станува секојдневие и сеедност. Јас сеуште како вчера да е се сеќавам на денот кога се породив т.е на таа вечер со средни болки додела лежев и уживав пред тв, како вчера да беше кога земав торбите отидов во болница и кога се вративме ништо веќе не беше исто. А денес си велам себе си и среќа што не е бидејки сите ние имаме одредени ртапи во животот. И едноставно од многу работи ни здосадува па така и претходниот живот додека сме се љубеле споеле и галеле со мажите. Се си носи своја убавина а од деца никогаш доста, никогаш доста од нивната љубов и искрена насмевка и гушка. Во период сум кога очајно сакам да сменам секојдневие и монотонија, сакам ново место и нови луѓе т.е мои блиски луѓе сакам да шетам и да пијам кафе на ново место.. Ама се тоа ќе почека.. Не ми е лесно.. не ни е лесно воопшто се соочуваме со огромни проблеми фамилијарно но сепак сум овде посилна од секогаш. Мора така да биде.
@vitamina ти си една од поретките тука што толку мн е оптимист и верува дека се ке биде како што треба со тек на време,ми даваш сила и мене ти благодарам Децата колку и да ми ја земаат енергијата дупло повеќе ми даваат,кога поголемкото дојде само и ме гушка гали и ми вика мами а бебуш се смее на се и да не зборувам на него тој мисли нему му зборувам,нема поголема и повистинска љубов од онаа на децата.
Добро утро. Сабота и место да се наспијам јас станав да ја покријам малата и си лежам. Мислам најдовме градинка...од другата недела ќе почнеме. Веќе немаме сили и двајцата. Не знам дали се сите деца вака со врескање ако не е по нејзино и само нејзе 100% внимание да и е дадено. Сакавме на бјело дугме со маж ми уште кога разбравме дрка ќе имаат концерт. Викавме ај до април ќе може некоја од бабите да почува дете 2 саати...ама ништо. НИКОЈ не помага ни 15 мин. Мајка ми поскедно дојде пред 4м а свекрва ми пред 5м. Ама не можат... ние сами се справуваме. Минатиот викенд 24 саати темп...вирус. и помина брзо ама носето и е затнатко. Оваа ни е трета темп у животот и некако се снајдовме без доктори и паники. Нема поубаво од радувањето на малата кога си идам од работа. Сака да се бацува а не знае и викам дај да те бацам и иде со носето и мижи и се смее
Оф, и мојава мајка "не може". Некои баби напуштаат работа да си ги гледаат внучињата, а некои доаѓаат од роденден на роденден (на мојот сигурно не ) Не знам како е кај другите ама оти и јас ја доживувам таа ситуација, ич не оправдувам такви родители.
Не да не оправдувам такви баби и дедовци, туку не постои никакво објаснување за такво однесување! Побогу, за сопствено внуче се работи, од сопствено дете! Не постои никакво оправдување - ни нарушени односи се доволно добар изговор, ни нарушена здравствена состојба, ни лошотилук, ни презафатеност, ни далечина. Па луѓе и во прекуокеански земји да се, побрзо ќе си ги видат внучињата, нема да издржат. Што луѓе ќе беа, не разбирам. И претходно ја читав @Cka и @elena.mak бабите и од двете страни не ги гледале внуците по 5-6 месеци. Не изразуваат воопшто желба? Барем една причина ве молам наведете за вакво однесување. Оти ова ми е премногу разочарувачко и неприродно. Ни вие немате потреба да ги посетите?
Еве ги причините на мојата: Оди на работа и го гледа дедо ми (татко и). Викенди е слободна, а еве два месеци како не оди на работа оти ја повредила раката. Ама и рекле да мирува, па проверувале од работа да не шета... Инаку дедо ми има уште две ќерки и 7 внуци кои можат да му дадат претходно приготвено јадење. Може и тој самиот, ама сака да му гравитираат луѓе околу него па малтретира. На другрка моја мајка и втор пат дава отказ од работа и секоја недела патува од друг град да и ја чува малата од понеделник до петок. Капа симнувам на такви родители. Јас лично немам потреба да ги посетувам, тоа го правам исклучиво заради децава. Не знаат што се баба и дедо. Не сакам јас да ги лишувам од роднините како мене што ме лишувале. Какви се такви, роднини им се. Одвреме навреме знам и да им се јавам, оти нив не им текнува.
Eve jas da pisam nesto pozitivno za babite od na mm staranata nemam nikoj a za moite nemam zborovi ako ne sme vo ist grad koga I da I recam da dojde na nekolku Dena bez zbor ide sedi kolku so imam potreba I kaj Niv ja ostavam odlicno se grizat za nea,zal mi e so ne mi se po blisku no znam deka koga imam potreba se sekogas tuka za mene .