Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    • Ве молиме пишувајте кирилица.
    Zdravo zencinja, standard sema nemam sto da spodelam, nego sakam da ve zamolam za nekoja ideja za prvi maj vodrzavava nasa kaj da odime so bebe???

На Sunshine_1979 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Хеллооуу еврибади
    Јас да ве поздравам, деновиве сме цело време натака навака, се спремаме за прв роденден ќе правиме во кафана па купував нешто за детската маса и за малите.
    Уште не одиме и ние, паткане ама сами не се пуштаме. Многу лошо се научи само со цицање заспива...не знам што ќе се прави...се мислам млеко да му тупнам во шише да видам дали ќе заспие така

На Lolipop23, danichap и M&M им се допаѓа ова.
  3. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.882
    Допаѓања:
    142.214
    • Ве молиме пишувајте кирилица.
    Zdravo i od mene,
    @♡BuBaLe♡ najprvo fala so pomisli na mene, vikam me zaboravija majkite:) Daj boze da si dicekas i pravnuci od site tri decinja!!
    @BabyStyle sreken rodenden, golem da raste i sekigas da ve pravi srekni.

Inaku ve citam jas pak ama nekako mi bese za nikade periodot, so mnogu nervozi(poveketo sama si gi pravev) i resiv da ne ve zamaram, da ve poshtedam od moite gluposti. Malava odi na gosti kaj baba i dedo po 2-3h.ovie denovi, pa se nadevam malku ke se pusti so lugje za da probame pak vo gradinka. Inaku, pocna po 5-6cekori da pravi sama i stom vidi deka i pruzas race odma kako pijanica odi levo-desno:)
    ovie nokji se budi i e budna po 3h.So mm nemozeme da izdrzime a ona ili place ili se smee:(
    Mi treba i mene promena, sakav da se sisam i da smenam boja na kosa, pa naskoro ke bide i toa.
    imam uste mnogu za pisuvanje ama rekov, ke se trudam da ne zamaram mnogu:D
    Ubav vikend majki

На Lolipop23, vitamina, fairy88 и 9 други им се допаѓа ова.
  4. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.729
    Допаѓања:
    45.625
    И мојата станува навечер околу 2-3 и е будна до 4-5
    Игра,се смее,плаче
    Ние се навикнавме веќе,со месеци е така

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  5. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.882
    Допаѓања:
    142.214
    Lele nie se nervozni sme koga ke stane takaMnogu ubavo si spiese noke. Prespiva ednas vo denot okolu 2h.spie i veke vo 20h.zaspiva.Za mene e super sto zaspuva rano ama moze naspana e pa zatoa se budi.... ke vidime kolku ke trae:)

На M&M, ♡BuBaLe♡ и Mari* им се допаѓа ова.
  6. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Колкав е. Зошто лошо. Па полесно успивање од тоа нема. И ноке кога ке се разбуди бутни му цице и продолжува. Син ми се така го заспивав дур цицаше и полесно ми беше искрено. Со шише е потешко.

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  7. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Скоро годинка...голем е

8. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Ич не е голем бе. Остави го да си цица и заспива. Зар има поубаво од тоа. Ние така бевме до 17 месеци. И уште ке терав да не бев трудна пак.
    @danichap ке ме иселат од дома ради книгите :D детево има библиотека веке. Ама ако, нека. Од книгите сите животни и инсекти ги знае.
    И мојов многу сака да лепи. Јас од џамбо му купувам стикери. И кога ке земе да лепи цела соба е излепена кревет,тепих,играчките,по прозори. Ама сум карила пола саат мир. И нели јас во се барам едукативен и развоен момент( така ме зеза мм) мислам дека ова многу му влијае на развојот на ситната/фината моторика. На почетокот бараше јас да му одлепам,тој да го земе и залепи. Сега веке е способен сам да ги одлепува,па намести во раче и да го залепи без да го стутка. Многу е смешен со тоа прстињата кога чепка,сериозна фаца и отворена уста.:D

На AngelOfArh, azelea, alana и 3 други им се допаѓа ова.
  9. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Здраво мајки,еве си гукаме со бебуш,си игра со тропалки,ги фаќа со рачињата и бутка во уста.
    Нека се среќни родендените на малите ваши,периодов ми беше лош,со мм се карав зошто не било се под ред,садови секогаш измиени и сл.работи,па убаво му кажав дека ако тој ми помагаше околу сите обврски дома и деца ке бевме сите среќни и задоволни,и ми олесна на душичката,а еден ден не ми ни збореше.
    Значи сите работи околу готвење,миење,чистење,перење,деца-бањање,заспивање,значи се се,и пак имам време и за него и пак не е како што треба.Еве за 3 дена ке оди на пат 3 месеци и тоа е.
    Од 2 мај поголемкиот тргнува во градинка во група од 2-3 год.имало 25 деца,хаос невиден и две воспитувачки.
    Детево само растура,расипува,крши кине,нема што не прави живците веке се при крај но морам да издржам.Вечерва сме на свадба кај мој братучед,бебуш ке го оставам на дедото си седи тоа со него пеат песнички си играат,а поголемиот со нас.
    Имам уште многу за пишување жени но време немам,
    Имајте убав ден со вашите сакани.

На Kaetana, Monella, Lolipop23 и 8 други им се допаѓа ова.
  10. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.250
    Допаѓања:
    67.794
    Јас ко што читав од 12 до 14 месеци многу поинтензивно сонуваат и може почесто да се будат. И мојава кога ќе се разбуди седи по два саати. Океј е ако е наспана, па си играме и заспива. Ама ако се мачи да заспие, па ја нишам цело време е тогаш...:shake:
    Дневно спие два пати по саат ипол-два, а заспива навечер во осум најкасно. Е сега дека иде лето сакам некако да ја навикнам накај девет да заспива. Се мислам да и дадам ужинка кога ќе стане од второ спиење, вечера да поместам накај седум, па може ќе успее. Иако ништо не ми успеало, се сама како сака. Ама да си пробам.

Ноќе и мојата со цицање заспива, а се мислам ако ја одбијам како ќе заспие. А дење со нишање. Тешка работа со ова спиењево. Сабајлево си игравме, се смеевме, после ме испогриза, ме штипеше со цела сила кога и се приспа, го помести спиењето, заспиваше накај осум, сега десет ја фаќа, може ќе спојува во едно.
    Ама се расприкажав, ко досадна мајка на чешма.:D А ни кафе не се напив.:yawn:
    Треба да се среди таа работа.
    :hai:

На Kaetana, Mariangel, do-re-mi и 8 други им се допаѓа ова.
  11. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.296
    Да се пријавам во проблематично спиење.
    Таман фативме ред, па почнаа да никнуваат горните кецови, плус растечено носе... Па вчера и го дигнавме и дрвеното креветче на таван, ја ставивме да спие во монтажното, луѓе сон не видовме цела вечер го тепаше креветчето кај мрежата, па се подразбудуваше, поплачувашее и хаос... Ајде денес пак јово на ново вадење креветче од таван, бришење, местење, него си го сака што да и правам, нека се чука, тоа е.
    Сега ја легнав на спaлнa, се избањав, чекам мм да дојде од маркет и ќе гледам да ја прошетам барем саат време низ населба. Кафиња испив две, ќе правам сега едно макијато.
    Убав ден мајки.

На Kaetana, BabyStyle, azelea и 4 други им се допаѓа ова.
  12. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.020
    Допаѓања:
    154.057
    20м со цице заспива. Не сте единствени dont worry еве ја прошетана истрчана веќе 20мин цица да се успие. Мене ми е полесно што вика ирена замисли да стануваш млеко да правиш. Е најлесно е да си заапива сама и да не бара ништо цела вечер ама нисам ја те срече :)
    Бевме на кафе се прошетавме се мислам дал да дремнам малку не сум спиена убаво внук ми е на гости на спиење демек ќе спиеја со синко во дневна и од 1:30 се префрлаа 1 по 1 кај мене и спиевме четворица на крај ме здробија. знам дека мојов е коркач ама внук ми има веќе 10г не беше таков порано ама кој им е крив кога гледааг глупости на компјутер.
    Цело сабајле се думаме што за ручек изразија големиве желба макарони еден со м.месо еден со туна па тамам не мора да готвиме 5 саати. Да си дремнам па едно кафе на раат ова надвор не ми легна баш, турско си е турско бар за мене

Не можев да издржам да не искоментирам. Сакаш да кажеш дека мт мрчи затоа што не си стигнала да средиш и да измиеш садови некогаш??? Немој да се лутиш не мислам ништо лошо ама еве да прашам а си го оставила некогаш цел ден сам со децата да види дали ќе стаса да среди нешто. Не дека јас сум го оставила мојов ама барем не се буни за ништо. Може да ми искоментира ај не туку чисти земи одмори малку, барем ич не му смета ако е растурено а знае и да фати некогаш еве од сабајле среди кујна испазари и ручек ќе направи, дури местеше кревет. Му викам остај ја ќе средам, ми вика ќути остај ме имам нешто енергија и воља знам дека нема долги да ме држи :) бар си е искрен знам дека писле ручек нема да мрдне од кауч до вечер.
    Класика недела само што заспа малово комшикава почна да усисава и мава по зид, како некако да и кажам да смени термин за чистење во недела :)

Последна измена од модератор: 24 април 2017
    На Kaetana, Monella, Lolipop23 и 10 други им се допаѓа ова.
  13. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.872
    Допаѓања:
    28.578
    Здраво од мене!
    Рано станавме ние, во 7 :yawn:. Кога мислиш да поспиеш повеќе дека си сободна, ете некој друг контра товето мислење, желби и потреби ко за инат се буди рано. А вака преку недела едвај ја будам во 8, ама денес женскава моја решила да стани во 7. Па и желба имаше, палачинки да сме јаделе. Море диктаторка мала, 3 години има а веќе со желба што да се јаде ми се буди.
    И се разбира не ја одбив, направив уште сабајле палачинки, па лапкаше и гледаше Маша и Медо. Инаку сами сме дома, како и повеќето недели, а толку многу сакам во недела да сме си сите дома. Ама работата на мм налага да тој мора да отсуствува од дома баш викендите. Малата синоќа си ја зедов дома да спие, инаку вообичаено спие кај баба и за викенд, ама синоќа не ми се остануваше сама во станов.

Убав ден на сите!!!

На Kaetana, Monella, Lolipop23 и 7 други им се допаѓа ова.
  14. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    И јас би се пожалила за тие садовите, ама обратно. Он ништо не ми мрчи, дури ми вика- немој да си пипнала, јас ќе средам- ама "средува" три дена :envy: И еве пак јас ќе си мијам. Мислам не ми е прв пат тука да се жалам за садовите, но откако почна да оди на работа, сите домашни обврски му се запоставени. Од утре се враќаме во игра со носење дете во градинка а тоа го правам само јас, он е прва смена, па планирам кршот од дома да не го пипам, ќе му го оставам.:devil:

@M&M нема логика да и' бараш на комшиката да не усисава во недела, тој ден е за тоа, ама те разбирам. Баш и ќерка ми кога ќе заспие преку ден, комшиката од горе решила преку тераса да се довикува со некој на улица (таква ми е населбата, уште им стои тоа селското), пред некој ден во 4 сабајле некој чукаше горе како да кова шајки, или комшииве од доле (пар пензионери) секогаш прават запршка во 9 сабајле кога сум отворила да се излуфтира.
    Комшилук без везе секаде има.

@snegulkata Снегулке и ти да не си во образование, све заборавам да те прашам, си поврзав некои работи од претходно што имаш пишано. Може и во пп ;)

На Kaetana, Monella, Mariangel и 3 други им се допаѓа ова.
  15. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Не сум го оставила сега со двајцата подолго од два саати,а со првото да.не се лутам,но да ми вика за садовите дека судоперот секогаш полн бил,епа кога само еден мие а тројца кашкаат и фрлаат,мене никој не ме разбира но тој и готви и расчистува по дома и ми помага и за гости и секакви други работи,но ете овој период 2 недели расправиите ни беа околу тоа.

На Kaetana и M&M им се допаѓа ова.
  16. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Епа хелоу...
    Ццц цел месец ме нема и само @flower30 ме побарала, еее што друшки ќе бевте, на никого не му фалам :(
    Мислев да исчитам што сум пропуштила ама нема шанси, немам толку време...
    Инаку имав многу турбулентни ситуации периодов-де јаки стресови на работа, де кавги со свеки, ама ич не ми беше до пишување, толку тмурна депрасивна и нервозна не сум била одамна ...ваљда помина!
    Инаку Магде прооде, по цел ден трча низ стан па за деновиве ќе спремам и постапалки - кажувајте од каде да купам модлички или некоја нека се понуди да ми позајми :)
    Се откажавме од цицање, користиме нокширче...порасна бебето мамино!
    Деновиве само проблем со спиење имаме, почна еднаш дневно да преспива и тоа заспивањето со триста плачки ни е, а тек па навечер - и спие и плаче по цел саат откако ќе ја легнам...хорор секоја вечер!!!

Последна измена: 23 април 2017
    На Kaetana, Monella, Mariangel и 8 други им се допаѓа ова.
  17. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.703
    Допаѓања:
    37.974
    Убав ден и од мене. Две свадби поминавме,денес искрено бевме колку да направиме чест што не поканија,рано си дојдовме,веднаш после ручек. А сношти,кај колешка од фах,богами ем забава ем се изнаигравме.
    Синко седеше кај мајка,заврши со плачки,повраќање,и покачена тт(кашла и има шлајм). Не знам како е кај вас мајки,кога таткото не е присутен подолго време,но моево дете многу психички се растревожува кога татко му не е со нас. И на крај,веднаш резултира со покачена тт. Мм вели дека повеќе на никој не го оставаме,никогаш нема да отиде некаде без нас,многу му е жал кога гледа како дете тагува за него.
    А замислете,мене не ме ни спомнал на баба му,само татко му:)
    Тоа е,битно си направивме чест,отидовме и честитавме. Дете сеуште спие,јас уморна што од свадби,што од ненаспаност,што од стравда не качи дете тт.
    Хаос сум,згора на се овој месец на циклусот како да му нема крај,цела недела крварам и нема појма да престане.
    Кафе ставам веднаш,покрај топол камин,која е за,нека повели.
    Ве поздравувам сите <3

На Kaetana, snegulkata, Lolipop23 и 6 други им се допаѓа ова.
  18. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.020
    Допаѓања:
    154.057
    Се шалев не се ни знам баш со луѓето од др влез се ама 1 ѕид не сели и мн се слуша баш во спална. Сите чистимњ во недела знам само се чудам како ми се погодува баш во тоа време кога спие. Брзо заврши да не се жалам а и ја си дремнав мммм шо убо ми дојде

19. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.529
    Ако си од Скопје, јас ќе ти позајмам. :)

На stilas7 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. H&J

H&J Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    1.337
    Здраво мајкички :* ауу ме немаше едно две недели гледам сте се изнапишале јас немав ни 5мин слободно време зафатена околку свадбата и еве една недела помина и никако да се средеме хаос ми е во куќа а бебко немирен никако не ме остава да завршам нешто.

Пред пола саат доручкувавме за прв пат му ставив суви сливи и кајсии во кашичка целата ја изеде и заспа, а јас си го пијам кафенцето на раат.

Инаку супер поминавме свадбата мене како невеста ми беше се супер и се одеше по план ама не и бебчето, преку денот си беше мирен ама вечерта во ресторантот леле мајко кога писна да плаче цела вечер едвај го смирија и заспаа, кога го заспаа спиеше едно 3 саата добри после пак стана па дури и поигра со нас смирен беше на крајот пак му текна почна да плаче па решивме со мм да си останеме во хотелот да преноќиме ( несакавме никој да не замара, а дома ако си дојдевме сигурно ненаспиени ке си бевме ), а бебчето откако се качивме во соба заспа и од 02h до кај 07-30h си спиеше па и јас одморив малце.

Свекрва ми како и обично не се интересираше за ништо ама ни еднш не праша за детенцето кај е ,што праве,и утрето кога се вративме ми вели па мирен беше не прави проблеми(facepalm) :@ па уште и ми вели немам никаква слика со него ( леле ми идеше да и речам ти праша прво за него како е што праве за после да се сликаш со него ) ама тоа е не ни очекував нешто друго од неа, а мајками леле на жената и се идеше да ги остави гостите и да се врати дома со бебко толку што беше растревожена од ситацијата ама помина некако сега се средивме :):)

А и уште оваа си се деливме со мм од свекрва ми и свекор ми сега сме си самички леле нема ништо поубаво од тоа сега уживам кога си готвам за нас двајца а и некако однесувањето на еден кон друг ни е друго, сега како помил ми е тоа неможам ни да го опишам дај боже се така да ни е убаво.

Имајте убав ден:sun::f: :l: :inlove:сега ке сум поактивна завршија обврските, сега само околу бебчето и мм ги имам за друг не ме ни интересира.

На Kaetana, elena.mak, Mari-Ja и 12 други им се допаѓа ова.