Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.871
    Допаѓања:
    109.983
    Кај мене тоа беше, сега до продавница бевме само за раче фатени, ко другарчиња. Е сеа за три месеци два пара патики искина ама па сеа. Ќе прооди, ќе се пушти, не се сеќирај.

На ♡BuBaLe♡, kelebeim***, simonka93 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    И ние се пуштивме пред некој ден, заборавив да пишам и да, кога си беше во дубак не се пушташе па претходнава недела бевме цела во скопје без дубак и се пушти...така што повеќе на земја и кога ќе е спремен ќе си тргне да оди.
    Инаку пред некое време на лулашки една баба со внуче и ми вика: ние имаме 15 месеци ама не одиме, се прави ама не оди и почнува да се правда ... и викам е добро де ништо страшно ќе прооди за брзо и она пак да се правда почна...си викам до кај дојдовме, да ги правдаме децава за се нешто, како на некое такмичење да сме наместо да ги оставиме сами да си се развиваат а ние во меѓувреме да уживаме со нив.

На Sunshine_1979, Kaetana, ♡BuBaLe♡ и 12 други им се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.871
    Допаѓања:
    109.983
    Баш така! Те прашуваат, а оди? Не! Ааа, ако ќе прооди, не се сеќирај. Ко мислиш детето шуга ми има па сега за жалење сме. Јас немам мака детето што не ми оди, кога ќе се осети сигуеен ќе оди. Баш одгледувањето деца стана натпревар.

На Kaetana, vitamina, ♡BuBaLe♡ и 9 други им се допаѓа ова.
  4. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.229
    Допаѓања:
    70.706
    Е баш...секое дете е индивидуално и различно, а околу постојано ме прашуваат дали лази,дали оди,дали зборува,што јаде и веднаш споредба- еее моето од 7 месеци лази,моето на 13 месеци заоде,моето се' зборува,моето лакомо е се' тамани... Јас и ти што сме големи се' различно правиме,не па бебе...

На ♡BuBaLe♡, Monella, Mariangel и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.871
    Допаѓања:
    109.983
    Јас кога споделувам за исхрана најчесто тоа е да дадам идеа некому и искрено ми е незгодно, личи на фалење, особено со родители кои не им јадат децата, зата често и преќутувам.

На bella.s, ♡BuBaLe♡ и simonka93 им се допаѓа ова.
  6. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    32.474
    Мајки да ве прашам тие што имате порачувано од алиекспрес, како одат величините за деца?

7. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Исто да, ама почнав да преќутувам искрено и да не коментирам.
    Јас сум од оној тип што не давам глупости да јаде, освен бисквити
    А во друштво кога сме ќе почнат мојот јаде се, му давам да проба од се, гумени бомбони и лижавче на 15м.....океј луѓе, ваши деца, ваша работа.... јас кога ќе решам ќе му дадам и чоколадо да проба и сладолед и се, сигурно нема да му дадам зошто вие сте дале.
    Фала му на Господ па мм не ми се меша за ништо, ми вика како ќе одлучиш ти така, ти најдобро си знаеш мајка си му.

На ♡BuBaLe♡, Lolipop23 и simonka93 им се допаѓа ова.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.871
    Допаѓања:
    109.983
    Јас немам мака, се што е со интензивен вкус мојот го плука, некни чоколадо, го вкуси и го плукна, одма почнаа по мене, ти детето органски го храниш и ништо не јаде, а он трупец не можеш да го поткренеш, си јаде она што треба. И јас давам бисквити бебешки и флипс бебешки, ама контролирано. На синко ќе ми дадат чокобананка, чокобисквит, животинско, сокче, чипс, смоки... Само трупам и се вадам дека не е ручам/вечеран оа затоа не му ги давам. Некни во школски седиме и јаде попара бисквити со коко млеко и кумчето зина и он, ај по пола им дадов и на двајцата, ја прашав кумата вика давај, мајлце му беше па му дадов банана дојаде, после чоколадото го исплука, па сок од портокал 100% тертапак и тоа исто, ама дома испи цела чаша цедено сокче после и вечерта млекото до капка. Не сакам да го хранам со глупости а после да не ми го јаде оброкот и тоа е според нив страшно и детето ми е гладно.

На ♡BuBaLe♡ и MissDior им се допаѓа ова.
  9. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.883
    Допаѓања:
    34.292
    Убав ден мајки :rain: вакво ни е времето лудница.

Еве со синко уживаме заедно гушнати на кревет тој цртани гледа а јас пак тука на фемина да штракнам збор два, бевме во Лидл и во Кауфланд @danichap тука во Дупница немаше ништо големко се беа 50ки и некое ќе се најдеше 62/68,тоа е се што им останало.
    Синко ужива да се вози бар за тоа не се нервирам ако не друго.Вчера со дубакот под маса се пикна и си ја тресна саглам главата и имаме џумка сега али ќе помине, така растат деца се.Уште малку и 10м ниту лази ниту абер има кога го паткаме сам се пушта со една рака да се држи сака се надевам дека бар ќе прооди до роденденот , искрено не го форсирам јас ич но татко му душа му вади и детето бега од него.
    Тоа е мајки се читаме кога пак ќе најдам време.:f:

На snegulkata, ♡BuBaLe♡ и Mari* им се допаѓа ова.
  10. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.229
    Допаѓања:
    70.706
    Јас искрено сум му дала на малиот да проба животинско,и сладолед,ама многу ретко,по еден гриз,бидејќи е љубопитен и се качува по мене...Не го плука ама не е воодушевен. Решена сум смоки да не давам,место тоа давам пуканки, несолени... Давав лино смоки ама не ги јадеше наеднаш и брзо се сушеа...
    Внимавам колку можам поприродно да давам. Еве пр. тиквица јаде така само сварена на парчиња,а мене така не ми е убава да ја јадам...Сега почнав и лепче да му давам и од него е воодушевен и мн јаде... Секој со мислењето и со можностите,ама ме нервира кога некоја мајка ме прави будала зошто не давам чоколино, смоки, пудинг и сл...

На ♡BuBaLe♡, mac.mac и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  11. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.006
    Допаѓања:
    9.461
    Ste se raspisuvale nemozam da ve stasam.. so jadenjeto, epten i mene toa me nervira pogotovo kaj svekrvami imaat vo komsii bebe ista vozrast ko sin mi i samo mi zborat ova mu davaat toa mu davaat i samo aha da dobro ne vredi da se zamaram. Nie denes na ortoped pa ke vidime dali ke ne karaat za dubakot :D ama nema drug nacin celo vrme saka da go drzam za race a toj ispraven da stoi i samo zenza, nemozam. A seta so nego tepisi trgnavme pa se lizga po parket i pravi belji. Nekni site knigi od bibliotekata gi rasfrlil na zemja dur mu pravev vecera i posle koa gledam cel dubak so krv se isekol od listovite.
    Angel srekni cekorcinja na batkoto sega nema da mozeme da go stigneme na ljuljaski koga ke trcka :D

На ♡BuBaLe♡, kelebeim***, flower30 и 5 други им се допаѓа ова.
  12. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.296
    Сите со грижи сме, некоја помалку, некоја повеќе искажува, но на сите ни се врти истото низ глава :ќе прооди ли, ќе прозбори, дали е се како што треба... Јас не искажувам, а ме мачат...
    Не форсирам, се во свое време, не гледам логика ни да се води дете за раче за да оди оти штом не се дига само не е спремно за тоа... Ни пак се оптеретувам дали ќе оди за роденденот оти па други оделе.. Не се преокупирам со тоа, битно ми е само да е здраво, за се друго има време, не сакам да и создавам да и се терет моторичките способности и да се мачи, туку сакам сама да ги совлада. Засега во просторот се движи со тркалање, не лази, а не верувам ни дека ќе пролази оти гледам нема интерес. За брборење е прва, уста не затвара. Со други луѓе е супер, од никој не плаче. На дубак душа вади.
    И јас гледам да се храни здраво, ама давам и купечка кашичка, некогаш, не секојдневно, среќа па скоро се јаде.
    На други не се правдам оти така правам,само викам дека така е правилно за моето дете, а за нивните не знам, си имаат родители за да одлучуваат.
    @AngelOfArh ви посакувам се најдобро, без грижи, иако знам дека тешко е. И само среќа да го прати во животот.

Поздрав мајки.

На vitamina, ♡BuBaLe♡, Monella и 5 други им се допаѓа ова.
  13. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Мојава е скоро 3 години, уште не и' давам пуканки. Препораките се после 3-4 години, може лесно да им залетне да се удават.

На Kaetana, ♡BuBaLe♡ и mama31 им се допаѓа ова.
  14. mac.mac

mac.mac Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    657
    Да се надоврзам на муабетот за споредување деца. Ако пак во блиската фамилија има врсници со детето па главата ќе ти ја пукнат. Зошто го наметнуваат тој натпреварувачки дух не ми е јасно. Од иста мајка и татко не се исти децата па камо ли од различни. Не чувсрвувам потреба ниту да го правдам ниту да се фалам. Јас мислам постарите тоа го наметнуваат бабите оти секаде каде стасаат сакаат со внуците да се фалат, и се они знаат оти исчувале три, пет незнам колку..

На ivi1987, ♡BuBaLe♡, flower30 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.229
    Допаѓања:
    70.706
    не давам цели,ги чистам пред да ги дадам, да нема од лушпите

На ♡BuBaLe♡ и Kitten им се допаѓа ова.
  16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.871
    Допаѓања:
    109.983
    Особено ако тоа дете е месец два пред бебето, или уште полошо малку поише. Е тука си окркал.

На ♡BuBaLe♡, Верче4, mac.mac и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Додека сте кај јадењето да шкртнам и јас нешто. Бебе нема уште ни месец, а свеки веќе почна: се да му даваш, се да јаде, внучето мое друго гледаш како се си јаде. Саламче уште од 10 мес во раче и си го шмука, гравче со мевце од 7 мес, а за пржени компири душа дава. Си поќутев, стварно на ова не знаев што да речам. Само сум среќна што сме далеку па нема да ми го товат со се нешто.

На Mari*, ♡BuBaLe♡ и azelea им се допаѓа ова.
  18. H&J

H&J Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    1.337
    Ние имаме пријатели и нивното бебе е една недела поголемо од моето бебче ( 7+)..леле жени верувајте уште од 4 месеци го ставаат во дубак се и свашта му даваат да јаде се што јадат тие му даваат и на бебето ( секакво месо,смоки,благо ,торти ) демек гледало како да не дадеш тоа бебче уште кога се роди му бегаше на Јаков цел килограм и кога ке се видевме со нив нон стоп разговараа како му даваат се на бебето како нивното напредувало а моето жалничко едвај 500гр качуваше а тоа килоипол и сега сигурно има околу 10кг а ние немаме ни 8,ама никогаш не потпаднав на такви разговори и секогаш им велев тоа јас не го јадам не пак на бебе да му го дадам ја прашувам мајката што ке ти биде ако земеш на тоа дете да му свареш зеленчук и да го изблендираш ама нели полесно и е да даде од тоа што јадат тие затоа што ја мрзи да зготве посебно,а таа само гледа да е дотерана,нашминкана за дете дали ке јаде здрава храна не е битно важно јаде друго и не е гладно.Уште кога ми кажаа дека бебето спие од рагање со свекрваи се запрепастив и не ми се веруваше (facepalm):o

На Mari* и ♡BuBaLe♡ им се допаѓа ова.
  19. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    3.338
    Калиас...магнетна за глава правев пред некоја година и како што кажа и Џој1 бучна е...нешто како техно музика, башка и не смееш да мрдаш едно 15-20 мин...едвај јас возрасна издржав...склет ме фати.

20. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    5.811
    Јас имам правено МР како мала и издржав цело време.Вистина е клаустрофобично во тесно така да лежиш и плус тоа звуците,како со чекан некој да мава над глава ама ако мораш тогаш носи го. @kallias :hug::hug::hug: