Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.686
    Допаѓања:
    37.805
    Utro i od mene!
    Sakav da iskomentiram i jas vo vrska so babite. I moeto dete ne znae nekoj drug da go cuva osven jas i mm. Svekrvata pred poveke godini si ja sredi rabotata,zamina kaj kerkata vo stranstvo,ne za pomos,tuku deka ona sama bila tamu,ostavajki go sinot sam tuka bez nikoj,ne mozam da ocekuvam vnukot da go gleda koga sinot prosto kazano go napusti. I da se vratat tuka po godini,znam deka voosto nema da mi pomaga,ona e naviknata da zivee sama i sama da bide gazdarica. Inaku,mm nema nikakva povrzanost so roditelite,go ostavile od 2god da go cuva baba vo drugo mesto i mm bese poveke povrzan so babata otkolku so majkata.
    Od druga strana pak,majka mi,doma se vo zaednica so brat mi,plus gleda dvajca stari(roditelite na tatkomi),ima sopstven biznis,tatko mi e cel den o rabota. Nemav zbor da recam dojdi majko pocuvaj go sin mi,zasto ima premnogu obvrski. Sega gledam sinko saka da sedi kaj niv,snaata e doma pak igraat so pomaliot vnuk.
    Znaci,vrzani race od dvete strani. I ni edna ne e opravdana.
    Kako i da e,jas voopsto ne se nerviram,mozebi poteako,no uspevam se da sredam i na site da pogodam,pa site sme zadovolni.

Baba kupi nov tocak,ne mozam dete da dodrzam doma,odime da vozime.
    Ubav den!

На Arien, girl-miri, Mari* и 4 други им се допаѓа ова.
  2. H&J

H&J Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    1.337
    Убав ден на сите :sun: Кај нас е прекрасно времето, со бебушот сме на гости кај мајками сега доручкувавме и заспа.Инаку се ближат деновите до свадбата уште некој ситници останаа да ги завршам :D Мн сум возбудена а и уплашена како ке биде со бебчето . :hug:

На 24.07, Lorins, girl-miri и 4 други им се допаѓа ова.
  3. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.526
    Допаѓања:
    288.872
    Добро утро мајки.

Нели по утрото се познава денот, па можам да кажам дека денов е прекрасен. Наспани, најадени, кафе пиена и веќе го зграбчуваме денот.
    Јас удрив еден туш на брзаница и ја средив косата, барем тоа да тргнам од дневен ред, за после да се посветам на спремање на момата. Немаме костум за преправање, но ќе се потрудам барем на лицето да нацртам нешто како мустачиња од маче или сл.
    Само се мислам со што. Не знам дали има во ДМ детски шминки за да претрчам и да купам.
    Жал ми е да го шлапам детево со креон ради мој ќеиф. Ако не и без ништо ќе не биде. Важно она ќе се радува и ќе правиме слики за да покажеме на татко и.

Па и скајпот зафркава нешто и он се нервира што не може на раат да се видиме/чуеме.

Малото гуга, се смее, се радува на ситници а големата како на батерии и ме одржува во форма. :lol:
    Срце ми се полни секој ден од среќа.:l:

Пријатен ден на сите и се надевам ќе го искористиме сонцето и денот со нашите најмили.:sun::f:

На Arien, snegulkata, Lorins и 16 други им се допаѓа ова.
  4. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.669
    Допаѓања:
    141.018
    Моите се во друг град. Ние одиме еднаш у месец или 2. Имаат работа по цели денови. Затоа не идат што не е оправдување.

Другите исто не можат не се добри и ние одиме ама почесто отколку кај моите. Секако гледаат внуче. Не е дека не ја сакаат.

Мене ми треба помош по дома. Детето мое има се. Цело време и внимание. Облека играчки шетање пеење.... се што и треба има.

Ние двајца немаме ни еден туш на мир. Двајцата на работа двајцата со дете и се гледаме само пред заспивање. Баш би сакала едно кафе со маж ми. На состанок :) Барем да го прашам како е.

На kelebeim***, Arien, snegulkata и 12 други им се допаѓа ова.
  5. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    5.368
    Добро утро и од мене мајки!
    Дете средено, искапено, најдено и успано. Следува кафе за мене.
    По цел ден сме надвор дете несака дома да влезе ме трга кон вратата, дури чудно ми е толку да разбира.
    Околу бабите неможам да се пожалам јас. Кога и да и речам на мајка ми нема шанси да ме одбие без проблем би го зела и чувала. Околу свекрва ми па ич. Таа толку многу сака да го чува што некогаш мислам и претерува. Многу го занимава му кажува кучиња, мачиња и тој ужива. Кога и да одиме некаде без да и речиме само вели оставете го ќе го чувам јас. Еве треба да тргнам на работа веќе и ќе го чува таа. Сакав градинка ама со оглед на тоа што имам многу темпераментно дете што не застанува ни минута сака се да види да фати и само во раце одлучив покасно да тргне барем да прооди. Многу внимание сака. Ама неа тоа не и е проблем ќе се шетаме вика цел ден. Ќе видам како ќе одат работите кога ќе почнам на работа. Малку сум исплашена ама се надевам се ќе биде добро.
    Убав ден мајки!

На 24.07, tina-63, Arien и 9 други им се допаѓа ова.
  6. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.000
    Допаѓања:
    153.851
    :) nie sme isto sami sum zboruvala da ne se povtoruvam. Nego me potseti pred nekolku godini bese tuka svekrva mi i so mm vikame aj da odime na rucek sami. Sednavme se najadovme i za pola saat si otidovme doma. I cel nuabet ni se svede na deteto se iznasmeavme togas. Vikam bar da iskoristevme da se dogovorime so drustvo :)
    A sega mi fali i toa mnogu barem 1 den nisto poveke, i ne mora nikade da odime dov9lno doma sami i serii cel den da napolnam baterii

На snegulkata и Mari* им се допаѓа ова.
  7. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.150
    Допаѓања:
    221.671
    Многу се разубави времето..
    Греота човек да не шета..
    Тек поматаму уште поубаво се надевам..
    Дур излеземе 10 пати се менува де сонце де ветер де облаци..
    Но во целина е добро..
    Едвај чекав да се откачиме од зимските дебели работи.
    Ми збоктиса..
    Пијам кафе но сум си го утнала.. па де мислам да шетам да помине ден.
    Поздрав мајки.

На Arien, snegulkata, muchacha_a и 4 други им се допаѓа ова.
  8. tarantula

tarantula Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    1.280
    So ubav denot,mislev ke setneme so maz mi i bebe ama nisto.Namesto toa, se spukavme.Mnogu cesto se karame otkako se rodi beba,Znam deka i ja sum ultra nervozna ama i on preteruva nekad...
    Vie sto setkate fenes,iznauzivqjte se nasoncencevo;)

На Kom.pot, snegulkata, Mari* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. LBC

LBC Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2017
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    4.313
    Знаев дека џабе ќе се зачленам на форум кога немам време.
    Не поради дете не поради дома...ама избие ли сонцево дома не се прибирам. Немаше да е ништо страшно да не трошев ко да не сум видела.
    Ние сме арни. Почнува уште сега желба за на одмор да ни се јавува така да јуни мислам цел ќе се помине во Грција.
    Дете заспано. Чипс и умак за вечера уз филм.
    Добра ноќ.

На snegulkata, girl-miri, Mari* и 2 други им се допаѓа ова.
  10. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.000
    Допаѓања:
    153.851
    Sinko od denes e veke na oralen antibiotik fala bogu. Ni kazaa moze setkanje normalno ama da ne trca da ne se zamoruva. E aj kazi mu na dete da sedi mirno. Bevme na kafe malku so komsiive aj maskenbal damu pomine merakot i samo ja se slusav, ne trcaj sedi miren dosta e ispoten si... a ko sto go dal gospod izbuvliv i osetliv i ligav nonstop so solzi u oci mi vikase *ostavi me na raat* . Zal mi e znam deka mu se igra skapa doma. Ama mora uste 1 nedela da odmara da se izleci. Posle dojde edno komsice kaj nas demek mirno ke igraa i pak vrti suci skoka trca. Mi e strav da ne preteravme. Utre ne go pustam so drugari ako saka so nas da proseta ok ako ne neka sedi doma.
    Malovo aber nema od maskenbal i kupiv krilca i vence kako pcelicka i samo go vadese venceto a i krilcata i smetaa. Zdravje dogodina ke i bide pointeresno.

На azelea, snegulkata, muchacha_a и 8 други им се допаѓа ова.
  11. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Zdravo I od mene, samo od mene posto beba spie zzzzzz..... ;)
    Mene za cuvanje mi ja cuva I sveki I majka mi ako zatreba. Ama ne seosuduvam mn da ja ostavam, epten ako nesto se mora inaku sakam jas da si ja cuvam. Sveki od so saka da pogodi duri preteruva, pisuvam za sveki deka ona pocesto ja cuva I e panicarka, a majka mi nedeka ne vnimava ama e poladna malku od nea.
    Nie setkame, ne mnogu ama saat od prilika, beba bas I ne saka nadvor, place pisti vristi. Gledam site deca mirnicki si uzivaat vo kolicka samo jas moeto vo race go nosevi turkav prazna kolicka.... sega si mislam I deka za gjabe lupnav pari za kolicka ama toa e.
    Vo ponedelnik cuca ke pativa na gosti...kako ke pomineme koj znae iskreno se plasam I ne sum bas za, ama tato namislil keif na vnukot da mu napravi. Nemam nisto protiv deteto, no za moevo I te kako imam protiv da go vleckam na rodenden koga poim nema od rodenden, se plasi vo temno koga patuvame, a imame baagji da patuvame, nekade okolu dva casa. Cuca na poslednoto patuvanje ne spiese nitu vo eden pravec, se plasam maka mi e od pomislata jas sveki I beba pozadi cucnati, a vo kolava etesno, malecka e.... ajde se nadevam nesto ke go natera da go otkaze patuvanjeto. Neka si idam baba I dedo sami.

На 24.07, M&M, snegulkata и 6 други им се допаѓа ова.
  12. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Добра вечер мамички..Денес денов прекрасен цел ден надвор со керка и синко..Сега најново и е ги гледа авионите и вели јоно јоно и вели гоје и она да одела душичка моја..:inlove: Туку пак да си се пожалам керка беше надвор а синко внатре со золва ми керка нешто викна и излегов ете 10мин да се задржав надвор со неа..Влегувам внатре и золва ми ми вели се најде тој и велам епа не сум му го изблендирала сеуште и ми вели ете му дадов од салатава (компир) и ми вели и црн пипер има (facepalm) леле луге ке умрев право таму и велам абе добро е јас на кого правам ручек ви реков еднаш несмеам такви работи да давам само се влечеме по доктори и ич не се замара..Седнав да јадам и таа нозете ке му ги миела имал собрано кај прстите и велам да јадам ке го бањам не се замара си стана го изми..ми се идеше да станам од јадење и да си го земам..Му кажувам сега на мм си седи на телефон и ми вели и што да правам сега јас..Ада напоменам синко целиот грб и стомак и по лице почна сега целиот се исфрли па незнам од што е..А во понеделник сме на контрола а беше убаво исчистен веке синко немаше ништо..Керка не сака со мене сака со свекрвата да спие па ја земав почна да плаче па и капак на се свекор ми и вика кога не те сака тебе што на сила ја земаш ;( леле луге умрев жива да се закопам плачам плачам а мм ми вели кога не си способна двајцата да ги гледаш што плачеш од каде ја гледаат па и криво ти е тој не сака никако да се замара сака мирно да си спие..Па цела вина на синко ја префрлам бидејки заради него неможам со керка да сум а знам не е тој крив..Извинете на негативноста но ете премногу ми е тешко вие сте ми единствената утеха..

На Monella, Arien, M&M и 10 други им се допаѓа ова.
  13. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.526
    Допаѓања:
    288.872
    @blessed.an :(:hug:

Ти најдобро чуствуваш во овој момент колку е тешко со две мали деца и влијанието кое го има адаптацијата на новиот ритам врз бракот.
    Не се обвинувај. Сигурна сум дека си одлична мајка и дека имаш најпрекрасни дечиња за кои вреди секоја солза и трудот кој го вложуваш.
    Можеби ти е потребна само малку емоционална поткрепа и поддршка покрај онаа физичката.
    Гушкање и разговори со мажето. Ќе мине...:hug:

На Kaetana, augustd, Monella и 8 други им се допаѓа ова.
  14. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Добро вечер

Ние цел ден надвор,малце гости истеравме и сега ке се спие
    Време прекрасно,денес малце скара направи мажето и ручавме надвор :sun:
    Беба сакаше цело време на тревата да седи,фаќаше бубачиња :inlove: се надевам не голтна некое :wasntme:
    Во последно време се е залепена на мене
    Почна да плаче од поединци а што убаво си беше пријателски настроена :^)
    Што ли ке се прави така :worried:

Јас добра сум,се надевам ке терам до крај без проблеми
    Некогаш премногу размислувам,се плашам од помислата сама со две деца :worried:
    Никаква помош од никого
    @zuto ако ти е утеха и јас немам никаква помош од моите,дури некогаш и непријатно ми е заради тоа
    Мајками исто се вади со работата,демек неможела да земе одмор кога сака а сигурна сум дека не е така
    Детево 11 месеци е освен на скајп не ја има видено
    Свекрва ми е посвесна ама и таа работи и неможе кога сака да дојде
    Секој момент го користат за да дојдат и таа да помогне
    Можеби е подобро така,стануваме посилни мајче
    Некогаш и мене ми претешко,знам да седнам и да заплакам и пак одново се
    Ке помине некогаш и ова,така се тешам

На Kaetana, 24.07, augustd и 14 други им се допаѓа ова.
  15. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Ај добра вечер и од мене...
    Со лаптопот на спална дремам, на телефон немам кирилица па не смеам да пишувам, ќе ме караат новите модератори. :)
    Време за себе наоѓам во доцните часови, откако синко и маже ќе заспијат, прво раскревам низ дома, а потоа час-два да се релаксирам со фемина.
    Деновите ни се целосно исполнети, шетаме секој ден со синко, од сабајле сами, а кога ќе си дојде мм одиме на кафенце во град. Времето убавини, а и месецов убави празници идат така да зимската монотонија ја оставивме зад себе. :sun: :f: :f:
    Во врска со помошта... од свекор и свекрва немам голема помош. Во иста куќа живееме, тие се на долниот спрат, но се постари луѓе и не им оди баш со мали деца. Инаку се предобри, немам лош збор за нив, но за малиот помош немам никаква, а и не очекувам. До вчера што се вика им беше страв да го држат, а и сега кога ќе го земат за час се расплакува во нив и не знаат да го утешат па ми го подаваат назад. :|
    За таа разлика, пак од мајка ми имам многууу голема помош. Живееме на 5 минути па кога и да ја викнам доаѓа да го почува додека да средам по дома, а и неретко и го оставаме со мм на 1-2 часа кога треба да отидеме до некаде. Колку само знае да со смири кога плаче, дури и подобро од мене знае да го успие. Но оди и таа на работа, така да нема да може да го чува кога мене ќе ми заврши породилното, мислам неферски е да барам од неа да даде отказ, така да ќе мораме да го носиме во градинка. :doh:
    Тежок ќе биде тој период знам, уште од сега ме плаши, септември месец, пред почеток на зимата, не сакам ни да помислам со што ќе резултира.:o
    Туку белким ќе успееме со мм да смислиме некое оптимално решение.:?:

На Kaetana, augustd, Mari* и 5 други им се допаѓа ова.
  16. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    28.562
    Добро утро!!!! :sun::sun::sun:
    Празна е тамава денес, прва сум... па да ви посакам убав ден, по можност во шеткање да го поминете!

После 3 изминати месеци мм има слободна недела, и тоа мора да се искористи правилно и максимално во полза на целото семејство! Првичниот план ми беше да ги пуштам во парк со малата а јас станов да го исчистам... ама уште од синоќа мм ме предупреди дека денес нема чистење, пеглање, готвење, туку одмарање и шеткање! Не му требаше многу за да ме убеди :rofl:, а и идејата не му беше лоша, па ги чекам да се разбудат и одиме некаде надвор од градот на шеткање! Денес ги оставам до покасно да спијат, а јас користам шанса на раат кафе да пијам.

На Kaetana, Saraa, fairy88 и 12 други им се допаѓа ова.
  17. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.526
    Допаѓања:
    288.872
    Добро утро мајки.
    И мене ме разбуди утринското сонце. Мајка ми се смилувала, ги наранила момите па јас украдов еден час плус да се доспијам. Автоматски да се надоврзам и на темата за помош.

Имам помош, гревота е да се пожалам. Кој ме следи може приметил дека сум на пат Македонија-Германија со последната бременост. Втората третина од истата ја поминав на поседок кај мајка бидејќи мм беше на терен, па потоа она беше кај нас и си зеде 3 месеци неплатен одмор, а сега кога проектот на мм продолжува и пак е на терен јас пак сум кај нејзе. Ќе седам три месеци со тоа што он ќе дојде да не посети еднаш за мајот, еднаш во јуни за на одмор до Грција. Потоа сите заедно, домче.
    Секако он не е дома, ќе си иде 1-2 во месецот овој период, за кого да седам таму сама.

И свекрва ми е човек на место. Секогаш ме носела на термини за гинеколог, педијатар или да завршам административни обврски. Сум пазарувала и шопингувала со нејзе. Кога ќе дојде ќе ми повртка дете јас додека направам ручек.
    Ми го испратија првиот нацрт план од куќата која ќе се гради летово. Потребно е некои измени ама во глобала задоволна. Едвај чекам. Тогаш нема веќе натаму наваму, ќе си седам дома.
    Планираме три детски соби^_^. Здравје боже само, за 2-3 години да го прошириме семејството, првен нека опркнат момите.

Од сабајле неколку неуспешни обиди да се погалам со малата. големата многу љубоморна :(. После од што се налути и фрлаше работи во креветчето на бебето. Па ај учи, објаснувај, играв и со неа...

Сега кафе на дневен ред а после ручекот ќе шетнеме.
    Убав ден на сите.

На Kaetana, m.i.g, tina-63 и 18 други им се допаѓа ова.
  18. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.000
    Допаѓања:
    153.851
    Of dusa ne se nerviraj. Ke potporasnat malku drugo ke bide. Ne go obvunuvaj bebceto tesko e so dve tolku mali deca pa i vo zaednica ao tolku luge. Sigurno ke si se vrati kerkickata na staro neka prknw malku maloto. Moze i e macno i nea noke sto se budi. Eve za iteha i sin mi vo posledno vreme saka sto pocesto da spie so tatko mu vo dnevna da ne go budi sestra mu a od mene ne se dvoel. Iskreno i mwne mi emalku polesno poubavo spieme i dvete koga sme sami.
    A maz ti neka ne mrcu mnogu ne su mozela so dvete deca, on da ne sedi so niv cel den. Samo probaj malku bez nervozi i negativwn stav se e ova prolazen period so kavgi samo ke si nastetitw. Pij b6 ako malku te smiruva.
    Eve jas denes ne znam zosto imav nekoj takov nemir od sabajle mi odese od koza da izlezam bez nekoja pricina. Se napiv 2 b6, prosetavme malku mi pomina.

На Kaetana, fairy88, augustd и 3 други им се допаѓа ова.
  19. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Добар ден жени,лошо ми почна утрото,се испокарав со мм оти госпидинот си отиде на риби на некоја бара ли река ли,со едни пријатели рибари,а јас сакав да се шетаме некаде по сонце и на крај јас викаше и се дереше и си ги успав децата и си полегнав.
    Некогаш значи се вадам од такт и кажувам мн лоши зборови за кои после нема враќање,тоа е. Веќе немам живци сакам да помине се брзо да си ги фатам за рачиња и двајцата и да си шетаме.
    Во врска со помошта,имам кажано дека немам свекрва а свекор ми колку толку помага го шета поголемкиот си играат зборуваат се сакаат мн,а мајка ми оди на работа па потоа дома има еден куп обврски оти живее во село,а ако треба да одам на болница или ко полагав испити го чуваше синко,но сите работи околу децата се се препуштени на мене.
    Ми фали добар сон,масажа по цело тело и ке бидам топ,а тоа значи ке биде,ама за неколку години.
    @blessed.an јас моиве не ги делам од сам почеток,бебе спие во лулка,поголемото на кревет со татко му и јас,никако не сме спиени одделно до сега,бебе се навикна на синко,и обратно,кога едното спие другото да плаче исто како ништо,и обратно.и немам такви проблеми да ги делам децата.свекор ми викаше поголемкиот да спие со него долу,но јас не дозволив токму од тие причини и има моменти кога и двајцата плачат во исто време или им се јаде во ист момент но поминува и тоа,главно нема делби и такви маки.
    Убав ви ден мајки.

На Kaetana, snegulkata, fairy88 и 8 други им се допаѓа ова.
  20. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Добар ден и од нас!

Ние се спремаме за попладневна дремка.
    Ви завидувам на убавото време, барем ќе го поминете денот во природа, ние денес цел ден дома.
    Тука дожд истура, штом викенд дојде одма врне, како за инает да се седи дома.

До после планирам нешто благо да направам.
    Кога веќе не се шета барем да се јаде :D
    Денес тато ни е дома па тој игра со мали, беа и леб да купат.

Помош немаме од никој, мајка ми и свекрвата се далеку 2000км.
    Освен на скајп друг начин нема.
    Некогаш ме фаќа криза, сакам помош, ама читајки некои од вас си велам и подобро вака, мирна ми глава.

На Kaetana, snegulkata, fairy88 и 5 други им се допаѓа ова.