@supergirlmb Добредојде Инаку јас си уживам малку бебко додека спие и кафица си направив,си варам и макарони со сос и го чекам мм од работа а досада ме утепа вие денови времето никакво неможеме да шетаме со синко затворени дома само во двор неколку мин и пак внатре. Убава вечер ви посакувам на сите
Добре дојде на новите мајки. Ние сме стандард цицање пред да одам на работа, па јас се спремам она на секое почминување низ врата ми вика таоооо, па јас чаооо, па уште 10пати додека се спремам. Јас на работа он двајца си се чуваат. Ми фали 9 саати, ама мора така. Идам јас дома, маж ми трга на работа, па ние шетаме па вечера правиме... Кога е гладна вика нам нам ако не и дадам одма, плаче. Ко мајка и, гладна кога сум ќе отепам некој. Навечер во 9 заспива, јас во 12, средувам, работам, па додека спие бебе јас куцкам, па чекам машина да испере, па маж си дошол, додека го видам и кома. Сега веќе заедно 3ца спиеме.
Добра вечер мамичкии..Ние сите болнии.. Прво беше синко само еден ден потоа керка сега таа е малку подобра па синко пак го пофтори а како капак на се и јас..Го инхалирам со дексазон јас бев на лекар поручекот треска тт 39.5 неможам од кревет да станам секое зглобче секое место се ме боли..Омалаксана главава неможам да си ја држам мислам...Толку лошо не ми било одамна..Керка и синко заспани а јас си исцедив еден лимон да се напијам набрзина бидејки пак ме чека долга нок..Синко така не спиеше па сега и оваа ама ајде како и да е ке издржиме уште некој месец..Се си мислам одкако ке направат годинка и проодат подруго е малку полесно и со тоа си се тешам ајде уште малку и се така секој ден..Тоа е мами пијам сок и легнувам и јас будејки сеуште се ми се врти како ке сме вечерва незнам..Лека нок на ситее
Не сум чкртнала одамна овде а и немам баш време за форумот со оглед на тоа дека не спиеме по цел ден а и шетаме многу откако затопли времето. Ми се допаѓаат часовите минати со бејби све радо би оставила за да бидам со него и ден и ноќ. А најмногу ме исполнува спиењето со него чат пат кога не сака да спие сам во креветче. Убав период.. премногу убав не верував во себе дека се можам сама ама денес со опаднати хормони и дојдена при себе поверував. Поверував дека се направив сама и се справив сама. Сега се смејам на муабетите од пред неколку месеци а не верував тогаш дека се ќе биде и е така прекрасно. Дефинитивно го живеам мојот најубав и најемотивен период од животот. Периодов убави случки и многу шетање тоа е тоа што ми требаше тоа е тоа сонце што секогаш доаѓа после дождот мами. Да така ако некој се пронаоќа во моите минати мисли нека не се плаши и да знае дека ќе помине. Лека полека се топат и килограмите. Јупи. Добро е петка. А сега одам да се згужвам во креветот и да одморам од денов! Пријатнс ноќ на сите.
Мајки ве молам совет. Откако се роди беба ( 6м ), немам излезено никаде сама, на пример да одам со другарка на кафе сама, на шопинг или било каде.. ако отидам до продавница само набрзина сама и тоа е. Немам овде буквално никој кој да ја причува, ни баба, ни дедо, со мм сме сами. Кога е тој слободен ми вели да излезам на кафе тој да ја чува, но едноставно не можам. Не дека не може тој да ја чува, туку ми е тешко да се разделам на неколку саати. Од кога е родена не сум се одделила и не знам како ке се навикнам. Кога не е до мене ко да ми фали дел од мене, се осеќам чудно. Понекогаш ми треба малку да излезам сама, ама знам дека мозокот цело време ке ми е дома. Знам дека сите мајки сме такви ама ајде, ми треба малце подршка.
Welcome to the club. Godina i eden mesec ne sum go ostavila na nikoj. Ednash na tatko mu eden saat, tolku. Ne mozham, probav da se ubedam da go ostavam ama srce ne mi dava. Inaku jas jmam svekrva i svekor ovde,imam kade da go ostavam ama..
И јас бев таква, ама еднаш кога ќе излезеш и ќче се вратиш и се ке биде океј, пак ќе отидеш и ќе видиш дека пак ќе биде океј Добро утро мајки, јас од 6 станата, сеа кафе пијам на работа, чекам битен состанок Сум се опнала у едно бело фустаче А треба да ми дојде ми касни. Ми се подул стонак ептен. Ослабена сум ептен и само цицки и мев на мене ко карикатура сум.
Добро утро мајки Ние пак издигани од 06 . Да ме стави некој на норма дома со децава колку пари ќе заработам. Вака врти сучи од соба во соба и пак како рака ништо да не фатила. @blessed.an побрзо оздравуавње на дечињата. Читајќи те тебе и @kallias секогаш ги имам тие стравови од големото да не го фати некој вирус или бактерија и помалото. Меч со две острици се и градинкиве за тие работи. @supergirlmb Добре дојде. @SofiMar_ Јас од прв ден, со двете деца, ги оставав дома со мајка ми на кратко. Да претрчаме до ДМ или супермаркет, а малку покасно, веќе во ваша возраст и кафе да испиеме некаде. Одкако се роди второто често ја земавме поголемата а малото го оставав дома, пак со мајка ми. Така се погодуваше фазата пред и после пораѓај она да е тука, да ме помага, па го користев истото. Како што те сфатив прашуваш за психолошкиот момент. Па да, и јас редовно го мислев но најважно е да е малата со човек од доверба, во твојот случај би бил мажот ти. Веќе сте почнале со мали чекори, до супермаркет и сл. Постепено зголемувај и ќе биде полесно и за тебе и за бебушот. Секогаш си телефонски достапна, и да има нешто би те побарал сопругот. Опуштено и се ќе биде во ред Прелу ноќ му омале летната вреќичка за спиење на детево. Низ молот барав ама не најдов летни. Претпоставувам бидејќи летата не ни се баш за со вреќа . Ама детево од раѓање е научено во вреќа и не би прифатило јорганче, би се откривала. Па нарачав на мм да купи и донесе утревечер. Свекрва ми одма отишла и купила. Сеуште инхалираме. Малото е малку затнато, утринска инхалација е доволна, а големата е за сега супер. Се надевам така ќе остане а и да не служи времево викендов за да можеме да шетнеме. После со ниет сум да закачувам рамки со слики. Вчера развив, ги наместив и уште клинчиња ми фалат Ептен им се радувам. За ручек супа за големава и шпагети за мене. Првен да ја наранам нејзе па после да покажам шпагетите на виделина оти ги обожава. Ако ги види нема да ми ја срка супата. Се трудам секој ден да има манџичка или супа од зеленчук со мевце. Станувам да правам кафе. Убав ден мајки
Слушај си го мажот и кога ти вели, остави му ја, денес пола саат, после саат, па два.. Полека користи си моменти за себе, еве за старт не мора да излезез, оди наполни си када и одмарај, оди во друга соба и гледај филм/читај книга/медитирај... Ем за тебе ти треба, ем за детето убаво е да се навикни ем сопругот ќе си се зближи со детето како татко. Тројна добивка мила. Јас особено со третово сум приврзана толку што на рамо ми спие цела ноќ, да станам нема шанси, еве утрово ги спремав големите за градинка а тој спиеше, за три минути се разбуди и сам се истрауматизира, рикаше 40 минути Сегде го носам со мене, од прегледи, до шопинзи, во манастир на исповед, на интервју за работа Послушај ме и почнете со навики по малку мила Добро утро од мене. Само ве поздравувам и да ми ја праќате сета среќа на светов утре мамички!!
Добро утро. Ви благодарам на сите. Кафе се пие, деца спијат уште. На повидок уште еден напорен ден, обврски дома, обврски со бебе, обврски со домашни задачи на поголемото дете. Едвај чекам да дојде распуст, пренапорна програма имаат, прваче имам. Инаку за оставање деца, јас сум го оставала големото, секогаш душата копец ми била ама тој си седел, Резултатот беше никогаш немам проблем да одам негде, секогаш сум му напоменувала дека ќе дојдам и ќе правиме нешто што сака, Самостојно дете, среќна мама. И бебево го подоставам по саат два, се надевам ќе немам некои проблеми и со него. Никогаш не сум сакала да плачат по мене, сакам самостојни деца
Добро утро мајкички јас еве кафето си го пијам додека бебче нана се прошетавме утрински на свеж воздух и заспа во количка. Инаку јас уште првата недела го оставав на свекрва ми по 2 саата( на толку време цицаше ) ако имавме обврски во мм некогаш и на кафе одевме со другари, некогаш мајками идеше го чуваа заедно се одмолзував и оставав млеко, ама сега откако потпорасна малку немам никаде отидено ни со мм не пак сама свекрва ми на работа си почна нема кој да ми го чува и така си се шеткаме двајцата низ село и убаво ни е кога се враќа тати од работа го пречекуваме,ручаме и слободно време си имаме тројчката тоа е тоа скапоцено време со семејството затоа си го користам максимално (во план сме да оде мм во Германија да работи па после некое време и ние ) ама ќе останеме некое време сами додека да идеме и ние со бебко таму, ама здравје нека иде прво после ке се собереме пак тројцата неможеме еден без друг,мн сме поврзани уште од кога бевме дечко и девојка. Одам да доручкувам сега кога сум слободна за кратко бебче ке стане па ке треба и тоа да доручкува. Убав ден на сите
Vie od. 6 majki ama. nie od 4 i uste aber nema od spienje, rovari niz spalna a jas pazam da ne padne, bela macka pred mene ne gledam
Нешто напишав уште пред да излезам од дома, па избришав... Добар ден... Ние оздравевме, ја однесов бубу во градинка, јас на работа, тон обврски, од 12ми почнува судење, до кога видечемо... Цуцка редовно ја дотерувам за градинка, можеби е too much, па денес воспитувачкава ми промрмла као нема да и е баш удобно, но сепак за таму сум оставила резервна облека. Посилно е од мене чувството сабајле кога ќе и отворам шкаф да ја дотерам, него ли да земам тренерка или хеланка. А, и другарки и блиски ми зборуваат дека многу пари фрлам, надраснувала, а и мала била за фустани, кошули итн.. Мразам луѓе што индиректно водат сметка за туѓ буџет... Тоа е мајки. Искористете го сонцето. Убав ден.
Добро утро и од нас Додека се доиме да шкртнам нешто, после пресоблекување, доручек, па сонце ни ѕирка мислам дека ќе шетнеме еден круг денес. Да се надоврзам на муабетот за оставање на бебушко, после првата недела го оставив на мајка ми на саат време. Јас не бев излезена воопшто од дома, ми фалеше да излезам до пред зграда само ама како ќе го оставам бебуш стар само 7 дена. Мајка ме приметила па списокот за од маркет мене ми го тутна во рака. Саат време се врткав по маркет, испазарив и што треба и што не треба, дома како нов човек си дојдов. Од тогаш речиси секој ден со мм или тој го чува па со мајка ми, ке излезам на едно кафе пред зграда макар на 15 мин. Јас презадоволна, бебе без проблем си седи со нив. Бабицата во болница ми вика зошто не ручаш, ти стои ручекот? Викам, да го смирам малово да не плаче па после. Е супер вика, па што ако плаче? Прво твоите потреби па после на сите останати ќе ги гледаш. Среќна мајка, среќно дете. Е кој може си мислам вака, алал да му е! Убав ден мајчиња!
Дека ја тинтраш ја тинтраш, ама па твое дете е, ќе го облакаш ако сакаш и во балски фустани. Сега е мало, ама кога ќе потпорасне ќе играат и ќе и биде неугодно, ако се слага негователката нека ја преслака, што ја кошта. Е не и ставај траки, шноли и стегачиња оти ќе ги губи и само ќе се нервираш, ова ти е совет од воспитачка во градинка. Самото дете ќе си каже, ич да не се потресуваш. Еве не и нас, лимунада пијам, кафе ме чека се лади, бебе нана, си чекам гостинки на поседок. Сонце има ама и ветре дувка, се мислам дали да акнеме малце по улициве.
Добро утро добар ден! Денес е ден за месење постапалки, нестрплива сум да завршам со работа па да се фатам со брашното, модлите, боите... Ќе видиме до вечер како ќе оди планот! @SofiMar_ мојата има скоро 15 месеци, додека цицаше ми беше шубе да ја оставам и секаде си шетавме туто комплето, добро се случуваше на саат да ја причува сопругот и големата ќерка но ептен ретко и со приоритетна причина! Откако тргнав на работа сакам-нејќам се навикнав да сме одвоени па сега ми е мерак и на кафе да си отидам и на кино без беба, само што кај мене свеки мрчи секогаш кога ѝ ќе ја оставам , а друг нема кој да ја чува за да можам со мужето да си излезам па избегавам
@augustd Јас едвај чекам да можам да тинтрам дете . Големава ми е ептен џамбаз. Само за сликање за неколку специјални пригоди беше во фустанче, инаку се е трењерчиња или хеланки. А колку убаво невестиче беше на свадбата . Самото дете покажува во што му е најудобно и ние се адаптиаме на нив. Сега па и со машка фризура ептен е машкуданка. Малку да опркне и ќе ја фрцкам се надевам. ОДма и купувам мантилче . Ама има предосечај малово ќе биде маза. Тука ми е шансата . А за водење туѓи есапи веќе немам коментар. Мене кога ќе м речат оти купуваш за малото, немаш ли се од големото, викам ќе си родам уште една ќерка, ќе се најдат @Sunshine_1979 се сеќавам кога свекрва ти ги остави децата сами за на време дома да стаса . Инаку целосно те сфаќам за испаѓањето со мажот или кино вечер. Колку само сум се радувала на тие испаѓања. Цел ден сум се трткала/врткала како тинејџер. Радости, со пеперутки во стомакот во кино, како на дејт.
@danichap не е баш дека ги обожава фустаните, посебно ако се со тул служат за ручкање, а траката успева да преживее чат пат ако не и она е во уста, ама јас упорна не се откажувам.
@augustd , јас за во градинка на големата ќерка носев само тренерки или хеланчиња, и детето е такво што си обожава комоција а и учителките така инсистираа. А мислам и дека се во право, и за нив е полесно пресоблекувањето, средувањето на децата, замисли сите дечиња да се со ременчиња трегери, 100 копчиња, каде ќе им биде крајот да ги стокмат после тоалет или пред спиење а и плус тоа на 2-30 деца реално немаат време многу да внимаваат на флеки, валкање и сл. Освен стегаче или ластиче за коса препорачуваа други украси да не им се ставаат на децата заради опасност од повреди и голтање! И има логика, малечката сѐ што е џиџано одма сака да го проба дали е вкусно! Ама секоја мајка си знае за своето дете, ова е само мое мислење. @danichap , еее, после оставањето сами имаше и низа други испади но ај да не замарам ... сега ако ми се случи да имам потреба да излеземе со мм попладне, веднаш почнува беседи дека детето ми било желно за мајка, дека она цел живот била жртва за децата и сл. А само за пример мм кога бил 4 години и требало да лежи во болница, наместо она да остане со него, го пуштила со него брат му кој е 2 години само постар да му прави друштво и да го чува ...оти она нели била на работа!!! Ама нема везе, мм често ја чува Магде а јас и Мила знаеме да си отидеме на кино, на вафли и сл. А со мм шетаме кога сме кај моите, таму мама и тато ми се на располагање без приговор Романтика во родно место, ама пустото таму нема нит кино нит театар па "се мачиме" по кафичи и кафани!
Како јас да сум го пишувала ова. Потполно исто. Ние сме 16 месеци и уште е така. Не сме делени никако, и ако треба да излезам срцето ми се кине што сум ја оставила. И затоа каде и да одам си ја носам со мене, или не излегувам.