Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    5.811
    Здраво мајки и од мене.Денес денов турбо,од сабајле трчам по банки,па со полуматурантот мој по алишта за полуматурата,после на роденден.Ко се прибрав дома конечно,имав една гостинка си поседивме малку дури малово гледа цртани и си го чека јадењето да и биди готово.Скоро секој ден поминувам со правосмукалка,малава нема гајле ја обожава,прашина преку еден ден а се друго правам секојдневно,освен ручек.Е ручек не правам ич,мн ретко.Јадиме кај свекрва ми,таа готви за сите.

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. veronikaveronika

veronikaveronika Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2011
    Пораки:
    188
    Допаѓања:
    132
    Почнав кај 6 месеци негде, првот пат кога се здена од под, мене ме заболе. Ама после неколку удирања се научи дека боли, и почна полека да се врти. Истото се случи и на паркет кога ќе ми се спушти, и овде научи како да паѓа откако проба на себе како не треба. На решетките од креветчето се маваше, сега гледам пази, така што сфаќам дека учат сами. Јас само се обидувам да не реагирам панично на ваквите случувања за да не се исплаши дополнително.

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  3. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Еве сум и јас, да пишам нешто да не останам покуса :D
    За чистење гледам сте пишувале. Ние бидејќи живееме на две места (во различни градови) пола сме ваму, пола таму на почетокот ми беше потешко дур се навикнам бидејќи чистиш на едно место па за два дена на друго и се така во круг, ама еве веќе ми стана нормално.
    За во Скопје често викам и жена а во другиов град сама чистам. Вецето од место кое ми претставуваше тешкотија за чистење ми стана омилено откако ставивме долги гајтани на тушот (не знам дали така се викаат ама знаете за што зборам). Ќе поминам со средства пуштам топла вода и си чисти тушот сам :D:D
    За готвење и јас често немам идеи и дури едно време кога читав по темине што се готват за децата си викав браво како успеваат ама еве и јас ред фатив некој.
    Неделава почнав и од вечер да правам ручек и многу е полесно. Мм не ми е ич пребирлив за јадење, може да јаде било што, ептен ако нешто е утнато знае да каже ама тогаш го поправаме и се јаде пак :)
    За играчки низ стан не се замарам, имам една корпа и во неа буткам се и готово.
    Ама се распишав јас :D:D:D:D

На tina-63, Lolipop23, M&M и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.637
    :sweat: кога сме кај чистењето
    Денес се фатив за работа :o
    Уште кујна и купатило ми остана ама до вечер и тоа ке биде готово
    Кој хаос,од сабајле и никогаш да завршам 4 собички веќе никогаш не оставам онолку да ми се загади :|

Во нормални услови чистам секој ден,не ми е воопшто тешко и обожавам кога ми е чисто
    Сега некако по мрзелива станав па чистам еднаш неделно
    Сигурно е до хормоните :D
    Готвењето е препуштено на маже,не му е баш вкусно јадењето ама боље него ништа :smirk:
    Ке преживеам дури да се породам па после готвењето се враќа во мои раце ]:)

Кере во градинка се снаоѓа супер
    Не бара мама,игра со дечињата и се навикна со воспитувачките
    По цел ден оди по собите,не застанува ни секунда
    Ние уморни а таа може до бескрај така :angel:
    @Mariangel и ние никако да проодиме,оди држејќи се за ѕидовите,каучите ама сама се плаши :wasntme:
    Ке проодат,биди без гајле

На augustd, Lolipop23, M&M и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Za maliot gotvam sekoj den, za nas zavisi nekogas da nekovas ne, no toa e eden obrok oti od sabajle sum sama doma so bebe. I veke ne znam sto da jadam, se tie tri jadenja mi se i mi se zdosadi. Ovosje ne me drzi i se nerviram oti porano so smoothie ili slicno super pominuvav. Dajte predlog sto doruckuvate vie?
    Mm go cuva maliot koga ke dojde od rabota da jadam na raat i da pravam toa sto mi e plan, dali cistenje, sreduvanje, da izlezam na kafe ili bilo sto. Cistime zaedno i ponekogas gotvi i mie sadovi ako se malku za masina. Pustanje masini i pruzanje alista e samo moja zadaca.
    Denes denov bezveze mi bese, pa maliot kenkav ovie dva tri dena bukvalno privezok e za mene.
    Sega maz otide fudbal da gleda, bebe od 8 spie jas kafe i edna od omilenite serii za opustanje.
    Ubava vecer!

На augustd, Lolipop23 и joy1 им се допаѓа ова.
  6. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.896
    Допаѓања:
    142.325
    @jacqueline.s me iznasmea so postot :)
    @Sunshine_1979 nemozam i da sakam da si odam.prva slobodna prilika i odma otvaram Femina.:):)
    Inaku, svekrva ti e (facepalm)(facepalm)
    Ako ne i se sviga kako cistis, pa neka zeme ona neka zacisti poubavo. Ti si majka na 2deca,vrabotena, domakinja i gledas prvo decata i mazot da se pogodeni, a posle stanot. I toa e najbitno.,ama samo da se mrci ete:?:

@Mariangel pred nekolku meseci koga se zalev deka se nerviram deka ne mi e sredeno sekogas, ti mi rece deka deteto e najbitno.(y)
    Taka i ti, da ne se nerviras - mu gotvis, go setas,go igras, gotvis doma pa i torta pravis;)
    jas posledno lani za slava pravev kolaci(facepalm):$

Jas dva dena so gosti preku den. Super e, barem da ne se dosaduvame, ama umorno se osekam mnogu. Na sredina od ciklus sum, a dva dena me boli stomak, jajnici, denes cel den mi smetaat mirisi:wasntme:
    Mnogu sakam uste edno detence, ama so nervite sym "otidena" vekje baagi:D:D
    Mislam sega po cel den sama so dve deca - ke se mrdnam. Ama ke vidime za nekoja nedela:D:D:D

Bozem ne pisuvav, ama ne moze covek da me zapre:):)
    Dobra nokj

На Saraa, Sunshine_1979, Lolipop23 и 4 други им се допаѓа ова.
  7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.270
    За правење бељи кога ги нема, прееска варев урда, 5мин никаде го немаше, идам да го видам, џвака папучи.... И сеа? Со папуча по газ ми идеше да го измавам.

Денес за 15мин два пати се тресна со глава, модрица огромна има сега кај окото, се ѕвекна квалитетно, џумка има, и уште еднаш со глава на паркет директива, ѕвек, па утре ќе правам постапалчиња. Што да правам, нема спас.

На M&M и iloveyou29 им се допаѓа ова.
  8. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.580
    А за бељи, први сме и ние. Свекрва ми запали оган, да маправи вечера, и мојава на ќумецот чепна. Не се изгоре, ама и здожежи, па плачки. И сега барем мирна глава, бега од печката, оти џиш е, хаха.
    Инаку затнато и е носето, диши на уста и се лигави цели време. Сношти седнати спиевме, јас седната, таа во скут кај мене, инаку и се затнува носето и пишти се дави ако е легната, макар и на перница. Маки! Се надевам за ден два ќе помине. Жал ми е да ја гледам кај што се мачи, а и мрсулаво, душиче. Не го зедов инхалаторот кај свекрва ми сме, и ќе се мачиме вака.

9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.270
    Когс е затнат многу го легнувам на висока перница, од кичма нагоре да лежи и нема гајле.

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  10. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.580
    Џабе, пробав :( ќе поспие саат време така и се буди со давење и плачење. Еве и сега е така легната, ќе видиме до кога

11. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @TheSecret јас ставав од почеток од тие меките коцки за под, со букви, бројки што се, па како поголем ко почна да игра со нив ставав јорганче како подлога. Пробај така, да не е дирекно на тврдо, и мојот се вртеше на глава и се фрлаше на назад наеднаш.

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Утрово го почнав постов, сега ќе го завршам.
    Интересен ден, бебе е нон стоп гладно од 6 сме станати официјално, ќе мисли некој на диета го држам :D па еве не, во раце на гради, шетам низ стан, нишам, пејам само да цица и да не плаче. На мм му го оставив околу 10 пошто без раце останав. Дадовме флашка и некое кратко време бевме сити :) машала како трупче е, на рачиња и ноџиња почнуваат набори да му се прават. Само нека цица!
    Го средивме бебуш и ајт надвор на шетање. Си бевме на доручек/ручек, мајка се поднови од х&м со нова гардероба, колку успеав да видам и купам додека ме чекаа на кафе :) после дома стандард шема, кој огладнел, кој за преслекување стигнал, на кој му се спие ама мора да расфати низ дома. Едни пуштив други алишта пружив па си легнав до бебуш. Сум се комирала точно на 40 мин, доволно како нова да се осеќам после тоа. Пред малку се избањавме, најадовме и заспавме.
    Мм излезен е, малку се подналутив... колега го поканил на гости кај него дома, башка фам човек е и тој, ама го поканил само него. Не ми беше по ќеиф, скрши го зборот речи дојдете сите заедно, секако знаеш дека нема да се полетам со дете мало ноќе на гости, башка и 3 деца поголемки има, ама непочитување ми е некако. Мм мораше да оди, имаат некој план за бизнис па битно беше, инаку не би се одлепил од дома на слободен ден.
    Одам да вечерам, ова се вторите варени макарони, првите ги испеков, заборавив дека сум ставила да се варат... после да фатам да пеглам додека спие бебуш, да завршам што побрзо па да си легнам и јас до него да искористам, сепак од 6 сум размавана низ дома.
    Добра ноќ мајчиња!

На majavel1, danichap и mac.mac им се допаѓа ова.
  13. mac.mac

mac.mac Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    657
    Да се надоврзам на муабетот за чистење, колку можам толку со мало дете се знае колку можеш.
    Мене тоа што ме вади од такт е не најавени гости. Ми се има случено да ме затекнат во хаос и страшно се нервирам. Околу 5 часот попладне ми е нај растурено оти ручек се спрема, за дете за нас и некој ќе му текне тогаш да дојде. Значи имам посочено да се јават може и 15 мин однапред ама да се јават.
    Решена сум веќе да не отварам стварно. Сватив дека дел од нив намерно го прават тоа. Еве тука биле во близнина па да не ѕирнат, епа 21 век имаш телефон , заврти прашај.

На tarantula и M&M им се допаѓа ова.
  14. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.041
    Допаѓања:
    154.336
    И да си го чуваш домче срце мало нека му се зајакне имунитетот а и ти ќе си имаш друштво.
    Сите тука мислиме нон стоп на вас знаеш нели :hug::hug:
    Поздрав до сите ние се успиваме зверчево мало почна скоро секој ден пред големиов да заспива скоро 10 ја фаќа што е многу за мене али тоа е расте менува. Ситно уште 2 дена на работа и одмоооооор :) .

На alana и kallias им се допаѓа ова.
  15. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Еее мајки еве не нас со бебуш во Скопје во козле,значи денес не пуштија од болница и право тука со приоритетен.Се изнамачивме.јас им викам не е добро дајте ми упат за ск,а таа док.не си прави филмови не е болно детето,абре како не е,кога се гуши едвај диша,душичка моја,две недели во болница во Кочани,сега тука,се надевам брзо ке оздрави,хаос е кај нас здраството никаква култура,лекување и јас се разболев,уште мн имам за пишување но немам сила.денес не можев да си го видам синко поголемото беше кај мајка ми и уште е таму жената го чува,и на работа не оди,оф мн ми недостига.утре ке дојдат на посета ке си го гушнам.добра ноќ мајки.

На alana, M&M и danichap им се допаѓа ова.
  16. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.018
    А баш денес помислив на тебе, дека кажуваше за малото дека не е добро , те тагирав да прашам како сте.
    Многу ми е жал што сте во Козле...
    Побрзо оздравуавње на малото а за тебе трпение и снага :hug:

На muchacha_a и M&M им се допаѓа ова.
  17. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.470
    Mu staviv dve kebinja dzabe, ke probam i so kockite da vidime ama pak tvrdi se on e naucen na dusek

18. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    одамна , не паметам точно ама некаде 5.5 месеци беше чинам, сега има и подлога и си игра со играчки :)

19. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    @TheSecret јас го ставив доле кога почна да се превртува, доста рано, некаде околу трети месец. Затоа што на два пати ке ми паднеше од кревет, буквално во лет го фатив, доле ми се виде најбезбедно. Е сега кај нас е многу топло, посевно во зима, зошто со парното. Па од тој поглед бев раат. Прво седеше на оние сунгерестите коцки. Па почна да ги гризе, па специјално купив два тепиха и ги послав. Собата ми изгледа ко со теписон, од крај до крај послано. Ама ми е гајле,битно е безбедно. И кога лазеше и кога проодуваше му беше безбедно, па и сега, цел ден доле си игра. Став и на ортопедот е дека е најбезбедно и дека најмногу ке се мотивира за моторно да се развива ако е ставено доле. Не му се секирај што се чука, така учи. Еднаш ке се удри, после ке пази.

Последна измена од модератор: 18 мај 2017
    На alana, Annath, Mariangel и 2 други им се допаѓа ова.
  20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.270
    Јас реков, откско го ставив на земја дете се опушти, од 10м оди со потпирање, а откако тргнав дубак и прооде за три недели. Еве го денес трчаше не одеше, со татко му се бркаат. Нема правила, дада му беше се у дубак, постојано, па на годинка и она прооде.