@kallias зошто магнетна да правиш?Секако дека е зрачење големо башка внатре е бучно,клаустофобично или ке се трауматизира или ке треба да го успијат со целосна анестезија
Не знам, си викам да сум раат, изгорена веќе и знаеш сега ова ќе го гледам со 12 очи......што да правам, само на здравје мислам од сега и ништо друго.....
Магнет неможеш на цело тело да направиш туку така.Има магнет на абдомен,на глава ,на крвни садови Стравот ти го разбирам потполно. Носи го редовно на систематски,крвна слика бар 3 пати годишно и тоа е тоа.Ако решило нештото да биде ке биде дури и нонстоп да ги пазиме. Досадни станавме но кога ви рекоа за резултати? Дали барем сумљаа што се десило,да речеме менингит,мозочен удар,труење..зар ништо ништо не ви спомнаа? Можам да замислам колку психички се мачиш
Знам, мене ми беше за на главата магнет ама......ок.. Многу има за обдукција, не сме само ние и затоа се чека толку многу. 2-3 месеци сигурно, а може и повеќе. Во неизвесност сме, јас најмногу ама ќе чекаме, не можеме друго ништо. Менингит негативен, труење негативно, мозочен удар знак прашалник. Тоа само преку обдукција може само да се виде што точно е. Денес во погребално бевме да земеме документи и тој човекот ни кажа дека можеби е било нешто од само раѓање кое не сме знаеле дека има нешто. Во неговото долгогодишно искуство работа, вика за жал имало многу вакви случаеви, дека проблемот бил уште од сам почеток, а никој ништо не дознал, затоа што немало никакви симптоми претходно да би се видело и докажало..... Што да кажам не знам веќе. Единствено ми преостанува да чекам на резултатите и да го најдам одговорот.
@5star и керка ми има исто природно родив..Кога прашав зошто и е такво газенцето бабицата ми рече бидејки така си ја родила...25месеци и сеуште си го има..Дури и поголемо и е мислам само побледо..Во врска со к.с искрено синко е 9месеци сеуште ниту еднаш немаме проверено крв..А керка дали два пати и тоа на мое инсистирање..Никогаш пред вакцина не се им земале крв
Внука ми од 2ипол години се води како аутист, се додека на 4ипол години не почна да отекува, да излегува осип, дете омалакса, не може да оди, не може да стои, има тт, цело време раздразлива... Отидовме на неколку места на прегледи, те шарлах, а нема на анализите ама почетна фаза било не знам ти што, па алергија, па и дадоа Оспен уште толку отече во главчето и на крај на задржаа во болница, испитуваа, правеа биопсии, сестра ми се изначита на интернет и на крај нејзините сомневања ги потврди докторка во Ниш во Институт за мајка и дете, автоимуно заболување, според директорот на неврологија на детска клиника се работи за оштетување од вакцина, поточмо ммр, но имунитетот паднал толку многу сега што сега се појавиле сите симптоми. Им требаа 6 месеци да постават дијагноза и дададат лекови, два од нив во болнички услови се даваат и се многу скапи а потоа уште две години пиеше цитостатици, сега е веќе многу подобра, се пушти и во говорот, болеста е во ремисија. Но детето можеше многу порано да се дојагностицира ама една докторка се заинати, не сака да признае дека згрешила и толку, до ден денес не признава.
Ангел лајкот е знак за подршка. Само малата да биде добра. Се надевам дека така и ќе остане. А сестра ти е борец. Јас велам, ние мајките сме спремни и светот да го обрнеме за своите деца. И така е.
Vo cela bremenost imav vkupno 11 kontroli za 9 meseci, so toa sto od 35 ta ned odev na 2 nedeli. Koga otidov da se poragam, prvo sto me prasaa bese zosto tolku mnogu kontroli sum imala, a normalna bremenost? Nemav volja da se objansuvam pa si prekjutev. Ama reakcijata na sestrata i bese kako da sum im ja ostetila drzavata i zdravstvoto. Me nemalo odamna da skrtnam, ne ni se slucuva nisto posebno. Dobri sme i jas i bebus, se naviknuvame eden na drug. Pocnavme da setkame po malku preku den, da izleguvame od doma, da pazarime zaedno Imame pomos od baba se uste, za skoro ke ni otide pa ke se snaogame posle kako znaeme i umeeme togas ke imam poveke desavki za spodeluvanje Dobra nok na site i gushki najsilni za @kallias
И од мене @AngelOfArh лајкот е за поддршка Инаку ангел не сум ти пишала, ама на форумот ти некако прва ми падна во око во позитивна смисла. Најпрво кога спремав свадба то беше 2013год. се вклучував во тие теми и те читав за искуства, подготовки и слично. После кога се обудував за бебе околу година ипол во подршка за бременост ја читав темата ама не пишував често и многу работи се поклопуваа како на пример што се борев со e.coli, чести уринарни ингекции. И после некое време не отварав форум викам, си викав кога сака нека биде бременост веќе не се замарам. И сега ќе ти кажам зошто ми стана посебно драга, едно попладне октомври, отварам форум и гледам во труднички ангел бремена Од никаде ништо земав тест и оп две цртки, најголемото изненадување во месецот кога ама воопшто не се надевав. Значи кога прочитав за твојата бременост јас дознав за мојата инаку воопшто не се сомневав ни најмалку за бременост Kalias ја запомнав од темата имиња за деца бев превоодушевна од имињата на нејзините деца посебно на нејзината принцеза сега ангелче. Со денови ја отварам тема со горчина во срцето и не верување. Што и да кажам малку е, само господ сила да и дава нејзиното ангелче ќе ги чува секогаш од горе неа и братчето
Оф магнет кај мало дете без индикација и на приватно не знам колку би поминало. Доста е непријатно возрасни лошо го поднесуваат не па деца. Ќе мора со анестезија. Како што вика џој следи го одете на редовни контроли, крвни слики и се што е друго потребно. Знам дека си изгорена многу сега и него под лупа ќе го гледаш што е нормално меѓутоа пробај налку да се ослободиш ќе му се набие и на детето страв од доктори. Може подобро остави го дома некое време, мислам и оретходно пиша дека нема да го носиш во градинка, да му зајакне имунитет па понатака може да пробаш пак. до двајцата
Добро утро мамички! Овде мајка на штотуку проодено дете, еве го гњури низ дневна и пробува да ги сруши лимитите. Да е жив и здрав многу е пргав, ама па интаков треба да биде. Јас пијам кафе у дежурам да не фати накај кујна оти научил се. Пишувам само да не мислам многу многу, вечер сме на преглед кај кардиолог, срцево ми е топченце, цела се тресам. Однадвор изгледам како да сум сигурна дека не е ништо само обичен преглед, да ни кажат дека не е страшно, ама душава ми е лешниче собрана. Немам желба за ништо денес. Па нема ни да готвам, ќе сварам макарони, ќе се пројде некако. Ве гушкам сите!
За тука нема да кометирам повеќе за здраството но кога зборувавте за крвна слика се сеќавам дека во италија имав огромна близна со матичниот. Цар беше чоекот. Одам, може крвна слика? Може. 100 пати сум испитувала али до едно 60 евра од старт. Толку ме кошташе обичната а онаа со хормони накај 90 евра. Но, бар за се што прашував чуствував и бев не добра жу се доверував и секогаш помагаше и ми даваше терапии и лекови. Капа му симнувам на човекот. Овде ми е излишно да зборувам.
Само да се вклучам во муабетите за здравството во странство. Кај мене во Австралија сметам дека здравството е одлично, барем според мене. Прегледи за време на бременоста нема колку во Мк ама се попрецизни него таму, нема безпотребни испитување, се што е потребно се прави, ако нешто не е во ред се прават додатни испитувања. За децата сум задоволна од матичната лекарка, украинка е, не би носела деца пример кај доктори од Индија, Шри Ланка, сметам дека не ги бива за доктори и не одам кај нив, крвни слики не сум правела до сега на децата, само на ќерка ми два пати и правеа додека ја доев затоа што јас имав апластична анемија па да го проверат железото дали и е во ред. Додуша не ми биле ни болни, постариот син имаше сипаници на годината, некоја настинка и два пати сите три имаа стомачен вирус. Внук ми на 10 месеци имаше фибрални конвулзии од висока температура, веднаш го примија во болница, му ставија инфузија, само чекаа ден и пол за антибиотици да видат каде ќе се покаже инфекцијата, пред тоа не му даваа, не сакаат безвезе да даваат никакви лекарства. Што знам ако имаш здравствен проблем те примаат на ургентен центар, зависи од проблемот може веднаш ќе те примат, може и ќе почекаш ама според сериозноста на проблемот се прима, прегледуваат детално, праќаат на кт, мр, веднаш крв, урина, професионалноста им е на високо ниво, услужливи, љубезни.
Ајде сега и вие лека полека Џиткај дубакот, јас повеќе аир видов од џампер него ли дубак, мој совет ти е тоа. Е сеа лом ми е се, ама па ќе порасне ќе се караме за играчките што не ги собира. Ве гушкаме
Jas, zdravje Bozhe da pomine poslednata (se nadevam posledna ke e) operacija na sinko, ke se rasprasham za procedura kako e shto e da sredam dokumenti i da odime vo Asvtralija. Prvo shto ja prashav doktorkata na sinko, kako e zdravstvoto tamu? Reche super, kako i ovde. Jas sum prezadovolna od kardiolozite, hirurzite, personalot vo bolnicite ovde, osobeno vo bolnicata kaj shto se operirashe sinko. Vo ovaa vo gradov ne se struchni kardiolozite, ama pa se trudat.. A za Avstralija prednost mi e deka Jazik znam, povisok standard, daleku od site.. zhivotna zhelba mi e da zhiveam tamu ushte od mala. I moram da uspeam, sekako prvo da dobijam zeleno svetlo od doktorite deka smeam deteto da si go odnesam tamu. Za ginekolozite ovde ne mi se ni zboruva. Mojot sluchaj go znaete..drugarka porodena pred eden mesec, koga beshe nekade 5ti mesec odi na pregled, prashuva koj pol e bebeto. Doktorov vika za da ti kazham ke mi dadesh 15€ Jas vakva I mu plati zhenata za da i kazhe deka e mashko, a sekako ja gleda na eho znachi gleda shto pol e i ne i kazhuva ako ne plati.. da rechesh bara eho dodatno aj da razberam.. strashno
Nie aber nemame, vikash dubakot e? Mislam gledam i jas, vo dubakot si go pushta gazeto i butka nanapred, i koga go drzham za race da odi ne e stabilen a i se plashi.. Neka e zhiv i zdrav, koga togash ke go bidne..
Ставај го што е можно повеќе на земја,ќе се пушти...Јас го оставам на земја,во дубак само кога ептен сум зафатена, па еве сам се исправа веќе,не сака помош (10+ месеци)