Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. LBC

LBC Истакнат член

@AngelOfArh освен оградички да ставиш друго чаре нема. :smirk:

2. BirMelek

BirMelek Популарен член

Таман работа да се лутам, ако беше така не би си ја споделила маката. :) Свесна сум дека претерувам, ама не целосно. Имено, знам дека тоа дете утре се ќе клава во уста, ама сепак тоа не може да го оправда дозволувањето да се допираат неговите рачиња, а претходно си фаќал пари и слично. Не може на се да се влијае, но на тоа што може ќе влијаам. Со истата логика одиме кога им готвиме здраво, а знаеме дека утре на школо ќе јадат сендвич. Тоа не значи уште од сега да се откажам од здрацата исхрана нели...Фала богу бебе е, им дозволувам да си играат, но сепак сметам дека кон бебе и тие треба да покажат повеќе внимание. Утре кога ќе земе да трча фала богу нема да трчам по неа. Можеби на се ова влијаеше и тоа што се роди за време на страшен грип кога хараше, па дополнително претпазливост ни беше потребна. Човек немаше стапнато кај нас, сите болни, надвор камен ладно и ние само дома седевме....
    Во однос на седење без мене кога тогаш ќе се научи, работам одговорна работа, ќе мора. Гледам се пушта малку, пролет дојде, повеќе шетаме, повеќе гости идат и така си оди....

Monella, Mariangel and danichap like this.
  3. majavel1

majavel1 Популарен член

Можеби е погрешно ама и јас сум иста, имам на маса ставено гел антибктериски ама изгледа џабе,цело време зборам ма пак исто, кога и да се качат и свекор и свекрва директно за рачиња фаќаат,го бацуваат по образи а тоа сирото нафрлано,значи јас не го бацувам за образи тие ми го шлапаат,а ако им кажеш нешто се мрштат. Знам дека и моево не бива ама посилно од мене е :|

BirMelek likes this.
  4. danichap

danichap Moderator Staff Member

Јас се водам по тоа дека мајката најдобро проценува ситуација и го прави тоа што е најдобро во моментот.
    Во затворена просторија, со еден куп луѓе, па и доколку е сезона на вируси и грип, возрасен ќе се замисли дали да седне а не со дете да седам.
    Има време за челичење, ќе бидне и тоа, ама здрава нога во трн ниту јас би си ставила а најмалку на бебево, едно грне месо што се вика.

Дете што ги пика рацете во уста е многу лошо.
    Големава не фати цуцла, ама за тоа никако да ја одвикнам од двата прсти. И пазам, колку можам секако, што фаќа со рачињата. Сеуште носиме и дезинфекционо средство со нас покрај влажните.
    Со ова искуство, кај малово од старт инсистирав на цуцла.

Mari*, Tinushka and BirMelek like this.
  5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Јас искрено се потресував многу, раце миење, мм се тушираше пред да го земе во раце оти беше топло и ставаше многу дезодоранс и парфем и не даваше да го земе некој напарфемисан или недајбоже нашминкан. Така певите неколку месеци кога и стварно имунитетот им нема одбранбен механизам, мали се, ама после кај 10м олабавив. Сега знам и да не усисувам секој ден, ако е прљаво да, ама ако е чисто зошто да трошам нерви, време и струја, нема потреба. Не давам деца со орљави рачиња да го фаќаат, мал кога беше атерот да не и скршам на една мала комшикичка го пипна за лице, кога ја видов со кал под нокти играла во песокот, прљава, одма го тргнав ама џабе, дур стигнеме до дома му излезе бубуљичка. Некни бевме излезени, се погоди да мора да јаде надвор а немав лажиче ни цуцла, фино лепо си купив, ги отворив, ги измив со вода и толку, епа сеа што да правам, ај гладен да го оставам. А да го кријам не го кријам, кашлале, корнеле, црвени грла, и јас ако седам со тие луѓе и ако отидам после во соба по дете подеднаква е можноста да го заразат верувајте. Ние од дома не излезени, глава немавме појавено нанадвор, фативме Хемофилус инфлуенца, како ако не од некој од нас дома што сме ја донеле, јас ваљда не пошто дома дремев, ама мм иде на работа, таму има колешка со мало девојче од градинка, што да не ќе го ставам у перална пред да влезе дома. Не може од се да се заштитиме, факт е, ама од поголеми работи може. Исправно е тоа со фаќање за рачиња со прљави раце, јас ставив сапун во кујна и како доаѓаат мијат раце па бујрум да видите бебе, една замолив да избрише кармин оти де пушти да го баци, по главче ама пак и дадов салфета, како јас после да го избришам тој кармин од главата на бебето, да трљам со влажни? Ме зборат и мене ама немсе потресувам.

Saraa, simonka93 and LBC like this.
  6. Tinushka

Tinushka Популарен член

@danichap Добри сме веќе , но никако да почне да јаде ...некое лажиче и толку.
    Битки водиме во градинка , една воспитувачка ја кубела за коса и претела со прст ...Сега ако и кажеш НЕ или биди мирна одма се скубе за коса само ама раат да не е човек.

danichap likes this.
  7. Cka

Cka Форумски идол

Кажете ми како стерилизирате шишиња? Мојата не фати шише ама сега пие вода од оние како клунче. Шишето го мијам со сјај па го вријам у тенџере ама има хлор и е бело после па пак морам да мијам со сјај. Нешто поефикасно и подобро?

8. LBC

LBC Истакнат член

ако немаш стерилизатор тогаш земи дестилирана и во неа вриј пет мин е доволно

Cka likes this.
  9. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Јас вријам во купечка вода. Бетер е ми се чининсо бигорот плус дупла мака

Cka likes this.
  10. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Epten mi se smesni trojcata koga se zaedno ko musketari se haha mojov nasmean, drugiot namurten tretiot vozdrzan. Abe jade detevo nemozam da se pozalam da ne go urocam jade 300gr kasa na obrok ama crv e be ne miruva ni sekunda znaci bukvalno, muskuli ima nabieno covekot epten site se cudat kakov list ima samo na noga mislis fudbaler e. Nemoza on da lezi ili da sedi i mirno da si igra so igracki nema sansi samo se kacuva po nesto ako nema po sto togas po lugje bukvalno na glava mi se kacuva kako alpinist :) eve sega so dubak se ni e raskrenato doma i leta covekot. Se sto ke izede toj trosi odma, a i peleni puni beter od vozrasen. Takov mu e metabolizmot. A e dolg, vo visina mnogu mi ide, za mesec dena kratki mu se alistata. Samo so alergijava na mleko si imame problem od togas koga ja napravi mene mnogu mibe strav za se sto mu davan da jade znam deka gresam i go lisuvam moze od mnogu namirnici i pokasno mu gi voveduvam ama sto da pravam, sama sum po 12 saata pa mi e strav ako pak nedaj boze napravi alergija kako da reagiram sama kaj da go nosam sama toa mi e mene problemot znam moram da se opustam veke golem e ama ajde.
    Denes nie cel den sami do 11 vecer tato vtora smena e sto ke se pravi neznam pa i vremevo zafrkava.

Last edited: May 17, 2017
  11. mona22

mona22 Популарен член

Епа редно е да пишам. Од сабајле едно 30пати сигурно отворив фемина помини замини покрај тел или таблет јас земам и гледам кој што пишал.
    Сабајле сонце сега ветар дува. Имав на план да прошетаме со бебе со новата количка ама јокк дома остануваме. Вчера малку на шопинг па кога не фати еден дожд срека близу ни беше колата па одма се качивме и правец дома. Бебе стана од спиење и банана и дадов блендирана се изручка значи цела банана многу ли и е. Тоа е мајкички имајте најубав ден

Mari*, Cka and danichap like this.
  12. danichap

danichap Moderator Staff Member

Срам не срам, ќе си кажам:rofl:.
    Мојава фана такво шише некаде после година и воопшто не стерилизирав веќе во таа фаза :tmi:.
    Кога во машина за садови, кога на рака...ама не стерилизирав.

Kaetana, tina-63, Cka and 3 others like this.
  13. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

:hai:
    Заспа конечно прцлево мало, вакво кога е времево и она некако опаѓа во расположение, сака надвор и со деца. Дома и со старата досадно и е.:D

Јас додека беше мало бебе се потресував, после кога почна да лази отиде и потресувањето. Фаќа се и сешто, доле ќе избришам, ама сепак е доле, па оди кај моите, таму не се замараат до толку. Сега и на лулашки се фаќа, си игра, сигурно нема по неа да трчам со дезинфекционо. Ама и не пика веќе толку раце во уста, надвор особено.
    Од шише не пие, никаква цуцла не фати, вода со лажиче и давав и после директ од чаша. Мијам ко за нас што мијам, без стерилизирање.

За кујна јас ставам преграда, ама што дека, плаче од другата страна најжално на свет и со крокодилски солзи. Па ако јас сум таму стои до мене за нога фатена. Ни цртани помагаат, ни ништо. Се префаќа од едно до друго, јас со нога ги држам вратичките (треба да им ставам заштита некаква) горе мијам, правам што правам, гледам побрзо да е. На сите страни расчепена.:D
    .
    Се мислам за ручек што да се прави... ах тоа јадење, зашто не можеше еднаш во три, четири дена да јадеме, што убаво ќе ни беше и колку плус време ќе имавме.

14. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Здраво од мене!!!
    @danichap Благодарам што не помисли, добри сме! Сеуште со секрет во носето и поткашлување, ама воглавном е супер, си јаде, си игра, си спие... Брзо мина, за среќа!

Утре ми е во план и во градинка да ја пратам, иако се мислев дали е фер кон другите деца со оглед на тоа дека сеуште поткашлува. Се слушнав телефонски со учителката па ми одговори дека скоро сите деца од групата кашлат, така да ако е вирус веќе е во групата и веќе ваљда повеќето го минале. Значи ако нема утре тт (а синоќа немаше и денес нема), се мислам да ја пратам во градинка.
    Како постапувате вие во такви ситуации? Чекате комплетно да оздрават децата или сепак ги носите макар и малку да кашлат?

Mari* likes this.
  15. Mariangel

Mariangel Форумски идол

@Cka i jas kako dani mislam da ne sterilizirash. I jas tie shishinja ne gi steriliziram, kasno pochna da gi koristi. Sterilizirav koga beshe epten bebe, sega veke smetam deka nema potreba :)

Kako ste zhenichki? Slabo vi pishuvam, i mene kako i poveketo epten me pogodija poslednite vesti..
    Novosti nemame nikakvi, shefot ushte se tegavi ne prooduva mrzlivko na mama. Se razubavi vremevo denovive pa ispagjame po malku na proshetka. Standard, voobichaeno si minat denovite nishto posebno ne se sluchuva a sepak mine vreme.. Dodeka da trepnam ke sum stara baba koja dozvolila denovite da i minat bez nikakva cel.
    Da ve prasham, kako vi e po doma? Jas stanov ne mozham da si go gledam.. Haos! I mm koga ke si dojde od rabota i ke mi reche: "Ima li soba shto ne e rasfrlana vo stanov?" i tolku, mi se stemnuva pred ochi. Si velam segde li e vaka? Se osekjam kako najnedomakinka na svetov, kako da ne znam da si go organiziram vremeto. Edinstveno shto uspevam e povrshinski da raskrenam haosot od igrachki i rasfrlana obleka, da pushtam mashina za sadevi, mashina za alishta,pravosmukalka i dzoger i da zgotvam neshto ruchek, torta.. Za potemelno chistenje ne ide red nemam vreme. Se osekjam umorno navistina. Se plasham da pochnam temelno da sreduvam deka nema da mozham sama.. :( So dusha chekam majka mi da dojde kraj na juni pa da mi pomogne. Ne sum vo sostojba da vikam zhenichka na pomosh a drug osven majka mi ne mi se ni angazhira.. :) Si vikam ke me ostavi mm nekoj den od haosov.. Mi se sluchuva duri da pochuvstvuvam grizha na sovest shto izleguvam da proshetam dete a stanot mi e nesreden.. Abe ulava rabota.

16. wannaBeMomma

Iskreno ne znam zasto voopsto se zamaras. Igracki raskrevam min 5 pati na den i dzabe pak se niz cela dnevna.
    Pravosmukalka veke ne mozam da pustam koga sum sama doma oti pocna da se plasi od nea i od blenderot.
    Kako sto citam ti se si zavrsuvas ne znam sto povekje bi pravela, generalka sekoj den ? :rofl:

Mariangel and simonka93 like this.
  17. simonka93

simonka93 Форумски идол

Ехеее не грижи се,јас и полоша сум...И алишта расфрлани имам,садови неизмиени(немам машина).Ако земам да смукам малиов на смукалка се качува,мора некој да го пази... Ама сами женички по цел ден со децава,ај стигни нешто... Еден ручек едвај стигнувам да ставам.Немирно е детево, па не можам да го врзам за да средам се'...Ни мм не ми верува дека не можам од малиов ништо да фатам... Битно ми е само тој да е најаден, избањат,чист, прошетан...За мене и другите ич не ми е гајле, колку сака мм нека се кара и лути...А да му речам почувај го малиот да средам одма вели: ајде,доста е чисто е фати го детето :drunk: Има денови кога од наутро кога ќе станеме, се додека не дојде некој дома, се трпам за во вц... Е до толку

18. irena.1

irena.1 Форумски идол

Моето во четврток крена тт и почна да поткашлува. Петокот бевме по лекари, крв, брисеви. Го да оставив дома наредната недела. Значи со викендите и петокот што не отиде се собраа десет дена. Седум се инхалиравме, сируп за смирување на кашлица, цитерал во нос. Пак го ѕирна матичната и од овој понеделник пак го пратив во градинка. Немам ни многу опции за чување. Ама страв и ми беше скроз да не се одучи, зошто таман се адаптира се разболе. Фала богу сега е добар.

snegulkata likes this.
  19. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Не е само кај тебе хаос јас вчера оставив бомба еве си идам од работа и место да одморам јас ќе треба да раскревам,мијам садови,усисувам и кога се ќе средам мм си иде од работа малата од градинка и пак Јово на ново хаос,а тек кога ќе прооди ќе видиш шо е тоа насекаде играчки,мојава не си игра со нив ќе фрла низ цел стан,така да не се замарај толку со мали деца сегде е така

Mariangel and simonka93 like this.
  20. wannaBeMomma

Jas so mene go zimam vo wc (facepalm) podobro so mene otkolku koga ke se ispravi da padne, seuste ne e stabilem kako sto treba