Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    Добро утро мајки.
    Денот ни започна со инхалирање, Малово затнато, фрчи носето....ти се чини едвај дише. Ја инхалирав 10-15 минути и како преродена е, како друго бебе.
    Биднаа и пелените и појадоците и наскоро и кафето мое на дневен ред.

Малава ми е во релаксатор на среде трпезариска маса :tmi:.
    Првата спална е до дневната, предходно таму си лежеше а ние помини/замини ја гледавме. Ама разбира веќе, не сака сама, па мора некако до мене цело време.
    Поради големава не можам да го внесам монтажното во дневна како што правев со неа, не можам ниту релаксатор на земја да оставам оти нема да можам да ја оттргнам од малава...и сега вака мора да биде:D.
    Важно мир е.

Во однос на исхраната.
    До година бев многу ригорозна. Секако готвев одделно за неа и одделно за нас. Да не ги заборавам и хорорите кога правев и по 2-3 врсти јадење а не ми ги укусуваше :envy:. Ама рано извади заби, баш кога се воведуваа оброци она со нив се мачеше и и´влијаеше многу.

После постепено започнав и за нас да готвам со минимални зачини, најчесто сушен зеленчук, и започнав и нејзе да и давам од истото. Многу ми се олесни да не морам да готвам дупло. За нас отсекогаш сум готвела здрава храна со проверени био продукти па не беше тешко да ја префрлам на истата.
    Неколку месеци веќе давам еден ред чоколадо 2 пати неделно, преку ден некогаш знам да и дадам некоја смока од хип или на лино, имам и пакетче чоколино дома за итни и очајни моменти :bandit:.

Кога и давам вакви ектра работи пазам предходно секогаш да има изедено многу овошје и чиниите да се изпразнети од оброците...принцип на награда демек :rofl:.
    Нема ден да не пие свежо цеден протокал, на мени има мевце или риба со зеленчук и многу овошје и јаткасти производи. Вчера на пример изеде пола банана , кајсии, јаболко, цело чиниче јагоди, некоја цреша а нон стоп меле и бадеми/лешници. Некогаш мислам дека детево јаде од досада :D.
    Цело лето сме тука кога ќе се вратиме назад пак стариот проблем со градинка, што да се прави(facepalm).
    Знам дека ќе ми биде тешко, но рзамислувам дома да ги чувам двете уште една година. Страв ми е од неарноќи...големава никогаш не била болна, шок ќе и дојде наеднаш меѓу деца а после се во дупли пакет двете да се снеарнуваат.
    Имам време за размислување ама некако си викам до три години дома да си седи :(. Не сум паметна ни јас веќе што е најдобро, ама тоа е.
    Денес и утре ќе бидам сама дома, мајка ми ќе биде Бугарија. Се одвикнав да бидам сама и почнав црни сценарија да си снимам (facepalm).

@Mari* малата лепотица е преубава со ранчето. :inlove:
    @irena.1 се надевам малиот повторно бргу ќе се навикне на градинката. :hug:
    @kallias :hug:
    @Kaetana како е малата? Закрепна ли?
    @vitamina мило ми е што решивте да дојдете. И те како ти треба таков одмор кај најблиските. Убав помин.

Да ставам кафево додека децава се уште на арните.:coffee:

На Kaetana, Sunshine_1979, mac.mac и 16 други им се допаѓа ова.
  2. H&J

H&J Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    1.337
    Здраво женски како сте ? Денот преубав :sun: уште рано рано излеговме да се шетаме со бебуш мој се вративме доручкувавме и сега заспа јас излегов на тераса компјутер во раце исто и тетратката па ќе почнам да учам.
    Синоќа бевме на прв час малце тешко ми се виде ама мораме уште потешко ке е затоа што сме забрзани и наместо за 3 месеци ние за месец ипол ке ја изучуваме програмата,3 пати во недела по 2 часа ( баш сме забрзани ) многу материјал, многу правила,ама ќе биде со тек на времето, мм ке оди заедно со мене до кај септември,а јас продолжувам до крај.

Малку тешко ми е што бебушот морам да го оставам на свекрва ми:( ( баш и не умее да го гледа како што треба не е детишкар ) ама затоа пак свекор ми е тука, е кога е со него сум слободна навистина умее човекот и да го залаже со нешто и да си заигра со него , а свекрва ми седнала на ком заедно со него и сака да биде и на фејсбук па од горе и му вели леле ти колку лош си станал (facepalm):devil: ја слушнав и си преќутев затоа и не сум слободна со неа ама мораме да го завршиме тоа за кога ке идеме здравје да си бидеме подготвени и да можеме да се снајдеме :):)

Поздрав мамии јас морам да учам,
    ве :hug::hug:
    Убав ден ви посакувам :l:

На Kaetana, tarantula, ♡BuBaLe♡ и 8 други им се допаѓа ова.
  3. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Еве како 2 недели не оди во градинка и веќе неколку дена нит кашла нит нос му тече, одма се приметува разлика кога е дома и кога е во градинка. Мнооогу ми е страв од таа градинка и за сега не планирам да го праќам.....
    Почнав веќе 2-3 дена пак од витамин ц со прополис и цинк таблетите што се шмукаат да му давам, па се надевам летниот период да ни биде песна оти зимава беше катастрофална за сите нас дома....
    Здравје наредниот месец строго на море ќе го носам, со секојдневно гњурање па да се исчисти се што има останато од шлајмови и такви лошотии......

На Kaetana, ivi1987, elena.mak и 21 други им се допаѓа ова.
  4. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.637
    Ај хелоу

Јас сама :angel: исчистив и пијам кафе,не ми се верува дури
    Топло кафе пијам :lol:
    Денес малце сум подобра, температура немам ама кашлица присутна

Ако е вака убаво времето ке излезиме до вград
    Сакам да најдам од оние собни лулашки за кере ако не ке мора да нарачам од интернет,ни треба и перниче и поголемо креветче
    Од ова се си мислам дека еден ден ке ја најдам на подот

Се мислам да и направиме соба,имаме една мала која е наменета за детска соба а тука ми е добро за пеглање
    Мал ни е спратот па немам многу избор

Маже со кере во градинка,уште се адаптира трае подолго адаптацијата
    @danichap што би правела без тебе :hug:
    Губи рамнотежа со ранчето ама мора да се научи :$

Имајте убав ден убавици :*

На Kaetana, mac.mac, ♡BuBaLe♡ и 11 други им се допаѓа ова.
  5. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.756
    Добро утро мајки.
    Одамна не сум асално склопила еден пост за нашето секојдневие и убавината на мајчинството. Се повеќе чкртнам и оставам телефон од обврски.
    Искрено да ви кажам страв во коски имам од одењето во македонија. Колку се радувам толку и се плашам. Се плашам за детево дека ќе снема ред, ќе биде најчесто меѓу народ, шетање и патувања обврски околу пасошите а тоа си е навикнато на ред и тишина секојдневно.
    Се надевам ќе успеам колку толку да си го задржиме истото темпо и таму. Веќе набавивме и креветче, размислував размислуваб и најдобра варијанта ми се учини да земам од пројателиве од децата нивни една колевка монтажна до 8 месеци. Свекрва ми веднаш рече ќе купела се се понуди женава ама и велам да купуваме трошок е а јас ќе седам само неколку недели. Мислев и јас да купам или моево во куфер ама па ќе немам место за ништо. И така се решив од драги и мили пријатели да земам колевка и можда релаксатор ако имаат и не им треба за неколкуте недели.
    Млеко од тука ќе си носам, ситници такуѓере и така.
    Уште 10 тина дена останаа..
    Здравје само..
    Се надевам супер ќе поминеме.

Бебево секојдневно се е поактивно, се поинтересно.. се нешто ново учиме и се забавуваме по дома. Шетаме..
    Се на се најпрекрасната етапа во мојот живот што некогаш сум ја искусила.
    На моменти нозеве ми паѓаат од извршување на сите обврски и потреби. Стравот навечер го надминав, надминав се што мр плашеше и растажуваше, лека полека се вклопивме во секојдневие.

Сакав да прашам мајки дали е во ред бебе да преспива цела ноќ на 3 ипол месеци? Ми е страв да не дехидрира или што знам шубе ми е.
    Се размрдува во тек на ноќ, спие и во кревтче и до мене зависи а тука е секогаш звукот на фенот се навикна и одвика нема никако.
    Си велам нека потпорасне лека полека ќе одучувам. Сега за сега почнав да намалувам звук.

Многу сака да се шета, да се вози во кола гука одамна, ново ни е брмчењето со устата и смејањето на глас. :)
    Сеуштр појма немаме од играчки и капирање на рачињата.
    Фаза раце во уста, лигавење итд. Па нон стоп сме со лигарче.

Убаво ми е на душава.
    Живи и здрави да се само велам се друго е неспоредливо и можеме да го надминеме.
    Поздрав мајки и убав ден.

На Kaetana, green.eyes, JuLleE и 14 други им се допаѓа ова.
  6. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    @vitamina мајче нема потреба да се плашиш. Јас и со првата, од раѓање, сме натаму/наваму по патиштата па на дете ред му се нема сменето. Од 7-8 месеци, кога воведов вечера, си преспива ноќ и одлично се адаптира. Ќе ужива малиот а и ти.

Јас морав да купувам дупло креветче и хранилка за кај мајка ми бидејќи долго остануваме, по некој месец а и знаев дека пак ќе дојдеме, но доколку имаш од кого да познајмиш стварно нема потреба од купување.

Јас релаксаторот сега го позајмив од една другарка. Малата нејзина е веќе поголема, па беше на користење кај друга другарка, сега е кај мене...а кога ќе си заминеме се надевам ќе биде повторно искористен и за четвртто момиче :inlove:.
    Мажето твое и момава моја се на исти ден родени8), па да споредиме и за спиењево :lol:.
    Имало раат речи што ти спие по цела ноќ.
    Мене не ми се верува дури. Со големата бев како зомби. Буквално од раѓање па до 7-8 месеци се будеше секои 1-2 саати. Малово го легнувам навечер кај 20.00 и си спие до 06.00 без да претне, како старо човече. Кај 06.00 ќе се напие млекце и си продолжува до 08. Кога е гладно како се буди и одма вришти :rofl:.

Гладно бебе не спие. Мојава сега пие помеѓу 100-150, кога како. Малку по малку си накачува, за неа е ок тоа. И она гуга, се смее, брмчи, пика цело тупаниче во уста, се лигави :rofl:
    Се е таман:hug:

На JuLleE, fairy88, M&M и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Manuela.

Manuela. Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2015
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    3.384
    Добро утро мамички
    Секој ден решавам да пишам и се немам време.Битно се читам што пишувате...

Во однос на исхраната на малата јас сум мајка на дете нејадач.Се што готвам за нас и давам и на неа ама не се знае кога и е по кејф да јаде;)Ако тоа не ми успева готвам нешто само за неа,и верувајте цел ден мислам само како да ја убедам да јаде.Овошје освен банани друго не сака,портокал цеден пие и друго ама баш ништо.На големи маки сме со неа.Од годинка мислам е се близу 12 кила,таму застана и не мрда,а другиот месец ке прави 2 годинки.Давам и смоки ама не ги јаде,и има дозвола само на еден ред на ден киндер и ништо повеке и тоа ако се најаде убаво ако не,не давам.Неколку пати на ден ме моли да и дадам чоколадо.
    Јас не попуштам ама моите на пример се и дозволуваат и тоа ми ствара голема мака.Некни го карав татко ми,он ја зима од градинка и ајде дедо чоколадо ке купе.Е па велам дади и банана подобро одколку дома ништо после да не јаде...Ме послуша наредниот ден:DМислам дека полесно и е да пие млеко одколку да јаде.Пие по кило на 24 часа,навечер сеуште се буди за млеко.
    Ама тоа е,неможам ништо да сменам!
    Почна веке и реченици да сврзува и многу ми е смешна кога се брза да ми каже се.
    Имајте убав ден

@kallias Ти си многу силна личност.Жена борец,мајка...:hug:

На fairy88, M&M, augustd и 4 други им се допаѓа ова.
  8. H&J

H&J Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    1.337
    @vitamina Леле немој да се секираш нема сигурно да дехидрира се би дала моето бебче да ја преспива ноќта,иако не пие млеко воопшто се буди 3-4 пати и тешко пак заспива немој да се грижиш уживај и спиј и ти додека спие и тоа затоа што може после коа ке настапи таа фаза на никнување запче да се смени и воопшто да не ти спие.

На M&M, vitamina и danichap им се допаѓа ова.
  9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.888
    Допаѓања:
    110.059
    Хелоу и од мене!

Бебац нана, јас демек ручек ќе спремав за да идеме на лулашки ама изгледа и денес ништо. Ми се јавија од АВРМ и мора да одам да завршам, ако успеам да одложам за утре топ. Ама морам да ставам ручек со време, да завршам порано, па малку да шетнеме. Убав ми личи денов. Сакам кога може да шеткаме, да разменам муабет со прекрасните мајчички во паркче. Ех од кога не дме биле.

Мене многу ме мачи работава со фирмава па не знам искрено дали можам да се опуштам, мм ме охрабрува, он е похрабар од мене и повеќе се разбира. Ама мора за детето да се трудиме, да ризикуваме. Не сум задоволна од ваков живот, мора да се работи за поубави услови.

Во врска со храната, имам бебе јадач, јаде се и тоа убаво си јаде, од прв ден му готвам и тоа здраво и балансирано, имаме многунубав ред во исхраната. Никој не ми се меша, бар не за да имам последици, повремено тук и там некоја крембананка ако му подадат знам да кажам после ручек ќе му ја дадам или после спиење, или ете синоќа јадеше внуката сладолед и му даде да проба, па ова моево се мршти, не сака такви јаки вкусови, и нормално ме обвинуваат дека сум го хранела по органски, што и да му значи тоа. Бабите не се мешаат, што оставам тоа даваат и така. Е сеа јаде еднаш до два пати неделно бисквити Лино или Хип инстант житарка со овошје и јогурт, за ужинка давам Лино смоки, хип ужинка од кесичка оние што се овошни миксови или сокче, ама тоа е еднаш до два пати неделно, се трудам тоа што го јаде да е стварно како што треба. Имам кажано тоа што јас сум се хранела лошо ми влијае на здравјето, не сакам и он да страда ради лошиот избор на храна кој сум го направила. Но секоја мајка го прави она што мисли дека е најдобро за своето дете, ако греши нејзино е, ама совети од типот и ние сме јаделе тоа па ништо не ни е, по интернет не не хранеле, ми е многу тешко да толерирам.

Ајде мајки, се распишав, одам да направам манџиче за моето прасенце.

На Kaetana, kelebeim***, M&M и 5 други им се допаѓа ова.
  10. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    @kallias се мислам имаш кажувано дека мажот ти нешто со нуркање работи. Искористето го морето максимално.
    Ќе се исчисти од сите шлајмови :hug:

На M&M, simonka93, girl-miri и 2 други им се допаѓа ова.
  11. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.756
    Се е таман а :D
    Многу позитивно и спокојно ми влиаеш данче. 8)
    Моево се радмрдува накај 4 со газот се труска и со рацете удира секоја ноќ ама не станува туку спие. Го префрлам кај мене тој период или нишкам за една минута презаспива.
    Ние легнуваме кон 10 ипол а стануваме во 6 за млеко. Па презаспива до 9 /10.:)

На M&M, simonka93 и danichap им се допаѓа ова.
  12. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Работеше, сега веќе не. Ама ако му се укаже шанса и најде работа пак на тоа, ќе оди, нормално.
    Ти благодарам...

На M&M и danichap им се допаѓа ова.
  13. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Ве читам ви спијат цела ноќ малите....баш сте благословени...моево еве година направи уште се буди 2-3 пати за цицање, заспива со цицање....сонувам за денот кога ќе заспива без цицање и ќе си спие цела ноќ.
    Насвор убаво времево ама спарно некако, ми личи дека пак ќе врне.

На Pcelka94, M&M, danichap и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Само да ве поздравам мајки :hai:

@vitamina и @danichap ако сте во Скопје ви стојам на располагање да ви дадам на заем хранилка, релаксатор или бебешка голема количка (без транспортер) за да не купувате додека сте тука.

На Pcelka94, Sunshine_1979, kelebeim*** и 6 други им се допаѓа ова.
  15. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    Мојава уште не плаче, а кога се буди сабајле пишка пишка :D.
    @Kitten мајче:bow:.
    Лани уште, со големата, купив креветче, хранилка и летна количка за кај мајка ми. А сега па и дуплата ја имаме со нас зедено за на одморите.
    Подмирени сме целосно.
    Фала ти од срце:hug:

На M&M, vitamina и Kitten им се допаѓа ова.
  16. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    @danichap нема никаков проблем ;) Тука сме и да си помогнеме :) :*

На vitamina и danichap им се допаѓа ова.
  17. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.756
    Пишка и моето хаха или кенка се лигави меури прави :D
    Фала мајче од срце. За жал јас не сум од скопје :doh:

На danichap и Kitten им се допаѓа ова.
  18. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.470
    Ve cekame od drugata nedela, i nie dve nedeli ne sme izlegle, so bronhit bevme :@ pa sega sme super pu pu da ne urocam. Sto pati te prijaviv sakajki lajk na postot da stavam,
    Jas uste od sega sum vozbudena za rodendenot a ima vreme do kraj na leto haha, milion idei imam i znam deka na kraj se ke zaboravam.

На M&M и danichap им се допаѓа ова.
  19. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    @danichap и јас се надевам дека бргу ке се врати по старо.
    Една недела е дома. Минатата недела два дена беше со покачена тт, мрсули и поткашлуваше. Брисот покажа хемофилус инфлуенца во носот. Матичната вика секое второ во градинка е со оваа бактерија. Па нели вакцинираме против неа, зошто е толку распространета. :^). Конкретно син ми пред 8 месеци има примено. Инхалираме, цитерал во нос, сируп за смирување на кашлица. Сега скоро се е ок. Па незнам дали од понеделник да го пуштам пак во градинка.
    Јас мислам дека си во право, јас да имав избор немаше сега да го пуштам во градинка. Убедена сум дека не е ич исто да тргне на 2 и на 3 години.
    @vitamina моето од рагање си ја спие нокта. Поврзуваше по 7 саати. Патронажната ми рече да го будам за да цица. Јас пробав неколку пати. Човекот не сакаше да цица. Работава кога ти се спие не ти се јаде. И баталив, така си стекна навика ноке да не цица. На тежина супер си напредуваше, и немавме никаков проблем.
    Инаку во однос на исхраната моево во главно си ги јаде главните оброци. Сеуште, кога е дома, сабајле е овошје со житарка, ручек манџа со месо или без (некогаш од нашиот ручек, некогаш посебно за него готвено доколку не е соодветно за него она што јадеме ние), вечера млечна. Па ако некогаш си побара животинско без проблем му давам, ама и тоа никогаш не го јаде цело. Или ако грицне нешто дома или по гости не е проблем. Мене ме нервира што откако тргна во градинка за јадење ни се измести редот. Таму доручек имаат тарана,палента,некој фрутолина работи што никогаш не ги сакал и ручекот им е многу рано пред 12.
    Уште ова дали некој имал искуство. Детето има бели наслаги во грлото, како кандида. Ставаме нистатин капки, ама баш не поминуваат. Докторката вика му сметаат и затоа во градинка често им повракаше. Што друго можеме да превземеме?

На fairy88, M&M, augustd и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Ах, ние мајките се има нешто што не загрижува.
    Ако спие, за што спие?
    Ако не спие, да не го боли нешто?

Уживајте мајки кога спијат, има жени кои се' би дале да се на ваше место :nod:

За среќа и синко ја преспива ноќта од неполни 4 месеци, раат сум барем од таа страна :D

Жал ми е само, од толку внимавање на исхраната пак не ни е сјајна крвната слика:|

Утрово бев до една приватна градинка, се распрашав околу цена, ова она... испаѓа околу 350е на месец.
    Не знам што да правам, а не се малку знам! :!:

На M&M, Mari*, girl-miri и 4 други им се допаѓа ова.