Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.296
    Добар ден. Деновиве некако ми се турбо, не знам глава кај ми е. Малава толку е немирна, душа ми вади, да е жива и здрава се сака да фати, да стави во уста. Откако почна во градинка не знам колку пати се буди навечер, веќе осеќам немам сила, но тоа е, ќе порасне бргу. Вчера бевме на маскенбал па на роденден и беше преморена па немав многу време да се жалам дека сум уморна бидејќи денот брзо помина.
    Од утре на работа, уште сега си се жалам самата себе дека ќе немам време з себе, ама барем сопругот ми е човек на место и колку и да е уморен го зема детето, он го чува... Некогаш и ми вика да излезам да прошетам, он ќе ја чувал, не знам што би правела без него.
    Убав остаток од викендот, наполнете батерии, ќе ни требаат.

На snegulkata, ♡BuBaLe♡, Monella и 5 други им се допаѓа ова.
  2. LBC

LBC Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2017
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    4.313
    Зачестив 8)
    Малиот ми заспа јас пак се нацртав овде. Ко дневник да пишувам :rofl:
    Шетавме денес (пак!) ама маж ми паметен , ме однесе у планина да немам на што да трошам (facepalm):rofl:
    Малце сонце не фати (него не, мене да) па ми текна дека време е утре да земам некој фактор да не го шетам вака ГОЛ ненамачкан.
    Битно боја за јајца купив уште пред два дена. Се спремам на големо за Велигден. И на крај знам што ќе испадне! Џабе сум се спремала, ќе скршиме глава у грчка. (facepalm)

На snegulkata, M&M, ♡BuBaLe♡ и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Колкаво е детенцето? До една година не е пожелно да се мачкаат со креми со заштитен фактор.

На augustd и danichap им се допаѓа ова.
  4. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.214
    Допаѓања:
    10.130
    Недела ден за средување по дома, одмарање, бањање:rofl: мене поголем хаос никогаш не ми било дома, кујна лом, алишта еден куп, играчки насекаде, јас небањата, дете заспа небањато преморено:lol: важно ние се изнашетавме, а сега до полноќ што ќе средувам тоа е друга работа :worried: а така ми се спие... откако си фати ред да заспива порано преродена сум инаку многу беше напорна до 10-11 да ја бркам низ дома. Чекам утеха од мајките на поголеми дечиња( мојата е 19 месеци) и не се издржува колку растура и не ме слуша, за 5 минути прави хаос дома. Давајте некои совети и финти како да ја смирам:angel: порано кога сум ги читала @danichap и @Kaetana како го објаснувале темпераментот на нивните девојчиња, мојата почнува да ме потсеќа на нивните муабети

Последна измена: 2 април 2017
    На Kaetana, snegulkata, M&M и 4 други им се допаѓа ова.
  5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.013
    Допаѓања:
    328.016
    Во 11 ли заспиваше?
    Мојата во 2 по полнок :yawn:

За растурање мојата мн растура
    Сведок се ѕидовите нашарани низ цел стан
    (facepalm)
    Ама јас не се притресувам мн околу тоа

На Kaetana, snegulkata, M&M и 5 други им се допаѓа ова.
  6. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.214
    Допаѓања:
    10.130
    Ме утеши @joy1 :D тие 2-3 саати откако ќе заспие ми се единствениот период во денот кога можам на раат да средам по дома, да јадам како човек, да се избањам во када;) и да изгледам некоја серија или Јутуб, а да и да направиме муабет со мм без да бидеме прекинати на секој втор збор. Затоа инсистирам да си легнува рано, како ќе доаѓа лето сигурно ќе го пролонгираме легнувањето пак до кај 9 ипол 10

На Kaetana, snegulkata, M&M и 5 други им се допаѓа ова.
  7. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.526
    Допаѓања:
    288.872
    Мојава е вечерва од 20.00 во кревет 8).
    Ова оти денеска од 12.00-16.00 имав два неуспешни обиди да ја успијам, па наместо тоа два пати бевме во парк(facepalm).
    Сега кома. Мир до 07-08.

Конечно да се издепилирам на раат :tmi:.

На Kaetana, fairy88, snegulkata и 12 други им се допаѓа ова.
  8. irenadaniel

irenadaniel Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2009
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    1.329
    Tamam zaspa bebe rekov malku ke se relaksiram onaka na vratot napipav kako zlezda i puknav od strav,ne jas od kako se porodiv preplasena sum kako demek imam nekoja bolest :(lele se molam site losi misli za brzo da mi se trgnat ,sega jatrvata mi spomna deka i taa imala taka na vratot i pak ke recam pred nekoj den pravev krvna slika belkim ako ne bese nesto vo red ke pokazese rezultatot :(ocajna sum

На LadyC, ♡BuBaLe♡ и Mari* им се допаѓа ова.
  9. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.547
    А кај вас важи правилото ако не преспие дека порано ќе си легне? Или пак, два пати во парк и кома? ;)

Денеска малата е на 20 мин. преспивање, а големиот ич. Турбо ден како и секогаш: два пати во парк бркање, лулашки, дома буквално цел ден се надвор во двор, до стемнување. И еве, полноќ пак ме фати. Како саат сме, сабајле 08:00 станати и се така отпочеток. Надокнадување за неспиењето јок. Тој кој е кома уште пред 20 часот сум јас ;)
    Ама тогаш следува капење на две прасиња, вечера, раскревање колку се може оти забавата продолжува навечер: скокање по кревети.

И сега легнувам да исправам грб оти сум искривена како кифла. Да дремнам некој саат па да станам да поучам оти полагам за една недела. За мене бањање некој друг век или милениум. Добра ноќ, добар сон...

Последна измена: 3 април 2017
    На fairy88, snegulkata, Monella и 8 други им се допаѓа ова.
  10. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.150
    Допаѓања:
    221.671
    Дозволуваш премногу да те надвладее негативната енергија. Можам да замислам колку ти е се претешко и збоктисано но мораш да издржиш ради очињата и рачињата што се до тебе и ти го красат животот.
    Период е само, се че помине. Собери сила и гледај да размислуваш бар малку позитивни кон секоја негатива што те облева.

Здраво мајки!
    Сакав да прокоментирам за темата колку имаме помош од најблоските.
    Ете јас немам никаква помош од никаде. Така и беше договорот уште кога останав бремена. Одлучно реков сама ќе се снајдам со што и да е. Ќе издржам пред секој пад и ќе се воздигнам сама со ничија сила.
    И така и бидна.
    Се вратив од болница првиот ден после пораѓај.
    Сами со маж ми појма немавме од ништо.
    Добро не велам дека не знаев многу работи, и то како знаев но тоа знаење со искуството се два различни поими.
    Не знаев да го бришам бебе да го мијам, многу плачеше се корнеше од плачки кога го соблекував.
    Не знаев, појма немав од ништо.
    Немав појма дека треба и ад да давам како да давам каде се купува ете тргнувајки од тоа.

Ама, се се среди за 2 недели, благодарение на овдешни прекрасни членки и куп мои пријателки и блиски особи.
    Ќе ми се јавеа и кураж ќе ми даваа, така треба вака треба.
    Се сум впила експресно како сунѓер и продочжив понатаму.
    Бебе а се стемнеше рикаше колку што го држи глас. Ајде најдовме и лек за грчеви.. се купивме и што треба и што не треба. Вие не знаете колку прише работи имам фрлено во канта .. премногу.
    Лека полека се дојде на свое место, односно издржав кога беше најтешко и денес сум посилна и појака за се, се плашам понекогаш да, но гледам да се искуражам пред иднината на моето дете и моето се во животот.
    Ете и шпихозните куп останаа необлечени од неукост.
    Ама што велат прво искуси па зборувај.
    Живот се менува.
    Од шетање, талкање, забави, работа, скитање и спиење по цели денови еве сме напред шред животот кој што од корен се промени.
    Сега само сакам мир и здравје. Доста ми е.
    Уживам со бебе и колку и некогаш да е тешко се куражам пред животот дека се пополека ќе дојде и ќе пројде ете.

Немам помош и не сакам ниту да имам.
    Можам сама.. сакам сама.

На Kaetana, fairy88, blessed.an и 15 други им се допаѓа ова.
  11. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.000
    Допаѓања:
    153.851
    Uf koga citam koga vi legnuvaat decava de tesam. Malovo, a bogami i golemiov pocesto, do 9 se zaspani. Malava najcesto i dokaj 8:30. Spie 1 na den saat i pol do dva ama tolku i drzi gazeto. Ne mi zaspiva tesko bidejki uste cica, znae nekogas da stane i da besnee ama denovive i najdiv lek i za toa onaka malku postrogo ke i srzam bema veke igranje vreme e za spienje ke se fati pak za cicka i ke zaspie. Samo se mislam kako ke vide zdravje koga ke prestane da cica. Golemiot dovolno e samo glava na pernica da stavi i e koma vazno e da ima nekoj do nego.
    Za rasturanje ne mi zborete, jas raskrevam se vrtam pozadi mene haos. Samo zema igracki i gi rastura varem da si igrase poveke. Golemovo i toa znae da rastura ama veke ne su ni igra mnigu so igracki on me nervura sto zema da jade stanuva pravi troski nasekade. Mislam vcera od toa deka me fatija nervite. Id sabajle kako stanav se mislev sto poprvo da fatam a i da isplaniram i setanje i se. Sram mi e da jazam deka 2 nedeli nemam usisano samo zametuvam i ako stignam da prebrisam. Baska ne bea dobri nedelava ne mozev da mrdnam. Sreka imam zena za cistenje 2 pati mesecno i sum presrekna denes sto doaga inace kukava ke trgnese sto bi rekla baba mi :) . Se mislev dali da doaga 1 ili 2 pati ama stvarno ne mozam da stignam. Na krajot na kraistata ne Izlagam, ne pusam, retko koga stigam nesto za mene da kupam ete ti gi parite. Mm ako promrci nesto samo cigarite mesecno ke mu gi preracunam i ke zakuti.
    Inace denes stanav kako voz da me pregazil. Malovo spiese mn loso, jas sum nastinata edvaj se vlecam se me boli a prv den na rabota posle 1 nedela bolovanje. Se iznaplaka sirota sabajle ama ocekuvav i poveke najiskreno. Samo 1 nedela bev doma a mi se cini kako vecnost i me faka uplav sega pak rabota trci doma ama mora.
    Ubav den na site

На Kaetana, tina-63, Lolipop23 и 9 други им се допаѓа ова.
  12. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Добро утро лепотици.
    Малиот ми гледа цртани па ај викам да пишам и да и честитам и на @Mari* и да и посакам лесна бременост (малку подоцна но сега прочитав) :* . Лепото, одмарај колку може да се одмара со малецка кукличка ко твојата. Како е денес?
    Инаку малиша мој е огромен спанко. Заспива навечер околу 18:30 до кај 19:30 макс и тера сабајлечки до кај 8 (најчесто, еве денес стана во 6 ипол, јадеше и сега гледа цртани и ќе си се успие така) .
    По цели денови спие со паузи, спие додуша кратко обично по пола саат саат, јаде, се смее и игра и пак Јово на ново. Мирен е не можам да се пожалам од него.
    Му купив вчера вреќичка фротирска за спиење и мислам дека конечно го решив проблемот со откриени ноџиња. Мн фрла се од себе и а му е топло образите му се црвени жар. :D
    Денес сакав да го носам да ја прими петвалентната ама па се мислам зашто сеуште грчи со носето, па ќе видам за друг ден.
    Денес ќе правам пица. Ако не ме мрзи и палачинки.
    Се ближи Велигден ама оваа година ќе сме кај свеки така да јас не фарбам јајца. Ручек ќе спремиме убав и ќе си седам на југот најмногу што можам. :)
    Убав ден . :*

На Kaetana, tina-63, fairy88 и 12 други им се допаѓа ова.
  13. LBC

LBC Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2017
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    4.313
    Не не, 7 мес. сме. Нема годинка. А како да го заштитам од сонцето? Ме ставаш во дилема сега..
    АЈ добро утро :) Се спремаме за шеткање ние повторно. Користиме максимално сонце. Ќе ви пишам подоцна. Имајте убав ден.

На snegulkata и Mari* им се допаѓа ова.
  14. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.675
    Допаѓања:
    76.952
    Добар деен :) Мене па дома бомба ми е, ама гледам да одмарам зашто вчера имав загрижувачка ситуација, се силам јас мислам херкул нема ништо да ми биде.. чисти, кревај 16кг дете и ете не е убаво, сега превртено се ама гајле ми е си одмарам :) Мм вчера во 10 вечерта вецето го исчисти, бар таму мора да ми е чисто... Веќе терам 9+6, вака така ке ми прелета оваа бременост :D
    Вчера синко чудно мирен, седи ќути (што не е вообичаено трча цело време и нешто чепка), тоа он температура да имал... Највеќе до 39 ми качи, но одма давав на 38.5 сирупче, а за брзо ке тркнеме до кај матичниот да го ѕирне. За спиењето мислам трофеј за најголем спанко може да му се даде, како бебе 18ч мислам од 24 ги спиеше :D од раѓање спие по цела ноќ, незнам јас што е ноќно станување и се надевам нема да дознаам и со второто хахаха Еве го сега 2год скоро, спие од 9,10 до 7,8 сабајле и после преку ден одеднаш ги спие 3,4 саати :) Денес ке одиме и да го ѕирнеме бебчето во меше, да не ме сеќира. Па полека полека да се спремаме за 2ри роденден, за 10 дена е.. ама знаете како летаат... да се подновиме сите треба време :D
    Убав ден мајки :*

На Kaetana, tina-63, Lolipop23 и 9 други им се допаѓа ова.
  15. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Хелоу
    Беба гледа цртани а јас денес едно кафе ке се почастам
    Напорна ноќ
    Беба се раЗбуди едно 10 пати ]:)
    Си реков да не ја земам кај нас на спална,да се учи во креветче
    Богами брзо се откажавме :D

Маже на курс цела недела
    Ја напушти работата,не беше добро платен и сега ке проба нешто подобро да најде
    Се надевам ке успее (fingers)
    Во моментов и добредојдена ми е помош,а и ми помага доста

Денес попладне имам контрола,да слушниме срценце
    Баш сум возбудена :inlove:
    @LadyC фала душе
    Се надевам и јас овој пат ке биде се во ред :*
    Ајде мами на кафе :coffee:

На Kaetana, tina-63, fairy88 и 16 други им се допаѓа ова.
  16. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.296
    Се пријавувам и јас. Едвај стигнав на работа. Дете носев на педијатар да ни даде изјава дека е здраво, се супер, хемоглобин 130,должината си ја постигнала уште сега што треба на годинка да ја постигне, амааа има блага настинка, но не ни дадоа антибиотик. Не ја пуштив денес во градинка, татко и ќе ја чува, а јас си мислам ако е се вака што ќе се прави не знам, ќе мора жена да барам, а ич не сум човек што има доверба во други...

На Lolipop23, Monella, snegulkata и 7 други им се допаѓа ова.
  17. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    Здраво мајки
    Јас по дома со три болни деца :(
    Сите планови ми се пореметија, но најбитно да се опорават тие прво.
    Таман реков го попративме март без стандардните посети по болници, но затоа април ни наплати дупло :envy:

На Kaetana, Lolipop23, M&M и 7 други им се допаѓа ова.
  18. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.296
    Побрзо оздравување. Јас со едно главата не знам кај ми е.

На ♡BuBaLe♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Брзо оздравување :hug: :hug: :hug:

На ♡BuBaLe♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  20. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.879
    Допаѓања:
    142.177
    Zdravo i od mene,
    Bubale (nemozan da te tagnam) Pobrzo ozdravuvanje na decinjata, so lesno da mine.
    Jas nekako i ovoj ponedelnik nervozno. Dali deka treba da dobijam ama za nikade mi e. Pa i ova na fb. grupive uste poveke mi krevat pritisok. Edni ke se potepaat da gi odbranat kucinjata, drugi gi napagaat "kuckarkute" (taka gi vikaat), treti gi napagaat roditelite i decata.... abe haos. Bogami neznam koja od vas vikase deka isklucila site grupi i raat. Vo grupata za deca edna majka postirala mekici pa ja napadnaa i tamu. Sfakam se, sekoj ima svoe mislenje, stav, hobi... Ama nekoi se kako hieni, samo cekaat nekoj da napadnat. Srekja pa oni sto se bezgresni (facepalm)(facepalm)(facepalm)

Drugo, bi sakala da ve prasamda ne imala nekoja majka slicno iskystvo...Nekolku meseci po red pred dobivanje mi se kacuva pritisokot. Ispitav tiroidna, krvna slika ekg, eho na srce, bev na ginekolog na eho, Pap ureden.Se bese dobro, osven vidov Kreatinin mislam pokacen bese i nekoe nevrzano zelezo(iron binding) visoko. Pa se cudam od sto moze da e. Inaku site doktori "ustanovija" deka mi bilo od nervoza:@:$:?:
    So ogled na toa sto se pretvoriv vo "tempirana bomba" za mene nema lek:):):)
    ubav den

@sunshine ni ja nema nesto???

На danichap, fairy88, M&M и 6 други им се допаѓа ова.