Колку што ме држи сеќавање да, јас користев New Baby. Добро утро. Денов почна од 05. Малово вчера ми направи узбуна со пиењето на млекцето. Кај 11 се тегневме, ама пак испи нешто, а наредните два обиди целосно неуспешни. Ме фати паника детево ќе дехидрира. Го однесов до болница, ја видоа...рекоа супер си е детето. Изгладни ја па ќе видиш дали нема да пие . Така и бидна, почекав уште неколку саати со тешко срце и потоа испи цела флаша. Пред 05 кога станав повторно и дадов и пак си ја испи. Три часа покасно истите мајмунџилаци. Пишка, прета, плука... Почесав пак до 10.00 и еве ја цела флаша ја испи. ОД сега ќе пробувам да давам по повеќе а на поретко, белким таа тактика ќе се покаже како успешна. Ај да не менуваме манџата одма . Големава во полн елемент од сабајле и таа. Како ќе дочека за да дојде баба и од работа и да одиме да шетаме не знам ни јас. Само во чаото и е паметот. Дома ни е хаос. Како бомба да падала, а јас еве си седнав и си пишувам пост , до тоа ми дојде, се друго наредено и стокмено . Ама познато ви е. Се додека нема опасност да се спрепне и падне нека стои. Која сврха кога за 5 минути пак се ќе распостеле. По некој саат ако ме фане живецот тогаш ќе раскренам. Да искористам кафе да се напијам додека е мирно стањето. Убав ден на сите и искористете го сонцето
Дани ти викам јас дојди донеси тука на еден трошок ќе се брлават, свекрва после ќе чисти, па ќе ме читаш во темана дојде сваќата ми ја тупна снаата, се лом направија и стана си отиде, со време да си ја фатам работата де, каква свекрва сум јас. Абе ја обожавам што е таква брлива, исти се со либето, исти.
Здраво мајки. Дремам на работа, пијам трето кафе и мислам главата ќе ми пукне. Детево буквално ми ги спои жиците вчера, и се спие и се плаче, но не се предава, не сака ни во рака ни во релаксатор ни да игра, ми ги истестира убаво живците, ми идеше да ја исплескам по газе, али и од тоа фајде нема само уште повеќе ќе се разлоши. Во градинка воспитачката вика дека е премногу активна и само она брбла цело време, брзо и се здосадувало од се,како јас да не знам. Од кај и таа енергија не ми е јасно. Научила да вика не ко што и викаме со татко и, па сега само не кара, а пак ако и речеме ај кажи не, она ко за инает да да да и тоа е цело време. Ни цртан више не ја смирува, и во количка кога шетаме само она се слуша не, да, мама и некои нејзини зборчиња, а за спиење да не зборам, општ хаос сме. Ми треба одмооорр.. Алал да ви е на сите со две,али јас го завршив репродуктивниот процес.
Добар ден седам и кафе пијам синко едвај сега заспа. Денот ни започнува секој ден од 6 часот и така вчера едвај еднаш преспа па затоа во 18часот беше кома спиеше до сабајле нормално со будење за да цуцне не дека ќе се најаде но ете така. Инаку да ви се пофалиме растеченото носе и кашлањето ни го дадоа резултатот првото забчето излезе,но само малку се гледа од една страна е излезено не скроз но сепак се смета дека почнало процесот. Друго нема мм си иде наредната среда едвај го чекам и ми се чини дека тогаш пак ќе оживеам за велигден уште сега се спремам се е купено уште само јајца да се земат и готово.Времето ни е хаос дожд и со синко дома по цел ден збеснуваме тој од мене јас од него и така се едно исто во круг се врти. Поздрав повелете на сутлијаш и бела торта за забчето.
Добар ден. Синоќа пак ни беше забавно, малата заспана, дојде мм и си легна и одма го осети, стана, се бутна во него, го бацуваше и галеше. Мм си пушта по некоја солзичка. Ова маживе се поемотивни некогаш ми се чини. Па почна да и збори, тато тебе ќе ти купи се што сакаш, ќе те носи кај сакаш, абре татина ќерка леле, леле. Е после се расони, па сакаше надвор, само мафташе со рачето и викаше накај вратата и моравме да ја изнесеме да види дека е темница и дека сите нанаат. Заспа после еден саат. Почна да пушта по некое чекорче накај мене, па колку се тетерави, како пијано кокошче, ама колку е слатка и колку се радува, се топам и јас. Многу се смешни кога проодуваат, ептен убав период. (иако, нели, не за кичмата толку. ) А луѓево стварно напнуваат, уште ли не оди, па ништо не збори, ајде пољупче, чао, мафтај, абре во циркус ли е па да ве забавља. Она си кажува ајде, дај, мама, си брмчи нешто на нејзин јазик, повторува работи, ама не кога има други луѓе, кога е дома и е во опуштена атмосфера најверојатно. Не е на копче, па ајде сега ова прави, она прави. Тоа е, народ, од секогаш било исто, а и веројатно ќе биде. Имајте убав ден, без нервози.
Јас користам таков памперс. Од 6 до 11 кг. 3 ка. Не знам дали го има таму тука го има. Детево не го поднаса зелениот памперс се исфрли целиот од алое верата. Па фрлив и земав од овој до кога ќе тераме вака не знам. Има памперс без жолта линија но да е бел без алое или нема? Мене не ми треба линијата што е ама друго чаре немам. @danichap исто е и кај нас ако ти е за утеха. Ако дадам на 3 3 ипол часа не сака да пие ако дадам на 4ипол 5 пие па после бљуцка. Сега сменив цуцлата на 2 ка и прифаќа многу подобро. Пробај. По колку мл ти пие? Ако сакаш пиши ми лп да се консултираме.
Нас ни се децава тука некаде мислам, добро е не сум била осамена. Ко натпревар осеќам мајкиве, ајде бе уште ли не прооде? Уште не збори? Уште не јаде грав? Имаше една статија, е исто се осеќам. Кога ќе ме прашаат додуша кажувам, ние вака и вака правиме, ама секое дете е различно, обавезно напоменувам. Блискиве ми замераат дека сум го чувала по био и органско, оти не давам салами и кашкавали, глупоштини такви, епа не давам, ни јас не јадам и затоа. Ама кому да докажеш.
А бе не се замарај. И мене ми замеруваат што не сум давала сувомеснато и паштети. Големиов еве 6 години има, не јаде ништо сувомеснато, досега не се ни стрви да проба. Сите ми се чудат, ама им велам дека има кога да јаде.
Има мајки така што се натпреваруваат, а има и мајки на пример ти вика, уште не оди? И одговараш, уште не, аааа не се секирај, ќе прооди, со еден тон на сожалување некако. Океј, фала, ама јас не ни се секирав. Ама има и многу океј мајки, ќе споделат и они нешто што ете другите баш така им збореле. Иако верувам дека сите сме понекогаш такви мајки, ќе ни дојде да се пофалиме за нешто, па баш изгледаме како да солиме памет. Ама верувам дека на крај на ден, сите не сме толку горди и сакаме да се фалиме со тоа дека детето побрзо проодело или прозборело, туку некако ни е олеснето зашто ете, се е во ред со развојот. Не знам колку ќе ме разберете. А за јадењето и моето јаде уште само овошје, зелечнук, месо, нема пробано кашквали, ништо сувомесно, ама ете, почнува од моите на пример притисок, ајде годинка еве, сега се ќе може да јаде. И грав, да, нормално. А чоколадо? Како дете без чоколадо, греотка. Еве, иде лето, па ќе се кркаат сладоледи.
И јас сум тука со вас, сега годинка ќе правиме и стварно тие муабети од типот моето вака прави, моето така ме нервираат ама добро, почнав да станувам имуна на нив и си терам. А најмногу ме нервира кога некој ќе го фати да одел а он сака да си лази и им кажувам, остајте го детето ќе си почне да оди кога ќе е спремен.
Тука некаде сме сите. Врв ми е ама дај му курето ќе му падне, а тоа јадам салата со оцет и триста глупости внатре што он нема пробано. Е како не ти е жал? А за што да ми е жал? Он ме гледа и кога пијам кафе, да му дадам и кафе? Па да да лизне, what? Тоа е, ќе пораснат ваљда ќе не олабават малце. Денес некако толку е немирен, абе не застанува, едвај чекам да го наранам, да го легнам и да пијам кафе. Лоша мајка, шта чеш
Јас не ги разбирам тие споредби, ние возрасните не сме исти не пак деца. Колку е способно дете од годинка да зборува, освен оние кратки зборчиња, да не сакаат луѓево реченици да им сврзува. Ама и ние мајките сме за еден ќотек, се ние знаеме, паметни сме многу, со ова интернетов све сме станале сезнајки, па одгледувањето на детето ни е ко научна фантастика. Побогу, тоа е само дете, едно е да внимаваме на храна, ама гледам притресувања некогаш до немај каде. Совет од мене малку порелаксирано, полесно ќе биде. Се во свое време.
Јас многу многу не се притресувам ... и со храната сме доста назад да речам, нема уште некои работи пробано, ќе рече некој треба се да проба ама па има време, гледам јас повеќе дома да му правам и поедноставни работи па понатака ќе правиме специјалитети со триста чуда внатре
Najdobro e taka ,poretko i poveke,nie sme na ad i citam na upatstvo deka kako nagolemuva obrocite se na pogolemo rastojanie i po povejke ,do sega pies po 90 a aega od 2 mesec treba 120
Аааа и ние сме слични со возраст. Кај да е ќе дуваме прва свеќичка. Мојов нема зуби, и што да правам? Секој ден ме прашуваат тоа па тоа . Мене ми одговара, зш уште цица, и не ме каса А за запчиња секако ќе му пораснат, немам видено човек без заби, вие? И за јадење исто, не брзам се' да проба по табела што е. Ќе проба, цел живот ќе јаде. Туку, @AngelOfArh кога те нема те нема стварно, ама кога те има... ееее оди пропушти не' хаха ме изнасмеа пред некој ден со Тв и со кашлањето. Истиот е! Како мојов да го опиша, а не другарчето наше (спанкото).
Добровечер денес конечно малку подобра па уште сум будна инаку вчера во 8:30 сум си легнала со децана. Ме утепа главата од што сум затната никогаш толку не ме држело. Синко денес на контрола го носев супер му е крвната слика црп се вратило во нормала ама ќе го оставам и др недела дома 1 одд неоти ќе пропушти нешто настава башка само 4 дена се у школо. А бара да оди досадно му е и вика ќе учеле нови работи он нема да знаел душа бе се надевам вака заинтересиран ќе остане и понатака за учење. Муабетот за суфлирање од страна во однос на зборење одење јадење уф и мене ме нервира доста. Колку и да сака човек да ги игнорира пак нервираат таквии коментари. Кај мене било најчесто дека многу им се тресам на децата па не сум ги оставала ич да се учеле со др луѓе, а уште некој да се понудеше да му ги оставам , за јадење за попуштање за одење за зборување горе доле за се. Сега со малово најактуелно ми е *аман бе уште ја доиш* веќе избегавам и да разговарам со било кој на таа тема. Имам една комшика која додека не ми прооде малава, а прооде после 15м, немаше прилика да не пропишти да искоментира дека нејзините на 10м прооделе. Ок браво за нив мојава е малку спора ама еве ја сега си трча на 19м фала богу
Секое дете си е посебна приказна..Керка на 10м прооди а синко еве 8 па уште не седи..Исто керка на 11месеци прво забче..Секое дете си е различно одењето и зборувањето не им бегаат..Имав братучед не зборуваше до 4 години си го затераа детево еве сега 7 има си зборува нормално..А лугево секогаш ке зборуваат ке прозбори па потоа ке велат а реченици не сврзува..Така да многу не се потресувам..Има време за се..Ние денес поканите за роденденот ги дадовме и веке привршуваме со подготовките..Керка радосна весела но никако не ми дозволува нешто на коса да и ставам како машко ке ми е Синко конечно почна да сврзува по 2-3часа сон еве веке неколку вечери конечно после 8месеци..Се надевам дека веке ке спиеме сите заедно..Деновите сите пресликани еден на друг..Тоа е мајки факам кревет бидејки кај и да е синко ке бара цице
Helou Beba uste spie I go poremetivme redot denes Uste vo 6 po patista Tato denes ke ja zeme diplomata pa prodolzuvame kaj striko mu Jas so beba sedime vkola ,cekam da se razbudi pa da go rasetame gradov Malce se plasam deka ne mi e poznato ama ke se snajdime Nadvor zima Bas e ladno ovde,se nadevam ke se zgolemi temperaturata vo tekot na denov vo sprotivno izmrznavme Imajte ubav vikend mami (Se izvinuvam za latinicata)
Добро утро.Времево е само за спиење,но синко уште во 6: 30 се разбуди.А сношти си реков ќе поспиеме повеќе зш некни вечер се разбудуваше на еден час кемкаше,но ношто. Нема кога и колку ние ќе сакаме , туку бебушите не кумандаат, нека се здрави и живи па друго не е важно. Пред некој ден во парк се запознав со една мајка која има бебенце од 9 месеци и замислете од 4 месеци му давала да јади се што јаделе тие.Не ми се веруваше.А бебево цврство,паткаше буквално оро играше со ножињата како потскокнуваше.Досега ниту еднаш не се разболело.Останав запрепастена. За многу години празников и честит именден на рие што го слават. Денеска че одморам од чистење,но затоа че правам нешто слатко солено. Поздрав мајки имајте убав ден.
Проблемите од исхрана не се јавуваат на почеток, се јавуваат подоцна, и затоа не се поврзуваат сонраната дохрана и тоа неквалитетна за нивната возраст. Бубрези, хормони, алергии, бронхити... Да и е живо и здраво, ама тоа не е репер дека е правилно. Ние јадеме еднаш неделно грав, зар и на 4м дете би му дала грав? Ај добро утро мајки, јас од сабајле станата, малце покасно легнав и сега троа ми се спие, ама ќе го почекам сврдлето мое да заспие, па ќе си варам кафе, ќе си цедам лимонада и ќе си одмарам со мислите. Моментално ратува со дубак по дневна па јас да искористам. Ми остана вчерс еден одговор недопишан, ми штрапа тастатурата на таблетов па немаше смисла мм и бебо да ги будам синоќа и брзо брзо да допишам. Си ја дочитав книгата синоќа и сега чекам да ми орати некој трет дел и да заврши исчекувањето, многу ми е интересна. Времево, уф што мразам вака кога ќе се расипе, што убаво си беше топличко, што му текна, ама тоа е, дури има р во месецот... Од понеделник ќе постам малце, ќе го причестувам синко па да испостам една недела, со диетава малце тешкичко ќе ми дојде ама па сеа тоа е. Ќе си купам соја, ич не ја сакам и не ја користам ама морам нешто да јадам, па нема да биде до толку многу де, два дена ќе треба да ја јадам. Вчера сум си направила таква убава цезар салата за ручек и вечера, уште ме држи. Па лека полека и за роденден ќе се спремаме, уште нецели 10 дена Одам јас мајки мои мили да го забављам будалово мое