Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.094
    Допаѓања:
    43.364
    За педијатриве овде шо да кажам. Се јавувам да кажам дека децава веќе недела дена кашлаат буфтаат и со зелен секрет во нос се. Ме одбија. Примале само деца со тт. Утре имаме систематски со малата па се спремив , имам.шо да кажам.и да се пожалам.
    Мене ми текна тек сега, ножам децава и кај мојов лекар да ги однесам на преглед. Нема да ме одбијат.
    За крвна слика да не зборам. Еднаш на мали му земаа крв, замената на нашиот педијатар. Нашиов не прави тоа.
    Ама утре ќе си земам време со мене и ќе зборам со педијатарот. Мене ме знае дека не ќутам . И то

На fairy88, Pcelka94, JuLleE и 3 други им се допаѓа ова.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.855
    Допаѓања:
    109.961
    Значи јас ич да не мислам накај Европа да фатам а? Ауууу за мене кс значи многу, научив од мајка ми и да ја читам и искрено инсистирам редовно на кс, а и да не инсистирам, докторот редовно бара. Кај внука ми така не се инсистираше на ништо оа на крај излезе голема работата. @Kaetana според симптомите и мене на шарлах ми личи, јазикот уште кога е исфрлан, здиви малце таму, глуми, инсистирај, лажи, да проверат инфективно кс.

Сте ги виделе оние замоците големи во Џамбо гумени? Сред соба ми стои еден таков, надуван, не очекував са е толкав. Сега ќе го издишам и у двор ќе оди, не може дома, бар не сите комплет дома да седиме, или ние или замокот. А дете го обожава, ама тоа е.

Постов го почнав во 9ипол а еве 11 абер нема да е готов. Не ни знам сеа што сакав да кажам. Убав ден мамаситас, ве гушкам сите а најмногу мојата храбра мама @kallias

На kallias, Pcelka94, tina-63 и 5 други им се допаѓа ова.
  3. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.643
    Допаѓања:
    8.378
    @flower30 дори сме мами,благодарам што не мислиш:).Бевме во болница,сега малиот е фала му на БОга добро.Вие како сте?Како е твоето сонценце?Гушки за вас:hug:

Инаку бевме на контрола,се е ок го однесов во градинка.Денеска прв ден ќе спие таму:|
    Треба пак на контола во болницата,оти синко е малку послаб за воздраста.ДА го мерат да видат како напредува.За мене ми е здрав,слаб е оти е стварно многу подвижен,на газето не седнува.Сега е 15 месеци и тежи 9150.Само ме плаши зошто има многу гасови и навечер го боли мешето:doh:

Бевме во Март сега треба пак да направам нов термин да видат како напредува.Треба и тест да му се направи за интолеранција на лактоза и глукоза.Треба и за тоа термини.Инаку му испитуваа крв, хормони и дали му е во ред.Сите резултати се добри.

@Kaetana ако имаш дрга лабораторија прашај и во неа,можеби ќе се нафатат да испитаат крв.ЈАс пред некој месец му испитував Ешерихија Коли приватно во урина на сичето.Малку чудно ме гледаа кога им реков дека сакам приватно,ама погледнаа ценовник и се согласија.За резултатите ме извести доктор од нивната лабораторија.

На flower30, Kaetana, Lolipop23 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Majko primi socuvstvo, bolkata nemozime da ti ja zemime i uteha nema, Gospod sila da ti dade samo tebe, na angelceto tvoe mestoto i bese vo tvoite pregratki.

5. MamacitaBuena

MamacitaBuena Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.401
    Цел ден му се смеам и тој ми возвраќа така.Кога сум нервозна или тажна и тој е таков.Не знаев дека толку мал се знае и чувствува.Отсега јас сум тркало на среќата само за да го гледам него како ми се смее.Колку и да ви е тешко,одглумете.Ќе го добиете ова за возврат
    20170425_162558-1.jpg

На *Amethyst*, kuc, vitamina и 17 други им се допаѓа ова.
  6. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.637
    Прв ден во градинка,одлично поминавме
    Ме побара само кога беше гладна и кога и се спиеше,цело време играше и се восхитуваше на дечињата и преубавите играчки
    Од воспитувачките сум презадоволна,тие се три а чуваат 8 дечиња
    Секое детенце добива доволно внимание,ги пресоблакаат,ги учат да мијат рачиња,пеат песнички...навистина се прекрасни
    Моето зврцле е најмало таму :inlove:
    Има едно девојче 14 месеци и веќе го научиле да јаде само :o
    Мојата уште ја раниме ко 6 месечно бебе :lol:
    Ми рекоа без гајле ,брзо ке ја научиме :nod:

Сега заспа,се умори доста :)

Тато ни спремил нешто за јадење па ке одмараме
    Имајте убав ден женчиња

На LadyC, kuc, vitamina и 28 други им се допаѓа ова.
  7. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Многу пати сме дискутирала за здравството во Мк и надвор.
    Работата излегува дека во Мк здравство има, пари нема.
    Во странство пари има здр. нема.
    Кога ве читав дека пред секоја вакцина правите крвна слика и кога преодуваат децата ги носите на ортопед, за тука е научна фантастика (facepalm)

Крвна слика направивме за прв пат во Мк, излезе дека син ми е анемичен, на тоа педијатарот рече дека не е можно и дека не се точни резултатите (facepalm)
    Тогаш дозволи да провериме и тука и кога се виде дека се точни креваше раменици и ме праша што ме натерало да проверувам.
    Еве веќе година дена како проверуваме на 2,3 месеци и примаме терапија.

Бидете упорни барајте, се работи за здравјето на нашите најмили!

Убав ден мами!

На *Amethyst*, fairy88, koritsaki и 12 други им се допаѓа ова.
  8. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.229
    Допаѓања:
    70.706
    Можеби мислењево ќе делува како теорија на заговор и ќе ме нападнете поради истото, ама ми се чини како во странство намерно да не ги прават задолжителните испитувања, со цел да се намали човечкиот род,т.е. да не се откриваат проблеми кои полека не' уништуваат... Се сеќавам дека на Мариангел не и' правеа редовно ехо, бидејќи немало потреба?! Жал ми е и ме боли што дечиња страдаат. Испаѓа дека кај нас здравството е најдобро,само најнеорганизирано...

На jacqueline.s, elena.mak, 24.07 и 4 други им се допаѓа ова.
  9. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Dobar den na site mamicki:hug:

Temava nemi veke ista posle zagubata na kalias:( otvori zarvori pravam,pisi brisi postovi....
    Mnogu raboti imam da prasam da kazam da pisam ama neznam ni jas ssama sto i kako,ne se poznavame tuka ama si delime se i socustvivame so bolkite:(

Na tema zdrastvo i jas kako @Monella sum italia,pedijatrata ni e od srbija tuka ucula tuka raboti pa koga i baram me prasuva sto kako i dava objasnuvajne a jas odam napred i vikam ti zapisi a potoa ke vidime.
    Malata e rodena pred vreme i poradi toa prvite meseca i se proveruvase se krv i se sto treba.
    Nakaj 1godinka ipol jas sakav da vidam kako i e krvta i pedijatrata ni zapisa ama vo bolnica nikako ne sakaaa da ja primat oti mala bila,nemalo potreba pa zdravo bebe na izgled bilo(facepalm)
    Ajde kako taka ja primija i nemozea vena da i najdat ja izbocka za na kraj da ne i zemat krv kolku za najmala kontrola:devil: katastrofa a mene dusava mi bolise oti jas sakav neli nastinki edno drugo a samo jja nabocka i nisyo:devil:

Tuku denes se e taka parite ke ti zemat a rabotata nikako da ja napravat kako sto treba.

Gospod da ni gi cuva decata najvazno a nie za niv ke se borime :l:

На 24.07, alana, green.eyes и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    До некаде и јас со тебе го делам мислењето. До пред да прочитам овде не ни знаев, имав претстава дека е скроз обратно.
    Додека бев бремена на едно од ехата гинекологот ми рече, јас гледам дека е се во ред со срцето но ако сакаш можеш да одиш кај драшко на детален специјалистички, и отидов, и ќе одам здравје и за следното.
    Многу пати читам а и слушам, приватниве измислуваат прегледи пари да ти земат, нека ми ги земат ама на време ќе знам ако не дај боже има нешто!

На LadyC, Kaetana и simonka93 им се допаѓа ова.
  11. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.296
    Јас генерално сум задоволна од педијатарот, освен за совети за храна не ја слушам, оти е стара школа, но за дијагноза ја бива. Детето не го носам секој месец на контрола, еднаш во три месеци е доволно. Вчера првпат и дадов парацетамол,заради вознемиреност ама по препорака на лекар што беше на дежурство. Тт не сме имале, но и тогаш не би дала парацетамол без да се испита од што е. Не сакам да се правам лекар, има кој да каже како треба.
    Сестра ми пак лекар, отиде во Канада да работи, вика тука било катастрофа, секој со своето.
    Не дај Боже да одиме по тие врати само.
    Поздрав мајки.

На Mari* и Monella им се допаѓа ова.
  12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.855
    Допаѓања:
    109.961
    Во Европа и светот примарното здравство е ужасно, додека секундарното и терцијарното се за секоја чест, ама иди па стигни до нив. Јас реално си го познавам детето и знам кога е во ред кога не е, го пратам, сама барам да ми одговорат ба бекои прашања, ама не претерувам. Сега ќе правам некои генетски испитувања кои се скапи ама за здравјето на детето па ич и не ми е гајле. Да е он само жив и здрав. Често надворешно не се манифестира болеста толку бргу, така да што е сигурно сигурно е.

На JuLleE, LaDyDoLl и simonka93 им се допаѓа ова.
  13. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.715
    Допаѓања:
    38.162
    Во ординацијата каде што го носам син ми,уште при само влегување,сестрите прашуваат за што си дојден,мерат тт(ако има потреба) и веднаш те испраќаатво лабораторија по крвна слика,да има матичниот што да види и каже. Потоа следуваат прегледи и се друго.
    Кај вакцините, еднаш ми рекоја зошто кс,ние овде ќе го прегледаме,ама јас на своја рака обавезно проверував и прво кај матичен па кај нив.
    Задоволна сум,во секој случај. Последно бевме завчера,му правам контрола на син ми одвреме навреме,и не ми е воопшто гајле дали некој ме прави ненормална,ама сите прашања и недоумици кои ме мачат ги прашувам и добивам одговор.

На Bozica1980, fairy88, Kaetana и 4 други им се допаѓа ова.
  14. Pcelka94

Pcelka94 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    4.390
    Дoбaр ден мaјки :hug:

Денес денoв тмурен и дoсaден , имaме 25 пиленцa пa нa дoждливoвo време тие им се зaнимaцијa нaдвoр нa децaвa , едвaј чекaм дa биде пaк тoплo :sun:
    20170508_141113-1.jpg
    Туку вчерa сaбaјле нештo чуднo видoв кaј мaлoтo синче кaкo длaбнaтинкa мaлечкa меѓу ребренцaтa вo дoлниoт дел (тoчнo нa срединa измеѓу нив) и кoгa ќе се нaпрегне дa стaне се испaкнувa кaкo дoлгнaвестo нештo и мекo (немaм идејa кaкo дa ви гo oбјaснaм бaш oнaкa кaкo штo е ) и вo мисли ми е сaмo штo ли мoже дa е |( се ми се врти низ мoзoк дaли е хернијa или мускулче некoе :^) a вo Скoпке дури нa 1-2 Јуни ќе идеме :| се си прaви нoрмaлнo си јaде ,се игрa , ништo не гo бoли туку сaмo oнaкa oд oкo се гледa тoa кoгa ќе се нaпрегне дa стaне и пoтoa гo немa .
    Сегa зaспaa и двaјцaтa пa јaс дa си ѕирнaм нa феминa нa рaaт :$

:hug::hug::hug::hug::hug:

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  15. mac.mac

mac.mac Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    657
    Со еден педијатар се скарав, не ми даваше упат за специјалист и ме обвинуваше ќе сум го тромизела детето без потреба и плус здравственото осигурувањето сум го оптеретувсла безпотребно да плаќа трошоци и втората од прв преглед ја избришав абе куча не сакаше да го прегледа детето оти 5 минути каснев на преглед. Сега оваа третата поразбрана е малку и објаснува, млада е ама подобра е од тие двајца предходни.

@AngelOfArh за какви испитувања се работи поточно ако не ти пречи да кажеш. За наследни болести или други некои?

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Mandarinka

Mandarinka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    317
    Многу долго ме нема на форумов.После толку време се уклучив на темава и уште сум потресена.
    @kallias мила прими сочуство!Гушкај се со синчето и биди силна заради него.
    Неможам да верувам!Неможам и несакам!
    Животот е толку суров понекогаш ахх...
    Во неделата бевме во црква со син ми,запаливме свеќа и за принцезата твоја ❤️

Ние тргнавме во градинка крај на јануари и од тогаш глава не кренавме со болести.
    Температура висока 5 дена ја има,2 дена ја нема и се така 2 месеци во круг...
    Минатиот месец да дигне 41 темп,отидовме вечерта во болница специјална само за деца,си се изначекавме 3 саати за да на крај не виде докторка,го прегледа,ни рече вирус му било и да не сме ја гледале бројката на температурата.За деца нормално било толку висока темп.Немало причина да го задржат.
    Се вративме дома,дете гори со 41 и по 5 мин се згрчи цел само очите ги отвори и гледаше на една страна.
    Во паника не се ни сеќавам многу,знам мажот ми одма се јави во брза помош,дојдоа за неполни 10 мин и се чудеа како после 2месеци висока темп не враќаат дома.
    Со брзата помош отидовме во друга болница,таму бевме до сабајле,го снимаа на ехо,мокрача му земаа,сабајлето не пуштија,вирус му било ако има нешто ќе ни јават.
    Ни се јавија после 5,6 саати имал нешто на градите да се вратиме назад.
    Ние цели испаничени одиме,пак чекање за да се видиме со доктор и ни викаат вирусна пнеумонија му е,се собрале докторите на состанок за неговата состојба антибиотик не делува ќе помине само.
    Е ми пукна филмот. Добро викам а темп од 2 месеци од каде му е? Вируси му биле,немало потреба за понатамошни испитувања.
    Не викам,јас сакам крв да му се испита. Ама немало потреба,трауми биле за детето,бла бла... викам не додека не се испита јас не си одам.
    И ајде му земаа крв,па после не качија на детски оддел,таму лежевме 4 дена. Му земаа и брис и од носот и од каката и пак од мокрача и на крај излезе вирус параинфлуенза 3 и плус салмонела.
    Луѓе детето ми се стопи од темп и пролив. Само лежеше,нити јадеше,слабо вода пиеше.Ослабе,пола стана него шо беше.
    Им викав цело време инфузија да му стават да го освежи,не немало потреба не бил толку дехидриран,требало организмот сам да се избори.
    Од антибиотик бегаат како најзлобно нешто да е,ептен ептен треба нешто да бидне за да ти дадат.
    На крај последниот ден се сожалија па му дадоа електролити па се накрена дете малце и почна да јаде.
    Од една страна неможам да се пожалам стварно,секое сабајле иде тим од 5,6 души, доктори,сестри,ученици. Објаснуваат,те слушаат,сфаќаат ама од друга страна па до крајност одат со тоа организмот сам да се избори и не ја гледај бројката ако е 40,41 темп.
    Е сега кај матичниот одам овие неколку недели,и него му побарав пак за урина и крв.Се е во ред,е он ни даде антибиотик за салмонелата зошто син ми имаше грчеви со недели,неможеше ни да спие. Му побарав пак за на ехо за снимање,за 2 недели треба да одиме да видиме дали пнеумонијата е повлечена.Е ако не е му реков сакам на специјалист да отидам,ми рече не е проблем.
    Темп ниска имаме од тогаш еве веќе цел месец 37.3,таа уште ме буни. Деновиве дигна до 38.6 ама заби му излегуваат.

Последниов месец животот ми се скрати,не сум ни јас веќе истата,се на штрек сум,само со термометарот и лековите во рака.Како без памет сум,некогаш ќе отидам по нешто да земам и за некоја секунда заборавам што сум сакала.
    Животот ми се скрати,башка трудна 7 месец,неможам да и се израдувам на оваа бременост од толку стресови.
    Ама само син ми да е добар,да се оттарасиме од тие темп аман веќе..

Поздрав голем мамички и извинете за долгиот пост! Господ само здравје да ни дава посебно на нашите најмали.На мм му викам после ова само вие двајца и бебето во стомакот ми сте најважни,ништо друго несакам!

На green.eyes, flower30, kuc и 10 други им се допаѓа ова.
  17. 5star

5star Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    24
    Мајки, дали имате некакво искуство со "модрица" на газето што бебето ја има од раѓање? Моето има таква, како помодра е кожата, ми рекоа дека било од пораѓајот (природно сум породена) но 9+ сме и уште ја има...

18. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.726
    Допаѓања:
    77.009
    Моето има такво што личи на модрица некаде 2цм на 2цм е како круг, уствари е хемангиом внатрешен, ми рекоа со тек на време ке се изгуби.. сеуште му се познава, има две годинки :) не е нешто опасно ако е тоа и кај вас....

На 5star му/ѝ се допаѓа ова.
  19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.483
    @Mandarinka детето ти имало фебрилни конвулзии.Обавезно дома да чуваш дијазепам.Незнам колку ти кажале но во таква состојба не смееш да го поместуваш сем настрана да легне и да држиш јазикот да не го голтне

20. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Бев по резултатите на син ми од крвната слика, добри се, нема ништо покачено ниту симнато, се е во граница на нормала. За холестеролот кај мали деца знаете ли можеби вредности кои се нормални кои не се? Тоа само гледам покачено малку ама докторката што ми ги даде резултатите ми рече добри се, нема ништо, без грижа. Малку сум помирна сега можам да кажам.
    Инаку хемоглобин и ематокрит и железото му се супер, а ништо не јаде, како може така? Стварно ништо не јаде, од 3 јадења што ги јаде ни овошје ни зеленчук,.вакви резултати баш ме чуди.....
    Уште едно прашање за вас кои можеби знаете, дали и колку е штетна магнетна на дете?
    И тоа не ми даваат на своја волја.....

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.