1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. i-v-a-n-4-e

i-v-a-n-4-e Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2011
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    1.116
    И тоа ми е испробано но пак ги има. Бебуш си цица на 2-3 саата и тоа понекогаш и од двете гради. Сега ставив листови зелка додека спие таа па ќе видам каква е ситуацијата. Фала ти сепак

На irenadaniel, tarantula и danichap им се допаѓа ова.
  2. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Добра вечер мамички..Денес денов никаков па дома си седевме..Поручекот бевме на роденден па керка таму се изнатрча а заедно право и мојот го прославивме..Цели 22год наполнив а керка во петок полни две :D Кога се вративме одма кома беше заспа еве сега синко во количка заспа а јас да видамшто има овде..Деновиве сум цело време со главоболка незнам што е работава никако да се наканам да одам на лекар..Тоа е мами легнувам и јаас малку да одморам :*

На irenadaniel, girl-miri, M&M и 7 други им се допаѓа ова.
  3. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.150
    Допаѓања:
    221.671
    Точно :)
    Се познава дека си била овде и те како.
    Вируси нема, од проста причина што редовно внимаваат на тоа и дезинфицират, не помислуваш дека праќаат вируси наоколу. И тоа како. Не веројатно а вистинито е :!:.
    И времето игра голема улога и тоа е точно.
    Јас не палам ниту парно бидејки е топло, ниту зимото не сум палела често. Еднаш на ден колку малку за 2 3 степена да затопли.

Обично лековите се на рецепти па оди земи да те видам.
    Колку мајки ми пишале да им помогнам срце ми се пари што има лекови а не ми ги даваат да ги земам. Ниту доктор немам. Те праќаат секогаш кај рандом доктор па немаш близина со никого за да замешаш прсти.
    Никој не се осмелува казните се големи.
    Е парацетамол има и во трафика ама ете бебе не сакаше.
    Се чудам што ќе биде кога не дај боже ќе се настиме па по итни не дај боже да не зафати.
    Затоа ќе си испазарам од кај нас што е сигурно сигурно е.

На irenadaniel, LaDyDoLl, ♡BuBaLe♡ и 2 други им се допаѓа ова.
  4. H&J

H&J Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    1.337
    Да од тие му ставам на боцнатато место тие се за на чело големи лепенки ама ги сечеме на три дела и до трипати ги менам на секои 4 часа и немаме никакви проблеми верувај сите овде во мк ги користат веќе наместо ациди борици ладно држат и до 8часа и многу се ефикасни а и на бебе не му сметаат ниту да се измокри како од облозите со ацидите.Препорачани се од педијатри

На irenadaniel, vitamina и ♡BuBaLe♡ им се допаѓа ова.
  5. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.296
    Здраво мајки.
    Во врска со облогите :coolpad се за деца над 1година, а antipyrea се и за помали. Дали има разлика од едни до други не знам. А реално за бебе доволно е само paracetamol за секој случај, се друго во консултација со лекар, си ја знаат они работата.
    Убав ден.

На irenadaniel, fairy88, vitamina и 3 други им се допаѓа ова.
  6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.629
    Допаѓања:
    109.029
    Добар ден мајки!

Јас лекови не давам многу многу, досега пиел два пати антибиотик, еднаш за бактерија и еднаш опструктивен бронхит и искрено и тоа ми е многу. Пиел два пати Далерон ама го џитнав, сега имам Неофен (бруфен) чепчиња, ми кажаа дека за мали дечиња најдобро било чепче, сирупче понатака. Не сум ги употребила досега, дајбоже да им пројде рокот да ги фрлам. Не е многу болржлив ама многу пазиме, многу го изолирам, криво ми е се пропуштаме ама па не можам да го гледам болен. Лошо е кај него што одма удира на плуќа, и оретходната настинка имаше спуштено и таа после него, па го чуваме многу. Еве го годинка ќе направи, да го чувам дур е мал за после да не има маки сирото како мене. Затоа пропуштивме куп родендени, забави, новогодишни прошетки, дружби... Мене кога сум била мала ми симнувале тт со чорапи си оцет, ракија и здробено внатре андол, разредено тоа со водичка, така најуспешно од 40 сум симнувала, друго ништо.

Туку гледам мамички трудни, ајде со лесно на сите, јас здравје следна година ќе планирам па после тоа ќе ме дружи некоја, рано ми е уште. А сакам уште едно бебе, ама немирково да порасне и да здивнам малку па после. Знам, тек расте, тек ќе се будали, ама подруго е кога е поголем и се заигрува, сега не разбира и сака само да фрла, последно намераќен му е на телевизорот. Да е жив и здрав и да не се искрши играјќи, само тоа се мислам.

Инаку јас се вратив на пасијата читање книги дур е времево никакво за шетање и љуљашки, таблетот у раце, на земја и си читкам а бебе околу мене се вртка, па сеа некои редови по три оати ги читам ама бар не буљам у тв нон стоп и не мислам на тоа колку ми е досадно.

Имајте убав ден мамаситас!

На irenadaniel, LaDyDoLl, tina-63 и 9 други им се допаѓа ова.
  7. H&J

H&J Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    1.337
    До сега имавме 3 вакцини и онаа во болница што му ја ставија никогаш не му дадов сируп или нешто друго за секој случај (совет од педијатар) секогаш оставам самиот да се избори без никакви лекови секако никогаш не ми качи тем повисока од 37,5 ама за секој случај не сум дала ни па планирам да давам има и други методи за симнување тем.под 38,5 а над таа секако сируп,чепчиња се лекот.А за лепенките не му штетат на бебчето ништо само корист има од нив држејќи му ладно не качува тем. сум користела и coolpad и antipyrea супер се и едните и другите ми ги препорачаа и сестрите кој што вакцинираат а и матичниот педијатар така да уште кога ја прими вакцината на полни 3 месеци му ги лепев по едно парче мало на секои 4 часа доволни се 3 пати да му ставаш.

На irenadaniel, fairy88, vitamina и 3 други им се допаѓа ова.
  8. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.526
    Допаѓања:
    288.872
    Добар ден мајки.
    Ден година|-).

Мајка ми денес втора смена, па ем малку помош од сабајле ем малото да и го оставам за јас со големата да шетнам до чаршија и до парк. Сега дома, сами, како ќе ни даде господ така:D.

Охрид најден смештајот, со препорака на феминки секако:$, сега уште за летоска во грција.

Малку е терсене што сме не само со две бебиња, туку и мајка ми ја земаме, нели за помош за да биде одмор во вистинска смисла:tmi:. Или немаат капацитет, или немаат таква комбинација како што бараме, или немаат двособен апартман... плус сакам на сама плажа и алл инк. а во близина градче(facepalm).
    Стеснав избор на неколку, па ќе видам што ќе кажат во агенција. Дали може комбинација со соби и спиење која ни одговара. Еден колага на мм му кажуваше имало ефтини станеви во грција(не знам каде) кога му се вивна коса на мојов да не запнам сакам стан на море:rofl:, одма се смени темата од дневен ред:rofl:.

Инаку големата за сега нема примено антибиотик во овие 21 месец. Неколку пати качила тт до 38.5 поради заби, и еднаш имаше проливче и повраќање неколку дена. Во глобала здрава и многу жилава. А 10 кила човече:D.
    Изминативе две недели и пробија и пораснаа две петки, некако ми е вознемирена, не ми дава да видам и горните да не работат.
    Јас пишувам она се клати во транспортерот на малата:^).
    Малава е златна, бебе како да немаме во куќата. Пустата како да снае дека од големава џандарка не смее да пушти глас.(facepalm)
    Викендов треба да видам седиште за во кола за големата, се надевам ќе испијам и кафе со нашата @AngelOfArh :inlove:.
    Убав ден на сите.
    Одам да правам кафе:coffee:

На Kaetana, muchacha_a, irenadaniel и 20 други им се допаѓа ова.
  9. tarantula

tarantula Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    1.280
    I ja si osekam grutcinja koi ne se bolni na dopir...Bev na ginekoloh i zaboraiv da se pozalam...Ama mislam deka se ustvari mlevnite zledi koi gi napiluvam...kojznae ..

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.868
    Допаѓања:
    203.010
    @danichap мој предлог за со децата ти е Anthemus hotel and spa, на втор крак, меѓу Никити и Неа Мармарас. Хотел на сама плажа, има опција алл ин и полупансион, за деца има катче и аниматори, јадењето е солидно. Поскап е малку, ама вреди за сите пари. Плажата е супер, иако не е баш ситен песок, во вода е ситен и е прилично плитко. Супер е за одмор за возрасни, баш да уживате, да не се секирате за јадење, а од друга страна и поголемата има кој да ја занимава во текот на денот, бидејќи детскиот клуб си има распоред за секој ден, во текот на цел ден, имаат и детско мени. Башка што имаат и претстави понекогаш, децата пеат песнички или играат, има и филмски проекции за возрасни. Не сум сигурна, ама мислам дека имаше два базени сигурно, да не има и трет, ама не држи ме за збор. Има продавничка во самиот хотел, скапа е малку повеќе, ама гратчињата ви се близу за шеткање, Неа Мармарас повеќе го препорачувам, иако е на ритче сместен.

На Kaetana, irenadaniel, ♡BuBaLe♡ и 2 други им се допаѓа ова.
  11. LBC

LBC Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2017
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    4.313
    Добар ден. Ние си дојдовме дома. Гледам некако ко да се мачи да заврне па си викаам бегај да не киснеме.
    Гледам погоре за Велигден паднало муабет. Јас годинава нарачав се од едно маалско ресторанче (ем маалско ем градско зошто е во сред центар) и решив само за јајцата да се погрижам. Фала богу маж ми не ми се меша во тие работи така да што му е на маса тоа јаде и до сега све пофалил :D Иначе, да, си готвам, ама овој Велигден ми е прв со дете заедно и немам намера да работам цел ден а тоа да дреме чекајки. Знаеме како е, едно да спремиш друго да спремиш и летнал денот. Не знам до што е, дали до менталитетот али ради тоа и сакав маж не од тука. Така и би! Маж ми не е од Мк. И многу сум радосна што така испадна :D

На muchacha_a, irenadaniel, ♡BuBaLe♡ и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Хелоу
    Време тмурно ама може да пројде
    Беба спие веќе 3 часа,се надевам уште еден ке поспие да направам ручек и да го чекаме тато да си дојде

Јас се изналежав деновиве,ми се заарни некако :lol:
    Почнаа утринските мачнини :envy:
    Грутчиња на нозете кои и те како болат,неможам повеќе игла да ставам колку ме боли :(
    Ќе помине...За едно 9 месеци :lol:

Се спремаме викендов гости да тераме
    Не сакам многу со дете да патувам ама и ми се здосади овде веќе |(
    Се едно та исто :|
    А и кере ке смени малце,и се допаѓа кога има повеќе луѓе
    Многу е радосна кога гледа дечиња :inlove:

Толку од мене мами,одам да зготвам нешто :hai:

На Kaetana, irenadaniel, girl-miri и 14 други им се допаѓа ова.
  13. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.244
    Допаѓања:
    67.770
    :hai:
    Денес три саати сум спиела, се осеќам како нов човек. Сабајле не можев веќе, ми се собра бааги неспиење, малово ем се буди, ем цица на пола саат, саат и толку беше. Го станав мм, му реков на негова должност и се комирав. Биле на лулашки, се изнаиграле, ја наранил, купиле ручек, станав одморена, убавини.
    Не знам зашто чекам да дојдам до степен на исцрпеност, па да одморам малку. Инаку не можам да заспијам и секогаш има нешто поважно за правење.

За помош од бабите немам нешто особено, неговите се во друг град, па од таму ич, а моите ја чуваат кратко, ја играат малку колку да смени. Инаку најмногу со мм си ги делиме обврските, најсигурно ми е ако ја оставам на него да ја оставам, со моите повеќе од еден саат не седи.

И така, се снаоѓаме, си помагаме со мм двајцата гледаме да се одмориме, се поддржуваме и бодриме психички со ќе порасне кога ќе не фати криза за излегување. :D

На Kaetana, irenadaniel, azelea и 12 други им се допаѓа ова.
  14. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.644
    Допаѓања:
    33.253
    Конечно и јас да пишам нешто.
    Синко ја преспива цела ноќ и преспива 4 пати во текот на денот,разбуден е два сати и му се приспива.Учиме да преспива преку ден во креветче,почна да се превртува на меше некако тешко му оди тромав е,многу сака да ја гледа рекламана на вива сокови.:)

Помош имам многу од свекрва ми,го чува,го капи (ако сме излезени),му дава да јади...дури мислам дека некогаш по малку претерува од што е многу добра и сака да ни погоди на сите.А за свекор ми имам пишно таков човек да не се роди.

Мм месецов е дежурен и цел ден е на работа не можиме да се видиме да јадиме заедно,се надевам ќе најдеме време за нас овој месец :$

.А заборавив да ви се пофалам мм го оставија на работа за стално,доби решение конечно после 8 години:clap:

Последна измена: 5 април 2017
    На Kaetana, muchacha_a, irenadaniel и 10 други им се допаѓа ова.
  15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.018
    Допаѓања:
    328.046
    Силата е во она кое го носиш во стомакот.Главата нема зошто да не ти е крената.Он вас ве напуштил он нека се срами

На Kaetana, N.Kety, lina-kalina и 12 други им се допаѓа ова.
  16. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.687
    Допаѓања:
    37.824
    Конечно да стигнам и јас до лаптоп да чкртнам нешто,ме утепавте со ова кирилицава,немам на тел,а ве читам редовно сите,па сега не сакам само јас да бидам ,,црна овца,,со латиницата.
    Деновиве некако грдо се чувствувам,секој ден по болници сме,татко ми е сеуште во болница,само таму паметот ми е,се нервирам што нема ни едно медицинско лице да ни објасни што е како е,дијагнози,анализи...ништо.Сите викаат алергија е(прима и терапија за алергија) а сместен е во интерно одделение. Утре 4 ден,а му немаат едно екг направено.Ќе закажам приватен преглед дефинитивно.
    Само со помин да е,се молам.
    Во врска со антибиотици и лекови,која мајка сака дете да и биде болно и да даава лекови.Ама кутра мајка,кога не може да гледа дете како се мачи,се жали,ако треба и земја ќе преврти и ќе бара лек.
    Антибиотици син ми најмногу има примено за воспалението на ушите,еве втора зима се воспалуваат и нема друго чаре освен јак антибиотик. Настинки и вирози полесно прележува,поминуваат со витамини,појачана исхрана(овошје и зеленчук). За тт,освен парацетамол и чорапи со оцет не сум дала ништо друго.
    На ред дете да се успие,а богами јас пред него ќе бидам заспана,ако успеам!
    Добра ноќ на сите.

На Kaetana, irenadaniel, M&M и 9 други им се допаѓа ова.
  17. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.150
    Допаѓања:
    221.671
    Добра вечер и од мене.
    Деновиве сум 100 на саат чинам. И си велам што фитнес ми треба што трчање бакрачи кога по цел ден одам како коњ низ собава.
    Колку што можам максимално шетам после ручек.
    И да, @LaDyDoLl се согласувам со тебе.
    Никоја мајка не сака и не може да гледа дете да и пати и да се мачи. Посекако ќе соберам се што можам од македонија и ќе си донесам за не дај боже. Нема сигурно од овде да чекам еден лек 100 години да препишат или не дај боже в болница да појдам што сигурно ќе се изнагледам свашта едно а друго ќе поминам 24 часа таму сигурно од премногу народ а недостаток на персонал. Имам трагични искуства па затоа дувам и на кисело млеко ако ми верувате.
    Кога го видов кутрото како плачеше секако дека посегнав по парацетамол ич не се мислев а нема ни да се мислам тоа сигурно.
    Тоа е мое мислење и став што го имам кон себе и бебе нормално.
    Ви благодарам на сите за помошта и подршката уникатни сте !
    Убава ноќ.

На Kaetana, muchacha_a, irenadaniel и 7 други им се допаѓа ова.
  18. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.342
    Допаѓања:
    28.355
    Добро утро мамаситас.
    Ајде денес кафето од мене.:coffee:
    Јас кафе пијам синко гледа цртан.
    Па се фаќаме за работа:D
    Да појадува и го фаќаме патот под нозе на шеткање (hollest)
    Немам што да пишам секој ден исто како вчера и како денот претходно.
    Му се радувам на викендов во план сум малку со синко да избегаме до кај моите.
    Од понеделник ќе се фаќам за работа покрај сите домашни и околу детето обврски и за празников ќе спремаме и веридба.Ќе правиме веридба за девер ми на ден велигден.Така да ќе биде весело.:dance:
    За синко немам зборови,дали возраста,хиперактивноста,тантрауми,растење петки или незз што да препишам ама е опасно неподнослив.Фрла,пишти,штипе,удира,плаче за се и сешто.
    Арно кога беше бебенце пишти стави му ја цицката во уста и мир во куќа.:rofl:
    Се надевам дека како и се друго дека е период и ќе помине.
    За сега позз од нас :*

На Kaetana, Mari*, irenadaniel и 8 други им се допаѓа ова.
  19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.629
    Допаѓања:
    109.029
    Добро утро! Ус кафенце пак ми стана навика да ви пишам. Искрнео цртани вклучувам само за кафе да испијам на раат, после игра, лази, се будали... Нек сум лоша ама и јас имам душа. Вчера излеговме надвор малце демек, се пикна кај баба му внатре, а она не знае да му каже не, кај сака таму го носи и место надвор да си поседиме она го внеде внатре. Си поиграа малце.

Во врска со антибиотиците, јас сум секогаш за појак антибиотик од одма отколку со палета антибиотици слаби кои не помагаат и после пак да заврши на јак антибиотик. Среќа па и докторот ми е на иста мисла. Многу убаво се слагаме со педијатарот, многу ни е добар. Едвај чекам да одиме на преглед да се видиме, да ни каже нешто убаво. Додуша молчечив ни е, ама си го сакаме многу.

Ај и вас малце да ве изреметам. Не е дека сум вознемирена или исплашена, далеку од тоа, ама многу ми поставуваат прашање дали детево збори, што знае да каже, дали покажува колку години ќе полни, дали покажувс чао, браво, да пукне, пољупче, очекуваат детево и некоја диплома да извади. Можеби поради фактот што дадичка прозборе многу доцна, што знам, ама ете сите со страв гледаат на тоа. Он е физички појак од братучед му кој е 20 дена помал од него, тој пак е ментално многу појак, ама физички е млитав, и не споредувам воопшто туку напротив гледам дека од дете до дете има разлика, а ќе речеш врсници се. Ај да смирам душа вчера ја прашав и свеќи кога прозборел мм, пошто го гледам дека е ист на татко му, копија, вика кај годинаипол, така да раат сум пошто детево ми е струиче и се знае, манипулира страшно, ама ко татко му е инаетче и не сака да повтори ти што си му кажал па за жива глава. Овенче. Вчера на сите коли, автобуси, камиони им рече чао, на девојчиња им викаше даде, кога ќе гонпрашам како кашла деде имитира, ама пред баба му, па и пред татко му, трупец, ништо не повторува, искача дека лажам, ама ми е гајле па. Да е он само жив и здрав, ќе не надзбори, го гледам колку само му работи мозочето, како не манипулира.

Епа така мамаситас, јас кафето си го испив со вас, спелта за синче за доручек се вари, ќе си сматам сеа едно смуди, па да вадам и ручек за нас и синко да се одмрзне пилешко, мисиркино. И денес ништо од лулашки, нажалост, скапа дете дома, а спомнам чао одма очињата му светкаат.

На Mari*, kelebeim***, M&M и 2 други им се допаѓа ова.
  20. LejdiD

LejdiD Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2011
    Пораки:
    633
    Допаѓања:
    187
    Дали Памперс 3ка има индикатор за урина или само 2 имаат?