Мене коските ми се тресат од здраството во странција. Чекаат нож на грло за да реагираат секогаш треба секогаш да ги молиш и да плачеш за да прегледаат и дадат нешто. Дури во еден наврат еден доктор така го изренда нашиот пријател што му рекол ти лажеш оти не ти се оди на работа и сакаш боледување ете до таму. А човекот се исуши од некоја бактерија не можеше да фунционира. Ексик нека ни е од такво здраство. Од здраство каде што немаш ни матичен и секогаш те препраќаат кај различни доктори. Крвна слика не. Ехо не. Ретко и доктор да се најде не пак да те испита. Лекови со рецепт. А рецепт не даваат. Не дај боже да се случи нешто после 5 месеци те праќаат на соодветна област за да те испитаат а во тие 5 месеци ти слободно умри си. Не знам за вас но јас сум задоволна од мк здраство. Уште од сега знам. Не дај боже да дојде работава до лекар одма ќе си заминам со првиот авион. Навидум имавме закажано преглед кај докторка со час и датум докторката иста не се ни појави а камо ли да пишеше.. Ужас. Нека не чува господ.
Знам како е @vitamina . Сите го јадеме стапот. Овде никогаш не се случило да не дојде доктор, додуше, или да нема доктор ако одиш на незакажано. Инаку, да, испитувања ретко се прават. Суплементи на дете од типот Б или Ц витамин, сируп за имунитет, железо....... нема теорија. Никакви суплементи не даваат на деца, доктор ги избегнува максимално. Ако успееш да најдеш некаде и на своја рака да даваш, они тоа не препорачуваат. Се да се регулирало преку исхраната. Не е до толку лошо овде, за среќа па не сме ни имале потреба јас и мм од лекар, само малиот. Инаку, за услови во здравствените установи, беспрекорно е, дома не е толку чисто. Парфем е забрането да користиш кога одиш било каде (амбуланта, болница....) Задолжително се ставаат оние ко кесички над чевлите, децата боси се. Нема ладни подови, мермер или плочки. Кога сме чекале на ред со малиот во болница или амбуланта, не мешаат деца со различни симптоми во иста чекална. За тоа немам апсолутно никаква замерка, барем знам кога одиме нема нешто друго да закачи.
И ние од вчера со температура Примавме вакцина и до сега не паѓа тт под 38 Незнам што да дадам,и ставив чепчиња парацетамол две до сега Прв пат имаме температура Иначе весела си е Ај добар ден Искрено и незнам што да пишам Калиас држи се мајче сите сме со тебе,сите жалиме со тебе душо златна
Добро утро мајки! Кафе пијам, да дочитам па да станам да зачистам, бебо додека спие, додуша ќе го разбудам со трескање ама па сакам во петок се да средам а викендов ако е топол да уживаме малце надвор. Имаме љуљашка и сакаме да се љуљаме многу на дрво. На љуљашки не сме биле сто години, ама се нешто излегува, денес треба да одиме една играчка да ја замениме и да купиме млеко за да направиме кисело и урда. Ајде од понеделник ако е убаво времето ќе ги дружиме другарчињата.
Doma sme so maloto konecno ama sega dur da go donesam vo red so jadenje,maka golema.Ke se cuvavme do kraj na mesec doma,da zastane na noze malku,posle neznam kako Ke se vrati vo gradinka @kallias drzi se milicka,te mislam celo vreme.te guskam
@vitamina зарем толку е лошо таму здравството? Барем они имаат среден здравствен систем. Во други земји не даваат препарати за имунитет и никакви суплименти. Едвај антибиотик даваат. И за мене е ок. Тука ги троват децата буквално. Јас имам позитивно искуство за во друга држава. Отидов со дете кое спиеше, др неможеше да го разбуди и кога слушна дека има околу 15 дена температура, се исплаши. Среќа син ми се разбуди. Веднаш крвна слика, брис и дијагноза. Детево таму ми го средија. Пак бев потоа, за жлездите. Пак сериозна беше, рече крвна слика и ако не е добра се враќате дома оти овде е скапо на приватно да ве лечат. Крвната слика беше добра. Добив објаснување кога да реагирам. Мислењата се поклопија со неговата матична. Сестра ми со две деца исто е задоволна. Мајка ми оперирана е таму два пати. Исто. За побрзо закажување може малце да подлажнете. Тогаш брзо реагираат. Сакам само да им кажам на мајките да не се плашат толку од здравството во странство. Има некои недостатоци, ама во глобала е ок.
Јас немам ниту матичен. Кога бев за итна со тромб и онесвестувања односно бев во многу лоша здраствена состојба чекав еден ден на стол полу онесвестена за да ме примат. Само од пораѓај сум повеќе од задоволна се друго е страшно. На пријателот му најдоа бактерија човекот се исцеди стана модар едвај одеше му рекле дека лаже и дека бара дополнителни испитувања за боледување оти го мрзело да оди на работа ете со тие зборови. Поготово откако докторката ми се најави со час и датум за преглед на бебе и не дојде и не пиша и не се јави нема ни трага ни глас. После се не, не можам да речам дека е ок.
Читам од завчера и неможам да си дојдам при себе. Сакам да пишам а немам снага, @kallias мила иако не те познавам сочувствувам со твојата болка. Многу тажно два дена сон немам се си ми во мислите. Господ да ти дава сила мајче да ја издржиш болката, која нажалост како ќе одминува време така ќе е потешко. Биди силна за синко. Господ да и даде мир на малата душа. Животот понекогаш е неправеден...
Здраво мамички. @kallias Пишувам и бришам по кој знае кој пат. Сакам многу да пишам, но душава ми е стегната те гушнам силно мајка @kallias сите иако виртуелно сме со тебе и твојата фамилија. За синчето.
Ви благодарам од се срце искрено на сите кои постојано ми пишувате и ме тешите, многу сте ми драги иако лично не се познаваме, едноставно на форумов сум 6-7 години и толку поврзана и зависна од него станав кога на свет донесов 2 дечиња, споделувам и арно и лошо тука и не можам ни да замислам што би било да не постоевте и вие, поготово сега кога ми е најтешко и кога ми треба тооолку многу утеха секојдневно. Ви благодарам уште еднаш и ви посакувам од дното на душава да имате прекрасен живот сите до една, болка да не виде никој/а од вас. Животот е таков, суров, гаден, одвратен и не можеме ништо против него, само ни преостанува да се носиме со тоа што тој ни го пружа и ни го одзема и друго ништо.
Добро утро мајки. Тивко саботно утре кај сите на темава. Со грутка во грлото влегувам да видам дали има некој нов пост и го започнувам сопствениот без некоја идеја што воопшто би можела да пишам. Убав ден, сонцето грее. Со големата ќе прошетаме малку за да ја фати малку воздух. Сакав да отидам до црква, да запалам свеќа и да оставам една икона на преноќување или како и да се вика. Денеска касно не фати, утре здравје боже, од сабајле тоа ми е на дневен ред. Испив едно кафе со мајка ми ама како ниедно. Да испијам уште едно па да продолжам со обврските. Убав ден на сите
@kallias Gospod da ve cuva i da vi pomogne, barem malku da vi pomogne vo bolkata i tagata. Neznaev deka tolku moze da me pogodi bolkata i tagata za covek sto ne go poznavas. Placev i sega, citajki go postot za sinceto tvoe. Ah dusa pametna. I ti si prekrasen covek, sto i pokraj bolkata uspevas da dades sovet za da pomognes. Gospod da ve cuva, pak ke kazam. Mnogu, premnogu mi e zal. Neka pociva vo mir tvojata princeza, ke ve cuva i taa od gore. @muchacha_a @fairy88 @Mari* @ivi1987 @Tinuska se nadevam i se molam i vasite decinja da se dobri. Lugje vo kakov svet ziveeme?! Da se plasis sekoj denza zivotot na najmilite. Da zivees vo strav. i kolku mnogu zloba ima vo lugjeto. Najbliskite na prvo mesto. Mi ljubomorat sto sega imam se... Zosto ne mi ljubomorea koga placev koga majka mi bese vo bolnica i edvaj se spasi? Zosto ne mi ljubomorea koga placev 5godini za da stanam majka? Ete neka mi ljubomorat i sega na toa sto nemam rabota i nekogas edvaj kraj so kraj vrzuvame za da pomine mesecot?! Tolku sum revoltirana i od bezobrazlukot i drskosta na lugjeto. Cel zivot vnimavam sto je kazam i da ne povredam nekoj so moite zborovi, za na kraj sekoj da si go kaze svoeto bez da vnimava dali ke me iznervira i povredi.... i posle komentiraat sum stanala nervozna i bolna.... Epa dragi moi site vie doprinesovte zo toa.... Sega sum kako tempirana bomba sto pucka po malku, ama se plasam deka naskoro ke pukne cela...... Ete, zatoa sto na vreme ne se svestiv i dozvoliv site da mi go ureduvaat zivotot i da komentiraat i sto treba i netreba.... Ama kasno e sega da se smenam, pa ke si "patam" od samata...
Ај и од мене добро утро! Ни дојде чичо од Германија, се гушнавме, испивме кафе и ни го собраа татета на шеткање малку. Ако, ние сабајле рано го фативме денот. Бевме на пазар, си купивме што ни беше ќеиф, се прошетавме и сега спие бебо. Јас додека е мир и тишина да ѕирнам што има овде па да се фатам за ручеци, вкупно два денес. Ќе биде вегетаријанско денес, од месо преку глава. Бебе пушта чекорчиња, вчера убаво пушташе, поодуваше, денес не сме имале прилика да го пробаме, само што дојдовме одма гости. Ама мама купи калапчиња за постапалчиња, мислев да ми ги прави една наша феминка ама кога ги видов не можев да одолеам, ќе ги прави мама. На времето кога едвај се наоѓаа мајка ми направи калап по ноџето на едно комшиче, сега секаде ги има. Ајде да де фатам за работа, да не ме затекнат пак у хаос, ќе биде после смејурии.
Бевме до микробиологија да му испитам крв и урина на син ми, мојот син единец, мојот принц кој секој ден ме теши.....резултати во понеделник. До тогаш само здравје да имаме сите. Вчера си играше со баба му во детска, со мечињата, кукличињата сите ги собрале и продаваат и го слушам како вика: Бабооо, каде е нашето бебче? Кога пак ќе имаме бебче? Му вика мајка ми- ќе имате сине пак бебче, ќе ти купи мама немој да ми се секираш. Амаа бабооо па бебчињата не се купуваат. Е што се прават бе сине? Па се раѓаат- и вика он. Мама пак ќе има големо меше и ќе ми роди едно убаво бебче, само тоа не сакам да биде болно и нема да го носиме во болница...... Му недостига многуу многуу и тоа го гледам во неговите очиња секој ден, секој ден......офф а мене колку само ми недостига, ахх животе тежок ахх ах ах.........
Баш затоа пробај да се смириш и да си живееш само за твоите за децата за мажот за најблиските. Ќе пукнеш ама ти ќе си наштетиш на себе. Пробај да не мислиш на ништо др освен на твоите. Уф инаку злоба и лошотија на секој чекор. Не знам дали порано немало толку или сме биле деца па не сме приметувале. Ајде добар ден на сите. Исто како Дани со грутка започнувам тука да пишувам ми недостасуваат муабетите се навикнавме некако едни на други тука. Денов почна прерано типично за моиве зверки за сабота големион од 5:30 не му се спиело па и малото во 6 се разбуди. Ср изшетавме низ маало испазарив малку сега малоно да дремне јас нешто по дома. Ми останае еден тон шпагети од вчера ќе им сварам сега блитва морков и ораз и ќе ги изблендам како сос за шоагетиве тамам така повеќе ќе ги натетам да јадат нешто зеленчуково манџесто . Оф срце мало па и тоа знае. Душичка му фали и него. Тоа е таа близина помеѓу братчиња сестричиња
Премногу му фали, премногу беа поврзани последново време, само што го видеше одма одеше и го гушкаше куклата моја, го галеше по лице, го мирисаше со носето, со устето....среќни беа и двајцата кога беа заедно, тој ја гушкаше, тас го гушкаше. Ама ете не било за долго......проклет да си животе што ми ги одвои, што ми ја зема од рацете, ахх проклет да си....
Секоја минута што ја имам слободна отварам фемина со надеж дека има некоја новост од било која, но не секој ден само читам болни деца колку има ахх душички мали. Старите муабети одамна ги заборавивме со тешко срце и грутка читам постови од калиас браво за синчето препаметно е.Незнам што друго да ви кажам секој ден исто правиме. Поззз
Друшки мои, го отварам форумот само да прочитам како е калиас и нејзините... Срце не ми дава да пишам и да се пожалам дека малата со денови не спие и мртва уморна сум кога некоја таму страдалничка би го дала и срцето цело за уште една непроспиена ноќ со своето најмило...немам душа ни да се пофалам за било што во врска со децата кога знам дека жалната мајка тагува по своето чедо... Мила моја калиас, твојата судбина не потресе, не освести за минливоста на проблемите но и многу не исплаши...да незнаеш што ќе донесе денот, го чуваш како капка вода на дланка, му се тресеш секој миг и тогаш без предупредување, без ништо во навестување Господ ти го зема, страшно, тажно, убива од болка!!! Гушкај го јунакот твој и знај дека не си сама, во мислите ти испраќаме многу љубов, сила и гушки! Биди храбра жено!